Stelling v/d week: Thai willen altijd winnen!

Door Redactie
Geplaatst in Stelling van de week
18 april 2013

Zonder al te veel te willen generaliseren, wil ik toch deze stelling voorleggen aan de lezers van Thailandblog. Mocht de stelling niet kloppen, dan lees ik graag je reactie.

Ik kom op deze stelling door een aantal ervaringen, waarbij mij is opgevallen dat een onschuldig spelletje zoals vier op een rij of poolbiljart voor veel Thai wel een zaak van leven of dood lijkt. Dan heb ik het nog niet eens over spelen voor geld maar gewoon voor de eer. Wanneer er geld bij komt kijken, dan is er van enige gezelligheid al helemaal geen sprake meer.

Gooi je er ook nog wat nationalisme tegen aan, dan gaan alle registers open. Ik kan mij herinneren ooit eens een potje poolbiljart gespeeld te hebben met twee Nederlanders tegen twee Thaise dames. Dat ging op zich nog wel in goede harmonie, totdat ik voorstelde er een wedstrijdje Nederland –Thailand van te maken. Onmiddellijk verstrakte de gezichten van de dames en werd er bloedserieus gespeeld. Toen wij voor stonden, werden de dames behoorlijk chagrijnig. Uiteindelijk verloren wij toch door domme pech, niet leuk, maar voor de sfeer wel beter.

Vanaf dat moment ben ik er wat meer op gaan letten en viel het mij steeds vaker op hoe verbeten er gespeeld wordt door Thai. Heeft dit soms ook met gezichtsverlies te maken?

Misschien heb jij andere ervaringen? Reageer daarom op de stelling van de week: ‘Thai willen altijd winnen!’

13 reacties op “Stelling v/d week: Thai willen altijd winnen!”

 1. Cor van Kampen zegt op

  Ik heb al veel spelletjes gespeeld met Thaien. Poolbiljart, kaarten, golf, tennis. Ook om geld. Nooit problemen gehad. Uitzonderingen bevestigen de regel.
  Cor van Kampen.

 2. cor verhoef zegt op

  Wanneer ik een potje pool of tafelvoetbal speel, wil ik ook altijd winnen.. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die aan een spelletje beginnen met als doel te verliezen.

  • Khun Peter zegt op

   Willen winnen is op zich niets mis mee, niet tegen het verlies kunnen wel. De stelling: ‘Thai kunnen niet tegen hun verlies’ was misschien beter geweest. Zeker gezien de actualiteit met de discussie rondom de tempel.

   • Henk van;t Slot zegt op

    Misschien hebben Thaien er meer een probleem mee om te verliezen van een farang dan van een landgenoot.

 3. cor verhoef zegt op

  Dan nog vind ik het een boude stelling. Bij mij op school wordt heel wat gevoetbald, basketbald en gehandbald, maar daar gaat het allemaal heel sportief toe. Ik heb verder 1 keer tegen een paar barmeiden getafelvoetbald en die waren, nadat ze met 8-2 het bos waren ingestuurd, niet erg vrolijk te noemen. Lijkt me logisch 😉

 4. Jacques zegt op

  Khun Peter houdt van prikkelende stellingen. Dat blijkt maar weer.
  Wat ik om me heen zie zijn geen fanatieke Thaien die altijd willen winnen. Ik moet bekennen dat mijn ervaring niet verder gaat dan de schoolsportdagen in mijn dorp. Zeker men doet fanatiek mee, maar de verliezers lachen na afloop net zo hard als de winnaars.

  Extreem nationalistisch zijn de Thaien volgens mij wel. Dat blijkt bij het tempelgebeuren. Het boeiende artikel van Tino Kuis over de historie schetst een duidelijke beeld.

  Terug naar de stelling.
  Als ik naar sportevenementen kijk, zie ik dat Thaien makkelijk met hun verlies omgaan. Naar mijn idee makkelijker dan veel van die opgefokte jongetjes in Nederland.
  Hoe Thaise poolmeisjes reageren is mij onbekend. Daar wil ik nog wel eens onderzoek naar doen, in de praktijk.

 5. Tino Kuis zegt op

  Ik begrijp wel een beetje waar de schrijver van de stelling naar toe wil. We weten allemaal heel goed dat er een onoverbrugbare kloof is tussen de Westerse en de Oosterse beschaving. Het Westen kent een schuldcultuur en het Oosten een schaamtecultuur, om maar iets te noemen. Terecht wordt gerefereerd aan het begrip ‘gezichtsverlies’ dat een heel grote rol in het Oosterse denken en voelen speelt, daar is geen twijfel over. Een Thai zal gezichtsvelies bijna ten koste van alles willen vermijden en zal er grote moeite mee hebben een ander gezichtsverlies te doen lijden. Dat laatste heet ‘kreengjai’, een bijna onvertaalbaar woord, maar ‘een ander ontzien, rekening houden met een ander, een ander respecteren’ komt er dicht bij. Wij Westerlingen daarentegen hebben geen enkel probleem met zelf gezichtsverlies te lijden of een ander gezichtsverlies te doen lijden. Daar staan we gewoon nooit bij stil. Het ontbreekt ons aan ‘khwaamkreengjai’. Een essentieel verschil.
  Terug naar winnen-verliezen. Als er een winnaar is dan is er ook een verliezer. Als een Thai verliest dan lijdt hij/zij gezichtsverlies en dat mag niet. Maar wint een Thai dan doet hij de ander gezichtsverlies lijden en dat mag dus ook niet! Een duivels dilemma! Wat ook het resultaat is van het spel, er treedt altijd gezichtsverlies op, aan deze of gene zijde.

  OK, genoeg ongein.

  Even los van bovenstaande analyse weet ik dat Jacques gelijk heeft. Gemoedelijkheid is troef bij wedstrijden en volgens mij lachen de verliezers zelfs nog harder. ‘Wat stom deed ik, he’, hoor je iemand gierend van het lachen zeggen. Ook in Thailand gaat het niet om de knikkers maar om het spel, als het maar sanoek sanoek is.

 6. theo zegt op

  Hallo TB Lezers.
  onder de titel thai willen altijd winnen kun je er ook van maken een thai kan niet tegen
  verliezen.wat had je gedacht van Olympische Spelen ik meen dat het grote thailand
  nog geen 10 sporters hag gestuurd.(alleen thai-box zijn ze goed in.)
  Een app. bezitter bij ons in de buurt had 5 app. leeg liggen. toen ik hem wilde helpen
  om de prijs 2000 th bath korting te geven waardoor de verhuur sneller zou gaan zei
  hij tegen mij ooojeeee dat nooit. want dan verlies ik per maand 5×2000 thbath.???
  ja,ja. de thai wil graag winnen.
  groetjes.

 7. freddie zegt op

  Ze willen graag winnen maar hebben er weinig voor over om een goed winnaar te zijn.
  Kijk maar naar de sportresultaten.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ freddie U ziet enkele topsporters over het hoofd, zoals de 17-jarige golfster Ariya Jutanugarn, tweede prijs dit jaar op het Honda LPGA Thailand golftoernooi in Pattaya; bokser Kaew Pongprayoon, zilver in Londen; gewichthefster Pimsiri Sirikaew (Londen, zilver) en Chanatip Sonkham taekwondo (Londen, brons). Die mogen ook wel eens genoemd worden nu het gaat over winnen en verliezen.

   • Chris Bleeker zegt op

    Vind de stelling goed want het is zowaar menselijk te willen winnen,want een Nederlander wilt ook altijd winnen,maar de Thai kan ook tegen verlies,al is de smile er dan wel een van een Thai die net van de tandarts komt
    Want het feit dat de Thai zich superieur voelt is duidelijk,maar als ze mij vragen waar ik vandaan kom,is mijn antwoord steevast,….uit het land met de beste Muay Thai boxers ter wereld ,…Rob Kaman en Ramon Dekkers R.I.P,…..en dan krijg ik die Tandarts smile Hollaaaaaaand,…en verbeteren mag niet,dus mijn antwoord,…. Cub

 8. Adje zegt op

  Ja. Thai willen altijd winnen. Ik merk het aan mijn Thaise echtgenote. Ze wilt altijd gelijk hebben en wilt altijd winnen. Ik had het er in het begin moeilijk mee maar nu laat ik ze gewoon maar winnen. Beter voor mijn hart en het huwelijk.

 9. Johan zegt op

  Het lijkt wel of de redactie om een serieus onderwerp verlegen zit….want dit vind ik nergens
  op slaan…..iedereen wilt toch altijd winnen….daar is toch niks mis mee….ik vind het
  allemaal ver gezocht….het klinkt of je het ze verwijt…………Dus op naar een iets
  serieuzer onderwerk mannen

  Groeten uit een bloedheet Thailand

  Johan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website