aaor2550 / Shutterstock.com

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt zeker voor Thailand, een bijzonder land met een interessante cultuur en veel goedlachse mensen, maar ook een duistere schaduwkant van staatsgrepen, armoede, prostitutie, uitbuiting, dierenleed, geweld en vele verkeersdoden. 

In iedere aflevering kiezen we een thema die een inkijk geeft in de Thaise maatschappij. In deze serie geen gelikte plaatjes van wuivende palmen en witte stranden, maar van mensen. Soms hard, soms schokkend, maar ook verrassend. Vandaag een fotoserie over luchtvervuiling en fijnstof.

Een van de grote problemen in Thailand is de stijging van PM2,5 fijnstof in de lucht. Dat geldt niet alleen in het Noorden van Thailand als de oogstresten van de akkers verbrand worden. De PM2,5-niveaus zijn in veel gebieden van Thailand gedurende bepaalde periodes in het jaar, vooral bij weinig neerslag, veel te hoog. Bangkok spant meestal de kroon.

Opvallend is dat Thailand een eigen veiligheidsniveau van 50 microgram per dag stelt, terwijl de WHO een veiligheidsdrempel hanteert van 25 microgram. Het ministerie van Volksgezondheid maakt er soms helemaal een potje van en zegt dat het kritieke niveau op 200 microgram ligt (!). De regering verschuilt zich ook achter de norm van 200 microgram wat vier keer hoger is dan de grenswaarde die de WHO hanteert.

Het advies om bij een hoge fijnstof waarde binnen te blijven en buiten mondkapjes te dragen is volstrekt belachelijk en onvoldoende. Maatregelen die de gemeente Bangkok en de overheid nemen raken kant noch wal. Zo worden er bouwprojecten stilgelegd. De bouwwerkzaamheden produceren geen PM 2,5 maar grotere deeltjes die bekend staan als PM 10. Daarom zal het stilleggen van bouwwerkzaamheden weinig uithalen. Het besproeien van de wegen met water biedt ook geen oplossing. De PM 2,5 deeltjes zijn zo klein dat ze niet gevangen kunnen worden met water.

De WHO meldde dat in 2016 wereldwijd 7 miljoen mensen stierven door luchtvervuiling en dat 91% van hen in Zuidoost-Azië en de westelijke Stille Oceaan woont.

Fijnstof is een verzamelnaam voor stofdeeltjes in de lucht, veroorzaakt door bijvoorbeeld de industrie en het verkeer. Inademen van fijnstof kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Fijnstofdeeltjes kleiner dan 0,01 millimeter komen na het inademen diep in de longen terecht. Ze brengen in de longen een ontstekingsreactie op gang. Dit kan leiden tot:

 • luchtwegklachten, zoals een astma-aanval, benauwdheid of hoesten;
 • sneller stollen van het bloed en een hogere kans op een hartinfarct, zeker voor mensen die al vernauwde vaten hebben;
 • verergeren slagaderverkalking door de ontstekingsreactie;
 • minder elastische bloedvaten en verhoging van de bloeddruk;
 • Hoe meer fijnstof er in de lucht is hoe erger de klachten.

Kortom fijnstof is zeer slecht voor je gezondheid.

Luchtvervuiling en fijnstof


****

****

****

****

****

****

*****

****

*****

****


» Laat een reactie achter


Rating: 4.20/5. From 10 votes.
Please wait...

14 reacties op “Thailand in beeld (8): Luchtvervuiling en fijnstof”

 1. khun moo zegt op

  Mijn vrouw is 2 jaar geleden naar een ziekenhuis gemoeten vanwege de lucht vervuiling.
  Het was in isaan tijdens het afbranden van de rijstvelden en suikerriet.
  We verbleven er 3 maanden.

  Ik kan me nog china town herinneren, waar de hoofdstraat letterlijk blauw zag van de uitlaat gassen van auto’s.
  wanneer men een hotel kamer boekt op een hogere gelegen etage kan men gemakkelijk de grijze vervuiling zien.

  Ook nu nog komt mijn vrouw elke reis hoestend en proestend terug na een verblijf in Thailand.
  Ik slik preventief strepsils bij opkomende keelpijn / hoest.

 2. Johan zegt op

  Thailand en milieuvriendelijkheid /-bewustzijn is nog een hele lange weg te gaan. In dat opzicht helaas nog steeds een “3de wereldland” welke zijn ogen gesloten houdt.

 3. John Chiang Rai zegt op

  In Chiang Rai zie je door het verbranden van de velden vaak dagenlang de zon niet meer,en zo erg dat s’avonds de wachtkamer van de plaatselijke huisarts,vol zit met hoestende mensen.
  Toen ik Februari 2020 deze tijd wilde ontkomen,voor een 14 daagse vakantie in Pattaya/Nalua,stelde ik tot mijn schrik vast,dat het daar geen steek beter was.
  Iedere middag tegen 13.00 uur ging de zon achter een dikke smog,om zich voor de rest van de middag te verdwijnen.
  Thai dames,die het fenomeen schijnbaar niet begrepen,vertelden mij iedere middag,,Fon sje tok” (er komt regen)terwijl ik ze iedere keer opnieuw probeerde uit te leggen,dat het niets met regen te maken heeft,maar metAgaat sokkepok mak maak.555
  In Chiang Mai stond een soort water sproei kanon,waarmee ze werkelijk dachten voor schone lucht te zorgen.
  Als het niet zo treurig was,zou je er hard om moeten lachen,maar goed sommigen schijnen van al die smerige lucht niets te merken als je hier af en toe de reacties leest.

  • khun moo zegt op

   Lung cancer is the leading cause of death among Thai women and the second-leading cause among Thai men, according to the Department of Medical Services.

   https://www.nationthailand.com/life/40013271

 4. Jacques zegt op

  Zelf ben ik een fervent hardloper en ben ik nog in de gelukkige omstandigheid dit op gevorderde leeftijd te kunnen doen. De vervuilde lucht in Thailand heeft echter wel een negatief effect op mijn rennen, want ik krijg er regelmatig last van bij ademhalingen. Niet in de normale doen, maar wel bij meer langdurige fysieke inspanningen. Ik pas er tegenwoordig al voor om te gaan rennen als de meter te hoog uitslaat en dat is bij unhealthy ( for sensitive people) . Dus boven de 100. Bij moderate tussen de 50-100 is het nog wel te doen maar ook dat kan verkeren en is al veel te hoog en slecht voor de gezondheid. De Thaise regering en autoriteiten doen er weinig of niet aan, gezien de maar niet aflatende verbranding van de velden na de oogst. Bewijsvoering is simpel te vinden en zien, maar optreden ho maar.
  Sterker nog men werkt er aan mee en met name bij het aanleggen van wegen, waar men zelf de boel in de fik steekt alvorens de werkzaamheden aan te vangen. Ook op ander vuil verbranding, zoals plastic en huisafval hopen, die overal waar te nemen zijn in de publieke ruimte, wordt amper actie ondernomen.

 5. RonnyLatYa zegt op

  Iets wat de meeste misschien zal verbazen, maar ook in onze streek, Kanchanaburi is het pakwek gedurende een 4-tal maanden slecht gesteld met de luchtkwaliteit. Voel ik zelf ook heel goed.
  Het verbranden van de velden is ook hier de oorzaak.

  • Ton de Ridder zegt op

   Welke maanden?

   • RonnyLatYa zegt op

    Begint meestal te verslechteren vanaf december maar valt nog mee. Februari tot april zijn de ergste met waarden die de 150 regelmatig overschrijden. Vanaf Mei begint, nu dus, zijn er weer gunstige waarde en dat blijft zo tot het einde van het jaar.
    Loopt zoals vele gelijk met de verbrandingen op de velden.

 6. khun moo zegt op

  Voor degene die een overzicht real time in Thailand willen hebben van de lucht kwaliteit zie onderstaande site.

  https://waqi.info/#/c/20.134/100.209/8.1z

 7. william zegt op

  Ik gebruik AirVisual regelmatig om in een groter geheel een indruk te krijgen.
  Vlak boven de 50 [geel] is het altijd wel hier soms enkele uitschieter naar beneden en regelmatig uitschieters naar de 75.
  Fikkie stoken in vele vormen, auto’s en industrie zijn de boosdoeners volgens zeggen.
  Als je het met andere weerberichten combineert kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat ‘wij’ ook een portie van Noord-Vietnam/China of Bangkok dichterbij gratis krijgen opvallend hoe de cijfers stijgen als de windrichting goed staat.
  Thailand staat bij de ranking met Major City trouwens vaak nog niet eens slecht in de lijst.
  Je leert er mee leven de voordelen zijn nog steeds groter dan de nadelen.

  • khun moo zegt op

   Het ligt eraan welk onderzoek je raadpleegt.

   https://www.bangkokpost.com/learning/easy/2035723/bangkok-air-worlds-3rd-worst

 8. william zegt op

  Ja dat is zo Khun Moo.
  Op zich maakt het geen donder uit natuurlijk ze staan op slecht zeer slecht, vele.
  Volgens mij werken ze met gemiddelde per dag op jaarbasis.

  https://www.iqair.com/th-en/world-air-quality-ranking

  • khun moo zegt op

   William,

   Zelfs wanneer het niet in de top 50 zou voorkomen, wil het helemaal niet zeggen dat de lucht een acceptabele kwaliteit heeft.

   Dat de voordelen groter zijn dan de nadelen , ligt eraan , wat men belangrijk vindt.

   Wellicht bedoel je dat het totaal aantal voordelen van een verblijf in Thailand (goedkoop, veel ruimte, veel vrijheid) groter zijn dan de nadelen van de vervuilde lucht, de verkeersongelukken,de alcohol verslaving, huidkanker, niet verzekerd tegen ziektekosten, de verveling, geen grond kunnen kopen, geen permanente verblijs vergunning, de taal niet beheersen en het vervreemde van familie en van de nederlandse samenleving.

 9. william zegt op

  Ha ha je duikt er scherp op moo zou ik bijna zeggen.
  Een paar dagen, weken of enkele maanden luchtvervuiling kan voor vele lastiger zijn als een constante vermindering van kwaliteit klopt.
  December januari zijn hier minder prettig de rest van het jaar heb ik geen last van de levels.
  Dat eenieder binnen tien jaar elektrisch mogen rijden en die landbouwers meer machine gebruiken zou fijn zijn uiteraard.
  Een ieder zonnepanelen op zijn dak heeft en meer van dat soort dingen.

  Jouw opeenstapeling van alle ongenoegen in Thailand die mogelijk zijn, ga ze niet allemaal beantwoorden, zou zeggen aanschouw de mens, maar in het kort.
  Vele glijden zo vanaf mijn rug mijn kont af als ze al in mijn leefcirkel voorkomen.
  Sommige geven irritatie.
  Per saldo leef ik op mijn oudere dag prettiger in Thailand als in Nederland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website