Alleen op reis in Thailand, lees de tips

Door Redactie
Geplaatst in Thailand tips
Tags: ,
9 juni 2018

Just me, myself and I… Alleen op reis naar bijvoorbeeld Thailand heeft zo z’n voordelen. De vrijheid, de luxe om te kiezen waar te gaan en staan, wanneer te vertrekken of ergens te blijven als het bevalt. Je hoeft met niemand rekening te houden, je ontmoet sneller nieuwe mensen en ontdekt op je gemak andere culturen en leert jezelf anders of beter kennen.

Er gaat een wereld open als je jezelf open opstelt en een relaxte houding hebt met een reizigersmentaliteit. Dat wil zeggen: alles gaat niet altijd zoals gepland dus ‘go with the flow’.

Alleen reizen betekent het zelf leuk maken. Hierbij een aantal tips.

Tips voor alleenreizen

Tip 1. Kies voor (veilige) landen met veel solo reizigers en goede (backpacker) ho(s)tels
De kans is groter dat je dan meer reizigers tegenkomt die ook alleen reizen en men vindt het niet vreemd dat je alleen reist.
Verblijf in hotels of hostels waar backpackers komen en mensen alleen reizen, zeker in het begin is dat aan te raden.

Tip 2. Reis naar landen met een goede infrastructuur
Een goede werkende infrastructuur helpt bij het alleen reizen, naast het feit dat men ergens gewend is aan toeristen. Dat betekent vaak dat je zelf eenvoudig je reis kunt boeken en excursies regelen. Ook een beetje de taal spreken is handig, maar hoeft niet als je naar een veel bereisd land gaat. Het betere handen- en voetenwerk doet het nog altijd goed.

Tip 3. Een compact land met klassieke routes helpt soloreizigers
Dat geldt zeker voor de eerste keer alleen op reis. De kans is groter dat je reizigers tegenkomt op een route die veel mensen afleggen. Vaak kom je elkaar op bepaalde punten weer tegen. Je kan dan ook samen optrekken, mocht je daar behoefte aan hebben.

Thailand = prima geschikt voor alleenreizenden

Thailand is en blijft het Mekka voor backpackers en solo reizigers uit alle delen van de wereld. De infrastructuur is goed, overal regel je excursies en een hotel, goed hostel of bed & breakfast is (op de bonnefooi) snel gevonden. En waar ga je dan naar toe? Begin in de chaos en charme van bruisend Bangkok, boek een trip naar de voormalige hoofdstad van Thailand, Ayutthaya en reis per trein naar het noorden: Chang Mai. Volg in Chang Mai een kookcursus (erg leuk), boek een trekking naar de jungle en reis vervolgens terug naar het zuiden en maak de oversteek naar een paradijselijk eiland. Kijk verder wat er op jouw pad komt, in Thailand lijkt alles als vanzelf te gaan. Go with the flow (sowieso een goed uitgangspunt). Bijkomende pluspunten: het eten is overheerlijk (ook street food) en het prijspeil laag.

Algemene tips voor alleen op reis

 • Lees alles over de bestemming waar je naar toe gaat, welke delen van een stad of land je beter kunt vermijden en welke gebruiken er in een land gelden.
 • Veel landen zijn veilig, maar iedereen weet: overal kan iets gebeuren. Gebruik dus ook vooral, naast goede informatie, jouw zesde zintuig: intuïtie. Ga op je gevoel af en als het niet goed voelt, niet doen.
 • Laat de route die je van plan bent te volgen achter bij familie en vrienden. Neem regelmatig contact op per telefoon of e-mail om te laten weten waar je bent.
 • Boek van tevoren, in ieder geval voor de eerste paar nachten, een accommodatie zodat je jezelf niet verloren voelt als je ergens aankomt. Zo kan je ook makkelijker acclimatiseren.
 • Pak een kaartje van de accommodatie waar je verblijft om zo weer eenvoudig jouw weg terug te vinden, al dan niet met een taxi.
 • Hang niet de overbekende toerist uit, loop relaxt rond en ga ergens wat drinken als je jezelf beter wilt oriënteren in plaats van met een enorme kaart en vraagtekens boven jouw hoofd rond te lopen.
 • Als iets tegenzit, laat je dan niet uit het veld slaan. Je reist wel alleen, je bent vaak niet alleen. Als je hulp nodig hebt, vraag die dan.

Lees hier nog meer tips voor alleenreizenden: www.thailandblog.nl/thailand-tips/alleen-naar-thailand-reizen-10-tips/

Bron: Skyscanner

6 reacties op “Alleen op reis in Thailand, lees de tips”

 1. DJ zegt op

  Nou, heb ik er ook nog wel een paar………

  Laat je als alleen reizende niet wegzetten aan een achteraf tafeltje in een restaurant waar je nauwelijks je bord kunt plaatsen, dan voel je je pas echt alleen.

  Vraag nooit naar een éénpersoonskamer in een hotel, als je pech hebt staat er nog een éénpersoonsbed ook en daar ga je op enig moment echt spijt van krijgen.

  Op de vraag van een Thaise dame, en die komt er beslist, waarom je nog alleen bent, is maar één antwoord mogelijk:
  “I have been waiting for you”, pakwan (fonetische spelling) zal ze zeggen en met een glimlach verwacht ik.

  Sluit je nooit aan bij een stel van hetzelfde land als waar je vandaan komt, dat gaat heel snel vervelen.

  Bind je niet gelijk aan de eerste de beste dame die vriendelijk naar je glimlacht, dit ga je namelijk vaker meemaken.

  Laat je niet uitnodigen door een vriendelijke dame om naar een disco te komen, ze zal er namelijk niet alleen zijn maar met minstens vier vriendinnen en jij zult alles moeten betalen, anders zul je bestempeld worden als “keniou” (fonetisch gespeld)

  Begin geen relatie met een dame die bv. in een winkel werkt, haar werkdag eindigt om 22.00 uur, dan moet er gegeten worden en vervolgens geslapen want de volgende dag is het weer vroeg dag.

  Ga niet aan iedereen links en rechts vragen waar het dan wel leuk is, ga in je eentje op ontdekkingsreis, kijk om je heen en geniet……….

  Ga vooral ook alleen weer naar huis met een koffer vol ervaringen en een hoofd vol gemis, dat is goed om een volgende keer weer terug te gaan.

 2. Bert zegt op

  Zet de plek van je hotel/accommodatie is de navigatie, kun je hem altijd terug vinden

 3. Frank zegt op

  Lang geleden de stap gezet om alleen naar Thailand te gaan voor lekkere vakantie van een weekje of 4. Niet backpacken maar gewoon redelijk guesthouse met keuken. Het is natuurlijk persoonlijk maar lees hierboven vrij vaak : bepaalde routes, en backpack hostels om zo andere toeristen te ontmoeten. Dat is niet mijn style, ik vond het juist heerlijk om de thaise cultuur en gewoontes te beleven en de mensen te leren kennen. Wel eens een farang (ook nederlands ) tegengekomen, die zei: in jomtien comlex is een bar komen alleen maar nederlanders moest ik ook naar toe, zo gezellig en onder elkaar. Ik lachte het vriendelijk weg. Ben toch in thailand? Dan wil zeker geen bingo gaan spelen. Ondertussen kom ik al 15 jaar in Pattaya, en ga er nog steeds alleen naar toe, om daar met de thaise bevolking mijn vakantie vieren. Kom ieder jaar wel thaise vrienden van vorige jaren tegen, maar zeker ook nieuwe contacten.

 4. Argus zegt op

  Elke winter reis ik op mijn (eigen) motor door Thailand en doorgaans in m’n eentje: elke dag feest ! Nooit gezeur of gezanik en er is er maar e e n die de beslisingen neemt, dus ook nooit onenigheid. Inderdaad: je moet altijd goed oppassen en steeds je gezond verstand gebruiken, want als het mis gaat is er ook maar een op wie je kunt terugvallen.
  Toch is er ook wat te zeggen voor een motormaatje. Afgelopen winter reisde er vier maanden een vriend uit. NL mee, op zijn eigen motor. Prima, ook als klankbord. ’s Avonds bespraken we de route voor de volgende dag, waar ook best van afgeweken kon worden als dat gaandeweg beter bleek. Heel leuk om telkens de vele indrukken onderling te kunnen uitwisselen. Maar volgende keer ga ik weer alleen – al voel ik me dat in Thailand eigenlijk nooit.

 5. Gusie Isaan zegt op

  @DJ. Mooie en treffende reactie, solo reizen is fijn, zeker in Thailand. En elke keer als ik thuiskom (alleen) van een Thailandreis geniet ik weer volop van de herrineringen.

 6. JaapSanuk zegt op

  Zoek zoveel mogelijk personen op , die je kent!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website