Songkran – het Thaise Nieuwjaar – komt er aan (13 – 15 april). In de winkels verschijnen de felgekleurde Hawaishirts en de megagrote waterpistolen alweer op de toonbank.

Voor veel Thai betekent Songkran vooral watergevechten en zuipen tijdens een vijfdaagse vakantie. Echter het overmatig gebruik van alcohol is een groot probleem. Voor, tijdens en na Songkran vallen er honderden doden en duizenden gewonden in het verkeer. De belangrijkste oorzaak hiervan is alcoholmisbruik.

Ook het watersmijten begint uit de klauwen te lopen. De grote pick-up trucks die met water gevulde tonnen door de straten rijden, zorgen voor files, opstoppingen en overlast.

Zelfs de Thaise overheid ziet in dat er wat moet gebeuren. Er komen naar alle waarschijnlijkheid veiligheidszones waar de verkoop en consumptie van alcoholische dranken strikt verboden gaat worden. Het gaat om gebieden in Bangkok zoals Khao San Road, Silom Road en Rama 9. Ook steden als Pattaya en Phuket zullen de dans niet ontspringen met alcoholvrije zones. Het tweede plan is het verbieden van voertuigen die grote vaten met water vervoeren. De dronken bestuurders van deze trucks zijn vaak betrokken bij ongevallen.

Maar misschien ben jij het er niet mee eens en is het voor jou een leuk feest om even helemaal uit je dak te gaan, een soort carnaval in Thailand.

Reageer daarom op de stelling van de week: ‘Songkran is geen leuk Thais feest meer!’

28 reacties op “Stelling v/d week: Songkran is geen leuk Thais feest meer!”

 1. Gringo zegt op

  Het is een fenomeen, als je het nog nooit hebt meegemaakt en je bent in Pattaya zul je een bijzondere en unieke ervaring opdoen.

  In de eerste jaren, dat ik hier was, heb ik ook wel meegedaan, maar eigenlijk alleen op de laatste dag. Toen liep je in de week vooraf nog wel kans om hier en daar een nat pak op te lopen, maar nu is het de hele week raak.

  Eerst was er alleen water, daarna kwam er ijs bij en weer daarna schijnt men er zelfs chemicalien bij te doen, die je huid irriteren. Toen was er de ongeschreven regel, dat het watergooien bij zonsondergang stopte, nu gaat het tot diep in de nacht door.

  Nu is het een grote, respectloze klerezooi, vooral door zgn. Rambo’s uit het buitenland, niet leuk meer.

  Ik betwijfel ook of de aangekondige maatregelen doorgang zullen vinden, geen trucks met water op straat, laat me niet lachen. Geen alcohol in bepaalde wijken, nou dan halen we het toch ergens anders vandaan.

  Nee, voor mij hoeft het niet meer, ik ga die week met een groepje vrienden naar de Filippijnen, zoals we al een jaar of drie doen. Ook lekker veel drank, hoor, maar op een “gezonde” manier, ha ha.

 2. RonnyLadPhrao zegt op

  Het is een feest en ik vind het best ok, maar ik zit er nu ook weer niet speciaal op te wachten.

  Meestal ontkom je die dag niet aan een douche en/of dat je gezicht wordt ingesmeerd met talk. Je kan dus maar best je voorzorgen nemen (papieren thuis laten of waterdicht verpakken) als je de straat op gaat. Alternatief is jezelf de ganse dag opsluiten (of toch tot 1800).
  Ach, het hoort echter allemaal bij ons Thaise leven vind ik, en als het binnen de perken blijft is het allemaal wel ok ,maar zoals je ook in het artikel al schrijft loopt het dikwijls volledig uit de hand. Zoals in veel gevallen zijn extremen nooit goed.

  Pattaya, om deze badplaats maar te noemen, vermijd ik de laatste jaren volledig tijdens deze periode. Daar is het echt geen feest meer en dus ook niet plezant (volgens mijn beleving dan)
  In het artikel wordt alleen de Thai genoemd, maar in deze badplaats is het voornamelijk de farang die de stad terroriseert, en dat begint al de week voordien.
  Je kan dan al niet meer rustig weggaan ‘savonds om iets te gaan eten, want achter elke hoek of uit elke bar kan er wel een dronken idioot tevoorschijn komen met een glas of emmer water. Prettig is anders. Je kleed je op om te gaan eten en je komt zeiknat in het restaurant.
  Bedoeling daar is meestal ook niet om iemand gewoon nat te maken, maar om de persoon zo hard mogelijk te treffen, en hoe meer pijn die heeft hoe leuker ze het vinden. Ze smijten je nog net niet met een ijsblok de hersens in (alhoewel) of spuiten je de ogen uit de kop. Op die manier hoeft Songkran niet voor mij.

  Vorig jaar zijn we naar Ayutthaya getrokken, en daar was alles geconcentreerd rond een brede laan die je op en af kon lopen.
  Daar vond ik het wel plezant, ook omdat het daar nog als een feest werd opgevat en overeenkomstig werd gevierd. Er werd daar ook wel gedronken maar het bleef daar een gezellige bedoening tot het einde. Er werd zelfs nog gevraagd of ze je mochten insmeren of natmaken. Indien je bevestigend antwoord volgde de reactie onmiddellijk. Op het vervolg van het traject gebeurde dat vragen minder, want ze zien dat je al onder de talk zit en nat tot op het bot bent en dus kreeg je de volgende lading automatisch.
  Het vragen gebeurde ook meer uit beleefdheid, omdat ze bij het talk smeren je hoofd moeten aanraken.
  Ik vond het een plezante dag ,en Songkran werd er gevierd zoals het hoort vond ik. Veel water en dus nat tot op de draad, talk die er langs je neus en oren uitkomt en vooral veel plezier, maar toch met het nodige respect voor elkaar.

  Binnen twee weken gaan we naar Laos en zal dus daar zijn tijdens Songkran.
  Benieuwd hoe zij het aanpakken.

 3. Henk van't Slot zegt op

  Helemaal met Gringo eens,ene groote puinhoop dat hele Songkran.
  Ik ben de 10e weg uit Pattaya,en kom na de 20e weer eens terug.
  Ben de laatste 2 Songkran vieringen in Pattaya gebleven,en heb vorrig jaar besloten dat dat de laatste keer is.
  Grootste ergenis zijn de touristen,lijken wel een zooitje hooligans,gaan helemaal los met die waterguns,richten alleen maar op je gezicht om schade aan te richten.

 4. holland belgium house zegt op

  Een grote ergernis is het, dat hele songkran.
  Speciaal in Pattaya waar alles extreem moet gebeuren.
  T hele land is t 13-14-15 april, maar in thailand moeten ze weer 12 tm 19 april doen.

  Als ze t nou een zouden reduceren net als in heel t land naar 3 dagen, zou t al een stuk beter worden.

  T zou mij zelfs niet deren als ze t helemaal vrbieden, en bijvoorbeel alleen op de beachroad toelaten in pattaya

 5. Jacques zegt op

  Songkran als feest voor kinderen is leuk. Vorig jaar aan meegedaan, rijdend met grote watertanks achterop. Maar ook met de hele groep naar een grot en naar een songfestival.
  En verder familiebezoek, hoort er allemaal bij.

  Dronken lui verpesten het feest. Maatregelen om dat aan te pakken, prima. Oppakken en afvoeren. Er zit dus een kern van waarheid in de stelling. Op sommige plaatsen loopt het volledig uit de hand en daar is het dus niet leuk meer.

  Maar ik denk dat op veel plaatsen, net als in Phrae, de feestelijke sfeer nog wel aanwezig is. Dat moet in stand blijven.

 6. Sir Charles zegt op

  Een keer is leuk een plens water over je heen te krijgen, een tweede keer ook nog wel maar na de derde begin je het algauw zat te worden vooral als het onverwacht gebeurd door het niet zien aan te komen.
  Buitendat wel zo verstandig tijdens die dagen geen kostbaarheden te dragen zoals een (zonne)bril en zorg dat je mobiele telefoon waterdicht verpakt is.

  Met name vervelend zijn die farang-mannen veelal in beschonken toestand die denken grappig te zijn door zich verdekt op te stellen in afwachting van andere farang om die vervolgens nat te gooien.
  Gelachen dat we hebben. 🙁

 7. J.Jordaan. zegt op

  Songkran is voor mij de grootste water verspilling die er bestaat.
  13-14-15 en 16 april zijn de dagen, maar overal is dat niet hetzelfde.
  Na een droogte periode zoals nu en de waterleiding bedrijven vaak de kraan dichtdraaien. Staat de kraan helemaal open. Laat al die toeristen maar hun gaan gaan.
  Een motorrijder die met 80 Km per uur ineens een emmer water over zich heen krijgt en dat verder niet na kan vertellen. Het gebeurd elke dag. Als het even kan vlucht ik naar het zuiden waar mijn vrouw vandaan komt. Daar is dat feest nog steeds hoe moet zijn.
  J.Jordaan.

 8. phangan zegt op

  Ik ben blij dat ik op Koh Phangan woon want hier is het maar 1 dag en rond zonsondergang is het afgelopen.

 9. Rick zegt op

  Vorig jaar eerste keer Thailand ruim een week in Pattaya meteen de eerste dag van de Songkran aangekomen,
  De heftigheid van dit feest had ik dus een beetje onderschat, en ik heb het de eerste dagen dan vnl. ook maar als vnl last ervaren op mijn eerste trip.
  Je kan gewoon in centraal Pattaya tussen 12.00 en 20.00 je hotel niet uit zonder nat of
  onder geverfd te worden met Talk.
  Maar er zijn ook sommige van die feest nr”s die op de laten we ze maar toerisen songkran noemen in Pattaya dan.
  gewoon na 20.00 menen door te moeten gaan zodat je kleren dan niet meer op drogen.
  Ook was ik me de eerste dag nog niet van de speciale water proof tasjes bewust.
  Dus dag 1 druipte het geld om 01.00 in de nacht nog uit mijn zak.

  Er is echter 1 dag de laatste dag in Pattaya dat ook bijna alles dicht is en zowat alle Thai mee doen die ik wel echt de moeite waard vond.
  De hele boulevard afgezet over podium’s met live muziek etc.
  Ik zelf kom uit Maastricht maar zeg als je dan je oude kleren aandoet een water pistool koopt en wat bathjes hebt.
  Canrnaval X 5 heb me zo nat als vis onder het poeder en verbrand tot en met me super vermaakt en zal dat feest nooit meer vergeten Thai/Farang/Russen iedereen had 1 groot feest 🙂

 10. Pim zegt op

  Ik zit mij nu al af te vragen hoeveel meer verkeerslachtoffers er dit jaar bijkomen nu er afgelopen jaar zoveel auto’s zijn bijgekomen .
  Het eerste jaar had mijn vriendin mij al afgeraden om de dagen voor songkran naar de Isaan te rijden .
  Dit vanwege de dorpelingen constant bezopen zouden zijn en het voor mij weleens heel lastig kan worden .
  Na vele jaren denk ik daar steeds aan terug en zie dan op het nieuws dikwijls vreselijke ongelukken .
  Al geef je mij een miljoen ik ga die week ervoor en daarna niet die kant op.

  In Hua hin is het gelukkig maar enkele uren op het hoogtepunt waar ik dan meestal om 13 uur vertrek om een rondje door het centrum te maken waar je dan doorgaans 4 uur over doet .
  Ramen dicht en airco aan terwijl de familie zich vermaakt achterop de auto .
  Soms vraagt er een dame weleens om het raam open te doen om mij op een witte snuit te trakteren,
  Hierbij heeft men bij mij nog nooit 1 druppel water naar binnen gegooid .

  Tegen 3 uur is het opvallend hoeveel dronken,meestal farangs dan de boel beginnen te bederven
  Dan ben je weer blij dat je weer onderweg naar huis kan gaan .
  Wat mij opvalt is dat wij nu al regelmatig geen water hebben ,ook voorgaande jaren .
  Zal het eens gebeuren om een songkran zonder water mee te maken .

 11. Freddy zegt op

  Wat een feest zou moeten zijn is hier in Pattaya een echte veldslag, om gaat erom om zoveel mogelijk mensen te kwetsen of in de kliniek te helpen, om en bij de 1000 doden in Thailand gedurende Songkran als je dat nog een feest kan noemen ? een goeie raad voor toeristen vermijd Pattaya gedurende de Songkran !

 12. sandra koenderink zegt op

  Een paar jaar geleden was het nog wel leuk om als toerist Songkran mee te maken. Tijdens de fietstochten,ten noorden van Chiangmai, werd je natgegooid met emmertjes maar dat was wel prima lekker verkoelend.
  Maar de laatste 2 jaar kregen we vanuit trucks, grote emmers ijswater over ons heengegooid ook weer tijdens het fietsen.
  Toen had ik het echt gehad. Het is vreselijk koud en je schrikt je ongans van zo’n emmer ijswater. Dus echt niet leuk meer, vandaar dat we dit jaar pas op 18 april naar Thailand gaan.
  Hopelijk is de songkran dan, zelfs in Chiangmai, voorbij en kunnen we gewoon weer genieten van Thailand.

 13. Piloe zegt op

  Voor Songkran moet je inderdaad niet in Pattaya zijn, maar in Chiangmai.
  Water is er genoeg, dat wordt uit de klongs geput met emmertjes. Geen talk in Chiangmai. Er zijn alkoholvrije zone’s. Jongeren die betrapt worden moeten in een groep samen zitten met een bord ” Ik ben minderjarig en ik dronk alkohol” Iedereen lacht, ook de politie.
  Het is een spelletje. Om 18 uur houdt alles op. Je kan je verkleden en rustig op restaurant gaan. Soms – steeds op dezelfde plaats aan de ingang van de Loy Kro – blijven er dronken lui water gooien. Wie dat zijn ? Farangs !!!

 14. Gerard zegt op

  Klopt helemaal , maar dat komt meer door de Farangs die zich die grote waterpistolen kunnen permiteren. De Thais nemen dat helaas over. Verbod op de rondrijdende trucks met grote vaten water: verbieden!!
  In Pattaya staat ook de brandweer op de Beach Road met een grote brandweerauto mee te spuiten. Slecht voorbeeld doe slecht volgen!!
  Voorbeeld van Songkran vieren tref je aan in Chang Mai.

 15. Hans -ajax zegt op

  Songkran is echt een heel leuk feest c.q. waterfestein dat daarbij een biertje wordt gedronken allemaal prima, maar dat dient dan wel te geschieden op de daarvoor aangewezen plaatsen, zoals Walkingstreet in Pattaya b.v. Het is mijns insziens echter een taak van de politie en de Thaise overheid om genoemde excessen te voorkomen zoals b.v. het rijden met alcohol op, de politie c.q. overheid in Thailand zijn hier debet aan. Zijn niet consequent in vele gevallen overigens naar mijn mening. Kijk eens naar de handhaving van b.v. het rijden zonder helm (men doet niets), kinderen van nog geen jaar oud op een motorbyke tussen de gehelmde ouders in, is meer regel dan uitzondering. Ikzelf ben in het bezit van beide rijbewijzen (hier ter plaatse gehaald) zowel auto als motorrijbewijs, daar wordt je dus tijdens het theoretisch examen, evenals in Nederland duidelijk gemaakt dat het rijden zonder helm verboden is, en dat rijden met drank op not done is. Taakje weggelegd voor de overheid c.q. politie wat mij betreft. V.w.b. het songkran feest, het zou voor mij voldoende zijn als dat maar 1 dag zou duren, voorkomt een hoop ellende, maar dat zullen wel andere motieven zoals economisch gewin wel in de weg staan, hoe langer het duurt hoe beter denkt men in Thailand (the money man), helaas de vele verkeersslachtoffers ten spijt, beetje jammer.
  Hopelijk overleeft een ieder die dit leest het komende songkranfestijn. Good luck for you all. Best regards Hans-ajax.

 16. Jan zegt op

  Leuk die kritiek maar hoort het niet bij Thailand? Dat een groot aantal mensen de boel verzieken ja dat is zo maar daardoor is het niet minder gezellig. Blijf gewoon 2 weken binnen draai de deur op slot en denk dat het koud is en ontzettend hard vriest ben je van het probleem verlost. Ik woon in Chiang Mai vind het gezellig, ja wordt nat gespoten als ik dat niet wil ga ik niet de stad in blijf ik in de tuin zitten. Ik wil het niet missen en vind het heerlijk om mee te doen mee te leven zoals het “hoort”.

 17. pierre zegt op

  Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

 18. marcel zegt op

  Het is toch een geweldig feest,ga er volgend jaar weer lekker naar toe. In het dorp waar wij een huisje hebben is het harstikke gezellig,met een hoop koud water :-).

 19. Leo Th. zegt op

  Heb Songkran zowel meegemaakt op het platteland als in Bangkok en Pattaya. In deze steden is het onder invloed van al die imbiciele buitenlanders ontaard in een soort van mini oorlog. Vroeger werd je met een bekertje nat gegooid en met wat onschuldige kalk besmeurd, nu loop je soms aanzienlijk risico op letsel. Kan het eigenlijk vergelijken met oud en nieuw in Nederland in de grote steden. Ook daar heeft het lichtere vuurwerk plaatsgemaakt voor zware vuurwerkbommen en rellen met aanvallen op poltie en ambulances. Van een volksFEEST is geen sprake meer.

 20. Marcel De Kind zegt op

  Songkran in Pattaya is inderdaad echt gekkenwerk. Ik heb er drie jaar gewoond en Songkran was echt belachelijk. Kletsnat in een koud restaurant zitten elke dag is niet plezant. Ook een gek die een emmer met ijsblokjes op je hoofd gooit is niet plezant . En dat dan ook nog eens een hele week duurt is gewoon misdadig.

 21. mat zegt op

  Pattaya tijdens Songkran?? bijna iedere farang die ik hier ken vertrekt naar de Filipijnen of Koh Chang.
  Er is geen lol aan, de hele dag met emmers water worden nat gegooid, en wel 10 dagen lang!!!!
  Als ze nu s ávonds om 7 pm zouden stoppen, maar het gaat de hele avond door.
  Veel vechtpartijen overdag, met de jeugd bendes. veel dronken farang in de avond, laat maar zitten.Wij gaan in ieder geval naar Koh Chang, en komen wel terug als de gekte weer voorbij is.

 22. freddy COCQUYT zegt op

  Proficiat, Thailand behaalde terug de eerste prijs met het meeste aantal doden met Songkran, meer dan met Carnaval in Rio, waar bevoegde instantie overwegen om het carnavalsfeest daar af te schaffen !
  Gr.Freddy

 23. peter. zegt op

  Wil naar thailand op de negende april 2013 voor twee weken dan zit ik net in de nattigheid en 24 uur verkouden. In nederland vier ik niets en wil in thailand ook niets vieren..ik wil wat zien on een rustige manier tijdens mijn vacantie..goed groetjes van mij en heel veel feest..

 24. Rob zegt op

  Songkran in Pattaya duurt veel te lang, 1 dag leuk OK, maar vorig jaar was ik daar, het duurde wel 6 dagen. Voor wat mij betreft dus 5 dagen te lang. Het zijn heus niet alleen farangs die zich niet kunnen gedragen. Wat te denken van die idioten die grote ijsblokken in het water doen en daar mensen mee nat gooien,kan nooit gezond zijn.

 25. Ruud zegt op

  Ik heb het 2 keer mee gemaakt het feest. En er ook veel plezier mee gehad.Maar voor een derde keer pas ik. Het kan een leuk feest zijn. Met vele vrienden is het erg gezellig. Maar na 2 a 3 dagen is het wel leuk geweest. Over het algemeen stoppen ze rond 19.00 uur met het gooien van water.Dan kan je je gaan om kleden en uit eten of andere leuke dingen doen. Maar er zijn altijd nog een stel die ook daarna gewoon door blijven gaan tot ze naar bed gaan. En dan ga je weer kletsnat uit eten of wat anders doen. Maar om het een keer mee te maken is best aan te raden.

 26. mike1966 zegt op

  Sonkran, Petchabun,

  leuk
  kindeachtig
  drank
  lekker eten
  gevaarlijk
  feest
  files, dikke pick ups, niet leuk..
  music, dancing
  koud watet, ice blocks
  vrolijkheid
  verkeerde talkpoeder, prickled
  te lang, 3 dagen
  mooie concerten, te veel vechtparijen
  voor herhaling vatbaar! waarom ………..
  happy newyear!

 27. Hans van Mourik zegt op

  Ik ben hier alweer 16-jaar woonachtig in het n.o. van Thailand…de stad “Khon Kaen”.
  Met name hier in onze city.,is het hier het hele jaar door “Songkran” betreffende het alcohol misbruik.
  Ikzelf heb nog nooit meegedaan aan dit extreme gedoe, en vertoef meestal thuis.
  Voor dit jaar schijnt de trage thaise overheid het eindelijk óók in te zien dat het waterverspilling is tijdens het “Songkran”, en dat de boeren dat verloren water beter kunnen gebruiken voor hun rijstvelden.
  Ook de geldverspilling in de governmenthospital waar straalbezopen en gewonden Thaien aan de lopende band worden binnengevoerd kan zo niet langer doorgaan.
  Hier in “Khon Kaen”” zal in iedergeval de waterverspilling worden aangepakt, en dat is per ingaande 1-April al te merken, want overdag is er weinig of geen leidingwater, en dus enkel in de avonduren.
  Gelukkig heb ik zelf twee watertanks.,maar dit is enkel voor huishoudelijk gebruik,
  en niet voor dit extreme water + alcohol festival.

 28. Hans -ajax zegt op

  Eindelijk eens iemand die wat zinnigs te melden heeft, ik doel hiermee op Hans van Mourik. Het is toch te belachelijk voor woorden dat er vanwege het Songkranfeest, (nou ja feest), een stelletje bezopen toeristen van diverse pluimage, zich als volwassene als kinderen gedragen, en dientengevolge je jezelf niet eens kan douchen op de momenten dat je daar behoefte aan hebt (het water wordt immers gewoon regelmatig afgesloten), Heb zelf nog geen extra watertank, maar dat zal echt niet lang meer duren, De Thaise overheid moet eens gaan nadenken, en zorg gaan dragen voor de mensen die in Thailand woonachig zijn. Helaas brengt Songkran geld in het laatje, zoals alles in Thailand om geld draait. Toeristen prima, songkran echter beperken tot 1 dag, of beter nog helemaal afschaffen. Denk ook eens aan alle verkeersslachtoffers, die er jaarlijks door dit bespottelijke festijn vallen door dronken automobilisten. Thaise overheid c.q politie please, please, please, doe daar wat aan, dan zullen ook de normale toeristen (die nu weg blijven weer gaan komen) en die brengen tenslotte toch ook weer geld in het laatje, of niet soms. Goed voor de bewoners en niet te vergeten de boeren, die niet zonder water kunnen. Vriendelijke groet Hans-ajax.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website