Het is het ultieme schoonheidsideaal voor de meeste Thai; een roomwitte huid. Hoe blanker hoe mooier. Daar moet alles voor wijken en het mag ook wat kosten. Fabrikanten springen er handig op in door hun producten te verreiken met ‘witmakers’. Probeer in Thailand maar eens een bodylotion, deodorant of zeep zonder witmakers te kopen.

Veel Thai willen niet geassocieerd worden met ongeschoolde arbeiders. Denk daarbij bijvoorbeeld aan boeren, bouwvakkers en straatverkopers. Deze groepen werken buitenshuis en hebben veelal een donkere huid. Een lichte huid betekent dat je binnen werkt, wellicht op een kantoor en daardoor heb je meer status. Of nog beter je bent zo rijk dat je niet hoeft te werken. Acteurs en zangers met een witte huid domineren dan ook de media.

Huidskleur discriminatie

In januari 2016 ontstond er veel ophef op sociale media door een een duidelijk voorbeeld van huidskleur discriminatie. De Thaise firma Seoul Secret zette een reclamefilmpje op YouTube die voor een storm van protesten zorgde. De in Thailand bekende actrice Cris Horwang laat in het reclamefilmpje weten dat het belangrijk is om een zo licht mogelijke huid te hebben. In de video wordt de indruk gewekt dat donkere mensen ‘losers’ zijn en blanke mensen winnaars. De oplossing is de pil van het bedrijf met de naam Snowz. Dat lijkt op “sneeuw” in het Engels. “Winnaars moeten gewoon blank zijn”, zegt een voice over. Het bedrijf verwijderde snel de video van internet, maar het is een duidelijk voorbeeld van hoe sommige Thais denken over een donkere huid.

Maar er zijn meer voorbeelden, in een reclame schrijft een populaire actrice haar succes toe aan haar witte huid. In het Bangkokse openbaar vervoer werd voor een andere crème geadverteerd met posters, waarop stond dat “alleen witte mensen hier mogen zitten”.

Intieme delen bleken?

In advertenties op televisie, radio en het internet in Azië rommelt een vrouw met een bleke huid en strakke jeans door haar kleerkast. “Elke vrouw wil er goed uitzien, maar met shorts krijg je een donkerder huid”. De camera zoomt vervolgens in op haar nieuwe outfit, een witte short. De commentaarstem stelt daarbij dat Lactacyd White Intimate de huid in die zone “helder en doorschijnend” maakt.

Er gaat veel geld om in de’whitningproducten’. De bleekindustrie in Azië realiseerde in 2012 al een omzet van twee miljard dollar.

Penis bleken jongste uiting van schoonheidsideaal

Begin deze maand haalde de nieuwste rage ook de pers in Nederland. Een kliniek in Bangkok voert zo’n 100 behandelingen per maand uit waarbij penissen worden gebleekt. Het Lelux-ziekenhuis biedt een behandeling aan die de penis witter maakt door middel van laser. De kliniek staat bekend om behandelingen die lichaamsdelen witter maken en er is veel vraag naar. Een behandeling kost ongeveer 540 euro voor vijf sessies.

Levensgevaarlijk

De obsessie voor een lichte huidskleur gaat zo ver dat er soms Thai overlijden bij de jacht naar het ultieme schoonheidsideaal. In 2010 overleed een jonge vrouw na het gebruik van een witmakende crème. Ze werd ernstig ziek en overleed enige tijd later in een ziekenhuis. Dit soort berichten duiken vaker op in de media. Door winstbejag worden er aan Aziatische vrouwen ook illegale en schadelijke ‘witmakers’ verkocht, met name op internet en onder de toonbank.

Stelling

Wie dit leest kan bijna niet anders concluderen dan dat Thai doorslaan in jacht naar een roomwitte huid. Vandaar de stelling van de week.

Natuurlijk kan je met een tegenargument komen dat wij in het westen huidkanker riskeren door uren in de zon te bakken omdat wij juist een bruin huidje willen hebben. Dat is voor deel juist, maar een zongebruinde huid is in het westen niet per definitie een schoonheidsideaal, het is meer een persoonlijke keuze.

Ben je het eens met de stelling of juist niet, vertel dan waarom en geef een reactie.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Stelling v/d week: Thai slaan door in hun obsessie voor een blanke huid”

 1. Bert zegt op

  In mijn ogen gaat dit ook te ver.
  Op TV zie je alleen “witte” acteurs en actrices in de hoofdrol
  De iets donkere zijn altijd in een dienende/onderdanige rol.

  Mijn vrouw gebruikt het gelukkig niet, maar mijn dochter en schoondochter zo veel te meer.
  Ik kan dat niet verbieden, ze zijn allemaal volwassen.
  Los van het feit dat de lange termijn werking van dat spul nog niet bekend is zit er ook extreem veel suiker in.

  • Fransamsterdam zegt op

   Suiker? So what? Je eet het toch niet op?
   Zelfs een voedende crème is niet voedzaam. 🙂

   • Bert zegt op

    Zijn ook van die dingen die je moet oplossen in water en drinken.
    Ben expert met 2 dames thuis 🙂

 2. Tino Kuis zegt op

  Hier staan de ervaringen van een donkergekleurde Amerikaanse in Thailand:

  https://matadornetwork.com/life/im-woman-color-studied-thailand-nobody-knew-make/

  Citaat:
  Months after arriving in Thailand, my light brown skin had turned a deep, reddish dark brown, and suddenly, in the minds of local and foreign men alike, I was considered a prostitute. Catching a motorbike was hell–I was being asked for the fare instead. Old white men grabbed my arms and ass and said:
  “Ah, where did you come from? Can you take me tonight?”
  My sun-darkened complexion classified me not only as a person of undesirable socioeconomic status, but also categorically as a sex object.

  • Fransamsterdam zegt op

   Deze dame lijkt mij tamelijk geobsedeerd door de vraag of ze nou wel of niet mooi gevonden wordt, en het is enigszins verbazingwekkend dat haar donkerbruine kleur enerzijds lelijk wordt gevonden, maar haar anderzijds tegelijkertijd wel tot veelgevraagd sexobject omtovert.

 3. Fransamsterdam zegt op

  Ik ken een aantal meisjes uit de Isaan die zelf donker getint zijn, maar een leuk zakcentje bijverdienen met de handel in bleekzeepjes en dergelijke. Laat ze maar lekker hun gang gaan, ik wil ze het brood niet uit de mond stoten.
  Sommige dames smeren elke dag een laag witte poedercreme op hun gezicht waardoor ze er bijna als een clown uitzien. Moeten ze ook zelf weten, maar ik vind ze er niet knapper op worden.
  Een zongebruinde huid is voor westerlingen wel degelijk bijna een ‘must’. Kom je niet geblakerd terug van vakantie, dan krijg je meteen naar je hoofd dat je zeker slecht weer hebt gehad, en als je een compliment wilt krijgen in de trant van ‘wat zie je er goed uit’ moet je toch wel minstens 8 uur per dag in de zon hebben gelegen.
  De persoonlijke keuze staat onder zware sociale druk.

  • Bromsnor zegt op

   L’histoire se répète. Vroeger liepen ook de gegoede dames met witte handschoentjes,grote zonnehoeden en extravagante parasols om maar vooral de melkwitte huid te behouden. Ook heren met bepoederde pruiken en gezicht gaven de elite ?? weer. Nu is het omgekeerde het geval. Hoe bruiner hoe groter de welstand wordt gedacht. Kijk maar eens om u heen op Ibiza, in Monaco,Nice,Aspen.
   Immers als je als westerling goed bruin bent, kan je je kennelijk veroorloven vele dagen/weken in extravagante zonnige oorden verblijven.
   Overigens wat dacht u van snelbruiners en zonnebanken?
   Wie werpe de eerste steen ?

 4. Erik bkk zegt op

  Vetgeet biovakantieoord niet in NL waar bleke kinderen gratis vakantie kregen om bij te kleuren. Geld werd opgehaald in bioscopen met een collectebus. Wat er in Thailand aan discriminatie plaats vind is voor mij de grootste negative in het land. Bovendien heb je zonlicht nodig voor je vitamine D, ook niet onbelangrijk speciaal bij het ouder worden.

 5. Ruud zegt op

  De UV straling op de huid is nodig! Ons lichaam zet de uv straling op onze huid om in vitamine D3, Een tekort aan vitamone D geeft zeer grote problemen! In internet is een hele lange lijst te vinden welke problemen er kunnen optreden bij een tekoert aan vitamine D!!!! O.a. problemen met de botten en depresiviteit! Ik denk dat veke Thais depressief zijn door dit tekort!

  • Nicky zegt op

   Wat denk je van Rachitis in Thailand? heb je al eens gezien hoeveel Thai daar last van hebben? Melkproducten gebruiken ze te weinig en zon schuwen ze als de pest. Laat maar eens een botscan doen bij 100 Thai. Je schrikt van het resultaat.
   Ik tracht onze medebewoonster ook steeds te overtuigen dat de zon ook een positieve zijde heeft. Als antwoord neemt ze wel een vitaminepilletje.

 6. Ruben Esajas zegt op

  Het verschil in maatschappelijke positie tussen lichte en donkere Thai is niet nieuw. Toen mijn vrouw en ik in de jaren 90 in Thailand op vakantie waren zagen wij het verschil heel duidelijk. Het begon al bij de luchtvaartmaatschappij waar alle stewardessen licht van kleur waren en dat zie je ook bij diverse publieke en commerciële organisaties. Gisteren in een grote shopping Mall geweest waar het personeel van o.a. Truemove voor 100% Thai met een lichte huidskleur bestond. Alle reclames en de hele media wordt beheerd door Thai met een lichte huidskleur.
  Ik zie parallellen van de jaren 50-60 van de Amerikaanse samenleven.
  De uitdaging ligt bij de Thai zelf om bewust te zijn van zijn of haar eigen natuurlijke identiteit.
  Daarnaast kunnen wij als farangs/toeristen de Thais ondersteunen in deze bewustwording.
  Ik vrees dat als het zo doorgaat deze “schijnheilige vreedzame samenleving” totaal ontwricht zal worden.
  Hoe meer ongelijkheid, hoe groter de kans op radicalisering.

 7. henk zegt op

  Het geeft aan dat er velen zijn die niet met hun lichaam tevreden zijn, alles word er gedaan om iets aan hun uiterlijk te veranderen en dat is zeker niet alleen in Thailand.
  Hier in Nederland zijn er ook vele niet tevreden, wie blond haar heeft moet zwart en wie zwart heeft wil blond.De een wil langere wimpers en de andere wil dikkere lippen.
  Twee van mijn kleinkinderen 18 en 20 jaar liggen regelmatig onder de zonnebank om bruiner te worden.
  Wanneer zijn we eens tevreden over ons uiterlijk ?

 8. herman69 zegt op

  Het gaat er hem over bij die thaien, hoe witter de huid hoe meer rijkdom dat u uitstraalt.
  Een bruine huidkleur is voor de werkende thai die op het land werkt.

  Verdomd, er is toch niks mooier of een bruine getinte thaise dame.

  Er zijn veel thaise dames die denken dat een farang van een witte huidskleur houden, wel
  ik niet hoor
  In belgie zeg ik altijd voor de grap, kijk er loopt daar weer een melkfles.

  Sorry heren hier, ik hou van de bruine huid als het om een vrouw gaat.

  Zelf de thai is hier jaloers omdat mijn dochter een witte huidskleur heeft, tuurlijk gaat ik tegen mijn dochter
  niet zeggen dat zij in de zon moet gaan liggen om een bruine huidskleur te krijgen.

  Ik neem alle dagen een zonnebad van 90 min,mijn huid blijft optimaal, en heb de nodige vitaminne D, en
  loop er bruin getint bij.

 9. chris zegt op

  Oneens met de stelling. Op elk gebied , en zowel in Thailand als in andere landen, heb je freaks. In Nederland kun je bruin worden met een potje van de drogisterij, In Thailand denkt men wit te kunnen worden door whiteners te gebruiken.
  Maar doorslaan? Nee, dacht het niet. Ik ken in mijn eigen omgeving (waar ik de enige buitenlander ben) geen enkele vrouw of man die whiteners gebruikt en menigeen komt uit de Isan en is donkerder dan gemiddeld. Misschien ligt het aan de prijs van die produkten. Dat weet ik niet.
  Als er meer ‘witte’ expats komen die met Thaise vrouwen trouwen mede omdat ze er zo aantrekkelijk (lees: donkerder) uitzien gaat de aandacht voor whiteners vanzelf verdwijnen. Maar freaks zul je atijd houden.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Chris,jou stelling dat je in ieder land freaks zult vinden,is op zich waar,alleen het verschil tussen een bruiningscreme uit Europa,en een Thais product wat z.g.n. voorzien is van z.g.n. whiteners is,dat je van het bruiningsproduct,zij het kunstmatig,werkelijk bruin wordt,terwijl het Thaise product een grote commerciële leugen is.
   Dat jij in jou omgeving geen enkele vrouw of man kent die dergelijke producten gebruiken,heeft niets met een eventuele hogere prijs te maken,maar meer met het feit dat je toch slecht op de hoogte bent met deze whitening waanzin.
   Zelfs als iemand het niet wil,zal hij /zij vaak de grootste moeite hebben een product te vinden,waarop deze whitening waanzin niet vermeld staat.
   Haast bij iedere creme,zeep, zalfje of bodylotion etc,wordt van de commercie gretig gebruik gemaakt van deze waanzin,die bewust of misschien onbewust ,zeker ook voor jou omgeving geen stop maakt.

   • chris zegt op

    Voorzover er waanzin is bestrijd ik die elke dag door mijn studenten duidelijk te maken (ik geef marketing) dat de produkten die vertellen dat ze je huid wit kunnen maken een leugen zijn. Er zijn immers heel weinig stoffen die de huid echt wit kunnen maken en de meeste zijn verboden. (en wellicht alleen online te koop, maar niet in de winkel of bij de buurvrouw die een handeltje heeft). Mijn studenten (80% vrouwen) vertellen me dat ze echt niet elke keer op de verpakking kijken of er iets op staat over whiteners.
    Ik denk dat er in de US sinds het aantreden van Trump een grotere obsesie is om wit te zijn dan in Thailand. De Thais zijn niet gek, de Amerikanen veel meer.

    http://www.huffingtonpost.co.uk/2010/08/31/the-myths-and-facts-of-skin-lightening_n_7416388.html

    • John Chiang rai zegt op

     Ik heb het niet over de verboden middelen,die zo jij vermoedt wellicht alleen online te koop zijn.
     De vele middelen waar ik het over heb,vindt je o.a in iedere Thaise supermarkt,of drogisterij, en zijn bewust,en marketing technisch,haast allemaal voorzien van het woord whitening,die bij veel Thais de suggestie moet leveren,dat men hierdoor,een lichtere huid krijgt.
     Een lichtere huidkleur,die belachelijk, en bewezen genoeg,in de Thaise samenleving een ander aanzien,en vaak betere mogelijkheden geeft.
     Het is dan ook echt niet uit de duim gezogen,dat de Thaise marketing Industrie juist met deze voor vele Thais magische woorden ,,whitening” en ,, whiteners”probeert te punten.
     En daar zullen de 80% van jou studenten,in hoever ze de waarheid spreken,zeker geen grote uitzondering maken.

 10. John Chiang rai zegt op

  Helemaal vrij van deze huidskleur waanzin is Europa ook niet geweest,hoewel het bij ons precies andersom was.
  In vroegere tijden toen het nog niet gebruikelijk was dat iedereen op vakantie ging,zag je hoofdzakelijk de z.g.n. betere stand die het hele jaar een bruingebrande huid hadden.
  Deze laatstgenoemden konden het zich financieel veroorloven bijv. in Davos op wintersport te gaan, of ergens anders hun huid in de zon te laten bruinen,terwijl Jan met de pet op het werk was,of thuis de wacht hield.
  Zelfs in de tegenwoordige tijd,hoewel minder met standverschil,maar zeker zo vreemd,zie je mensen die vanwegen hun z.g.n.schoonheid een huidkanker risico op zich nemen.
  Velen leggen zich urenlang in de brandende zon,of onder een Solarium,in een van de vele zonnenstudio’s of bewerken zich met zelfbruinende creme’s,zodat we niet zo moeten doen,alsof wij in het westen allemaal zo normaal zijn.

 11. niek zegt op

  In de Filipijnen bestaat dezelfde obsessie voor een lichte huid, waar bij een beetje zon de parapluies worden opgestoken.
  Ik heb eens naast een Thaise chauffeuze gezeten, die zodra ze achter het stuurwiel kroop, een wollen ‘armschoen’ (dus een handschoen maar dan voor de hele arm) aandeed.
  Ik kon niet uitleggen, dat de Uv-straling niet door de ruit kan doordringen, dus dat er geen gevaar bestond voor bruin worden.

  • Ger-Korat zegt op

   UV-A is in mindere mate aanwezig dan UV-B, maar speelt een belangrijke rol in de vorming van huidkanker. De straling dringt diep door in de huid en wordt niet tegengehouden door glas of wolken. Huidveroudering wordt door 95% van UV-A straling veroorzaakt.
   UV-B zorgt dat de huid verkleurt en verdikt. UV-B is het meest aanwezig in de zon en door deze straling kun je verbranden maar zorgt tegelijkertijd voor de aanmaak van vitamine D.

   Lees eerst uvbescherming.com dan weet je waar je over schrijft.

 12. Harrybr zegt op

  Kent u het verhaal van Cleopatra nog, 2000 jaar geleden, die in ezelinnenmelk baadde om een lichtere kleur te krijgen ? ( want dan werkte je niet op het land, was je binnen en rijk ) .
  Nu voor de “blanke” Westerlingen: naar de zon en bruin bakken, of onder de hoogtezon. Allemaal bewijzen van: ik heb het beter dan het gewone volk…

 13. klaasje123 zegt op

  Is ook lastig bij het boeken van een vakantie. Vorig jaar een tripje met de dochter naar Krabi, leuk hotel met zwembad. Zat de hele dag in de schaduw met de jas aan. Leuk hoor!!

 14. Antonio zegt op

  Kom al 30 jaren in Thailand en heb Thailand van alle hoeken en gaten reeds bezocht en sta nog altijd versteld dat de echte Thaise bevolking (Isan) de echte vriendelijkste zijn.De zogenaamde blanke Thai voelt zich verheven en discrimineerd keihard naar eigen donkere Thai…..
  De tv geeft een goed beeld en duidelijk voorbeeld ….
  Kijk eens naar reclame beelden of Thaise soap ……een en al blanke Chinezen die denken dat ze op water kunnen lopen…en in een heel uur geen enkele donkere Thai in beeld zullen brengen….is not done……
  Kijk eens naar een statie foto van het koninklijkhuis…….met hofhouding…..
  Een donkere Thai deed verzorgingswerk en kon dus blij oude Thai aan huis koken en slapen
  Bij sollicitatie werd zij geweigerd door de Thaise oude vrouw……
  De reden was dat ze een donkere huidskleur had……….
  De Thai zal niet in de zon lopen en de meeste juweliers en opticienzaken zul je geen donkere Thai verkopers zien…..is not done…..en het valt zo danig op dat ik het zielig vindt dat eigen bevolking zo wordt gediscrimineerd…..
  Bent U wel eens een donkere stewardess bij Thai Airways tegengekomen?
  India heeft het kaste systeem uitgevonden….en Thailand doet er evenveel ok aan mee maar op een gedekte vorm…..
  Het verschil tussen ROOD hemden en GEEL hemden…….. (politieke kleur)?
  YOU NAME IT…………… (T.I.T)
  TonyM

  • Sir Charles zegt op

   Wil je zondermeer geloven dat Isan veel vriendelijke mensen heeft echter kan je mededelen dat de ‘echte’ Thaise bevolking niet alleen uit Isan komt en dat ook niet zozeer zij bij voorbaat dé vriendelijkSTE zijn.
   Weliswaar is Isan een geografisch groot gedeelte van Thailand maar Thailand is méér dan alleen maar specifiek Isan te noemen want ook in andere gedeelten komen veel donkere vriendelijke Thai voor.

   Niets tegen Isan hoor begrijp me goed maar wat is dat toch dat Isan altijd zo opgehemeld wordt…

 15. Sjaak S zegt op

  Ik ben zo’n kleine 23 jaar met een Braziliaanse getrouwd geweest. Daar, in Brazilië dacht men vaak dat ik ziek was, vanwege mijn blanke huid.
  In Nederland gingen mijn toenmalige vrouw en mijn oudste dochter met regelmaat onder de zonnebank, vooral wanneer we weer eens richting Brazilië gingen. Mijn oudste smeerde zich ook wel eens in met een bruiningsmiddel.
  Toen ik eens na een vakantie een vlucht naar Thailand had (ik was steward), keek een van mijn bevriende Thaise collega’s aan en zei: “Jack, what happened to you? You look so ugly, so black!”
  De zachte juni zon in Rio de Janeiro had voor een donkere tint gezorgd.
  In Brazilië is een lichtbruine huidskleur ideaal. Dat is ook de hoofdreden waarom de Braziliaanse dames met zo’n minuscule bikini op het strand gaan. “Fio dental” noemen ze die – tand zijde.
  In Azië juist andersom….een paraplu tegen de zon, mensen die zich ziek maken door witmakers. Reclame op tv waar een jonge vrouw de ander zo bewondert om haar witte kleur.
  Mijn vrouw die zich ergert over de marktwijven die weer eens moesten opmerken dat ze zo donker uitzag…

  Waarom kunnen mensen niet accepteren zoals je bent? Waarom kunnen ze zichzelf niet accepteren?
  Ik had vroeger een vriendin gehad die bijna albino genoemd kon worden, spierwit met bruine ogen. Prachtig. En wanneer ik soms foto’s van een zwart model ziet, is het een genot om te zien. En de lichtbruine kleur van mijn lieve vrouw, geweldig.
  Gelukkig koopt zij zelden crème om wit te worden. Wel gaat ze de tuin in met lange broek, mouwen, doek om het gezicht, hoed, zonnebril en handschoenen…. Het is dat ik weet dat zij het is…
  Het is soms wel echt bizar. Die obsessie om de huidskleur te willen veranderen…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website