Sekstoerisme

Thailand is gastvrij land. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen deze parel in Zuidoost Azië. Het merendeel van de toeristen komt voor de vriendelijke bevolking, de rijke cultuur, de overheerlijke Thaise keuken en de tropische stranden.

Echter Thailand heeft ook een grote aantrekkingskracht op een andere groep toeristen. Mannen (maar ook vrouwen) uit alle leeftijdsklassen die komen voor goedkope seks. Het aanbod in Thailand is immers groot en gevarieerd. Zo kun je zelfs een dame ‘huren’ die je tijdens je vakantie als je vriendin kunt beschouwen. Dit concept heet een GFE, oftewel de ‘Girl Friend Experience’: (www.thailandblog.nl/thailand/thaise-vrouw-huren-tijdens-vakantie/).

Prostitutie in Thailand

De houding van Thai tegenover betaalde seks is nogal ambivalent. Officieel is prostitutie in Thailand al sinds de jaren 60 verboden en dus illegaal. Echter de seksindustrie tiert welig. Etablissementen waar seksuele diensten worden aangeboden zien er aan de buitenkant uit als bars, restaurants, hotels, karaokebars of massagesalons. De lokale autoriteiten worden omgekocht en knijpen een oogje dicht.

Hoewel de zichtbare prostitutie in Bangkok, Pattaya, Phuket vrij omvangrijk is, zijn het niet de sekstoeristen maar de Thai zelf die een dubbele agenda hebben. Thai denken nogal ruim over (betaalde) seks. Er zijn minder remmingen om naar een prostituee te gaan dan in het westen. Zelfs aan het Siamese hof was polygamie gebruikelijk. Edellieden, zakenmensen en hoge ambtenaren pronkten openlijk met de hoeveelheid maîtresses (Mia Noi). De Thaise mannen met minder status moesten zich tevreden stellen met de diensten van prostituees.

Oude gebruiken verdwijnen niet zomaar. Veel vooraanstaande politici en zakenlieden in Thailand houden er nog steeds maîtresses op na. De meerderheid van de seksueel actieve mannen bezoekt regelmatig bordelen. De eerste seksuele ervaringen doen Thaise mannen meestal op bij een prostituee.

Omvang sekstoerisme

Vaak krijgen westerlingen de schuld van de enorme seksindustrie in Thailand. Dat is een hardnekkig misverstand. Net zoals de gedachte (en veel Thai graag beweren), dat de prostitutie is begonnen tijdens de Vietnamoorlog om Amerikaanse soldaten te vermaken. De prostitutie gericht op westerse sekstoeristen is zelfs relatief klein (hooguit 5%). De overige 95% van de seksindustrie in Thailand richt zich op Aziaten en Thaise mannen.

Een studie van dokter Nitet Tinnakul van de Chulalongkorn-universiteit in Bangkok in 2003 (Bron: The Nation 2004) wijst uit dat er in Thailand in de periode tussen 1999 en 2002 gemiddeld 2,8 miljoen sekswerkers waren (op een bevolking van 64,3 miljoen is dat 4,4%). Op grond van het hoge aantal van 60.000 seksgelegenheden vermoedt Tinnakul dat er veel meer prostituees zijn, mede omdat grotere massagehuizen en karaokebars vaak meer dan 100 vrouwen in dienst hebben.

Schaduwkant

Terugkomend op de stelling over sekstoeristen zou je kunnen concluderen, als het maar om ongeveer 5% gaat van de totale omvang, waar maakt men zich dan druk om? Toch is wel degelijk een schaduwkant aan dit soort toerisme. Voorbeelden hiervan zijn de excessen die het sekstoerisme met zich meebrengt zoals:

 • aantrekkingskracht op criminelen;
 • drugsgebruik;
 • toename van o.a. berovingen, mishandelingen en seksueel geweld;
 • uitbuiting van sekswerkers;
 • gezondheidsproblemen zoals HIV en andere SOA’s;

Imagoprobleem

Een ander probleem is het imago van Thailand dat vaak door buitenstaanders wordt weggezet als een soort ‘Sodom en Gomorra’. De frequente Thailandgangers en de expats worden veelal geconfronteerd met de hardnekkige vooroordelen over Thailand en dat is best vervelend. Ook voor de TAT is dat een lastig dilemma. Zij zien graag de betere en vermogende toeristen komen. Die brengen immers meer geld in het laatje.

Wat is jouw mening?

Velen zijn van mening dat Thailand de seksindustrie gericht op toeristen beter zou moeten reguleren. Iets wat een bijna onmogelijke opgave is in een land waar corruptie tot kunst verheven is.

Desondanks zou men de prostitutiepanden kunnen verplaatsen naar de rand van de stad. Vergunningen moeten innemen als er sprake is van misstanden. Een ander alternatief is de sekswerkers betere kansen bieden door scholing en hogere salarissen voor normaal werk.

Wij horen graag de mening van onze deskundige lezers over het ‘probleem’ van het sekstoerisme in Thailand. Misschien ben je het met de stelling oneens en ben je van mening dat het wel meevalt. Ben je het wel met de stelling eens, dan zijn we benieuwd naar jouw ideeën hoe de Thaise overheid dit ‘probleem’ zou moeten aanpakken.

Geef je mening op de stelling: ‘Thailand zou het sekstoerisme moeten aanpakken!’ Eens of oneens?

39 reacties op “Stelling v/d week: ‘Thailand zou het sekstoerisme moeten aanpakken!’”

 1. justHarry zegt op

  Sinds de christenen sex als vies hebben bestempeld is het een verademing dat men in thailand sex ziet als een natuurlijk iets.

  Dat de farlang daar dan voor gaat betalen is mooi meegenomen en ik gun de Thais dat extraatje wel, dus houden die sex industrie!

  Een bestaat een mooi (ENGlies) filmpje over dit item:

  http://www.youtube.com/watch?v=xWT19QPZ6KE

  Toedeloe.

  • leen zegt op

   Ik ben het met jou eens, waarom moet iedereen zich aan onze normen en waarden houden,wij gaan het wel even vertellen, arogante europeanen. voor mij zijn het perfecte gastvrouwen,die net zoals in Nedeland geld willen verdiennen

   • R.Tersteeg zegt op

    Moderator: deze reactie is niet geplaatst omdat deze niet ingaat op de stelling.

   • Pinas zegt op

    Dit heeft alemaal met kortzichtigheid te maken. Waar komt sex toerisme niet voor zelfs in Nederland en heel erg subtiel. Men heeft het over Thailand hoe zit het met landen als Brazilie, west afrika, waar ook nederlandse vrouwen op zoek zijn naar mannen etc etc.
    Mijn reisdoel naar Thailand was geen sex maar had met de schoonheid en de cultuur van het land te maken.
    Dat de dames er gebruik van maken komt velen met wie ik een gesprek heb gehad ten goede anderen misschien minder. Maar kunnen heden ten dage van een goede toekomst praten. Ikzelf ben met een Thaise getrouwd en was er ook niet opuit gegaan maar het gebeurde en zonder spijt. een ieder heeft zijn plusjes en minnetjes. Inmiddels twee prachtige kinderen en een vooruitstrevende en begripvolle echtgenote.

    Men moet nu maar eens gaan ophouden met het negatief uitbeelden van thailand of wanneer het men uitkomt in hun voordeel omgoeds over te praten

 2. peter zegt op

  Ik vind de prostitutie in Thailand geen probleem. Dat heb je namelijk overal in de wereld. Echter Thailand is er in grote mate wel afhankelijk van. Je moet het maar eens voor je zien als alle barren, gogo’s etc. zouden sluiten. Dat wordt de afgrond voor Thailand, zeker weten.
  Protitutie is net als ieder land in de wereld inkomsten voor de dames en/of heren. Ik denk dat het bijna niet te reguleren is in Thailand, het is te groot en teveel. Als ze een poging zouden doen om het te verbieden dan gaat het ondergronds, met alle gevolgen van dien. Ik praat hier dan wel over de gewone prostitutie, niet de illegale shit die er soms ook voorkomt, en zoals vernoemd de excessen.
  De stelling klopt helemaal, slecht een heel klein gedeelte wat zichtbaar is, is voor de toeristen. Het andere veel grotere percentage is voor de Thai zelf. Kun je dus nagaan.

  Mensen die niet in Thailand komen praten altijd over de prostitutie, de mooie dingen, het eten, de stranden, de eilanden, de tempels etc. komen maar zelden voorbij. Daar stoor ik mij dus ook aan. Vele dingen zijn veel beter dan bijv. in Nederland.
  met vriendelijke groet Peter *Sapparot*

  • chaliow zegt op

   Prostitutie in Thailand geen probleem omdat het overal ter wereld voorkomt? Dan mag armoede, misdaad en domheid ook geen enkel probleem zijn, dat komt ook overal ter wereld voor. En als een acuut prostitutie-virus die hele handel zou platleggen wordt het geld gewoon aan andere zaken uitgegeven en moeten de dames in fabrieken gaan werken. Niks afgrond.

 3. pim zegt op

  Moderator: de reactie is niet geplaatst omdat het geen reactie op de stelling is.

 4. Kees zegt op

  De enige manier om de prostitutie (voor een groot deel) te doen verdwijnen is alternatieven bieden. Dat betekent investeren in en hervormingen doorvoeren op het gebied van educatie en democratie, en het uitbannen van nepotisme en corruptie. Maar dat gaat nog heel lang duren.

  Moet je prostitutie tegen willen gaan? Ik denk het wel, ook al stoort het mij persoonlijk niet – maar ik heb er ook niets mee zoals zovelen die enorm gefascineerd zijn door het open en op het eerste gezicht ‘vriendelijke’ karakter van de sex industrie in Thailand. Ik heb er niets op tegen als bepaalde mensen er bewust hun beroep van maken, helaas is het in ZO Azie zo dat velen economisch gedwongen worden wegens gebrek aan alternatieven.

  Daarnaast, vanwege het (verdiende) stempel van overal verkrijgbare goedkope seks, trekt het allerlei soms criminele randfiguren aan waar niemand iets mee op schiet.

 5. cor verhoef zegt op

  De stelling ligt in het verlengde van deze stelling: “Zou Thailand de wijdverbreide armoede op het platteland moeten aanpakken. Wanneer de regering daar een serieus begin mee zou maken -en niet door het uitdelen van freebies, maar structurele oplossingen en verbeteringen- dan zullen er op langer termijn heel wat minder vrouwen in de prostitutie belanden.

  • ruud zegt op

   Sex en sextourisme horen eenmaal bij Thailand en veel mensen verdienen daar hun geld mee. Ik ben nhet eens met de stelling van Cor. Wat minder vrouwen in de prostitutie. Houd in en dat is mijn stelling, dat de overheid het sextoerisme in de gaten moet houden. Bepaalde regels daarvoor opstellen en zorgen dat die gehandhaafd blijven. Proberen de niet vrijwillige dames, die dit vak beoefenen er uit te halen en een alternatief te bieden. Niet verbieden hoort gewoon bij deze wereld en ook bij Thailand.
   Als je met je vrouw op vakantie gaat en iedereen loopt haar achterna omdat er geen sex meer is, zou dat fijn zijn. Dat vrouwen niet meer alleen over straat kunnen en aangerand worden. Nee laat maar zo, maar zoals gezegd wat meer “toezicht ”
   Ruud

 6. chaliow zegt op

  Alweer die 2.8 miljoen sekswerksters van Dr. Nitet, waar het hele Internet mee vervuild is..Pak even een sigarendoosje en reken mee. Er zijn 30 miljoen vrouwen in Thailand. Dan zouden sowieso al 1 op de 10 vrouwen sekswerkster zijn .Verreweg de meeste sekswerksters zullen zitten in de leeftijdgroep van 18 tot 30 dat zijn een 12 miljoen vrouwen. Dan zouden van die leeftijdsgroep er een op de vier in de prostitutie zitten? Onzin natuurlijk. Ik begrijp niet waarom iemand dit soort aantallen gelooft. Dat moet komen doordat er al een vooroordeel aanwezig is wat het Thailandblog door deze getallen te noemen alleen maar versterkt. Gebruik je gezonde verstand.

  Pasuk Phongpaichit , Guns, Girls, Gambling, Ganja, Silkworm Books, 1998 geeft op bladz.197-200 een schatting van 200.000 sekswerkers waarvan een tiende minderjarigen.Dat is een redelijke schatting. Doe een nulletje af van die 2.8 miljoen.

  Ik heb ook nog een kleine berekening gemaakt vanuit de verdiensten van de sekswerkers, Als er 2.8 miljoen sekswerkers zouden ziijn dan moeten alle mannen tussen 0-80 jaar 1 maal per week een prostitue bezoeken om ze een inkomen van 20.000 baht per maand te geven. Ook absurd.

  • ferdinand zegt op

   @ chaliow. Heerlijk nuchtere toelichting op cijfers. Inderdaad zo lijkt het cijfer van 200.000 heel wat reeeler.
   Medeoorzaak voor dat “vooroordeel” is (mijn persoonlijke bevinding van 20 jaar in Thailand vnl Isaan) dat het door vooral in de armere maar vaak ook door alle milieus heen, heel acceptabel is dat “sex” een betaal- en ruilmiddel isNiks nieuws.
   Dat vele gezinnen er totaal geen problemen mee hebben als dochter tijdelijk of part-time wat “bij klust” op dit gebied om het familie inkomen beetje op peil te houden, (vaak wordt het verwacht) of dat men in alle openheid en met gepaste trots op een verjaardag verteld wat dochterlief voor een prima leven heeft als mia noi.
   Dus misschien 200.000 “echte” sexwerkers, maar mogelijk een veelvoud in het “grijze”circuit.
   Overigens als het vrijwillig gebeurd heb ik er totaal geen probleem mee. Het is een andere mentaliteit, maar vaak de enige manier om te overleven en/of plezier in het leven te hebben. Jammer genoeg heb ik te vaak gezien welke sociale druk er door de eigen omgeving wordt opgelegd.

   • chaliow zegt op

    Je hebt helemaal gelijk en we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: de meeste sekswerksters gaan niet vrijwillig, er is een enorme sociale druk. Dit heb ik gehoord:
    “Mamma, ik ga niet meer naar Pattaya, het is daar verschrikkelijk!” “Maar Lek,dat begrijp ik heel goed, maar je hebt het beloofd, nog maar 2 jaar dan is Noi klaar met de universiteit. Doe het voor je moeder en Noi, heb je geen katanjoe (dankbaarheid). Je wilt Noi en mij toch niet in de armoe storten?”
    Waar ik ook vreselijk de pest over heb zijn die sekstoeristen die het leven van de sekswerksters ophemelen:” het zijn toch vrolijke meiden, die veel plezier hebben, ze lachen en dansen en verdienen ook nog eens goed. ” Stelletje onnozelen, sorry.

 7. Dirk zegt op

  Onze visie op “prostitutie” blijkt toch heel wat anders te zijn dan de Aziatische visie.
  En die beperkt zich dus niet enkel tot Thailand…. zoals aangehaald 95% is voor voor Aziatische klanten.
  Als je prostitutie efficiënt wil aanpakken, zorg voor een serieus sociaal vangnet, en correcte lonen. Zodoende dat vrouwen niet meer om economische redenen er moeten instappen, doch op vrijwillige basis.
  Gevolg zal het verminderen van het “thais” aanbod zijn,verhogen van de prijzen en dus minder klanten. Anderzijds zal de “import” verhogen van de buurlanden, vrouwenhandel…( cfr. West-europa en de import uit Oost-Europa) en vooral vanuit crimineel winstoogpunt. (sorry dat ik het zo uitdruk)
  Als je de prostitutie wil aanpakken zal men het enkel effect hebben als de ASEAN er zijn werk van maakt…… Op vlak van pedofilie lijkt dit te lukken omdat kinderen heel belangrijk zijn in de globale visie van hun maatschappij, anderzijds ga je de westerse visie rond prostitutie willen opdringen aan de Aziatische visie? En als “gewone” toerist in thailand hoef je echt geen moeite te doen om niet te worden geconfronteerd met het sekstoerisme. Anderzijds merk ik dat heel wat toeristen hard hun ogen toeknijpen voor de reële armoede….
  Gelukkig zijn er wel initiatieven van farang die het op lokale basis een paar druppels op de hete plaat laten vallen. (cfr. Hua Hin)

  • Kees zegt op

   Da’s een typisch socialistische Nederlandse benadering…een sociaal vangnet creeren. Ik hou het zelf toch maar op educatie en banen scheppen. Of je nu wel of geen voorstander bent van dat vangnet, het zal toch door werkenden betaald moeten worden. Mogelijkheden en banen scheppen lijkt dus in ieder geval constructiever dan om een sociaal vangnet vragen.

   Om nog maar eens de sociale hoek te corrigeren…wat zijn correcte lonen? Je kan wel minimum lonen gaan verhogen, maar bedrijven moeten wel levensvatbaarheid hebben. Je kunt alleen lonen verhogen als je waarde toevoegt. Investeren in educatie dus!

   • dirk zegt op

    In de kantlijn, ik ben Belg, al 35 jaar sociaal liberaal, en vooral mens.
    Elke burger heeft recht, ongeacht of hij werkt of niet, toegang te hebben tot een basisgezondheidszorg gelijk voor iedereen. Ingeval van ziekte een vervangend inkomen, ingeval van werkloosheid een vervangend inkomen die hem verplicht ten dienste te zijn van de maatschappij.
    De werkgever dient in te staan voor deze basisverzekering. Buiten dat kunnen de regels van de markt gelden, met regels van toegepast arbeidsrecht tussen werkgevers en vakbonden.Inclusief vorming, arbeidsgeneeskunde enz….
    Indien hieraan voldaan zullen geinteresseerde vrouwen, mannen, ladyboys of holebis zelf beslissen om vrijwillig in het metier te stappen.

 8. leen zegt op

  Wat is prostitutie !!! ik zie geen pro voetballer met een lelijke vrouw, het gaat niet om het geld,alles is liefde. kijk in de spiegel. en denk na!

  • Rob zegt op

   Je slaat de spijker op zijn kop!! Ga inderdaad maar is kijken bij de zogenaamde nette, rijke mensen, je ziet er zelden een lelijke (of gewone) vrouw naast lopen. Dan heb ik het nog niet over het leeftijdsverschil. Dus laat maar zo in Thailand, niet mee bemoeien.

 9. ferdinand zegt op

  In principe totaal geen probleem met prostitutie, zeker als het zo ontspannen als in Thailand gaat. Wie heeft er echte problemen met een betaalbare vakantie GF ervaring. Niks mis mee.

  Veiligheid en gezondheidsproblemen blijven natuurlijk een probleem.
  Taak voor de overheid ligt dan voor mij ook vnl in het zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving, voor iedereen bereikbare gezondheidszorg, bestrijden van criminaliteit en het er voor zorgen dat het een vrijwillige keuze is. Dus sociale voorzieningen, een goed minimum inkomen en werkgelegenheid.

  Overigens denk ik dat “de” toerist meer daadwerkelijke last heeft van onbetrouwbare bootverhuurders, agressieve taxichafffeurs, corruptie en kleine criminelen dan van de dames van plezier.

 10. jogchum zegt op

  Veel mannen en vrouwen komen naar Thailand voor goedkope sex, is de mening van de
  schrijver van dit artikel. Ik zeg echter dat de mensen die naar Thailand komen voor sex
  helemaal niet goedkoop uit zijn. Vliegticket, hotel, eten, drinken, maken een sextrip naar
  Thailand duurder dan bv in Amsterdam. Het is de zogenoemde ”softsex ” die mensen naar
  Thailand trekt. Wat is er gezelliger om met een Thaise-schone wat te babbelen en te drinken?

  Bovendien hebben velen hun levens partner op deze wijze gevonden.

 11. chaliow zegt op

  Natuurlijk moet Thailand het sekstoerisme aanpakken.Dan moet prostitutie wel eerst gelegaliseerd worden natuurlijk. Niet verbieden maar een “sekstoerismetax” heffen van 50%, storten in een zgn, “seksfonds” waaruit structurele maategelen worden gefinancierd om meisjes goed onderwijs en een goede baan te bezorgen. Zoiets als een CO2 -uitstoot belasting waarmee bomen kunnenworden geplant.

 12. colin de jong zegt op

  Het is niet alleen sex,maar vooral zoekende naar liefde en een spontane jonge vrouw waar mannen graag samen mee willen samen leven. Dat heerlijke gevoel dat liefde heet, wat ze allang niet meer hebben gehad van hun Europese of Amerikaanse dominante vrouw. Het gevoel hebben dat je nog een beetje superieur bent en gewaardeerd wordt is voor velen het belangrijkste om naar Thailand te gaan, zo bleek na een onderzoek wat ik jaren geleden heb gedaan.Kreeg vooral veel opmerkingen dat ze het overgeemancipeerde gedrag zat waren,en alles maar moesten pikken en slikken.Voor velen was het een enorme opluchting dat ze de scheiding (vaak veel te laat) hadden doorgezet.

 13. Beste lezers het is de bedoeling dat je reageert op de stelling en niet gaat uitleggen waarom er prostitutie is in Thailand. Off-topic reacties worden niet meer geplaatst!

 14. BramSiam zegt op

  Het is maar goed dat wij niet bepalen wat “Thailand zou moeten doen”. Als je kijkt naar het hele spectrum aan kansen en mogelijkheden maakt de Thai daarin zijn of haar keuzes. Ik zou nog wel eens willen zien hoeveel niet-Thais een andere keuze zouden maken onder dezelfde omstandigheden. Toch maar liever de fabriek in of je tepletter vervelen in je dorp met een dronken, gewelddadige echtgenoot?
  Waarom maakt niemand zich druk over jongens die het leger in gaan, niet alleen in Thailand, met het risico doodgeschoten te worden of anderen dood te moeten schieten. Dat lijkt mij erger dan betaald worden voor sex.
  Hoe dan ook zit de perceptie over betaalde sex (no money no honey) diep in de Thaise cultuur en is het een proces van tientallen jaren, zo niet eeuwen, om dat te veranderen. Desondanks lijken de Thais me geen ongelukkig volk.

 15. HansNL zegt op

  Ik denk dat Thailand zijn eigen “sex-probleem” zou moeten oplossen.
  Voor zover de Thai, in het algemeen, al een probleem zien.

  Waar bemoeien we ons in vredesnaam mee, het is NIET onze zaak.
  Het door ons bemoeien met iets wat in Thailand als”normaal” wordt gezien roept alleen maar weerstand op, van zowel de exploitanten als de werkers.

  Betekent alleen maar dat er wetten worden gemaakt waar niemand zich aan houdt en wellicht alleen maar meer mogelijkheden tot smeergeld ontwikkelt.

  Laat Thailand en de Thaise bevolking en regering nu zelf maar uitmaken wat hun probleem is en als ze er wat aan willen doen gebeurt dat, zonder of met onze bemoeienis.

  Let wel, ik ben geen voorstander van wat er zo vaak gebeurt, maar ik kan het niet tegenhouden, noch veranderen.
  En de mensen die er wel wat aan zouden kunnen doen, krijgen de wind van vier kanten van bijna iedereen en elke instantie die er wat mee te maken heeft, of zou kunnen hebben.

 16. Leo zegt op

  Ben het oneens met de stelling, laat VOLWASSENEN zelf maar beslissen wat ze wel of niet willen. Overal ter wereld zijn er overheden / gelovigen, die willekeurig beslissen wat de burger wel of niet mag doen of juist bepaalde leefregels dwingend opleggen. Laat een ieder vrij om dat zelf te bepalen. Wel moeten de uitwassen krachtig bestreden worden, zoals gedwongen en kinder prostitutie.

 17. Willem van Doorn zegt op

  Thailand, wat de regering daarvan moet doen (aan bijvoorbeeld het sextourisme) daar heb ik -met geen ander papier in de hand dan mijn visum- helemaal niets over te zeggen. Veel toeristen bevalt het wel zoals Thailand (ondermeer op het gebied van de sex) is. Bovendien als nu de publieke sex in Amsterdam voorbeeldig geregeld was…. Maar nee, daar zijn de dames veelal het slachtofer van een blijkbaar welig tierende vrouwenhandel (en voor zover ik weet is dat in Thailand niet zo). De falang past het zijn mond te houden en uit te gaan van het principe slands wijs slands eer. De Thai weten heus het beste zelf of ze wel de diverse sectoren van het sextoerisme (hetero, home, pedo) moeten aanpakken en zo ja, hoe dan wel. In allerelei andere landen zijn er andere wetten en andere opvattingen en andere situaties. Bovendien: wat is “aanpakken”? Het onuitroeibare uitbannen? Het enige wat ik er ervan heel, heel algemeen van kan zeggen: hoe minder verborgen en hoe meer geaccepteerd hoe minder dit onderwerp een voedingsboden voor allerlei criminaliteit is (afgpersing, chantage, roof, en al genoemd: vrouwenhandel, etc.).

 18. RIEKIE zegt op

  Lekker laten het is het oudste beroep ter wereld.
  vind wel dat er controle moet zijn ,
  op kinderprostitutie want sommige zijn heel erg jong.

 19. ruud NK zegt op

  Ik vind het nogal gedurfde stelling juist voor deze week.
  Vorige week schreef Lady Gaga op facebook dat zij een fake Rolex ging kopen in Bangkok, hetgeen nogal voor wat beroering zorgde. Eerst een minister, ja echt waar, die ontkende dat er fake Rolexen te koop zijn in Thailand. En vandaag in de Bangkokpost dat mevrouw Pachima, van het Interlecttueel Property Departement, een brief gaat schrijven naar de ambassedeur van de VS. De rede voor de brief is dat Lady Gaga disrespect zou hebben getoond aan de thaise bevolking met deze opmerking.
  Nu de stelling van deze week. Hoe kunnen wij nu een oordeel geven over iets waarvan de thai het bestaan ontkend. Als, ik zeg als, er toch ergens prostitutie zou zijn in Thailand wie zijn wij om daar iets aan te willen veranderen. En wees eerlijk, willen wij dat wel.
  Pas op, straks krijgen jullie nog een boze brief van mevrouw de minister president vanwege disrespect voor de thaise vrouw.

 20. Jos zegt op

  Ben het niet eens met de stelling.
  Ik ben zelf als sextourist voor het eerst naar Thailand gegaan en nu alweer 5 jaar getrouwd met een heerlijke Thaise vrouw.

 21. Kees zegt op

  Naar mijn mening wordt er veel en veel te veel aandacht besteed aan dit onderdeel als men over Thailand spreekt.
  Als we bijvoorbeeld over Duitsland praten, ik noem maar een land, dan praten we toch ook niet over de Reperbahn. Frankrijk, het rosse kwartie of noem maar een dwarsstraat!
  Thailand is veel en veel meer dan alleen dat kleine onderdeel dat sommige mensen aantrekt.
  De meeste toeristen komen voor hetgeen Thailand te bieden heeft en dat is zovele malen meer dan alleen de seksindustrie!

 22. Sir Charles zegt op

  Politiek correct zeg ik dat in beginsel ieder mens autonoom is en als zodanig moet eigenlijk een ieder zelf weten werkzaam te willen zijn in de prostitutie m.a.w dat ieder verstandelijk individu wezenlijk de zelfbeschikking moet hebben over lichaam en geest daarmee dus gezegd hebbende dat prostitutie niet zozeer verboden moet worden maar wél de veelal feitelijke praktische redenen aangepakt moeten worden om te gaan werken in de prostitutie zoals armoe en daaraan gepaard kostwinnersschap voor de familie.

  Ook het sekstoerisme/de sekstoerist acht ik volstrekt legitiem want ook dan komt autonomie om de hoek kijken omdat eenvoudigweg seks niet uitsluitend bedoeld is om zich voortteplanten -ja weet het dat klinkt ook heel politiek correct- maar toch ook om er genot en plezier aan te hebben.

  Dat in beide bovenstaande alinea’s excessen zoals dwang, mishandeling, uitbuiting, disrespect, (kinder)misbruik etcetera bestreden moet worden staat uiteraard buiten kijf!

  Laten we echter meer dan ook niet vergeten dat het overgrote deel van de Thaise vrouwen er beslist nooit voor willen kiezen om op een ‘gemakkelijke’ wijze hun rijst te verdienen.
  Die alleen al bij de gedachte er van moeten walgen om met een wildvreemde ‘handsome’ man gearmd over straat te lopen en daarna in een hotel het bed te delen maar alles liever dan dat en daarom werkzaam zijn in een bedompte fabriekshal of een BigC.

 23. Peter@ zegt op

  Wat een onzinnige praat allemaal, prostitutie is volkomen illegaal in Thailand dus het bestaat niet. En al die dames (en in veel mindere mate ook heren) die in de namiddag bij al de bars aanwezig zijn zijn gewoon gastvrouwen (en gastheren) die zorgen dat je je drankje bijzonder snel uitgereikt krijgt. Verder moet je er helemaal niks achter zoeken.

  Wat kan het leven toch simpel zijn.

  • Hans van den Pitak zegt op

   En niet alleen simpel, Peter, maar ook mooi wanneer anderen en de overheid mensen zelf laten uitmaken wat ze graag doen en laten. Het enige waar ze zich druk over moeten maken zijn de situaties waarin er sprake is van (fysieke) dwang en bescherming van minderjarigen.

 24. Mario 01 zegt op

  Zoals Turkije is voor de vrouwen is Thailand voor de mannen. En ik heb nog nooit een artikel gelezen dat het schandalig is, dat vrouwen naar Turkije gaan voor de sex. Geloof me “tussen Antalya en Alanya wordt net zoveel betaalde sex bedreven als in Pattaya. Wat betreft de cijfers over de aantallen dames in de sex industrie alleen al in Pattaya zijn 15.000 bars en in elke bar zijn gemiddeld 10 vrouwen en een derde is Thay en de rest komt van Laos en Vietnam-Rusland etc. Al deze dames zullen wel een reden hebben om dit werk te doen en van mij mogen ze als ik er geen last van heb.

 25. rob zegt op

  ‘Beste lezers het is de bedoeling dat je reageert op de stelling en niet gaat uitleggen waarom er prostitutie is in Thailand. ‘
  Ik kan het een niet van het ander scheiden om een mening te vormen.

 26. rob zegt op

  Alle hierboven geplaatste meningen zijn zonder enige onderbouwing (voor zover ik kan lezen) over hoe vrouwen dit beleven, als je dat al te weten zou kunnen komen. Het zou een diepgaand onderzoek vergen, iets wat je van de Thais moeilijk kunt verwachten.
  Ik zou er een paar studenten culturele antropologie op zetten. Dat wij ons sextoerisme ( Oekraiense/Fillippijnse vrouwen die hier onder valse voorwendsels heengelokt zijn) eens onder de loep zijn gaan nemen lijkt mij een goeie zaak, voor zover je enige sociale intelligentie (het vermogen je in anderen te verplaatsen) bezit.

 27. berthold zegt op

  Overal ter wereld is er prostitutie, niet alleen in Thailand. Seks is een basisbehoefte en als mannen en vrouwen vrijwillig, maar tegen betaling, met elkaar naar bed gaan is daar niets op tegen. In de Thaise cultuur wordt er ruimdenkend tegen betaalde seks aangekeken en veel van de Thaise mannen gaan regelmatig naar een bordeel. Voor jonge jongens is het volstrekt normaal om je door een prostituee te laten ontmaagden.Het land kent al eeuwen lang een forse traditie van betaalde seks. Waarom zou prostitutie dan niet gebruikt mogen worden om buitenlandse toeristen (met hun valuta) naar Thailand te lokken?
  Prostitutie is in mijn ogen zeker niet verwerpelijk, en sekstoerisme is dat dan ook niet. Ik vind het eigenlijk best logisch dat plezierige (betaalde) seks een reden kan zijn om naar een land op vakantie te gaan. Ben je geïnteresseerd in piramides, dan ga je naar Egypte, wil je wilde dieren zien, dan ga je naar Oost-Afrika en heb je zin in seks en ben je bereid daarvoor te betalen, dan is Thailand de beste keuze. Simple as that.
  Wat mij betreft zou de Thaise overheid het sekstoerisme niet moeten aapakken. Wel kan meer de aandacht worden gevestigd op de andere trekpleisters van het land. De cultuur en natuur, de prachtige stranden, de vriendelijke bevolking, het klimaat.
  Zelf ben ik drie keer in Thailand geweest. De eerste keer voor een prachtige rondreis, de tweede keer voor een strandvakantie op Phuket. Op Phuket heb ik kennis gemaakt met de Thaise seksindustrie en heb ik een paar keer een meisje meegenomen naar m’n hotel. Dat was slechts een kleine stap, want ook in Nederland kom ik regelmatg in seksclubs en bij de meisjes achter het raam.
  Pas bij mijn derde vakantie in Thailand was seks de belangrijkste drijfveer. En eerlijk is eerlijk, het was een geweldige vakantie.

  Zelf denk ik dat we niet al te kramapchtig moeten doen over sekstoerisme. De uitwassen moen natuurliijk worden bestreden, maar daarmee zou de bemoeienis van de Thaise overheid ook over moeten zijn. Bestrijd gedwongen prostitutie en seks met minderjarige kinderen en bestrijd dat krachtig. Maar laat de vrouwen en hun klanten, die beiden geen moeite hebben met een betaalde vrijpartij, lekker hun gang gaan. Dat is veel beter voor de Thaise economie ook.

 28. Dennis zegt op

  Ik ben al vele malen op reis geweest naar Thailnad voornamelijk voor het lekkere eten de enorme vriendelijkheid en ik heb nu sind onlangs een Thaise vriendin die niet uit dot ” milieu” komt. Ik heb eens aan zij gevraagd wat ze hier van vindt en hun visie hieop os dat dit een deel van hun cultuur is, zolang de meisjes niet verplicht worden heb ik hier geen probleem mee maar er zijn idd veel vooroordelen van mensen doe hier nog nooit gekomen hebben… En van de corruptie heb ik nog koet veel nadelen gezien.. In Belgie zijn erook mensen die deals maken met de overheid ivm financien en ae kunnen hun misdrijf da ook afkopen dus dit vind ik een legale manier van corruptie.. Hier is coruptie meer bij de gewone politieman die hierdoor een extra zakcentje heeft voor eten en kleding ipv van miljoenen die naar onze corupte regering stroomt waar de normale man nooit geen cent van ziet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website