Wat Arun

Cultuur, natuur, strand, eeuwenoude tempels en steden maar ook exotische markten: in Thailand vindt iedereen iets naar zijn zin. De onderstaande 15 hotspots moet je in ieder geval gezien hebben.

1. Grand Palace in Bangkok
Dit symbolische hart van de hoofdstad ligt aan de oevers van de Chao Phrya rivier. Op het ovale plein voor het paleis liggen onder meer een museum voor moderne kunst en de universiteit. Het paleis werd in 1782 gebouwd en diende 150 jaar als het huis van de koning. Het betovert bezoekers nog altijd door de schitterende architectuur uitgewerkt tot in de kleinste details.

2. Wat Phra Kaew in Bangkok
De bouw van de tempel Phra Kaew begon toen koning Rama I in 1785 de hoofdstad van Siam verplaatste van Thonburi naar Bangkok. Anders dan andere tempels wonen hier geen monniken. De tempel heeft alleen gedecoreerde gebouwen, standbeelden en pagodes. Het meest heilige Boeddhabeeld in Thailand is de Smaragdgroene Boeddha. Dit beeldje is te bewonderen in de centrale ubosoth van de Wat Phra Kaew. Zowel Thai als toeristen uit de hele wereld bezoeken de Wat Phra Kaew om het beeldje van slechts 66 cm te aanschouwen.

3. Wat Arun, Tempel van de Dageraad in Bangkok
Wat Arun is een boeddhistisch tempelcomplex, vernoemd naar de god Aruna (god van de dageraad). Het complex werd gebouwd onder Rama I en Rama II. De Wat Arun heeft een centrale grote pagode (prang) die 79 meter hoog is, gebouwd volgens de Khmer-architectuur. Daar omheen staan nog vier kleinere pagodes en vier mondops. Het tempelcomplex van Wat Arun is geheel bekleed met scherven Chinees porselein.

Wat Pho in Bangkok

4. Wat Pho in Bangkok
Voor sommigen is Wat Pho, ook bekend als de tempel van de liggende Boeddha, de mooiste tempel van Bangkok. In ieder geval is Wat Pho één van de grootste tempels in de Thaise hoofdstad. Wat Pho is vooral beroemd om zijn kolossale beeld van de liggende Boeddha oftewel: Phra Buddhasaiyas. De liggende Boeddha is 46 meter lang en 15 meter breed. De voeten van het Boeddhabeeld beslaan maar liefst drie bij vijf meter en zijn ingelegd met parelmoer. De afbeelding symboliseert het heelal omringd door 108 symbolen van voorspoed en geluk. Het patroon is een harmonieuze mix van Thaise, Indiase en Chinese religieuze symbolen.

5. Drijvende markten in de buurt van Bangkok
Deze kleurrijke markten waar handelaren hun spullen verkopen vanuit bootjes zijn een must voor alle toeristen. Je ziet er allerlei kleurrijke vruchten en groenten en drankjes die je nog nooit gezien of geproefd hebt.

6. Ancient City in Samut Prakan
Een immens openluchtmuseum in de vorm van Thailand dat meer dan honderd replica’s van religieuze bouwwerken herbergt. Ze zijn allen nauwkeurig nagebouwd. Daarnaast huizen er heel wat krokodillen op de Crocodile Farm in Samut Prakan.

7. Phang Nga Bay
Deze baai ten noordoosten van Phuket is, samen met de Halong Bay in Vietnam, uniek in de wereld. Stijl oprijzende zandstenen rotsen die boven het water uitsteken. Daartussen smaragdgroen water waarop traditionele bootjes varen.

8. Phi Phi Islands
Deze eilandjes op anderhalf uren varen vanaf Phuket (slechts 45 minuten met een speedboot) behoren tot de mooiste in Zuid-Oost Azie: stranden zoals je ze op ansichtkaarten ziet, prachtige rotsformaties, kraakhelder water vol met tropische vissen.

Wat Ratchaburana in Ayutthaya

9. Ayutthaya
De oude hoofdstad van Thailand ligt op ongeveer twee uur rijden van Bangkok langs de Chao Phraya. Binnen haar twaalf kilometer lange muur liggen drie paleizen en meer dan vierhonderd tempels.

10. Khao Yai National Park
Weelderig, bergachtig en veelbezocht natuurgebied ten noorden van Bangkok. Er leven meer dan 300 verschillende vogelsoorten, 67 soorten zoogdieren en duizenden planten en struiken.

11. De Kwai river
De Kwai river is vooral bekend van de spoorbrug. In Kanchanaburi werkten in de Tweede Wereldoorlog duizenden geallieerde krijgsgevangenen aan de Birma-spoorlijn. Een van de meest beruchte plekken langs de spoorlijn was de Hellfire Pass, een 1.200 meter lange passage door een berg die moest worden uitgehakt door Britten en Australiërs, van wie velen het slavenwerk niet hebben overleefd. Hier bevindt zich ook de beroemde en beruchte Bridge over the River Kwai.In Kanchanaburi kan je gemakkelijk twee of drie dagen rondtrekken, want de rivieren Kwai Noi, Kwai Yai, Maeklong en hun valleien vormen een van de mooiste natuurlandschappen van Thailand. Je kunt per bamboevlot de Kwairivier afzakken, kajakken en fietsen.

12. Phitsanulok
Een van de oudste steden van Thailand. Haar Wat Phra Si Ranata Mahathat tempel herbergt één van de mooiste gouden Boeddhabeelden en de Thaise folklore leeft er nog sterk. Op de Nanrivier liggen vele woonboten, de oevers zijn bedekt met bloemrijke tuintjes. Desondanks vinden niet erg veel toeristen de weg naar deze stad.

Chiang Mai

13. Chiang Mai
Door haar rijk cultureel verleden en aangenaam, ietwat koeler klimaat lokt deze noordelijke stad heel wat toeristen. Als souvenir kan je hier celadon, de bleekgroene keramiek, kopen. Tussen de teakwouden liggen een paar indrukwekkende watervallen. Chiang Mai is zelfs 500 jaar ouder dan Bangkok en is ook een walhalla voor lekkerbekken.

Aan elk straatstalletje van de stad kan je wel een pittige Khao Soi (rijstnoedelsoep), een heerlijke Phad Thai (gebakken noedels) of een zalige Tom Kha Gai (kokossoep met kip) eten voor amper twee euro. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Thaise kookcursussen hier zo populair zijn bij de westerlingen.

14. Bergvolkeren in het noorden van Thailand
In het grensgebied met Myanmar en Laos leven heel wat traditionele bergvolkeren zoals de Padong. Een bezoek aan deze vrouwen met de gouden ringen om de hals behoort tot de mogelijkheden. Met een populatie van 150.000 vormen de Hmong de op een na grootste hilltribe groep in Thailand. Van oudsher bewonen zij de hogere en steil gelegen berghellingen.

15. Krabi
Wie de drukte van Phuket liever niet trotseert, kan ook naar Krabi. Daar bevinden zich nog tal van ongerepte en weinig toeristische stranden, de mooiste van heel Thailand. De oversteek met de boot vanuit Phuket, waar ook internationale vluchten landen, langs de Thaise Golf duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Maar in een drietal uurtjes kan je ook (zelf) met de auto omrijden langs de provincie Phang-Nga, wat overigens ook goedkoper is.

5 reacties op “15 plaatsen in Thailand die je gezien moet hebben”

 1. Philip zegt op

  Phiphi vond ik een echte teleurstelling, overbevolkt, tenzij je ergens aan de oostkust verblijft. Beter naar koh tao dan. De khmer tempels, streek rond petchabun, de vele nationale parken, , phu kradeng vind ik veel mooier dan een met bars en dancings bebouwd eilandje

 2. Rene zegt op

  Mooie lijst, maar ik mis de Isaan….

 3. Hans zegt op

  Van de 15 heb ik er 11 gezien en de andere 4 zal ik nooit of nooit gaan bezien. Phi Phi Islands is een door toeristen overbevolkt eiland en er zijn er rustiger waar je heen kan. En over die 3 tempels spreek ik niet. Ik haat alles wat met geloof of Budah te maken heeft, dus geen Wat. In het huis dat mijn Thaise vrouw en ik hier laten bouwen hebben is ook nog nooit een monnik geweest. Zeker niet om het in te wijden. Ik doe aan die onzin niet mee en mijn vrouw neemt daar vrede mee.

  • Jahris zegt op

   Dan is Thailand toch wel aparte keus om een huis te bouwen of zelfs te gaan leven. Vrijwel alles is hier doordrenkt met het Boeddhisme, zij het dan met een behoorlijke Animistische invloed. Je zult je dan waarschijnlijk dagelijks ergeren aan alles en iedereen om je heen lijkt me.

   Je kunt er toch ook voor kiezen om hun levenshouding te respecteren? Dit soort haat is nergens voor nodig.

 4. Rene zegt op

  ik mis de Isaan in het overzicht…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website