Er zijn in Nederland een aanzienlijk aantal websites over Thailand. De meeste zijn toeristisch, maar er zijn ook fora voor bezoekers die meer dan alleen toeristische belangstelling hebben voor Thailand, zoals dit blog.

Thailand fora

Zo af en toe neem ik wel eens een kijkje op andere Nederlandse fora over Thailand. Vrijwel altijd verbaas ik me over het niveau van de discussies onder forumleden. Een kleine opsomming:

 • Respectloze opmerking over Thaise vrouwen.
 • Toeristen die een serieuze vraag stellen en vervolgens door forumleden worden afgezeken.
 • Het gaat bijna nooit over het onderwerp van de topic.
 • Elkaar beledigen en belachelijk maken.
 • Veel generalisaties en clichés.
 • De vaste kern wil gezellig chatten met elkaar en jagen nieuwkomers weg.

Kortom vooral veel geouwehoer. Het is soms zo tenenkrommend, dat het alle vooroordelen over mannelijke Thailandgangers bevestigt. De vraag die dan direct bij mij op komt borrelen is: ‘Waarom laat de moderator dit allemaal toe?’

Modereren

Het modereren is ook binnen de redactie van Thailandblog vaak een heet hangijzer geweest. Volgens de een kon het niet streng genoeg en volgens de ander was het te streng.

Een goed moderatiebeleid is lastig in de praktijk. Modereer je te soepel dan wordt het al snel grof of respectloos en jaag je bezoekers weg. Modereer je te streng dan wordt het vaak erg gezapig met allemaal gelijkgestemden en daarom een beetje saai.

Vooralsnog hebben wij voor strenge moderatieregels gekozen om de discussies in goede banen te leiden. Maar misschien ben je het er niet mee eens en ben je van mening dat een stevige discussie moet kunnen. Of wellicht vind je dat het nog wel strenger kan.

Laat daarom je mening horen over de stelling van de week: ‘Webmasters van Thaise fora moeten vooral streng modereren!’


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

55 reacties op “Stelling v/d week: ‘Webmasters van Thaise fora moeten vooral streng modereren!’”

 1. Pim zegt op

  Uit het succes van dit blog blijkt dat jullie het over het algemeen heel goed doen .
  Wat mij wel eens wil irriteren dat sommigen sluikreclame maken voor hun eigen zaak .

 2. jogchum zegt op

  Ten eerste wil ik zeggen dat ik nog nooit in Nederland een Forum over Thailand heb gezien.
  Woon 12 jaar in Thailand dus heb alleen Thailand-Blog.
  Mag heel graag een discussie voeren, maar heb wel de indruk dat de Moderator van
  Thailand-blog liever gelijkgestemde reactie’s plaatst.
  Mijn mening over de stelling is. De moderator kan best een beetje soepeler zijn.

  • Fluminis zegt op

   Ik stem met jogchum mee. Het mag best wat soepeler.
   Wat mij het meeste stoort is dat op dit blog de moderators zelf reacties geven die de eigen opgestelde regels met handen en voeten overtreden maarja zij zijn de moderators en hoeven zich niet aan de regels te houden.

   Verder is een leuk blog met een iets te roze zonnebril.

   • @ Fluminis, de regels gelden ook voor ons. Natuurlijk maken wij ook fouten, maar niet bewust. Soms is de scheidslijn dun. Goed modereren is zeker niet eenvoudig.

 3. Hans Bos zegt op

  Je kent mijn mening: streng, maar rechtvaardig modereren. Niet chatten en geen reacties plaatsen waarvan iedereen weet dat het onzin is, zoals mensen die beweren dat je voor 50K een visum voor 5 jaar kunt krijgen. Weer betweters, onnozelen, ruziezoekers en mensen die blijkbaar de hele dag niets anders te doen hebben dan ergens op te reageren. Het aantal lezers dat steeds weer reageert, is op de vingers van een paar handen te tellen. We weten nu wel hoe zij over wat dan ook denken. Laat figuren met postkoloniale denkbeelden in hemelsnaam blijven waar ze zijn, bij voorkeur met hun klompen in de Hollandse klei.

  • Het is niet eenvoudig te bepalen wat onzin is. Zeker in Thailand waar regels zelden regels zijn. Als wij gaan bepalen wat zin of onzin is, dan trek je als moderator wel een hele grote broek aan.

   • Hans Bos zegt op

    Je kunt vaak op je blote klompen aanvoelen wat onzin is. En ook in Thailand gelden regels, zij het dat die niet overal op dezelfde manier gehanteerd worden. En die hele grote broek? Ach, dat moet dan maar. Beter dan een nutteloze discussie over onzinnige zaken. Kost te veel tijd.

 4. siamees zegt op

  Daarom dat ik Thailandblog zo graag heb vanwege het beleefde en respectvolle karakter, ten opzicht van elkaar. Ik heb ook wel al is iets gepost dat geweigerd was waarvan ik achteraf zei, was er wel ietsje over, waarvoor ik het blog bedank want ik had dan weer iets bijgeleerd, soms zijn er wel dingen die geweigerd worden waarvan ik dan zeg flauw ,maar dit gebeurt niet al te veel. Voor mij zijn jullie goed bezig houden zo, alleen 1 klein minpuntje volgens mij en dat is nl. bekijk Thailand en de Thai a.u.b. niet te rooskleurig, ook niet te zwart of wit maar grijs zou beter zijn, jullie bekijken Thailand en zijn bevolking soms ietsje te rooskleurig volgens mij. Maar zoals ik al gemerkt heb komen de meest van jullie hier alleen maar op vakantie of om te overwinteren en ligt daar dan ook de verklaring volgens mij, al bij al goed bezig zo en fijn dat jullie er zijn voor ons. Proficiat doe zo verder zou ik zeggen.

 5. Jan zegt op

  Ik ben een mee lezer, het heeft geen zin om een topic te beginnen of je moet tot het selecte clubje behoren.Echte discussie is in mijn ogen niet mogelijk.

  Onder voorbehoud van taal en spelfouten .

  • Cornelis zegt op

   Ik dwaal nog niet zo heel lang rond op Thailandblog, maar tot nu toe vind ik dit een plezierig en vaak ook leerzaam gebeuren – en dat ligt vast ook aan de wijze van modereren. Het blog biedt over het algemeen een positieve kijk op Thailand, zonder de ogen te sluiten voor de zaken die wat minder goed zijn of helemaal niet deugen. Wat ik – soms – mis is de de mogelijkheid om eenvoudig zelf een topic te openen of om (al dan niet) brandende vragen aan de orde te stellen. Daarom is het ook een blog, en niet een werkelijk open platform voor discussie ofwel een forum. Dat is geen kritiek, maar een vaststelling.
   Over hoe webmasters van andere Thaise fora moeten modereren heb ik geen oordeel – ik ken ze niet.

 6. Chris Hammer zegt op

  Ga door op de ingeslagen weg. Volgens mij gaat het meestal prima en is het beleid niet te soepel en niet te streng.

  Er is zeker een verschil van inzichten tussen hen, die hier al lang wonen, en hen, die hier op vakantie zijn of kort overwinteren. Maar dat is heel begrijpelijk.

 7. Lenny zegt op

  Zou zeggen ga zo door. Die andere blogs ken ik niet , daar dus geen oordeel over. Naar mijn idee zijn jullie helemaal niet streng. Kan me i.d.d. vreselijk ergeren aan betweters. Een ieder die van de Thai of Thailand houdt, begrijpt heus wel dat we niet alles door een roze bril moeten bekijken. Het is alleen dat Thailand je hart heeft verovert en je graag op de hoogte wilt blijven over hetgeen daar gebeurt. Iedere dag lees ik heel graag het blog en zo af en toe reageer ik ergens op. Heel veel succes verder, jullie doen het hartstikke goed.

 8. marijke zegt op

  Ook ik lees regel matig de berichten op thaiblog.Je kunt er tips van anderen op pikken om iets te bezoeken bij voorbeeld dat vind ik goed elkaar wat informatie geven. Maar ik ben het met de andere schrijver eens dat er mensen tussen zitten die graag commentaar op iets of iemand geven.Dat hoeft voor mij ook niet je kunt ook normaal op iets reageren. Maar verder ga zo door ik lees thaiblog graag.

 9. Wim van Beveren zegt op

  Zolang er niemand beledigd wordt moet alles kunnen, als je alles eruit zift wordt het een droge boel.

 10. bacchus zegt op

  Modereren: redactie Thailandbloq ga zo door! Het is niet te streng en niet te soepel. Een stevig discussie op het scherpst van de snede moet kunnen, zolang men maar respectvol blijft jegens de medemens en daar wordt door jullie goed op gelet. Lastig lijkt mij blijft humor, cynisme, generalisatie en taalgebruik, daar deze niet door iedereen het zelfde wordt opgevat. Mijn ervaring is dat jullie daarbij goed letten op de context waarbinnen sommige opmerkingen worden geplaatst.

  Ook ik heb wel eens andere fora bezocht en heb mij verbaasd over de grove onbeschoftheid van sommige reacties of ingestuurde stukken en mij daarbij nog meer verbaasd over het moderatie beleid.

  Kortom: redactie van Thailandbloq CHAPEAU!

 11. Hans-ajax zegt op

  Mag graag Thailandblog lezen en zo nu en dan ergens op reageren, ook een pittige discussie moet kunnen naar mijn mening en ga ook ik niet uit de weg, uiteraard zonder iemand dan wel elkaar te beldigen. Wel heb ik me al reeds meerdere malen geergerd, dat er door de moderator over punten, komma’s,kapitalen etc. gevallen word, het gaat tenslotte om de inhoud nietwaar, en nogmaals moderator, niet iedereen is even goed geschoold, dus niet meer doen. Verder Thailandblog op dat ene minpuntje na, ga op dezelfde voet verder. Maar een pittige discussie moet ook kunnen.
  Groetjes uit Pattaya.
  Hans-ajax.

 12. bacchus zegt op

  Mijn eerste reactie is waarschijnlijk in de spambak terecht gekomen, dus nog maar eens in het kort: Chapeau redactie, jullie doen het naar mijn mening meer dan uitstekend!

  Wil je weten hoe het niet moet: volg de volgende link

  http://www.wereldwijzer.nl/showthread.php?p=829982#post829982

 13. Peter Holland zegt op

  Ik moet zeggen dat de moderatie op TB over het algemeen goed te noemen is.
  Alleen is men soms naar mijn mening wel iets te streng met censuur.
  Of een bericht geplaatst word, hangt ook erg af van wie op dat moment moderator is, de 1 is strenger als de ander.
  Klein voorbeeldje, ik heb ooit de 10 baht taxi-drivers tuig genoemd, werd dus niet geplaats omdat dat generaliserend zou zijn. iemand anders noemde ze even later Maffia, en dat was geen probleem.
  Ook de moderatoren zijn het soms openlijk met elkaar oneens, bijvoorbeeld over het befaamde hondenprobleem.
  Alles bij elkaar gaat het zo prima, TB is een uitstekend blog waar zelf de meest ervaren Thailanganger hier en daar nog wat van op kan steken.
  Nu maar afwachten of dit bericht het ongecensureerd haald.

 14. Marcus zegt op

  Ja, maar niet door modereren een bepaalde politieke visie bevoordelen , zolas ik meen te bespeuren, mbt afzeiken van rood en bevooroordelen van geel

 15. Roswita zegt op

  Jullie doen het uitstekend, Ik lees ook wel eens andere blogs en daar gaat het inderdaad vaak nergens over en vaak niet serieus op dingen ingegaan. Ze zouden een voorbeeld aan Thailandblog kunnen nemen. Ga zo door!!!

 16. Fred Schoolderman zegt op

  Een webmaster moet erop toezien, dat de huisregels worden gerespecteerd en dat niet alleen naar de respondenten toe, maar ook naar zich zelf. Postings en meningen mogen geenszins aan een elitair clubje zijn voorbehouden. De indiener heeft daarvoor immers tijd geïnvesteerd en is zelf van mening, daarmee een bijdrage aan het blog te leveren. Postings leiden tot reacties en zijn in elke blog/forum derhalve cruciaal. De indiener verdient het dan ook om met reden omkleed te vernemen waarom een posting niet wordt geplaatst.

  Ook mijns inziens wordt er teveel kritiek geleverd op de punten en komma’s, waardoor de minder geschoolden feitelijk worden weg geschoffeerd en dat is jammer , omdat die mensen op basis van hun levenservaring (verblijf in Thailand) een hoop zinnigs kunnen vertellen. Ik huldig mij dan ook het standpunt, dat je van kind nog kunt leren, dus ook van die mensen. Modereren is met name vanuit objectief oogpunt niet eenvoudig en zeker niet wanneer je als webmaster je in de discussie mengt c.q. je eigen mening regelmatig ventileert.

  Thailandblog is enorm gegroeid vanwege zijn educatieve karakter en niet in de laatste plaats, vanwege de amusementswaarde van de gegeven reacties. Het zou zonde zijn wanneer dat zou veranderen!

  • @ Hallo Fred, wij doen niet moeilijk over een punt of een komma of een paar spelfouten. Maar er zijn reageerders die heel verhaal typen zonder punten, komma’s,hoofdletters en alinea’s. Zoiets wordt dan onleesbaar.

   Als voorbeeld jouw reactie:

   een webmaster moet erop toezien dat de huisregels worden gerespecteerd en dat niet alleen naar de respondenten toe maar ook naar zich zelf postings en meningen mogen geenszins aan een elitair clubje zijn voorbehouden de indiener heeft daarvoor immers tijd geinvesteerd en is zelf van mening daarmee een bijdrage aan het blog te leveren postings leiden tot reacties en zijn in elke blog/forum derhalve cruciaal de indiener verdient het dan ook om met reden omkleed te vernemen waarom een posting niet wordt geplaatst ook mijns inziens wordt er teveel kritiek geleverd op de punten en kommas waardoor de minder geschoolden feitelijk worden weg geschoffeerd en dat is jammer omdat die mensen op basis van hun levenservaring (verblijf in thailand) een hoop zinnigs kunnen vertellen ik huldig mij dan ook het standpunt dat je van kind nog kunt leren dus ook van die mensen modereren is met name vanuit objectief oogpunt niet eenvoudig en zeker niet wanneer je als webmaster je in de discussie mengt c q je eigen mening regelmatig ventileert thailandblog is enorm gegroeid vanwege zijn educatieve karakter en niet in de laatste plaats, vanwege de amusementswaarde van de gegeven reacties het zou zonde zijn wanneer dat zou veranderen

   • Hans Bos zegt op

    Je mag van iedere Nederlander die de verplichte basisopleiding heeft gevolgd, verwachten dat hij weet van hoofdletters en interpunctie. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Geestelijke luiheid is geen excuus om maar net te doen of je neus bloedt. Als je alleen voor jezelf schrijft, vraag ik me af waarom je reageert.

    • @ Daar sluit ik mij bij aan.

     • David zegt op

      Khun Peter vast wel eens gehoord van dislektie of zo als ik er mee werd gekonfronteerd woord blind in de 50 er jaren.
      Weet je hoe hard sommige mensen moeten knokken om wat op papier te krijgen.
      En je wil zo graag ook eens je mening uiten das echt klo..en
      Ik zeg niet dat je alles moet aanvaarden maar een beetje begrip kan soms geen kwaat.
      Ik spreek uit ervaring, soms gaat het prima en een andere keer is het echt knokken om het op papier te zetten.
      Dus Hans Bos ook voor jou niet generalizeren.
      Vriendelijke groet.

      david

      • @ David, als jij ons laat weten dat je dyslectisch bent, dan houden wij daar rekening mee en plaatsen jouw reactie alsnog.

      • Hans Bos zegt op

       Ik kan uit een reactie niet opmaken of iemand dyslectisch is, te veel gedronken heeft of mogelijk ruzie met zijn vrouw heeft gemaakt naar aanleiding van zijn voorliefde voor Thaise vrouwen. Generaliseren is onvermijdelijk als je de lezers niet allemaal persoonlijk kent. Ik heb begrip voor dyslectie. Een van mijn goede vrienden is een beroemd Brits auteur, ondanks zijn dyslexie: Alistair Maclean.

   • jay zegt op

    nou Khun Peter (redactie) vertel nu eens wat uw probleem is met mensen die niet zo goed weten waar de punt of dubbel punt moet ,ik ben ook niet zo hoog geschoold dat ik heb geleerd waar nu precies de punt en komma hoort maar waarschijnlijk ben ik dan slimmer dan u want voor mij zijn al de verhalen zonder de komma,s en punten wel heel goed te begrijpen ik vind dat u op dit punt erg overdrijft.
    verder heb ik een tijd geleden met 1 zin gereageerd op een onderwerp het werd niet geplaatst omdat volgens uw blog een reactie van 1 zin niets zeggend is, mijn verbazing was groot toen een aantal weken later de redactie ook een reactie van 1 zin plaatste .
    jammer voordat uw blog zoveel leden telde was het voor iedereen nu alleen voor beter geschoolden die jammer genoeg iets onleesbaar vinden als er geen puntje of komma in voor komt.
    ook ik hoop dat dit er deze keer wel door komt en dat u misschien voor een deel terug komt van de ingeslagen weg
    jay

    • @ Beste Jay, ik kan me moeilijk voorstellen dat iemand niet weet dat je een zin met een hoofdletter begint en eindigt met een punt. Dat heeft weinig met scholing te maken. Maar zoals hier al eerder opgemerkt door iemand anders, met gemakzucht. Je kunt het ook omdraaien, iemand die niet de moeite neem om een normale zin te schrijven, toont weinig respect voor anderen die het moeten lezen.

     Niemand schrijft foutloos (ik zeker niet) maar je kunt al veel voorkomen door spellingscontrole te gebruiken en dat zit op iedere computer.

     • Cornelis zegt op

      Ben het met de redactie eens op dit punt. Je kunt niet grammaticaal en stilistisch correct en fraai Nederlands verwachten in alle reacties, maar het niet gebruiken van hoofdletters aan het begin van een zin en het afsluiten met een punt is ook m.i. meer het gevolg van gemakzucht dan van onkunde.

     • jay zegt op

      beste Khun Peter voor mij is het totaal onbegrijpelijk dat u het respectloos durft te noemen tegen over andere lezers als er geen hoofdletter of punt word gebruikt.
      ik met een lts metselaar heb dus van 6 tot 12 jaar iets van de nederlandse taal op school geleerd, ik ben nu 57 jaar ,en heb dus zo,n 45 jaar in de bouw rond gelopen en kan voor u
      naar mijn mening een prima stuk werk leveren, maar na 45 jaar na genoeg niets met het schrijven van brieven of iets dergelijks te doen te hebben gehad kan het zijn dat er mensen zoals ik misschien het geleerde over de nl taal wat zijn vergeten.
      u daartegen bent waarschijnlijk uw hele leven bezig gebleven met de nl taal en dus niets hier over vergeten .
      ik heb de laatste tijd het gevoel dat u mensen als ik liever niet op uw blog hebt , maar ook wij hebben soms toch iets waardevols te vertellen want niet perfect schrijven betekent niet per devenitie dom .
      jammer dat u zich dit niet voor kan stellen.
      voor mij geld nu dat ik beter uw blog alleen maar kan lezen en niet reageren
      groet jay

      • Beste Jay, deze discussie is zinloos. Waarom probeer je het niet gewoon? In plaats van ‘beste Khun Peter’ kan je toch ook ‘Beste Khun Peter’ typen of ben ik nu gek?
       Trouwens, ik ben absoluut geen Neerlandicus. Ik heb net zoals veel Nederlanders moeite met de Nederlandse taal en schrijf daarom zeker niet foutloos. Dat kan niemand trouwens. Degene die ‘Het Groot Dictee der Nederlandse Taal’wint, maakt de minste fouten. Dat zegt genoeg.
       Wel tracht ik het zo goed mogelijk te doen, uit respect voor mijn lezers. Dus gewoon een zin met leestekens en beginhoofdletters. Misschien een simpel ezelsbruggetje: na een punt komt een spatie en daarna begint de zin met een hoofdletter.
       Je kunt toch ook zien hoe anderen dat doen? Dat heeft niets, maar dan ook niets met scholing te maken, puur gemakzucht.

     • Piet zegt op

      Je kunt het ook omdraaien, iemand die niet de moeite neem
      Peter dit had “neemt” moeten zijn met een t.

      Ik stoor me niet aan mensen die een hoofdletter of punt vergeten maar wel aan mensen die daar over vallen en dan zelf bovenstaande typfouten maken. Als dan blijkt dat u professioneel journalist bent vind ik dat een blunder..dat had u met de spellingcontrole kunnen voorkomen.

      Verder vind ik het een prima onderhouden blog alhoewel de neuzen wel de zelfde richting op moeten staan.

      • @ A. Ben ik geen journalist. B. Beweer ik nergens dat ik geen fouten maak, integendeel zelfs. Zoals anderen ook al opmerken zijn reacties zonder leestekens en hoofdletters, vervelend om te lezen. Dat is wat anders dan een letter vergeten of een foutje maken, daar vallen wij niet over.

       • SomTam zegt op

        Maar als je die reacties zonder leestekens en hoofdletters zo vervelend vindt om te lezen, dan lees je ze toch gewoon niet ? Zoals te zien in de reacties hierboven zijn er ook mensen die zich er niet aan storen. Het is natuurlijk niet verplicht om elke reactie te lezen.
        Ik stoor me er ook niet aan, en ondanks het ontbreken van leestekens en/of hoofdletters, is het voor mij gewoon begrijpelijk wat jay schrijft. Het ‘niet de moeite willen nemen’ om een reactie zonder hoofdletters, punten en komma’s te lezen of te begrijpen, dat is pas een teken van gemakzucht.

    • Maarten zegt op

     Beste Jay, het gaat er niet om of het te begrijpen is. Het gaat erom of het prettig leesbaar is. Voor velen is een recatie zonder punten en komma’s niet prettig leesbaar.

   • Fred Schoolderman zegt op

    Khun Peter, dit is wel heel vreemd. Jouw verwijzing naar mijn reactie, is inderdaad zonder hoofdletters, punten of komma’s, maar zo heb ik het niet geplaatst. Zie mijn reactie, direct onder mijn naam!

    • Beste Fred, dat begrijp ik. Het was slechts een voorbeeld hoe een tekst er uit ziet zonder leestekens en hoofdletters. Dit om te verduidelijken dat het dan vrijwel onleesbaar is.
     Wij krijgen reacties zoals in het voorbeeld en die wijzen wij af. Niet als een een punt of komma verkeerd staat.

 17. BramSiam zegt op

  De meeste internetfora zijn van een bedenkelijk niveau. Dit blog steekt daar ruimschoots bovenuit, mede dankzij de moderatie is mijn indruk. Het eisen stellen aan het niveau van het Nederlands is m.i. terecht en helpt de kwaliteit van het blog te bewaken. Van mij persoonlijk zou dat nog wel strenger mogen, maar ik begrijp dat niet iedereen zijn Nederlands even goed beheerst en toch moeten zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen. Zelfs in redactionele artikelen kom ik nog wel eens wat slippertjes tegen, zoals ik “besef me” of “ik irriteer me eraan dat”, maar dat zij zo. Het is geen blog van de Nederlandse Taalunie. Artikelen weigeren vanwege de toon, het taalgebruik, vanwege beledigingen of provocaties vind ik terecht. Reacties weigeren die off topic zijn, ook prima. Reacties weigeren om inhoudelijke redenen, daar moet de moderator m.i. voorzichtig mee zijn. Mensen reageren met hun mening. Die hoeft niet per sé gelijk te zijn aan die van de redactie. De redactie moet niet optreden als moraalridders, Balkenende is inmidddels weg tenslotte en Calvinisten moeten zich maar elders uitleven of een eigen Thailandblog beginnen.
  Samenvattend: vooral veel lof, maar hier en daar iets minder sturen op de inhoud zou kunnen.

  • Hans Gr zegt op

   Ik sluit mij helemaal aan bij de mening van BramSiam.
   Respectloos gedrag niet tolereren, te veel herhalingen van hetzelfde, leest ook niet prettig.
   Maar breedte en diepte mag je m.i. ruimte geven.
   Ik erger mij ook wel eens aan de soms kleinerende schoolmeesterachtige opmerkingen vanuit de redactie. Alsof deze verwacht dat wij dezelfde kennis en liefde voor taal zouden moeten opbrengen als een verslaggever of iemand van een redactie.
   Ik ben medisch opgeleid en ben actief in de gemeenteraad als fractievoorzitter.
   Ik schrijf veel en controleer mijn stukjes. Toch blijft het voor mij moeilijk, soms weet ik het, soms niet. Vaak laat ik stukken voor de krant even door anderen lezen. Niet alleen voor de spelling maar ook voor de zinsconstructie. Ik heb gewoon een dyslectische tic (tik?), en de spellingcontrole lost dat niet altijd op, zoals je ziet.
   Mvg,
   Hans Gro

  • huub zegt op

   Ik ben het helemaal met bramsiam eens.Ik wil alleen nog even opmerken dat de verhalen over thaise meisjes/vrouwen vaak op waarheid berusten, en dat de moderator m.i. dit door een te rose brilletje ziet. ook de verhalen over het vergiftegen van honden is mij in het verkeerde keelgat geschoten.Heb als ik mij niet vergis een paar dagen geleden nog iets gelezen van een [ mijnheer ] die alle straathonden in bkk. wilde verdelgen. WAAROM WORDEN ZULKE TOPICS GEPLAATST?

 18. M.Mali zegt op

  Een forum of blog, waar mensen over elkaar heen rollen en elkaar afzeiken, trekt een bepaald laag publiek met lage normen. Het thailandforum.nl was daar een voorbeeld van, hoewel het nu wat minder is als ik dit forum soms doorlees.
  Daarom richtte wij een nieuw forum op: thailander.nl forum, maar ook hier ging dat met horten en stoten en met organisatorische problemen en veranderingen van moderatoren.
  In deze groep zitten mensen die elkaar respecteren en ik heb slechts 2x moeten ingrijpen qua modereren en de desbetreffende personen verwijdert, die na een waarschuwing, niet reageerden en dus gewoon doorgingen met hun hatelijkheden.
  Ja, je moet goed modereren, bij ons zijn er soms ook mensen die soms wat komma’s of punten vergeten enz., maar ik corrigeer dat, omdat elke mening telt en elke medewerking aan het forum belangrijk is.
  Bij ons forum, is het mogelijk, om je artikel of bericht eerst te bekijken door op voorbeeld te klikken en dan zie je al gauw of er taal fouten inzitten en dan als het goed is kan je op bevestigen klikken. Dit mis ik wel op dit forum en ik denk dat daar veel leden zo over denken.
  Het getuigd daarom van een ieder die deelneemt aan dit blog en andere forums, dat zij er iets voor over hebben om het forum of blog te ondersteunen.
  Ik vind dit blog van respect getuigen, hoewel ik mij soms afvraag, wat sommige onderwerpen met Thailand te maken hebben.

  • @ Wij corrigeren af en toe ook wel eens wat. Echter, er staan nu 34.582 reacties op Thailandblog. Je snapt dat reacties corrigeren voor ons onbegonnen werk is.

   • M.Mali zegt op

    Misschien meer moderators aanstellen, die jullie wijze van modereren ondersteunen?
    Regeren….. is delegeren toch?

 19. Hans-ajax zegt op

  Fred Schoolderman, je hebt het uitstekend verwoord, ik had het je niet kunnen verbeteren, ik hoop echter dat de moderator van Thailandblog er ook zijn voordeel mee doet, het zou een enorme verbetering zijn voor het blog, nogmaals een perfect verwoordde reactie derhalve.
  Groetjes Hans-ajax.

  • Fred Schoolderman zegt op

   Dank je Hans. Echter, Khun Peter kennende weet ik haast wel zeker, dat hij dit ter harte zal nemen. Het is dan ook niet voor niets, dat hij zo’n stelling heeft geplaatst.

 20. Peter Hagen zegt op

  Moderator: deze reactie is niet geplaatst wegen het ontbreken van leestekens en hoofdletters.

 21. Cencuur zegt op

  Wat mij enorm stoort is de zeer strenge cencuur van Thailandblog (Thailand kan hier nog iets van leren !!)als het gaat over kritiek op het Thaise koningshuis, Thaise politiek, corruptie in Thailand enz.

  • Maarten zegt op

   Begrijp wel dat Peter een risico neemt met deze onderwerpen. Als het de regering niet bevalt, kan hem bijvoorbeeld de toegang tot Thailand ontzegd worden, of erger. Het is jammer dat we over de door jou genoemde onderwerpen niet vrij kunnen discussieren, maar ik begrijp de redactie wel.

  • Hans Bos zegt op

   Een onzinnige reactie. Wel eens een tijdje doorgebracht in een Thaise gevangenis na het leveren van kritiek op het Thaise koningshuis? Schrijf dan graag onder je eigen naam! En censuur spel je zo!

 22. Neushoorn zegt op

  Met veel plezier lees ik deze blog. De nieuwswaarde zou echter flink kunnen verhogen als je met een simpele muisklik zou kunnen kiezen of je al dan niet akkoord gaat met een reactie. Een reactie heeft voor mij meer nieuwswaarde als ze ook nog eens bevestigd wordt door meerdere mensen. De namen zouden dan in een klein lettertype kunnen verschijnen onder de reactie. Zo stoort het niemand. Het voorkomt onnodige reacties en je krijgt sneller een bredere opinie. Sommige mensen schrijven misschien niet graag, andere wikken en wegen misschien niet zo graag hun woorden. Zij kunnen dan toch op een snelle en eenvoudige manier participeren aan het forum. Sommige bloggers volg ik graag. Hun opinie zal hierdoor vaker kenbaar zijn. Betweters zullen minder gevolg kennen en sneller door de mand vallen. Ik ken het systeem van een ander niet-Thailandforum en er wordt veelvuldig met positief gevolg gebruik van gemaakt.

 23. Ton v.d Brink zegt op

  Geachte Red. van Thailand-Blog.
  Ook van mij is er wel eens een reactie op een art. geweigerd op grond van de mening van de moderator dat het niets te maken zou hebben met het artikel waar ik op reageerde.
  Ik was het hier niet mee eens, maar ook meningen mogen verschillen. Verder vindt ik het juist heel prettig dat er controle wordt uitgevoerd op de ingezonden artikelen.Het hoeft niet op alles zo streng te zijn , maar ik vindt wel dat als de toon onaangenaam wordt, op het beledigende af dan is het heel plezierig als er wordt in gegrepen.Het is goed dat je een artikel kunt uitlezen zonder dat er ergenis wordt opgewekt door de toon waarop dit artikel is geschreven. Tot nu toe is het mijn favorite Site!
  Vr.Gr. T. van den Brink.

 24. Maarten zegt op

  Ik begrijp heel goed dat reacties zonder hoofdletters, zonder punten of juist met uitsluitend hoofdletters niet geplaatst worden. Het leest bijzonder onprettig en in mijn ogen doet de redactie de lezer een plezier door deze reacties te weigeren. Mensen die hier tegen zijn moeten niet doen alsof de redactie moeilijk doet over een paar punten of komma’s, want dat is volstrekt onwaar. Het wemelt nog steeds van de recaties in erbarmelijk Nederlands. Dat is niet erg, want mensen die de taal minder goed beheersen moeten ook een reactie kunnen plaatsen. Je kunt de redactie echter niet aanrekenen dat wel aan de meest basale regels voldaan moet worden. Het blog is een uit de hand gelopen hobby van Peter en het ziet er goed uit. Ik kan me voorstellen dat hij ervoor wil zorgen dat het er goed uit blijft zien en daar hoort het taalgebruik bij.

  Mensen kunnen zich wel verschuilen achter gebrekkige opleiding of dyslectie, maar als je het toetsenbord goed genoeg kunt bedienen om zinnen te typen, dan kun je toch ook af en toe een punt plaatsen en daarna met een hoofdletter beginnen? De punt hoeft echt niet altijd op de juiste plek te staan hoor.

  Als ik zelf een reactie plaats probeer ik die behoorlijk te formuleren en check ik hem altijd even op spelfouten. Niet dat het erg is als er fouten in staan, maar ik vind dat je uit respect voor de redactie en andere lezers moet proberen om je reactie zo prettig mogelijk leesbaar te maken.

  Enige punt van kritiek is dat een enkele redacteur de fatsoensheidsnormen uitermate selectief hanteert en zelf verbaal agressiever is dan wie dan ook op dit blog. Regels zijn prima en die mag de redactie bepalen (het is hun blog), maar GELIJKE MONNIKEN, GELIJKE KAPPEN! De verbale uitbarsting die mij ten deel viel zonder dit ik zelf persoonlijk of onfatsoenlijk was, heeft er toe geleid dat ik weinig meer deelneem aan discussies.

 25. Willem van Doorn zegt op

  Modereren is per definitie willekeur. Niet dat modereren verboden zou moeten worden, maar om nu aan te geven hoe dat zou moeten, dat kan niemand. Een oordeel te geven over het modereren op dit blog is ook daarom moeilijk, vind ik, doordat ik niet weet wat er precies is weggemodereerd. Dat krijg ik namelijk niet te lezen. (Dat laatste hoeft ook niet als er geen begin-aan-de-zin hoofdletters worden gebruikt en geen leetekens).
  .
  Over beledigingen nog het volgende: ik kan mij voorstellen dat een stukje wordt geweigerd om (vermeende) beledigingen daarin. Indien iemand iets van mij beweert dat je als een belediging zou kunnen zien, dan zie ik dat zelf vooral -of eigenlijk alleen maar- als een belediging als het beweerde onwaar is, maar uit wat er -al dan niet valselijk- op een rijtje is gezet, als waarschijnlijk te voorschijn komt.
  .
  In het algemeen: ik heb een hekel aan een verkeerde voorstelling van zaken. Dat is vooral het geval met te verifieren feitelijke verkeerdheden waaruit niettemin een “conclusie” wordt getrokken (en door die feitelijke verkeerdheid niet de juiste conclusie). Een medeblogger daarop te wijzen is hachelijk, want die kan zich beledigd voelen, terwijl zijn blog toch heel goed niet helmaal van onwaarde kan zijn. Al is het maar doordat de blogger een algemeen aangehangen verkeerd-opvatting (of een lamlendigheidsopvatting) ventileert. Maar modereren op het “juist” en “onjuist” zijn van de beweerde feiten is al helemaal niet te doen en moet ook niet, al is het maar omdat in voorkomend geval iemand moet kunnen zeggen. “dat die verkeerd-mening algemeen wordt aangehangen, dat bedoel ik nou; nu hoor je dat eens van een ander”.
  .
  Een cijfer te geven is een twijfelachtig idee; dat cijfer zou een vette onvoldoende moeten zijn als het gestelde gewoon zondigt tegen de logica, en zou een maat moeten zijn voor de helderheid van het betoog (gesteld dat de bijdrage een betoog bedoeld te zijn). Toch maar niet doen, dat cijfer geven bedoel ik.
  .
  En dan heb je mensen die out-of-topic gaan. Dat is ook al in principe een niet altijd eenduidige zaak.
  .
  Nog iets over taalvaardigheden: ik kon op school geen opstel schrijven of ik mocht al blij zijn met een 6-minnetje. Zoals ik schreef, zo moest het dus niet, maar hoe dan wel? Dat hoorde ik nooit. Die juf Nederlands was een verschikkelijk alfa-mens en voerde een schrikbewind, dat is bepaald de conditie voor het bevorderen van een slecht leerklimaat.
  .
  Ik heb later geleerd -en mijn stijl gevonden- in het wat ik maar noem het betogend schrijven. Toen ik me opgaf voor de debatingclub, bleek zij daar de hotemetoot, ik had verwacht dat daar de leiding bij een wiskundeleraar (of een leraar Grieks) zou liggen.
  .
  Over typfouten: ik maak schrijffouten, waaronder -maar niet alleen- veel typfouten. Ik heb nog geen spellingscorrector gevonden, wel op engelse tekst -die wordt op hotmail bijgeleverd- maar niet op nederlandse tekst.
  .
  En tenslotte: een verhaal kan natuurlijk ook gewoon te lang zijn…

 26. Gezien het hoge welles/nietes gehalte over leestekens, sluit ik de discussie.
  Iedereen bedankt voor de reactie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website