Beste redactie,

Wij hebben een heel lieve schoondochter in spe, maar ze woont bijna aan de andere kant van wereld in Chiang Rai (Thailand). Onze zoon (24) was in 2016 een maand op vakantie in Thailand en daar ontstond meer dan alleen een vakantieliefde. Het stel is echt gek op elkaar en wil samen verder.

Van eind december 2016 t/m maart 2017 heeft onze ‘schoondochter’ hier een verkennend verblijf doorgebracht en sindsdien staat voor haar vast dat haar toekomst in Nederland ligt. Ze wil er ook moeite voor doen om hier te integreren (ze is naar de Rijksuniversiteit Groningen geweest voor een basiscursus Nederlands) en ze wil hier aan het werk. Zij rondt momenteel haar opleiding (toeristisch management) af in Thailand en wil dan graag in september permanent naar NL komen voor haar lief en voor werk.

Student

Onze zoon is van half mei t/m de eerste week van juni weer bij haar geweest in Thailand. Hij heeft nog geen inkomen uit een vaste baan omdat hij nog studeert. Wel heeft hij een weekendbaantje (met wisselend dag- en nachtdiensten) en huurt hij een flatje in Groningen, waarvoor hij huurtoeslag krijgt. Hij kan met zijn bijbaantje en studiefinanciering in zijn eigen bestaan voorzien. Wij springen waar nodig bij.

Onze zoon verdient te weinig met zijn bijbaan om te voldoen aan de inkomenseis. Helaas kunnen wij (blijkt uit de regels van de IND) nu niet garant voor haar staan omdat ze een ander visum (MVV) nodig heeft dan de eerste keer dat ze hier verbleef. En dat terwijl wij wel voldoende inkomen hebben om hierin te voorzien.

Wij (en onze zoon en zijn vriendin) kunnen aantonen dat er sprake is van een (h)echte liefdesrelatie. Ook kunnen wij aantonen dat wij over voldoende middelen beschikken om garant te staan voor haar tot het moment waarop zij hier zelf een baan vindt.

Heeft iemand ervaring met deze materie en tips om de aanvraag soepel te laten verlopen? Wij wonen in Drenthe en nu begreep ik dat we terecht kunnen bij het IND-loket in Zwolle om e.e.a. voor te bereiden c.q. de aanvraag soepel te laten verlopen. Nu weten wij dat men streng is en dat de regels strikt worden toegepast.

Hoe bereiden we ons zo goed mogelijk voor op een ‘intakegesprek’ bij het IND-loket? Wij begrijpen niet, dat het een mens die met de juiste intenties hier heen wil komen zo moeilijk wordt gemaakt om zich hier te vestigen. Zij komt hier niet als vluchteling of profiteur, maar gedreven door de liefde!

Heel hartelijk bedankt voor hopelijk bruikbare reacties.

Pieter


Beste Pieter,

Helaas zal jullie zoon toch echt aan alle eisen moeten voldoen waaronder het hebben van een ‘duurzaam en voldoende’ inkomen, oftewel een salaris van 100% WML. Elke 6 maanden wordt groeit dat bedrag ietsje, per 1 juli 2017 zal de inkomenseis 1.565,40 euro per maand bedragen. Daarnaast zal het inkomen ook duurzaam moeten zijn (bijvoorbeeld een jaarcontract). Meer daarover staat o.a. in het ‘migratie Thaise partner’ dossier in het menu links hier op het blog. De referent of vreemdeling kunnen bij een immigratie procedure -in tegenstelling tot een visum kort verblijf- niet door een derde gesponsord worden. Er ziet niets eigenlijk niets anders op dan zijn vriendin voorlopig af en toe (maar nooit langer dan 90 dagen in elke periode van 180 dagen) kort op bezoek komt naar Nederland totdat hij een aan de inkomenseisen kan voldoen.

De enige uitwegen zijn niet bepaald makkelijke keuzes. Zo zou de Thaise vriendin op zoek kunnen gaan naar een Nederlandse vervolg studie op Bachelor of Master niveau en als student hier verblijven. Terwijl ze deze studie doet heeft jullie zoon dan de tijd om een baan te vinden waarmee hij aan de eisen kan voldoen.

Als laatste optie zou hij ook nog met haar kunnen huwen en enige tijd (minstens 3 maanden) samen met haar elders in de EU kunnen gaan werken en wonen. Volgens Europese regels heeft een niet-EU familielid recht o samen te zijn met de EU familie mits men de staat niet onevenredig tot last is. Deze regelgeving (EU Directive 2004/38 over vrij verkeer van personen) is echter niet van toepassing in het land waarvan een EU burger zelf onderdaan is dus zal men tijdelijk over de grens moeten gaan wonen. Deze route staat bekent als de ‘België route’ of ‘EU route’, de meeste lidstaten zien dit als sluiproute dus proberen landen als Nederland en België er van alles aan om dit tegen te gaan. Er komt dus wel meer bij kijken dan eventjes een paar maanden over de grens verkassen. Daarnaast is trouwen natuurlijk ook niet iets lichtzinnigs. Voor de EU route verwijs ik door naar websites met meer expertise over migratie vraagstukken zoals www.buitenlandsepartner.nl

Langs de IND gaan heeft weinig meerwaarden op dit moment, ze zullen duidelijk maken dat jullie zoon niet aan de eisen voldoet die men stelt voor de Toegang & Verblijf (MVV + VVR) procedure. Ik betwijfel of een IND-er zal adviseren dat de Thaise vriendin hier een studie zoekt en de EU route zal men zeker niet over praten. Wat ze wel kunnen zeggen staat eigenlijk ook op IND.nl en voor meer (gratis) advies zijn er forums zoals die ik hier boven aangegeven.

Een persoonlijke noot:
Ja de situatie van jullie zoon en zijn lief is zeker zuur, dat weet ik uit ervaring, in mijn geval heeft het ongeveer anderhalf jaar geduurd totdat ik aan de eisen kon voldoen en mijn lief naar Nederland kon komen. Dat voelt onrechtvaardig, het zet een relatie onder stress, je bent niemand tot financiële of sociale last, maar helaas, dat is het immigratie beleid van tegenwoordig. De overheid wil duidelijk zoveel mogelijk de risico’s beperken (wie garandeert dat een derde sponsor toch niet afhaakt? of dat de referent toch een aanspraak doet op publieke middelen zoals de Bijstand? enz.). Het is dat de rechter het terug heeft gefloten maar de looneis is enige tijd 120% WML geweest met de redenering dat de referent niet alleen voor zichzelf moet zorgen maar ook een partner die hoogstwaarschijnlijk niet meteen aan het werk zal kunnen. Daarnaast is dit soort beleid ook wat makkelijker uit te voeren dan gericht maatwerk met tientallen uitzonderingsscenarios, een rechte lijn is makkelijker de handhaven. Plus dat het volk sinds begin deze eeuw duidelijk om strengere eisen vraagt en die zijn er sinds dien dan ook gekomen. De rek is er echter wel uit strenger kan Nederland niet zijn omdat men anders wederom door het Europees hof op de vingers zal worden getikt. Versoepeling van migratiebeleid is voorlopig politiek geen haalbare kaart dus de regels zullen nog jaren blijven zoals ze nu zijn. Dat kost zeker sommige relaties de kop maar ik hoop van harte dat jullie zoon en zijn lief samen alles op alles zetten om gelukkig samen te kunnen zijn. Er zit niets anders op dan knokken.

Groet,

Rob V.

6 reacties op “MVV-procedure: Hoe bereiden we ons voor op ‘intakegesprek’ bij IND-loket?”

 1. harry zegt op

  Misschien ook iets om aan te denken mocht het wel lukken dat de vriendin naar Nederland kan komen.De in Thailand behaalde diploma(s) van hoger onderwijs , worden in Nederland veelal niet erkend.Word dus weer studeren in Nederland of gewoon een of ander baantje aannemen waar niet zo veel eisen aan worden gesteld.En net zoals Rob.V.al zegt heeft het langsgaan bij de IND geen enkele zin als niet aan de eisen word voldaan.Misschien voorlopig de vriendin maar op toeristenvisum laten komen, hebben ze ook wat meer tijd om elkaar beter te leren kennen.Ze zijn ten slotte nog jong,en misschien makkelijker voor een garantstelling door de ouders.

 2. jasper van Der Burgh zegt op

  Ook voor de EU route worden financiele eisen gesteld door het tijdelijke woonland, ook al zijn deze over het algemeen wat lager dan in Nederland. Nemt niet weg dat je een maandelijks inkomen op minimum niveau moet kunnen aantonen (of HEEL ruim spaargeld). Telt men daar echter bij alle overige kosten die gemaakt moeten worden (extra huur 6 tot 8 maanden, gas, licht, internet ) , terwijl de kosten voor de woning in Nederland wellicht doorlopen er bij op, moet je al met een heel volle portemonnaie beginnen wil je de europa-route volbrengen.
  En dan heb ik het nog niet eens het gedoe en de kosten over het inruilen van rijbewijs voor een buitenlands, het importeren van de auto, openen lokale bankrekening, en inschrijven in het buitenland, zorgverzekering opzeggen en daar opnieuw afsluiten etc. etc. , met op het eind alles in omgekeerde volgorde. Laat men deze stappen na, is de kans groot dat de toetsing bij de IND niet wordt doorstaan omdat men dan een schijnconstructie vermoed.
  Het is het overwegen waard om, als de liefde echt zo brandt, mischien (tijdelijk) een beter betalende baan te zoeken zodat de geliefde na slagen voor het inburgeringsexamen in het buitenland (ook geen sinecure!) rechtsstreeks naar Nederland kan komen. Het is goedkoper, en je vermijdt een hoop gedoe.

 3. RuudRdm zegt op

  Het zal een hard gelag worden: een jongeman van 23 jaar (2016) die verliefd wordt op een Thaise jonge meid tijdens een vakantie. Maar kun je stand houden dat er al sprake is van een bestendige relatie als na die vakantie zij een 3 tal maanden bij hem op bezoek is, en hij onlangs nog eens in Thailand bij haar op bezoek. Als dit de norm is voor het kunnen aantonen dat er relationele duurzaamheid bestaat, zal de IND overspoeld worden met aanvragen, nog los van de inkomenseisen die worden gesteld. En terecht natuurlijk. Het is niet aan de Nederlandse betaler om buitenlandse verliefdheden om te zetten mogelijkheden om samen te kunnen gaan wonen. Immers: op de keper beschouwt is dat het wensdenken van betreffende jongelieden.

  Maar de realiteit is weerbarstiger. Als er dan sprake is van echte liefde wat let hem om zo goed mogelijk en in zo kort mogelijke tijd zijn studie af te ronden, een goede baan te vinden die voldoende inkomen genereert om aan de inkomenseisen van de IND te voldoen? (Zie reactie RobV.) En wat let haar om alvast zo goed als kan zich verder te bekwamen in het kunnen spreken van de Nederlands taal, want aan haar Thaise toeristendiploma zal ze in Nederland niet veel hebben. In mijn Thaise kennissenkring in Nederland kom ik veel ouderen tegen die zelfs na een verblijf van meer dan 10 jaar zeer belabberd de Nederlandse taal machtig zijn. Ouders en zoon gelieven dat niet te onderschatten. Gelukkig dat ik in diezelfde kennissenkring ook veel jongeren tegenkom bij wie het gemakkelijker af gaat de taal te leren. Te lezen is dat het de vriendin kennelijk niet moeilijk valt een opleiding te volgen om een voor haar vreemde taal meester te maken. Daar mag men zich gelukkig mee prijzen- ik maak ook tegengesteld mee.

  Kortom: zet de wens om nù ál samen te wonen opzij, richt je op werkelijkheid niet op wenselijkheid. Ga allebei studerend aan de slag, en kijk eerst maar eens hoe consistent de kennelijke relatie wordt. Een relatie stoelt niet enkel op romantiek. Het ware goed als de ouders in deze meer realiteitszin zouden kunnen inbrengen.

  • Mathilde zegt op

   Gelukkig maakt de IND voor niemand onderscheidt. Het is zwaar én hard. Succes.

 4. joop zegt op

  http://www.banlomjen-chiangrai.com is een ontmoetingplek voor Nederlanders zeker in het weekend
  daar kan ze Nederlands (oefenen) spreken Groet joop

 5. George zegt op

  Ik ben zelf omdat mijn Thaise niet aan de leeftijdseis voldeed in februari 2007 in Antwerpen gaan wonen en dagelijks naar Den Haag op en neer gegaan voor mijn werk. Ik vind overigens de 120 % eis eigenlijk helemaal geen onredelijke omdat er met een Buitenlandse Partner ook een buitenlandse familie komt kijken met financiele behoeftes. We zijn in Thailand getrouwd en hebben het huwelijk in Den Haag laten registreren. Wonen in Antwerpen betekende om half zes de deur uit en om negen uur ‘s avonds weer terug zijn. Ons doel zo snel mogelijk na het examentje in BKK doorgaan met meer NL in dit geval ook Vlaamse woorden leren. Dat lukte goed . Na 9 maanden voor mij en zes maanden voor haar naar NL Amsterdam als Europese burgers …Daar direct gestart met MBO 1 en binnen 7 jaar tot en met MBO 4 financiele administratie gehaald. Je krijgt terug wat je er in stopt …tenminste in het begin
  Na 7 jaar was voor haar ons huwelijk op en ze heeft een andere partner. Onze dochter woont bij mij. Ze kan dankzij de opleidingen wel onafhankelijk zijn met een vaste baan kom daar tegenwoordig maar eens om, bij De Bijenkorf en is niet zoals sommige andere buitenlandse partners na een paar jaar afhankelijk van een uitkering of alimentatie. Je zit voorlopig volgens de huidige wetgeving aan een huwelijk financieel tot maximaal 12 jaar na de scheiding vast. Ongeveer 40 % van de huwelijke eindigt in een scheiding …be prepared for the worst to handle it the best…
  In Duitsland gaan wonen is een optie schrijf je uit in Groningen en het stukje van het eerste station in In Duitsland Bunde is niet zover als Antwerpen Den Haag en een stuk goedkoper. Een hat eenheid hoeft ook niet zo veel te kosten waarschijnlijk goedkoper dan een studentenkamer in Groningen. Als werkadviseur / loonwaarde specialist kan ik beamen dat ze aan het Thaise diploma niet zo veel heeft. Start zo snel mogelijk met een Nederlandse beroepsopleiding via het ROC laag beginnen is zeker niet verkeerd. Gebruik het Nederlands altijd en het Engels echt alleen als steuntaal. De valkuil is om in het Engels te blijven spreken omdat dit voor beide zo gemakkelijk is, zeker als ze die taal goied beheerst. Kies ook voor eenberoepsrichting waar toekomst in zit …laat niet alleen leiden door huidige interesses …die veranderen aardig in een leven …. Laat haar gaan sporten of iets anders doen met Nederlandse teamleden … die ook enige opleiding hebben Volleybal is geen elite sport maar wordt na het voortgezet onderwijs vaker beoefend door redelijk opgeleiden. Het levert ook een nuttig netwerk op naast de toekomstige school vriendinnen.
  Als het allemaal te moeilijk of te ingewikkeld klinkt zou ik zeggen gewoon NIET doen. No guts no glory verliefdheid is goedkoop Liefde is een reatie lange investering in elkaar. Vroeger veelal levenslang maar dat was toen ….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website