Stelling v/d week: Toeristen moeten attracties met dieren mijden

Het is dierenbeschermers een doorn in het oog: ritjes op de rug van een olifant. Want in tegenstelling tot wat je zou denken, heeft jumbo een zwakke rug.

Het dier heeft wel een sterke slurf dus sjouwen met boomstammetjes stuit niet op bezwaren. En dan heb je nog de olifantenshows, waarin olifanten een partijtje voetbal spelen, en olifanten die met een penseel een mooi schilderij maken. Of olifanten die tussen de uitlaatgassen in de grote stad sjokken om geld te verdienen voor hun baas.

De Partij voor de Dieren zou in Thailand dagwerk hebben, want niet alleen wordt er met olifanten gesold, maar ook met tijgers en andere dieren. In Safari World zien bezoekers verklede aapjes, die zo’n 50 jaar geleden nog in Nederlandse dierentuinen moesten optreden maar allang weer mogen genieten van een vrij leventje op de apenrots.

En wat te denken van de tijgertempel Wat Pha Luang Ta Bua in Kanchanaburi? De stichting Pantera roept toeristen op de tempel te mijden omdat de handel in tijgers en het mishandelen van tijgers er ‘aan de orde van de dag zijn’. Dat zegt ook Care for the Wild International. Niks opvangcentrum voor welpen, die gered zijn uit de handen van stropers. Gewoon een toeristische attractie en een goudmijntje voor de monniken.

Een bijkomend euvel van al dit ‘moois’ is dat er op olifanten en tijgers wordt gejaagd. Stropers doden olifantenmoeders en verkopen hun jong aan olifantenkampen. Ook tijgers zijn een gewilde buit.

Dat alles vatten we samen in de stelling: ‘Toeristen moeten attracties met dieren mijden’. Ben je het ermee eens, klim in de pen en vertel waarom je dat vindt.

Of zeg je: daar hebben we als toerist niets mee te maken. Zolang Thais die attracties aanbieden, maken we er gebruik van. We bemoeien ons niet met de binnenlandse aangelegenheden van het land. Het is aan de Thais om daar al dan niet een eind aan te maken.

49 reacties op “Stelling v/d week: Toeristen moeten attracties met dieren mijden”

 1. esther zegt op

  absoluut niet aan meedoen! Niet als vermaak en niet met geld! In Nederland zou je dat toch ook boycotten?

  • Ma Ruud zegt op

   Dat is duidelijk, maar dat ben ik. Waarom niet. Moeten wij ons weer met de hele wereld bemoeien, terwijl we zelf de zaakjes niet op orde kunnen krijgen in eigen land. . Typisch Nederland.
   Onzin over al die met stokken slaande begeleiders. Valt reuze mee en geloof me , ik heb er veel gezien . Hele trouwe verzorgers. Soms het leven lang van een olifant. Niet zeuren Nederlanders !!!!
   .

   • Ma Ruud zegt op

    IK zou nog graag willen toevoegen, dat een groot aantal reacties wel ERG HYPOCRIET is. Iedereen heeft op een olifant gezeten of heeft een foto met een tijger of tijgerjong , of is naar de cobra’s geweest of heeft de krokodillen gezien. En nu je het gezien heeft mag niemand meer, want het is niet leuk. Kom op . Er zijn heel veel dieren die er plezier in hebben en het beter hebben dan in de jungle. Dat is ook hele dagen vechten om te overleven.
    Wat doen wij zelf allemaal met dieren. Denk eens heel goed na. Dan schaam je je misschien daar voor.
    Ik ben wel tegen echte mishandeling van dieren, maar ik zie ze hier al 15 jaar bezig, dat valt veel mee. En dingen die genoemd worden zijn dikwijls zwaar overdreven. Niet roomser zijn als de paus !!!!

 2. willem ban ampur zegt op

  Ik wil al lang mijn steun betuigen aan diverse dieren beschermings organisaties,
  maar ik denk dat het weinig helpt.
  het helpt alleen als de regering de families die o.a. net buiten pattaya financieel gesteund worden.
  alleen de regering kan spelletjes met olifanten verbieden, maar dan nog de vraag of het nageleefd wordt, vanwege ook weer de grote corruptie.
  ik denk dat de organisaties beter de landen zoals china, japan, rusland en omliggende landen kunnen aanschrijven.
  de meeste toeristen weten niet hoe een jonge olifant getraind wordt.
  ik hoop dat jullie de steun krijgen die jullie verdienen.
  een dierenvriend.

 3. Alwin zegt op

  Helemaal eens met de stelling. Ik heb me ooit laten verleiden tot een tochtje op een olifant, het werd aangeprezen als ‘ontdek de olifant in zijn natuurlijke omgeving’ etc. maar voor ik het wist stond ik in de rij voor een veredelde kermis-attractie. De olifanten werden met flinke haken geprikt en gemept om door te lopen, en ik voelde me achteraf echt een vreselijk domme toerist. Sindsdien stoor ik mij aan alle monkey-shows, olifanten-tochten e.d. Soms loopt er een baby-olifantje over het strand onder grote belangstelling van toeristen die dan pinda’s kopen en voeren, en ik word er tegenwoordig een beetje verdrietig van. Denk dat goede voorlichting de Thai uiteindelijk moet overtuigen van het feit dat dieren hier niet voor bedoeld zijn, alleen op die manier kun je het denk ik uitbannen.

 4. foodlover zegt op

  Ook al is het voor ons en vooral onze kinderen leuk om een babyolifantje een hapje te laten eten voor 20 baht, maar bedenk echter dat het inderdaad bendes zijn die vanuit Bangkok opereren en cambodjanen en mensen uit Laos laten bedelen met die beesten. Een olifant hoort in de jungle en niet op het hete strand waar ze compleet hun voetzolen verbranden.
  Aapjes hoe leuk ook horen ook niet geketend op iemands schouder te zitten. Inderdaad als WIJ STOPPEN MET GELD GEVEN is het niet meer interessant om die dieren te houden. Het zal nog wel jaren duren maar het begin moet er zijn.

 5. jootje zegt op

  Ik vind het verschrikkelijk zoals in een dierentuin waar ook de krokodillenfarm is de dieren er aan toe zijn .veel te kleine hokken beren met tumoren aan hun hoofd. Niet om aan te zien! We zijn ook bij de bus gaan wachten tot de groep terug kwam. Word die beelden nooit meer kwijt hoe mooi de rest van thailand ook is

 6. Tuffie zegt op

  Over 5 weken hopen we voor 4 weken te vertrekken naar Thailand. We hebben de reis zelf samen gesteld en uiteraard stond er eerst een olifantenritje op het program. Ik was daar niet zo’n liefhebber van maar toch, het stond op de lijst. Maar steeds meer lezend ging me dit meer en meer tegenstaan. Ik vroeg iemand die er dit jaar een ritje had gemaakt hoe het was. ” Ik doe het NOOOOIT weer..zo zielig”.Ritje is geschrapt. Maar nu het volgende…Ik zou natuurlijk wel zo’n enorm imposant beest van dichtbij willen bekijken. We kijken nu naar Elephant world…in de buurt van Chiang Mai is dat geloof ik…Een opvang voor olifanten…waar je als toerist een dagje mee kan helpen/kijken met en bij de verzorging van deze olifanten. Hoe staat men daar tegenover?

  • Diaan zegt op

   Elephants World is in Kanchanaburi, ben er deze zomer geweest. Mooie dag gehad, voor de dieren zorgen en ermee badderen. Geen ritjes en andere toeters en bellen. Veel uitleg over de dieren. Bijzonder om mee te maken.

   • Roswita zegt op

    Klopt daar ben ik ook geweest en de olifanten daar hadden er ook plezier van. Het is niet overal kommer en kwel. Het verschilt nogal eens per olifantenkamp. Ik ken ook de jonge olifantjes die in zich met begeleider door het drukke verkeer van Bangkok worstelen van de ene toeristische plek naar de andere. Dat vind ik niet kunnen, daar koop ik ook nooit een zakje bananen van. Maar ook ik heb ooit een toch gemaakt op een olifant door de jungle. Hier kwam overigens geen haak aan te pas, wel een stokje om hem aan te sporen. Iets wat, volgens een olifantenverzorger van Burgers Zoo, een olifant nauwelijks voelt. (een haak natuurlijk wel) Ik zou het nu niet meer doen omdat het ook helemaal niet prettig voor de olifant is, maar zeker ook niet voor jezelf. Het koste mijn een paar dagen rugpijn. Veel toeristen boeken een vakantie inclusief excursies met daarbij een rit op olifanten. Wat betreft de olifantenshow, zoals ze die in Phuket Zoo hebben, Daar heb ik wel gemengde gevoelens bij. De olifanten staan daar op een kleine betonnen plaats met hun voet aan de ketting en tonen wat raar gedrag, vind ik. De o.a. voetbalshow, basketbal, tekenen etc…daar hebben de olifanten volgens mij wel plezier, maar dat is volgens mij omdat ze dan even los van die rot ketting mogen. Misschien is het eens een goed idee om reisbureau’s en reisorganisaties hierop aan te spreken. Of om een keurmerk op de olifantenkampen.

 7. Arjen zegt op

  Er vallen wel wat nuanceringen aan te brengen in de stelling. Iedere Nederlander vindt het houden van een hond normaal. Maar heeft de stelling poneerder wel eens nagedacht waar hier de dierenmishandeling ophoudt? Is dat bij een teckel die de hele dag in een grote tuin mag rennen? Of bij een bordercollie die in een flat woont maar drie uur per dag op de heide mag rennen? Of tocb maar bij die greyhound die zijn mooie boerderij niet uit komt? Heeft stelling poneerder ooit wel eens een puppy getraind? De eerste puppy die de eerste lessen leuk vind moet nog geboren worden. Zo kan je ook vragen stellen over bet gebruik van melkkoeien of paarden.

  De geschiedenis van de Thaise olifant is een trieste. Vroeger was de olifant noodzakelijk voor de bosbouw en de oorlogsvoering. Het gebruik in de bosbouw is pas zo’n jaar of 20 geleden volledig gestopt. En wat doe je dan met je olifant waar je van houdt, die je je welvaart gebracht heeft, maar die je nu 1.500 Baht/dag aan eten kost? Je gaat hem maar verhuren aan toeristen. En wat blijkt? Je verdient ineens veeeeel meer. Dus je buurman wil ook wel een olifant.

  Ik heb weinig met de snake-tiger-crocodile- en elephant shows.

  Apen zijn heel belangrijk voor Thailand. 99% van de Thaise kokosnoten worden door apen geplukt. Het is het enige dier in Thailand dat je uit het wild mag halen MITS je het gebruikt voor de pluk van kokosnoten en je over de juiste papieren beschikt. Er zijn veel apenscholen in Thailand vrijwel allemaal voeren ze een circusshow op voor toeristen. Er is er ook èèn die respect afdwingt. Door de aparte manier van trainen, zonder straffen maar slechts met belonen. Ook deze plaats is open voor bezoekers (veruit de meeste bezokrs zijn Thai). Deze school is een voorbeeld voor veel mensen die dierenliefde hoog in het vaandel hebben staan. Selfs als de eigenaresse verteld dat d dieren beter af zouden zijn in de natuur. Maar s je het plezier ziet die de apen duidelijk hebben tijdns de demonstratie dan realiseer je je, zo kan je ook met dieren omgaan

 8. Harry zegt op

  Een Aziaat, die zich iets gelegen laat liggen aan het welzijn van dieren, moet nog geboren worden. Idem overigens voor het milieu.
  Het enige, waar WIJ aan bij kunnen dragen, is de boycot van dit soort evenementen, EN films laten zien van de achtergrond: hoe zijn die dieren gevangen, hoe “getraind”, hoe worden ze verzorgd en … wat is hun oude dag. Door daarmee afschuw op te wekken, is dit fenomeen te bestrijden. Met dat beetje boycot.. er zullen genoeg Russen, Chinezen, Koreanen, Taiwanezen enz zijn, die graag dit soort dieren-evenementen aan zullen moedigen. Kijk maar naar de ivoorhandel, gal van beren, neushoorns, huiden van zeldzame dieren: er is een gigantische vraag m.n. uit China.
  In 2009 in Guangzhou, Xiamen, Zhangzhou en Nanning geweest, ook in een heel groot park. Wat mij opviel: NIET EEN vogel gezien, behalve dan echt op het platteland: een stuk of 4. Verder helemaal NIETS.

  • ruud zegt op

   Ik mag hopen dat u vegetarier bent, want anders kunt u uzelf niet meer in de spiegel aankijken zonder een hekel aan uzelf te krijgen.
   Overigens zijn best veel Thai die van hun dieren houden en hun dieren goed verzorgen.
   Maar Thailand is nog niet op het niveau dat ze haar eigen bevolking goed kan verzorgen.
   Dieren zijn dan vaak nog slechter af.
   U moet overigens de Thai die dieren exploiteren voor het toerisme niet vergelijken met de andere Thai.
   Die mensen zullen vaak de zelfde instelling als de slachter in de slachterij hebben.
   Hoeveel zal dat stuk vlees mij opleveren?
   Ik ben er overigens van overtuigd dat niet iedere exploitant zijn dieren slecht behandelt.
   Dat lijkt me zeker in het geval van olifanten een riskante zaak.

 9. Nathalie zegt op

  Fijn dat hier aandacht aan besteed wordt. Persoonlijk zou ik nooit dergelijke ritjes maken, een dierentuin bezoek ik eveneens niet.

 10. Hans zegt op

  Ik kom al een jaartje of twintig ’n paar keer per jaar in het land van de “glimlach”.

  Zeer recent was ik in Chiang Mai en heb per toeval nog eens een olifantenkamp bezocht. Triest, zeer triest hoe deze beesten daar behandel worden. Alle kunstjes die je in een circus kunt verwachten, moeten deze olifanten uitvoeren. Dieren die wat trager zijn of weigerachtig krijgen te maken met de prikstok. Ook heb ik gezien hoe een jonge olifant in een kooi, die kleiner was als het dier zelf werd afgericht. Afschuwelijk om te zien. Maar toeristen krijgen dit soort taferelen uiteraard niet te zien.

  Ook heb ik een olifantenhospitaal bezocht. Geweldig om te zien hoe zieke of kreupele olifanten behandel worden. Maar is het weer een toeristenattractie? Je betaald er als bezoeker een flinke intree maar waar worden deze inkomsten allemaal aan besteed? Aansluitend was een trainingscentrum voor olifanten. Wat deze training onthoud kun je je wel voorstellen.

  In 1978 werd ik al geconfronteerd met dit soort taferelen en gedurende de tijd is er niets of nauwelijks wat veranderd. De Thai zal hier geen verandering in brengen want het is hun inkomsten.
  Alleen de toerist kan er wat aan doen, en dat begint al bij de reisorganisaties. Een goede voorlichting is daarbij op zijn plaats. Laat maar eens een videootje zien hoe een jongen olifant, nadat de moeder is afgeschoten, wordt afgericht voor toeristenattracties.

  Het probleem zit hem bovendien ook bij georganiseerde reizen. Een ritje op een olifant of een circusoptreden is bijna altijd opgenomen in het reisschema.

  Dus begin bij de reisorganisaties, daar ligt de basis voor verandering.

 11. Bets zegt op

  Er moet inderdaard een einde komen , ik vind het dierenmishandeling ,
  Wij zijn vorig jaar in Thailand geweest , en als je dan ziet wat ze met de apen doen te gek voor woorden , dat word gewoon in je schoot geworpen om een foto te maken
  Niemand zou dit moeten doen met geen enkel dier !!!!

 12. Wim van Beveren zegt op

  Laten we eens accepteren dat hier een andere mentaliteit geld op gebied van dieren, waarom vermoorden wij varkens en kippen om te eten met het grootste gemak en zeuren we hier over iets wat hier altijd een normale zaak was, en laten we wel zijn, dat er in Nederland een partij voor de dieren kan bestaan, daar schaam ik me hier voor.

 13. Han Wouters zegt op

  Arjen schreef;
  “De eerste puppy die de eerste lessen leuk vind moet nog geboren worden.” Grotere onzin heb ik nog nooit gehoord. Heb er duizenden getraind en 99 procent vind de eerste les hartstikke leuk. Moet er wel bij zeggen dat wij alleen dmv beloning trainden , met de zgn clicker
  Ik denk dan ook dat hier de aandacht naar uit zou moeten gaan. Promoot dierenevenementen waarvan bekend is dat ze diervriendelijk worden getraind en de dieren goed worden behandeld. De shows uitbannen in thailand lukt je toch niet en als thais er de voordelen van gaan inzien om diervriendelijker te worden, omdat ze dan meer klanten krijgen, gaan ze misschien om. En dit zou dan kunnen beginnen met de reisorganisaties bewust maken van de verschillen.
  Groet
  Han

  • Khun Peter zegt op

   Even een vraag? Ben jij die Han Wouters die in Spaarnwoude een MG hondenschool had?

 14. Hans Koelemij zegt op

  Direct stoppen met alle toeristische attracties waar dieren worden gebruikt (lees misbruikt).
  Olifantenkalfjes en tijgerwelpjes worden al vroeg bij hun ouders weggehaald omdat ze dan nog kunstjes kunnen leren. De ouders verzetten zich uiteraard en worden gewoon neergeschoten.
  Zolang toeristen in Thailand naar dit soort attracties gaan kijken of meedoen, zal deze dierenmishandeling nooit stoppen en gaat de criminaliteit gewoon verder……..

  Gelijk mee stoppen dus…… !!!!!!!

 15. Patrick zegt op

  In Pattaya bezocht ik op aanraden van een Thai de botanische tuin nong nooch. ik was diep gechokeerd toen ik daar een tijger zag vastgebonden met de nek aan een 30 cm korte ketting die het dier dwong om op zijn zijde te liggen. Het oogcontact met de tijger was diep en straalde echt droefheid uit, alsof het dier om hulp smeekte. Ik moest me bedwingen om het niet los te maken…. Het dier lag daar opdat bezoekers er voor 100 Baht mee op de foto konden. Ik heb uiteraard de olifanten show niet bezocht en heb me na een kort bezoek aan de plantentuin snel uit de voeten gemaakt. Wat een teleurstelling. Ik voel me slecht telkens ik eraan terugdenk.

 16. John E. zegt op

  Ik ben het in principe ook met de stelling eens. Maar anderzijds, wat is het alternatief dan voor deze olifanten en mahouts. Alle olifanten naar het Elephant Nature Park in Chiang Mai? Nou dan zal de entree prijs wel stijgen naar 5000 Baht of zo!! Denk dat er dan nog weinig mensen heen gaan! Dus einde ENP!

  Zelfde voor de tijgers in de bekende Tijger tempel in Kanchanaburi. Terug de vrije natuur in, waar ze geen ruimte meer hebben om te leven of worden opgejaagd door stropers en lichaamsdelen voor veel geld worden verkocht aan Chinezen. Of allemaal een dierentuin in, maar dan blijft de vraag of ze daar goed behandelt worden.

  Nogmaals, ik ben het met deze stelling eens, maar kom dan eens met goede alternatieven!

 17. Hans Koelemij zegt op

  Direct stoppen met alle toeristische attracties waar dieren mee zijn gemoeid. Toeristen moeten NIET meer betalen om shows te gaan kijken of op een olifant te rijden. Olifantenkalfjes en tijgerwelpjes worden al in hun eerste levensjaar weggehaald bij de ouders, omdat ze dan nog kunstjes kunnen leren. De ouders van deze jonge dieren vechten uiteraard voor hun kind en worden vervolgens gewoon afgemaakt.

  Wilde dieren horen thuis in het oerwoud en zijn er niet voor om de mens te plezieren. Als de toeristen stoppen met betalen, zal de Thai vroeg of laat stoppen met het misbruiken van weerloze dieren…….

 18. sien de boer zegt op

  Toen ik de eerste keer in Thailand was heb ik ook een olifantenrit gemaakt . Omdat ik dacht dat ze goed werden verzorgd . Maar ik heb verschillende keren gelezen en op tv gezien dat dat niet het geval is . Dus ben ik tegen de shows met apen , tijgers , olifanten en andere dieren .

 19. Jan.D zegt op

  Hoe zit dat met het paardenrennen in Nederland en Engeland. Wat heeft dat voor nut. Ja voor het “kakvolk” dat daar naar toe gaat om er rijk van te worden. Het gaat maar om een ding en dat is geld. Hoe worden deze dieren behandeld. Zie ze op de paarden “staan” om zweepslagen te geven dat het paard harden moet rennen. Maar daar hebben dat soort mensen lak aan. Een dier hoort in de natuur, olifant, tijger enz. Maar de gedachtengang van sommige mensen is heel simpel. Ik heb er lak aan; als ik er maar beter van word.
  Dat is mijn idee. Dus olifant en tijger terug naar de natuur en het paard in de wei. Dieren in een circus gewoon afschaffen.

  • ruud zegt op

   En wat gaan we doen met de koeien, de varkens en de kippen die dagelijks door heel europa heen en weer worden gesleept om zo goedkoop mogelijk te kunnen worden geslacht?
   Ik bedoel het paard in de wei klinkt natuurlijk wel erg leuk, maar waar laten we al die koeien?
   Zoveel wei hebben we niet en ook niet zoveel erf om die kippen te laten scharrelen.
   Als ik het goed heb, zijn varkens nog intelligenter dan honden.
   En die worden toch gewoon als ham en vetspek bekeken.

 20. Henk van Berlo zegt op

  Hebben jullie ook wel eens gezien hoe in Nederland een politie hond getraind word?
  Hij word aan een touw gebonden van 30 a 40 meter en word op een zogenaamde boef
  gestuurd.
  Als hij na ongeveer 30 meter terug geroepen word,omdat de boef stilstaat moet de hond
  stoppen en terug keren naar zijn baas.Doet hij dit niet wordt hij met een salto gelanceerd
  omdat het touw tekort is.
  Moeten wij zelf eerst niet zorgen dat wij het goed voor elkaar hebben?
  Voordat wij met onze welvaart anderen beschuldigen, waarvan de meeste amper te eten
  hebben voor werkdagen van 12 uren of meer.

  • KhunRudolf zegt op

   Dat in Nederland cq België politiehondentrainingen kennelijk op beestachtige wijze worden uitgevoerd, is geen argument om de olifant, en niet alleen in Thailand, niet te beschermen? Juist van beschavingen als die van de Lage Landen zou je ruimere opvattingen mogen verwachten.

   • Henk van Berlo zegt op

    Hiermee wou ik niet zeggen dat,als ze in nederland sommige dieren mishandelen het ook in de rest van de wereld mogen doen.Ik ben er 100% op tegen.
    Maar in de 13 keer dat ik in thailand ben geweest heb ik het nog nooit gezien.Denk ook eens aan de honden in thailand,die lopen lekker los.
    Hier moeten ze allemaal aan de riem,denk je niet dat ze liever los lopen.
    Ik lees dat een tijger daar aan een riem dieren mishandeling is,is dat een nederland
    met een hond niet zo.Ik laat hem in de bossen soms los ,moet je zien hoe blij hij is.
    Kwam de eerste hond eigenlijk uit een gezin,of uit de natuur?

 21. C.van Kampen zegt op

  Ben nu zo’n 4 keer een maand in Thailand geweest. De eerste keer op een olifant een jungle tour gemaakt. De Zoo in geweest en op de foto met een tijger , daarna nog een Cobrafarm bezocht in Nam Phong.
  Het olifanten treffen in Surin was fantastisch! Heb niet echt veel dierenleed gezien ,dus denk ik laat die mensen ook hun brood verdienen,het is zo makkelijk om naar een ander te wijzen en jou mening op te dringen.Kijk naar het middenoosten wat ervan terecht komt.

 22. Han Wouters zegt op

  ” Even een vraag? Ben jij die Han Wouters die in Spaarnwoude een MG hondenschool had?”

  Klopt khun peter. Kennen wij elkaar? Ben er 3 jaar geleden mee gestopt.

  Wat betreft de stelling; Verbieden heeft geen zin, dan wordt het illegaal en ben je het zicht kwijt. Probeer het diervriendelijker te krijgen dat kan werken als de uitbaters er voordeel van hebben.
  En wat betreft de opmerking van Henk van Berlo over de politiehondentraining; dit stopt ook niet dus probeer andere manieren te vinden. 5 jaar geleden werd door de Gaus organisatie al de eerste politiehond afgeleverd die helemaal diervriendelijk was getraind dmv beloning. Geen geruk, geen stroombanden meer.
  Het is een wat lang proces voordat dit er bij iedereen doorkomt maar ik denk de enige weg. Je kunt mensen in thailand niet hun broodwinning afpakken, probeer de situatie voor de dieren te verbeteren, dat kan wel succes hebben.
  Groet
  Han

  • Khun Peter zegt op

   Ja, wij kennen elkaar. Dierenbescherming Apeldoorn. Gehoorzame huishond. Ik e-mail je wel.

 23. Marianne Kok zegt op

  Eens met de stelling. Wilde dieren horen in de natuur en daar moeten wij van afblijven.
  Maar… wat gebeurt er met deze stelling en de reacties?

 24. Hedy Cijs zegt op

  Ik vind dat wij juist wel, wat dierenwelzijn betreft, ons moeten bemoeien, want dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen.
  Heb ook zelf een olifantenrit gemaakt jaren geleden en heb er ontzettende spijt van en zal het daarom ook nooit meer doen.
  Ook mijn dochter komt elk jaar in Thailand, maar zal dat ook nooit en te nimmer op een olifant rijden.

 25. jm zegt op

  Nou ik zou wel eens willen zien wat er gebeurt als we die dieren in bijvoorbeeld een groot reservaat zouden vrijlaten …….. Ik denk in een tijdsbestek van een half jaar zijn van die tijgers olifanten etc etc geen spoor meer te bekennen. Regelmatig zie ik bij ons in het dorp een mahout met zijn olifant en een jong olifantje rond lopen ik geloof niet dat er iets mis is. Een advies ben jaren geleden naar een olifanten camp geweest in Chiang mai dat was zeer zeer de moeite waard.
  Ik geloof dat de regering wat beperkingen heeft ingesteld mbt olifanten in bkk ja dat vindt ik dan weer terecht . Sri Racha tiger zoo Tiger temple etc etc ?????? moeten de kinderen dan een tijger of olifant van een plaatje zien ik geloof in zekere mate wordt er zo een goed en gezond bestand opgebouwd, want gebeurt dit niet dan kunnen ze het wel schudden maw dag tijger dag olifant .

  • jm zegt op

   Nog even wat toevoegen , 2 jaar geleden hadden we in Phimai en omstreken hoog water nou was daar tussen Phimai en Nonsung een crocodile farm die door het hoge water allemaal in “de vrije natuur” terechtkwamen , van deze krokodillen is geen spoor van terug gevonden dus zeer zeer hoogst waarschijnelijk lekker op de bbq van de plaatselijke bevolking.
   Dus wat is beter ?? vrij laten hier in de natuur ?? olifanten tijgers cobras apen noem maar op hier vrijlaten in de natuur is vragen om moeilijkheden, hier hebben de thais of beter gezegd aziaten geen flauw benul wat dierenbescherming betekent dat is iets westers en dat komt over 20 of 30 jaar hier pas in de kijker en krijgen we net als in Nederland een Thaise partij voor de dieren 555.

  • Soi zegt op

   Je kunt aan de buitenkant van olifant, kalf of mahout niet zien wat er gedaan is om die beesten kalm en gehoorzaam te krijgen. Een kalf wordt bv. dagenlang muurvast aan een hekwerk vastgesnoerd, zonder een spier te kunnen verroeren, totdat het beest van ellende geen spoor van leven geeft. Daarna volgen nog meer “trainingen”, totdat elke eigenzinnigheid uit dat beest verdwenen is. Dit moge onderhand toch bekend zijn bij het grote publiek. Al diegenen die schrijven dat ze al jaren in Thailand komen en niets zien, kiezen voor direct gemak en sussen zichzelf in slaap. Zij kunnen inderdaad ook niets gezien hebben. Die zgn trainingen vinden niet op de binnenplaats van een dorp plaats. Schijnheiligheid troef! Verder gaat de discussie ook niet of er tijgers en krokodillen vrij de natuur in moeten, noch over allle koeien, varkens, kippen die in Europa rondgereden worden. Waar het om gaat is het principe dat je dieren onderhand vanuit beschaafde normen op een andere wijze tegemoet treedt en zorg draagt voor hun welzijn. Dat dit principe buiten Nederland/Europa minder tot geen bekendheid geniet, is geen vrijbrief om het zelf ook maar niet aan te hangen.

 26. Frank zegt op

  In principe niet doen en uitbannen. Die dieren worden zwaar getraumatiseerd en mishandeld voordat ze überhaupt bij mensen kunnen komen. De meeste dieren kunnen nooit meer terug in de natuur omdat ze zichzelf niet meer kunnen redden. Ik las een simpele reactie dat het allemaal wel meevalt…. Tsja hou je ogen maar lekker gesloten. Het valt nl niet mee en zolang de overheid ook z’n ogen sluit of tegen betaling de andere kant op kijkt, kan je het ook niet goed aanpakken. Goede voorlichting, aanpakken corruptie en indien mogelijk fokken in gevangenschap. De bevolking weet nu bijna niet beter dat alles wat beweegt te vangen is en verhandeld mag worden. Daar begint het probleem al. Bovendien verdienen ze er hun brood mee. Dus je moet ook naar alternatieven zoeken.
  Je hebt ook de verantwoordelijke instanties die zich graag laten betalen tot in alle lagen en er mee weg komen. Als dat in stand blijft is het dweilen met de kraan open. Ontmoedigen en zwaar straffen, maar dat geldt voor de hele corruptie in Thailand
  En tot slot kan je mogelijk een deel ondervangen door goede fokprogrammas te hebben die de populatie in gevangenschap in stand houdt. Dat is niet goed, maar altijd nog beter dan die beesten in het wild bij hun ouders weg te halen, die in veel gevallen gedood worden.

 27. roja zegt op

  Het is gewoon niet nodig om dieren op barbaarse wijze te temmen alleen voor ons plezier . Hier in Isaan komen regelmatig bedelolifanten met “begeleiding” ; het is schandalig hoe die beesten worden behandeld ; echt waar ! Ik geef ook wel eens een tik aan een onwillig paard , maar afranselen nooit . Dat gebeurt wel bij de olifanten en om maar niet te spreken hoe de gemiddelde Thai ( dus niet allen ) omspringt met hun huisdieren . Bij ons is dat niet best . Dus stoppen met die onzin en respect tonen voor de dieren . Na het verbod van het kappen van hardhout werden velen olifanten werkloos is mij verteld en dat men die dieren houdt daar ben ik op zich niet op tegen . Maar geen mishandelingen en andere onzin waar die dieren niet tegen kunnen . Een huisdier is ok als het met respect wordt behandeld ; welke dat ook moge zijn .

 28. Hans zegt op

  Beste jm,

  Het gaat er niet om alle dieren weer in de vrije natuur vrij te laten. Maar alle kunstjes die dieren moeten leren om in te leven te kunnen en mogen blijven dat moet afgelopen zijn.

  Je bent in een olifantenkamp geweest in Chiang mai? Nou, ik recent ik ook. Mijn ervaringen zijn anders, ik walg er van.

  En is het noodzakelijk om foto’s te maken van een tijger met een kind tussen zijn klauwen? Dat kan bij de tijgertempel maar wel met gedrogeerde tijgers. En van de gepeperde intree kunnen de Boeddha-priester een Nikon kopen. Ik spreek uit ervaring.

  En de Sri Racha tijger zoo is een open dierentuin waar de dieren vrij, voor zover als mogelijk is, rondlopen. Ik heb er in elk geval geen gedrogeerde tijgers gezien.

 29. Jose zegt op

  Het leed van deze wezens moet eens afgelopen zijn,het is onwaardig en hemelschrijend hoe deze dieren geestelijk en lichamelijk mishandeld worden.
  Tijgers die verdoofd aan een ketting liggen ,toeristen die een tijger willen aanraken er mee op de foto gaan omdat het zo een leuk plaatje is.
  Trouwens er zijn nog steeds zat toeristen die denken dt het voor in stand houding van de tijgers is ppphhh lulkoek en dan de olifanten
  Tros laten de toeristen hun vakantie foto’s in Nederland of waar dan ook aan hun familie if vrienden kring zienden heel slechte zaak en dat is mijn mening

 30. egon wout zegt op

  Volkomen eens met de stelling.Prima om te lezen dat vrijwel alle commentatoren deze stelling accepteren.Als toerist hebben we uiteraard wel te maken met de aanbiedingen van dieren voor vermaak, immers boycotten wij deze “attracties” dan komt hier snel een einde aan. Maw. ons bezoek initieert deze verwerpelijke activiteiten. Dieren,planten, mensen zijn ontstaan uit de oersoep van aminozuren. De nucleotiden[ waaruit het DNA bestaat] in elke levensvorm zijn identiek. Als fervent aanhanger van de evolutieleer van Darwin is er geen enkele objectieve basis om de ene levenssoort boven de andere te stellen.

 31. Ben NHN zegt op

  Kom met mijn echtgenote al vele jaren in Thailand en andere Aziatische landen. Heb menig maal olifant gereden en bezoek zeker ook altijd de dierentuin van Chang Mai.
  In 2010 hadden we onze kleindochter en dochter meegenomen naar Thailand. Met ons vieren hebben we een hele dag in een olifantenkamp nabij Chiang Mai verbleven en kregen we onderricht in het omgaan met en het leven van olifanten en natuurlijk gingen we een eind rijden met de olifant (gewoon op de rug of nek zonder bak). Een heerlijke dag tussen en met de olifanten en mijn kleinkind van (toen) 10 jaar heeft genoten en met haar wij ook.
  Wij zouden willen dat ieder kind uit Europa dat zou mee kunnen maken. Ook de grote panda’s in Chiang Mai is iedere maal weer een zeer mooie belevenis. Wij zijn er dan ook NIET voor om het soort olifantenkampen en dierentuinen waar wij het over hebben te sluiten, maar juist te promoten. En dat doen wij dan ook een vrienden en familie die richting Thailand gaan.

 32. Bangkokker zegt op

  Zulke attracties boycotten zou ik zeggen! Verschrikkelijk wat die beesten aangedaan wordt.
  Ik irriteert me mateloos aan die (dikke) farang die hun plezier willen botvieren op zo’n olifant die vreselijk mishandeld wordt en pijn lijdt.

  Bij deze een oproep aan alle buitenlanders die van plan zijn zo’n kermisattractie te bezoeken: Stop hiermee en doe deze dieren geen pijn!

 33. Fritz zegt op

  helemaal eens met de stelling. Zit ik op een terras midden in Bangkok, komt er een olifant voorbij lopen. Bezoek ik de floating market in Huan Hin, kun je bij de ingang een olifant aaien. Helemaal gehad met dit soort dierenexploitatie. Vorig jaar, rondreis Cambodja, een olifantenrit uit het reisprogramma laten schrappen. Bent u dan bang voor olifanten, vroeg het reisbureau nog… Nee hoor, dierenwelzijn. Dus alles wat maar te maken heeft met dieren pesten, gewoon met een boog omheen lopen, geen geld aan geven, niet boeken, uit het programma laten schrappen. Goed dat een groot aantal reisorganisaties in Nederland hier inmiddels rekening mee houden.

 34. Steven zegt op

  Raar fritz ik dacht dat mahouts en hun olifanten niet meer welkom waren in het centrum van Bangkok sedert een aantal jaren.
  Maar wat dan ook te zeggen over kinderen die op schooldagen in toeristische oorden tot een stuk in de nacht bloemen verkopen of die uitgebuit worden door bedel bendes.
  Jullie landgenoot edwien wiek is ook al een paar keer tegen de lamp gelopen ivm zijn campagnes in thailand over dierenleed .

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Steven, Fritz Zoals vaker schort het aan de handhaving, want Bangkok Post meldde in 2010:
   Verboden olifanten te voeren
   Op straffe van een boete van 10.000 baht is het sinds 1 juli in Bangkok verboden olifanten te voeren. Eerder had de gemeente al een verbod uitgevaardigd op het rondtrekken met olifanten door de stad. Overtreding wordt bestraft met een gevangenisstraf van 6 maanden of een boete van 10.000 baht. De gemeente heeft ook een project opgezet met als doel de olifanten te laten terugkeren naar de provincies waar ze vandaan komen. Voorheen trokken circa 200 mahouts met hun olifant door de stad. Ze verkochten maïskolven, die de olifanten maar al te graag oppeuzelden. Sinds het verbod in werking is getreden, zijn geen olifanten meer gesignaleerd; wel in omliggende provincies.

   • Arjen zegt op

    Het is in mijn optiek onzin en zelfs onjuist om alles met dieren uit de programmas te schrappen. Er zijn plaatsen die juist goed laten zien hoe je goed met dieren om kan gaan. Zoals het eerder genoemde elephantsworld in Chiang Mai, die zich vooral op buitenlandse bezoekers richt, en de eerder genoemde apenschool in Ssurat-Thani. Die zich vooraf op Thaien richt. Schoolklassen bezoeken de school vaak en hoeven niet te betalen voor een demonstratie.

    Probeer misschien de attracties te vermijden, of de plekken die het woord ” show” in hun naam hebben. De andere plaatsen verdienen nader onderzoek voordat je ze zonder meer schrapt.

 35. egon wout zegt op

  Uitzonderingen bevestigen de regel. Dick: Voor zover ik weet is het verboden olifanten in alle steden/dorpen te laten bedelen.Afgelopen jaar liep er een olifant door mijn ampher. Bezoek aan de politie leverde het volgende commentaar; “U heeft gelijk, dit is verboden. Echter indien wij ze oppakken zijn we verantwoordelijk voor de olifant. Deze moet naar een olifantenvriendelijke plek worden gebracht, hetgeen 30.000 baht aan vervoerskosten met zich brengt. We hebben simpelweg het budget daarvoor niet.” Hetzelfde is mij overkomem in de dicht bij gelegen provinciale hoofdstad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website