Tijdens een afspraak met een expat ging voortdurend het mobieltje van de man. Zijn vriendin/vrouw belde hem vanuit hun huis op het platteland telkens op. Waar ben je? Wat doe je? We zaten in een bar in Bangkok waar ook animeermeisjes (bargirls) werken, maar die hadden onze belangstelling niet. Zeggen altijd dat ze ‘een beetje Engels’ spreken, wat neerkomt op vier woorden: ‘You buy me drink?’

Je moet gewoon zeggen dat je op je hotelkamer zit, naar de televisie kijkt en vroeg naar bed gaat omdat je moe bent, luidde mijn advies. De volgende keer deed hij dat en we hadden een ongestoord gesprek.

Soms moet je liegen tegen je Thaise vriendin, is mijn stelling. Want sommige dingen zijn niet uit te leggen. Ik lieg tegenover mijn vriendin over mijn inkomsten. Omdat ik een koopwoning in Nederland heb, heb ik tal van vaste lasten waar ze geen weet van heeft omdat Thailand die niet kent of omdat ze die niet betaalt. Soms zeg ik dat ik blut ben, terwijl dat niet zo is, maar ik anticipeer dan op komende uitgaven.

Ik heb in Afrika geleerd dat een man die een slippertje maakt, dit nooit en te nimmer moet opbiechten tegenover zijn vrouw. Hij is in de fout gegaan en hij moet daarmee maar leven. Waarom zou hij zijn vrouw ermee belasten? Ik vind het wreed als hij zijn slippertje opbiecht en nog erger vraagt ‘Kun je mij vergeven?’ Hou je mond man, tenzij je van je vrouw af wil.

Andere voorbeelden van liegen schieten me niet zo te binnen, misschien kunnen bloglezers die op mijn stelling reageren, die geven. Wat vind je: liegen of niet liegen? Laat het weten.


» Laat een reactie achter


54 reacties op “Stelling v/d week: Tegen je Thaise vriendin moet je (soms) liegen”

 1. Sjaak S zegt op

  In de eerste plaats: waarheid duurt het langst… dus ik vertel zo min mogelijk leugens. Maar natuurlijk zal ik ook eens liegen. Waarom niet? Denk je dat mijn vriendin nooit tegen me liegt? En ik vind haar een eerlijk mens.
  Maar mijn liegen is meestal niet de hele waarheid vertellen. Je moet weten waar de grenzen zijn. Wat is voor je partner een no-go, waar jij eigenlijk geen moeite mee hebt? Soms lieg ik over de prijs van iets dat ik gekocht heb of over sommige extra’s die ik binnenkrijg.
  Maar ik heb nog nooit gelogen over mijn huis in Nederland waar mijn ex nog in woont en waarvoor ik nog veel geld moet betalen. Dan weet ze tenminste dat ze geen grote sprongen mag verwachten.
  Ze wil echter ook niet alles weten. Dat maakt het leven gecompliceerder. Ze wil dat ik de negatieve dingen verzwijg en alleen zo veel mogelijk leuke dingen verkondig. Je zou ook kunnen zeggen dat ze de kop in het zand wil steken. Maar dat is ook een Thaise/Aziatische houding. Het zou confrontatie zijn. En daar is men hier erg gevoelig voor.
  Maar: er is wel een verschil, vind ik tussen liegen en bedriegen. Daar vind ik, dat er een grens getrokken moet worden. Als ik haar begin te bedriegen, is er iets mis met onze verhouding.
  Een leugen die ik vreselijk vind, is dat wanneer je iets uit volle borst afkeurt, maar het zelf doet. Ik ken het verhaal van een vrouw die tegen haar man vertelde hoe zeer ze het afkeurde wanneer een partner de andere bedroog. Maar een jaar later bleek dat zij precies dat gedaan had.
  De man vond het “bedrog” nog niet eens zo erg. Het huwelijk was al lang kapot. Maar het hypocriete gedrag van zijn vrouw vond hij veel erger.
  Ik ken ook hier uit de buurt een vrouw die niet alleen tegen haar man, maar ook tegen bijna ieder ander persoon liegt of de waarheid verdraait en leugens verbreidt.
  Nee, ik heb niks tegen een kleine persoonlijke leugen, wanneer daardoor de harmonie in je verhouding niet verstoord wordt. Ik denk dat je Thaise partner dit ook zo ziet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • BA zegt op

   Dat is meer stereotype Thaise vrouw…. Als jij een slippertje hebt en ze komen er achter dan is het huis te klein, maar dat wil niet zeggen dat ze het zelf niet doen. Dan kan het in 1 keer wel.

   Ik was eens stappen met 2 meiden en die beweerden ook gewoon glashard dat ze single waren. Maar van de 1 wist ik via facebook al dat ze een vriend had of in elk geval een gik. Toen ik later de ander alleen sprak hadden we het er nog over, ik noemde het liegen en zij zij precies hetzelfde, het is niet echt liegen maar gewoon niet alles vertellen of de waarheid een beetje verdraaien….

   Ik vertel ook wel eens iets anders tegen mijn vriendin of laat wat details achterwege. Vriendinnen of vrouwen hoeven nou eenmaal niet alles te weten. En ik weet ook wel zeker dat dat niet alleen voor Thaise vrouwen geld. Als je met je mannelijke collega’s tijdens een cursus in een stripclub beland aan het einde van de avond dan vertel je dat soort details meestal ook niet tegen je vrouw in Nederland…. Omgekeerd verteld mijn vriendin mij ook niet alles, dat weet ik ook zeker.

   Mijn vriendin heeft inmiddels wel in de gaten dat als ik naar ‘gevoelige’ zaken vraag die ze liever geheim had willen houden, ik meestal het antwoord al weet en dat liegen dan eigenlijk geen zin meer heeft. In het begin probeerde ze dan nog wel eens de waarheid te verdraaien, maar tegenwoordig heeft ze al door dat het dan een kwestie van op de blaren zitten is.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. jan geluk zegt op

  Liegen is de slechtste eigenschap die een mens heeft.Nooit liegen,ook niet een leugentje om bestwil.Iemand die liegt raakt vroeg of laat het vertrouwen in of van zijn partner kwijt.Liegen staat gelijk aan bedriegen.Ik zelf lieg niet,want eerlijk duurt het langst.Als je vreemd gaat en er tegenover je vrouw om liegt dan zit het al niet goed in je relatie.Een leugen is zo gemaakt ,maar de waarheid achterhaald jhem sneller dan dat hij gemaakt is.Liegen betekend ook dat je vertrouwen in de andere verdwenen is.Je kunt beter eerlijk zeggen wat er is gebeurd dan ergens over te liegen.En geloof me ik was en ben echt geen heilig boontje,maar eerlijkheid staat bij mij hoog in het vaandel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 14 stemmen)
 3. Alex Ouddiep zegt op

  Je kunt toch ook, maar dan met vriendelijke omslag van woorden, zeggen dat het de ander niet aangaat? daar is iedereen op de langere duur meer mee gebaat.

  Recht op privacy. Wel wederkerig.

  Trong pai trong maa, farang mai chohp kohok, heb ik vaak gehoord – Recht door zee, zeggen waar het op staat.

  Het dagelijkse gedraai, gejok en gelieg maakt je kwetsbaar en ook ongeloofwaardig.

  Maar sommige mensen nemen gemakkelijk de kleur van hun omgeving aan. Als het hun uitkomt…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 4. leen.egberts zegt op

  Wat liegen betreft win je het nooit van een Thaise lady, mijn vriendin liegt iedere dag,dat doet zij om
  problemen met mij te voor komen.Het is wel verstandig van u om je geldzaken niet met haar te delen.
  Uit ervaring hebben de dames nooit genoeg,op sommige na.Mijn vriendin zegt Leen je leeft nu,geniet
  ervan,dat was ook de leefwijze van mijn vader,geen zorgen voor de dag van morgen.Mijn vriendin beseft
  niet dat ik haar onverzorgd achter wil laten met haar twee dochters. De grootste fout die wij maken is dat
  na de eerste kenningsmaking wij vertellen wat wij aan geld en bezit hebben,omdat wij zo verliefd zijn.
  Dit is geen negatief verhaal,ik ben een tevreden mens.

  Groetjes Leen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 5. john zegt op

  Liegen is niet het zelfde als de waarheid niet vertellen ! Dat is de stelling van de Thai hier .
  Gisteren in een moter zaak een onderdeel gekocht voor mijn bike en vroeg de verkopen wel 5 x of dit een nieuw stuk is .100 Procent nieuw zij hij . Na de bevestiging en betaald te hebben wou ik toch eens het onderdeel openen in de zaak zelf . Wat blijkt ….!!! Je kunt het al raden …..vol met roest binnen in en uitgesleten …. hij had de buitenkant gewoon met een spuitbus wat gespoten zodat het lijkt als nieuw .
  Geen enkel schaamte als ik hem dit toon …. May pinray …..ik geef je geld terug …
  Mijn nieuwe bike was eens voor onderhoud in de shop , ze hadden gewoonweg nieuwe onderdelen van mijn bike vervangen door oude van hem . Gelukkig had ik foto s en mektekens op mijn onderdelen ..
  May pinray……i put it back …..
  Zo kan ik nog verschillende verhalen opnoemen …..maar dat is niet liegen , das gewoon de waarheid niet vertellen FARANG allleeeee dat moet toch kunnen ….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. Farang tingtong zegt op

  De stelling dat je tegen je Thaise vriendin moet liegen ben ik het niet eens.
  In een relatie moet je niet liegen waar zij of hij dan ook vandaan mag komen is niet relevant, als je niet de moeite wilt nemen om in bepaalde situaties iets uit te leggen aan je partner dan moet je er niet aan beginnen.
  Vergeet niet als je vaak liegt je zelf ook niemand anders meer kan geloven, neemt niet weg dat iedereen wel eens liegt,sommige mensen kunnen de waarheid niet vertellen zonder er bij te liegen, de eerste leugen is al geboren als hij of zij die zegt dit nooit te doen. De leugen komt altijd na de vraag, je antwoord op bepaalde vragen kunnen verstrekkende gevolgen hebben, dus het is de kunst is zonder te liegen hier mee om te gaan.
  Maar hoe we ook wenden of keren liegen doen we allemaal we hebben dagelijks van zulke momenten, bijvoorbeeld: je vrouw vraagt wat vind je van mijn nieuwe jurk, je weet dat zij deze al heeft gekocht dus zij vind hem zelf wel mooi, dus nu kan je twee dingen doen, de waarheid zeggen, dat je er geen reet aan vind met alle gevolgen van dien, of je liegt en zegt dat je het een ontzettend leuke en mooie jurk vind, ook met alle gevolgen van dien.
  Zeg je dat je hem lelijk vind dan is het verdere gedeelte van je dag verziekt want zij zal er niet over op houden, ik breng hem wel terug, of waarom ga jij dan niet mee als ik ga shoppen..blablabla.
  Zij wil op dat moment maar één ding van je horen en dat is dat je zegt ik vind hem mooi, als je dat zegt, dan zijn er meerdere dagen verziekt, want elke keer moet je tegen die afschuwelijke rot jurk aankijken en je moet maar blijven zeggen dat je hem mooi vind anders dan val je door de mand.
  Dus een ontwijkend antwoord is in dit geval het beste, maar ja wat zeg je dan? je kan zeggen dat je dezelfde jurk al een paar weken geleden hebt gezien in een andere winkel, en daar was hij meer dan de helft goedkoper, grote kans dat zij hem niet meer draagt of terug brengt naar de winkel.
  Tja zo zie je er is weer een leugen geboren, en je ziet ook dat er al niets meer klopt van mijn zin waarin ik zeg dat je niet moet liegen in een relatie.
  Eerlijk duurt het langst zeggen ze, maar een leugentje om bestwil moet ook kunnen zeggen ze, denk maar zo de eerste de beste dwaas kan de waarheid vertellen, maar om een leugen te vertellen is een man met enig verstand nodig…..of lieg ik nu?

  Ting tong

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 7. Gringo zegt op

  “Wat niet weet wat niet deert” is een mooi gezegde. Je hoeft niet altijd te liegen, maar je hoeft iemand ook niet niet te belasten met iets onaangenaams en dus vertel je er niets over.

  Liegen doen we allemaal wel eens, niet alleen tegen een Thaise vriendin, maar ook – om maar wat te noemen – op je werk, bij een sollicitatie, tegen de politie bij een verkeersovertreding, enz.
  Kijk in dit verband maar eens op:
  http://www.leugenacademie.nl/nl/over-leugens/waarom-liegen.html

  Een mooie stelling op die pagina vond ik, dat mensen, die zeggen nooit te liegen, ook liegen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
 8. Soi zegt op

  De stelling van Dick is dat je: soms moet liegen tegen je Thaise vriendin. Dat moet je natuurlijk niet doen, want het benadeelt de relatie, dan wel de soort van relatie die je hebt met je vriendin verandert richting gekunsteldheid.

  En daarmee kan de beantwoording van de vraagstelling als zijnde afgewerkt beschouwd worden. Maar er valt nog wel wat over het liegen als fenomeen zelve zowel als mbt TH te zeggen:

  Liegen is nooit en nimmer te prefereren. Liegen is daarbij ook nog eens heel lastig, want je moet onthouden wat je liegt, en eventuele verdere uitleg baseren op wat je daarvoor als onjuiste waarheden hebt verkondigd. Allemaal vervelend gedoe. En waarom niet gewoon tegen je vriendin zeggen dat je de zojuist gekochte jurk haar prima vindt staan? Zeg je niets verkeerds mee over de jurk zelf! Je maakt er haar blij mee, en dat weegt ruimschoots op tegen het moeten aankijken van die jurk.

  Wees gewoon open en eerlijk. Maar je hoeft ook weer niet onnozel te doen: je hele hebben en houden vanaf het prille begin van de relatie open en bloot op tafel te leggen. Dat komt allemaal wel gaandeweg de relatie: hoe langer die duurt, hoe meer wederzijds vertrouwen, des te beter dat men elkaar begrijpt. En wat je helemaal niet moet doen is het aan jouw vriendin overdragen van de volledige controle en zeggingsschap over jouw hebben en houden. Aan een relatie moet je werken, en hij die zich als een puber in duikt, gaat op zijn wenken bediend worden. En niet alleen in Thailand.
  Een aantal zaken zijn van jou, en als je dat duidelijk uitlegt hoeft zij er niet naar te vragen. Je hoeft het ook niet taboe te verklaren, maar maak duidelijk dat het nemen van besluiten over een aantal zaken bij jou ligt. Ze mag er gerust naar vragen, ze heeft geen zeggingschap.
  Ook kun je in relatie strategisch zijn: je kunt een aantal zaken (nog) niet te berde te brengen, onder de pet houden, als minder belangrijk afdoen, ervoor zorgen dat ze niet opduiken in de Thaise situatie. Later in de relatie komen die onderwerpen dan wel ter sprake.
  Je kunt jouw vriendin ook duidelijk maken dat je een aantal zaken onprettig vindt. Bv door jouw vriendin duidelijk te maken dat je het fijn vindt als ze jou opbelt met allerlei controle-vragen. Als je niets kwaad in zin hebt, hoeft zij zich er niet van te vergewissen. Dat wederzijdse vertrouwen is nodig. Ervaar je dat vertrouwen niet, had je nooit in die relatie moeten stappen!

  Een open en eerlijke houding vereist een assertieve opstelling, en het kunnen hanteren van sociale en communicatieve vaardigheden. Ik meen dat het op dit vlak wel eens slecht gesteld kan zijn.
  Een stelling op zich, maar daar ging het niet om.

  In een aantal voorgaande reacties is te lezen dat men in Thailand het idem niet al te nauw neemt met het op juiste wijze hanteren van de waarheid. Behalve het ordinaire liegen en bedriegen, en bewust brutaal benadelen van farang door Thai, en door Thai onderling, komen des te meer leugentjes om bestwil voor, maar idem het draaien om de waarheid heen teneinde verhoudingen vooral niet te schaden, het ophemelen van onjuistheden om de realiteit anders voor te schotelen, vaak ten eige bate en voordeel, het de ander maar iets op de mouw spelden om vooral sabaai en sanook te blijven, tot en met het raaskallen aan toe om gezichtsverlies te mijden.

  Allerlei vormen van liegen in de Thaise samenleving ingebakken, waarbij gezegd kan worden dat diezelfde samenleving niet direct zichzelf een rem oplegt, dan wel zichzelf corrigeert. Daarnaast ontbreekt het de samenleving aan zelfkritiek, omdat liegen een vorm van sociaal contact en soms nog een vorm van overleven is.

  Het zou goed zijn als de Thaise samenleving over haar eigen schaduwen en grenzen kijkt om te zien hoe nadelig de impact wel niet is, zowel maatschappelijk als op individueel vlak, omdat je met liegen nooit bij de waarheid komt. In tegendeel: je raakt er steeds verder van verwijderd. Dus doe het maar niet dat liegen tegen je vriendin, wees assertief en eerlijk, eerlijk en vertrouwenwekkend. Wellicht leert zij en de Thai er nog een heleboel van!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 4 stemmen)
 9. Khun Peter zegt op

  Voor liegen moet je een goed geheugen hebben anders val je al snel door de mand. Dus liegen is voor een warhoofd als ik een lastige opgave.
  Ik heb een hekel aan liegen, maar wie zonder zonde is werpe de eerste steen, m.a.w. af en toe betrap ik mijzelf op een klein leugentje. Toch is het niet goed te praten.
  Beter is het om dingen niet te vertellen tegen je vriendin. Maar als ze er om vraagt moet je wel trachten een eerlijk antwoord geven.
  Mijn vriendin liegt niet vaak, maar ze vertelt de helft. Ze koopt graag kleding, schoenen, etc. Een echte vrouw. Geen dure spullen overigens, maar ze heeft meer dan genoeg. Als ze is wezen shoppen vraag ik ook of ze wat gekocht heeft. Ze zegt dan ja en laat 1 kledingstuk zien. Ik weet uit ervaring dat ze er dan twee of meer gekocht heeft. Dan begin ik te lachen en zij ook, vervolgens wordt dan het tweede kledingstuk getoond. Ik noem dat creatief met de waarheid omgaan. Daar zie ik weinig kwaads in.

  Aziaten zeggen trouwens dat als de waarheid meer kwetst dan een leugen, je beter een leugen kan vertellen.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 10. Rob V. zegt op

  Iedereen liegt weleens een beetje of vertelt niet de hele waarheid. Echt liegen/bedriegen doe ik niet, laat heel soms wel details weg (niet de hele waarheid vertellen). Ik doe dat wel zo min mogelijk, dus het is geen dagelijkse of weekelijkse praktijk. Bijvoorbeeld als we ergens lopen en ik hoor “schat, die schoenen daar zijn echt wat voor jou/mij”: vind ik ze duur dan zeg ik soms “beetje duur, ergens anders zijn ze goedkoper”. Maar vind ik ze niet mooi dan zeg ik dat gewoom, afhankelijk van hoe niet-mooi ze zijn: “niet mooi” tot “lelijk”. Over mijn locatie lieg ik ook niet, ik ben niet ergens waar ik niet hoor te zijn en als ik al ergens zou zijn waar geroddel over zou kunnen komen dan zeg ik dat ook gewoon. Je kunt wel liegen dat je niet op het terras/bar/.. zit maar wat als iemand je gezien heeft en dit dus later ter spraken komt? Nee, doe mij maar subtiel zoveel mogelijk de waarheid vertellen. Gelukkig is mijn vriendin geen control freak, en over geld hoef ik ook niet te liegen. Ze is ook spaarzaam en beseft dondersgoed dat we geld op de rekening moeten hebben staan voor geplande en ongeplande uitgaves.

  En voor zover ik kan nagaan krijg ik dezelfde behandeling en respect terug. Dus onder de streep zijn we gelukkig, tevreden en oprecht. Daar gaat het om, toch?

  Ps: nog nooit vreemd gegaan (slippertje etc.). Dat lijkt me wel een dilemma. Eigenlijk moet je dat opbiechten maar het kan ook je relatie permanent beschadigen of kapot maken. Ik neig toch naar opbiechten… De vraag is dan hoe het zo te verpakken dat je jezelf in de spiegel kunt kijken én je relatie/verstandhouding kunt behouden…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. bert zegt op

  Waarom niet gewoon de waarheid zeggen!!Heb altijd geleerd dat de keuzes die je maakt je daar ook de lasten van moet dragen.Vind het raar gedrag liegen om bestwil!!Eigenlijk moet je zeggen ik kan niet leven met de keuze die ik heb gemaakt en daarom vertel ik maar niet de waarheid.Kleine kinderen liegen om angst omdat ze weten dat ze iets fout hebben gedaan.Als je volwassen bent gedraag je dan niet als een klein kind is mijn mening.Lekkere relatie zal je hebben als je overal maar om liegt,wees een vent en vertel de waarheid!!We zijn toch geen kleine kinderen.

  En een tip als je vrouw belt en vraagt waar ben je !!Zeg dan waar je bent,als je niet liegt ben je te vertrouwen!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 12. Elly zegt op

  Als je een goede relatie hebt, dus een gelijkwaardige relatie, is alles bespreekbaar.
  Maar de uitkomst staat natuurlijk niet van te voren vast. Als de relatie
  Vraag jezelf af wat een slippertje toevoegt aan jouw en dus jullie geluk.

  De situatie die je beschrijft is er een van ongelijkwaardigheid en je vrouw voor de gek houden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 13. Oosterbroek zegt op

  Lieg nooit tegen een Thaise dame,want je verliest het altijd.Vergeet nooit dat het geboren leugenaars zijn soms is er voor hun geen andere weg bv.Fam.zelf moet ik soms liegen over geld dat vindt ik al erg genoeg als er grote uitgaven zijn om een of andere reden dan leen ik het altijd van mijn Fam.dus moet er zuinig aan gedaan worden want dit moet terug betaald worden zeg ik dit niet komt het nooit meer terug.
  Dit is een leugentje om mijn geld te beschermen en niet om haar te belazeren ze moet leren dat het niet allemaal zo makkelijk gaat ……vindt ik.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 14. ton Donders zegt op

  Liegen tegen je Thaise partner, mag dat? Waarom “Thaise” partner? waarom niet gewoon partner? Maakt de nationaliteit van degene tegen wie je liegt de waarde van de leugen anders?
  Het antwoord is natuurlijk: iedereen mag helemaal voor zichzelf uitmaken of liegen mag of niet mag, en zoals met alles in het leven je moet natuurlijk wel zelf de konsekwenties dragen van je eigen acties.
  Zelfs een leugentje om bestwil (of zoals de Thai zegt: Een witte leugen”) is een leugen, ook al wordt die gezegt om een beter resultaat te verkrijgen dan wanneer je de waarheid zegt. Als dat is omdat het voor jezelf beter is, is het egoistisch, als dat is omdat het beter is voor “je relatie” is het al wat minder erg, als het is om een ander te “beschermen” is het nog meer acceptabel, maar een leugen blijft het..
  Iets verzwijgen is nog weer wat anders dan een leugen vertellen als anrwoord op een direkte vraag.

  Of je nou liegt “om bestwil of “alsof het gedrukt” staat, er is altijd een groot risico, want de betrouwbaarheid van de leugenaar staat op het spel, niet alleen voor die ene leugen maar voor alles wat je in de toekomst nog zult zeggen, waar of onwaar. Als de leugen uitkomt (al is de leugen noch zo snel, de waarheid achterhaald hem wel…) zou je wel eens veel meer kunnen verliezen dan wanneer je in eerste instantie de waarheid had gesproken. Dus als je (om goede redenen) zou willen liegen doe het dan zo dat het niet uitkomt. Beter is om gewoon niet te liegen, tegen niemand, voor je eigen gevoel is dat wel zo prettig..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 15. Joost M zegt op

  Liegen ….het is een mooi onderwerp.
  Alles wat je eens gelogen hebt, zal je moeten onthouden, anders val je door de mand.Het belast de hersenen je hele leven. Daar met het ouder worden ook je geheugen minder wordt,gaat dat probleem steeds groter worden.
  Ik kies er voor om gewoon niet alles te vertellen.Speciaal wat betreft de geldzaken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 16. Ratana zegt op

  Pas maar op met liegen en bedriegen. Het antwoord daarop is doorgaans hard en overbiddelijk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 17. Daniel zegt op

  Ieder zijn waarheid.
  Voor slippertjes heb ik maar weinig begrip. Mijd de plaatsen en gelegenheden. Als je dit nodig hebt ontbreekt er iets in de relatie.
  Zelf heb ik geen relatie, daardoor zie ik het mogelijks iets anders.
  Over geld praat ik niet graag en lieg ik door te zeggen dat ik er weinig heb en daarvoor naar Thailand gekomen ben voor het goedkopere leven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 18. Dick van der Lugt zegt op

  De kern van mijn stelling is: Sommige dingen kún je niet uitleggen; de ander zal die nooit en te nimmer begrijpen. Dus is het beter erover te liegen of – indien mogelijk – te zwijgen.

  Wat heeft een Thai weet van erfpacht, waterschapsbelasting en afvalstoffenheffing en de prijs van voedsel in Nederland?

  Zal de vrouw uit mijn voorbeeld die voortdurend belt, ooit begrijpen dat haar vriend helemaal niet geïnteresseerd is in bargirls, wanneer zij zelf denkt dat alle mannen schuinmarcheerders zijn? Zal de vrouw begrijpen dat de man vriendschappelijk met een vrouw kan omgaan zonder haar onmiddellijk het bed in te lokken?

  Ik ben het eens met de uitspraak die khun Peter citeert: Aziaten zeggen dat je beter een leugen kan vertellen, als de waarheid meer kwetst dan een leugen.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Soi zegt op

   Als je het, ook een Thaise vrouw, uitlegt, dan snapt ze dat. In Europa wordt nou eenmaal veel tax betaalt, voor van alles en nog wat, en het leven is er duur.
   Als een Thaise vrouw niet wil snappen dat ook gewoonweg met andere vrouwen kan worden omgegaan, dan heb je een missie extra, Als ze er ook nog eens een jaloerse opstelling bij manifesteert, dan gelieve je eens achter de oren te krabben of je de juiste wel hebt getroffen.
   Maar om er nou voor te gaan liegen zoals de “Aziaten” zelf gewend zijn te doen? Nee, dat gedraai en gedoe daarvan zie je elke dag opnieuw de meest lastige consekwenties, waarvan jij Dick wel eens zegt dat het wel eens welletjes zou mogen zijn!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Soi Ik weet niet precies wat je bedoelt met ‘een missie hebben’. Als je daarmee bedoelt de ander te willen veranderen, ben ik zo vrij om het daarmee oneens te zijn. Je moet nooit in een relatie de ander willen veranderen. Accepteer die zoals hij/zij is, probeer hem/haar te begrijpen. De enige die je kunt veranderen, ben je zelf. Ik vind het van respect voor de ander getuigen als je rekening houdt met iemands gevoelens. Als de ander zich niet kan voorstellen dat je vriendschappelijk met iemand van de andere sekse kunt omgaan, kun je dat maar beter accepteren en pijnlijke situaties voorkomen. In die gevallen vind ik een leugentje acceptabel.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • Elly zegt op

     Mensen kunnen veranderen door ervaringen.
     Als ze ervaren dat vrouwen net zoveel gerespecteerd worden en kunnen respecteren in vriendschappen als mannen, zal dat niet meer bedreigend voor haar zijn maar haar zoveel zelfrespect geven dat de angst voor verlating verdwijnt.
     Ga voor liefde in de breedste betekenis en niet voor angst.
     Dat is voor mannen natuurlijk hetzelfde.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Soi zegt op

     Met “een missie extra” bedoel ik dat je des te meer je best moet doen uit te leggen en voor te leven dat jouw gedragingen en intenties van het goede soort zijn. Mensen dien je in hun waarde te laten, en dat mag je ook andersom verwachten. Het is niet verkeerd om rekening te houden met beider cultuur- en waardenpatronen.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • Dick van der Lugt zegt op

      @ Soi De vraag liegen, niet liegen of zwijgen laat zich alleen beantwoorden in een concrete situatie en bij de desbetreffende persoon. Aan algemene uitspraken heb je niks. Wanneer de vrouw van het voorbeeld ervan overtuigd is dat alle mannen vrouwenjagers zijn, kun je praten als Brugman, maar daar helpt geen moedertjelief aan. Dan is het maar beter om haar gerust te stellen en niet te vertellen dat je in een bar zit. Dat doe je uit liefde en niet omdat je zo graag wil liegen.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • chris zegt op

       Tenzij die bar The Office heet, Sukhumvit soi 33. Dan kun je altijd zeggen: darling, i am in the office. En je liegt niet!!

       VA:F [1.9.22_1171]
       Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 19. rob zegt op

  Mijn vrouw leest thailandblog ook, genoeg mee gezegd, ik lieg dus nooit….echt nooit

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 20. klaas zegt op

  Veel van de genoemde voorbeelden gaan over geldzaken. Wel of niet vertellen over dingen die soms toch niet uit te leggen zijn. Je voorkomt veel( ellende) door gewoon te stellen dat je per maand een redelijk x bedrag betaalt voor living, housing etc. Kun je ook in overleg bepalen. Zelf bepalen wanneer je bijspringt bij extreme dingen. En verder doet niets er meer toe en gaat ook niemand(ook je vriendin) iets aan. En zij weet waaraan ze toe is, en kan het accepteren of niet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 21. Otto Rah Ti Kah zegt op

  Het heet niet liegen maar ontwijkende uitleg / de
  Thai zal aan ons zeker ook niet alles 100% uit leggen ,
  echt niet ‘ … khrab

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 22. Bruno zegt op

  Beste allen,

  Om een duurzame relatie op lange termijn te hebben kan je beter altijd de waarheid vertellen. Ik ben zo, mijn vrouw is zo, en we vertellen elkaar altijd de zaken zoals ze zijn. Het is een van de vele zaken die ons samenbrengt. Als er iets te bespreken valt, dan doen we dat, met respect voor elkaar mening, in alle openheid en zonder zaken anders voor te stellen zoals ze zijn. Want als je dat doet stel je vroeg of laat je relatie anders voor dan ze is.

  Wij hebben beiden onze vorige partner omwille van – onder andere – leugens verlaten.

  Liegen, bedriegen, de waarheid verdraaien, en meer zo’n toestanden: we hebben er beiden een grondige hekel aan. Zeg de zaken tegen elkaar altijd zoals ze zijn. Een duurzame relatie is op vertrouwen gebaseerd. Als dat vertrouwen er niet (meer) is, zet er dan een punt achter.

  Het probleem met leugens is niet dat er leugens verteld worden. Het probleem is dat er dan, als de leugens uitkomen, geen vertrouwen meer is. En vroeg of laat komen de leugens toch uit. En soms eerder vroeg dan laat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 23. ruud zegt op

  Een huwelijk waarin nooit gelogen zou worden, zou binnen de kortste keren in moord en doodslag eindigen.
  Het zal je bepaald niet in dank afgenomen worden als vrouwlief vraagt of het eten dat ze voor je had klaargezet, lekker was en je antwoordt dat je het aan de hond hebt gevoerd, omdat het niet te vreten was.
  En dat zelfs die het niet aan wilde raken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 24. Edvato zegt op

  De waarheid hoef je nooit te onthouden, de leugen wel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 25. riekie zegt op

  liegen of bedriegen is een groot verschil
  een leugentje om best wil doen we allemaal weleens
  maar als je liegt tegen je partner of ze nu thais is of europees
  dan deugt je relatie al niet in mijn oog

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 26. theadevegte zegt op

  Ondanks dat ik een vrouw bent,nooit vertellen dat je eenslippertje maakt.Waarom haar ermee belasten,terwijl jij verantwoordelijk bent,voor wat je doet.
  Ook al zal ze het begrijpen,ze moet het. voor haarzelf niet accepteren,en je geeft haar dan de verantwoordelijkheid,die ze niet aankan,Een relatie er bij is wat anders dan een slippertje,en vrouwen doen het ook,en die vertellen het nooit,die worden vaak dan meteen holderdebolder verliefd,
  en aziatische vrouwen zijn vaak veel onzekerder,als het een buitenlander bent.De thaise mannen doen et bijna allemaal,en dat is in hun cultuur wel acceptabel,Een beetje een dubbele moraal,
  Hun angst is vooral,dat dat slippertje beter is,en je dan kwijt raken.Dan zijn ze hun zekerheid kwijt.
  DUS MIJN ADVIES ,SLIPPERTJES NOOIT VERTELLEN, HET AF EN TOE DOEN,DAN IS HET LEVEN EEN IETSJE SPANNENDER, Sukses heren met jullie eigen verantwoordelijk heid,Alleen wel met een
  klein regenjasje aan
  thea de vegte

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Elly zegt op

   Nou nou wat 19e eeuws zeg dubbele moraal, zo denk je dat je een leuk leven hebt, maar je haalt er niet uit wat er in zit. Verdiep je relatie en neem elkaar serieus. Als het toch zo oppervlakkig blijft waardoor je gemakkelijker een slippertje maakt, vraag je dan af waar je bang voor bent. Om echt gevoelens te delen met elkaar? Kunnen vergeven en je relatie verdiepen is ook een optie.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 27. Marco zegt op

  Ik lieg nooit tegen mijn vrouw ,heb haar leren kennen toen ik 38 was en zij 35.
  Nu 4 jaar verder delen wij alles ook financiële zaken.
  Zij heeft een verleden en ik ook wij hebben daar een streep getrokken en houden ons bezig met het heden en de toekomst.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 28. John D. Kruse zegt op

  Hallo,

  ja je hebt gelijk, en je weet natuurlijk ook dat de Thai omwille van het niet kunnen toegeven, vaker liegen dan jou lief is. Voor hen is dat normaal, allhoewel ik heb geconstateerd, dat mijn parter, de laatse tijd
  sneller iets opbiecht. Of het dan de hele of de halve waarheid is, moet je maar voor lief nemen.
  Vreemd gaan van jou kant opbiechten, zou wel eens een bloederig resultaat kunnen hebben.

  Groet,

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 29. janbeute zegt op

  Simpel en kort antwoord .
  Hangt van de situatie van je relatie af .
  Mijn ega en ik hebben een goede relatie en houden beide niet van leugens .
  Heb je een relatie die gebaseert is op drijfzand , zou je ook beter kunnen liegen .
  Maar de waarheid duurt het langst , is een oud Nederlands spreekwoord en is niet voor niets ontstaan .

  Jan Beute .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 30. Hans-Chang zegt op

  Liegen ja…kwestie van definitie toch? Per cultuur verschillend !

  Studies hebben aangetoond dat de mens gemiddeld 16 x per dag een leugen gebruikt.
  Meestal 1 om de boel leuk te houden, maar toch.

  Als iedereen altijd en overal eerlijk is en de waarheid zegt, wordt het een bende toch ?

  en mensen die als eerste roepen dat ze altijd eerlijk zijn en nooit, danwel zelden liegen…sja.

  Kortom begin eerst dezelfde maatvoering op eigen gedrag toe te passen op anderen.
  En zeggen dat je vroeg naar bed gaat, moe bent, terwijl je in de Bar zit met een vriend, biertje neemt, naar de Bargirls kijkt van 4 woorden, pooltje doet…is gewoon slim

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 31. Ruud zegt op

  Ik ga vaak alleen op vacantie en dan vraagt mijn vrouw of ik vreemd ben geweest. Mijn antwoord is altijd dat ik er geen ja of nee op zeg want dan hoef ik niet te liegen en nu vraagt ze het niet meer.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 32. bal bal zegt op

  Er zijn maar weinig Thaise vriendinnen die de waarheid vertellen dus waarom niet andersom.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 33. diditje zegt op

  Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald ze wel.
  Wie niets verkeerds doet, hoeft niet te liegen.
  Levenslessen die ik meegekregen heb van mijn ouders.
  Diditje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 34. Bruno zegt op

  Doe voor een ander wat je graag hebt dat ze voor jou doen …

  Wat ik nu ga zeggen gaat wellicht héél confronterend overkomen voor sommigen …

  Zou jij graag hebben dat je vrouw liegt over … bij voorbeeld … vreemd gaan? Stel dat ze inderdaad vreemdgaat, jou niets zegt en/of erover liegt, dan een of andere sexueel overdraagbare ziekte oploopt, en jou er mee besmet? Zou je dan nog het zelfde denken over een leugen?

  Omgekeerd kan natuurlijk ook hé … Stel dat jij vreemdgaat, er niets over zegt of er over liegt, “iets” oploopt, en haar besmet? Zou je jezelf nog in de spiegel willen bekijken nadien … ?

  Of het nu gaat over de vraag of het eten lekker is of trouw zijn aan elkaar, liegen is voor mij liegen. Christendom, Boedhisme, Islam … Alle grote wereldgodsdiensten zeggen voor 90-95% hetzelfde en de stelling waarmee ik deze reactie ben gestart wordt in deze 3 wereldgodsdiensten vermeld (ik kan het weten, want ik ben zelf christelijk opgevoed, ben met een Thaise Boedhistische vrouw getrouwd, en werk dagelijks samen op het werk met een moslim, en ik kan met mensen die een andere godsdienst belijden goed om en praat regelmatig met hen over zo’n topics). Ik nodig de mensen, die stellen dat liegen moet kunnen, uit om daar maar eens goed over na te denken … Dat zijn gewoon universele lessen die gelden voor ieder van ons, onafhankelijk van tot welke godsdienst ze behoren, en zelfs onafhankelijk of ze al dan niet gelovig zijn.

  Van de ene leugen komt de andere. Ernstige misdaad begint in veel gevallen ook met een jointje roken. De mensen, die denken dat dat allemaal zo erg niet is, moeten maar eens goed nadenken over hun “moreel kompas”.

  Doe voor een ander wat je graag hebt dat zij voor jou doen.

  Met vriendelijke groeten,

  Bruno

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 35. Pim zegt op

  Ik zie geen reactie van Samson en Rutte .
  Zouden deze Thailandblog niet lezen .
  Wie zegt nooit gelogen te hebben die liegt .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 36. Chris Bleeker zegt op

  Liegen is als stelen,
  Indianen stelen niet,want als je geen bezittingen hebt kun je ook niets stelen,….
  Thais liegen niet, ze zeggen niets,….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 37. Sjaak S zegt op

  Het wordt wel door sommigen erg zwart-wit gezien. Dus als je een beetje liegt, ga je ook meteen vreemd en lieg je daarover. Mensen gebruik toch eens het gezonde verstand. Er zijn altijd wel eens situaties waarbij je moet liegen, of je wilt of niet. Al is het maar om op het ogenblik de lieve vrede te houden of om eenvoudigweg je partner niet onnodig ongerust te maken.
  Ik denk dat dit in onze westerse cultuur zit: het is weer zo extreem. Alles of niets. Geen tussenweg. Wij zijn geen digitale machines, maar denkende en inventieve wezens en als je niet het verschil weet tussen een passelijke leugen en een onpasselijke daad, ben je als mens niet erg volwassen.
  Natuurlijk wil je leugens vermijden. Dat is normaal. Het hangt ervan af waarover je liegt. Het is de leugen voor bestwil. Waarom kom je zo laat naar huis? Ja de ander kletste te veel, terwijl je het zelf was… zulke dingen..
  Als ik in een go-go bar ga en dit verzwijg, vind ik het al te ver gaan. Ik heb daar sowieso geen behoefte aan. Of als ik bewust naar zo’n bar ga en tegen mijn vriendin zeg dat ik voor iets anders de stad in moet. Heb ik die drang daar rond te hangen, ben ik verkeerd bezig.
  Maar als ik weet dat de kinderen van mijn vriendin het nou niet bepaald breed hebben, maar ik denk dat ik die derde harde schijf voor mijn computer nodig heb, zal ik haar niet lastig vallen met de kosten daarvan. Ik zou het haar niet eens groot gaan vertellen. Niet dat ze daar iets van zou zeggen, ze weet het is mijn geld dat ik uitgeef. Maar het is ook niet fair tegenover haar dat dit geld dat ik aan mijzelf uitgeef haar zoon een maand te eten kan betekenen. Niet dat hij nu niks heeft en honger lijdt. Het is maar een voorbeeld van de verhoudingen hier. De zoon heeft ook nog een vader en hoewel ik van mijn vriendin houd, is het niet mijn verantwoordelijkheid om voor de jongen groot mee te betalen. Dat moet zijn vader doen.
  Dit is het waar ik het over heb.
  Door met een ander te flikflooien ga je aan de basis van je partnerschap. Tenzij je vanaf het begin gezegd hebt dat je niet genoeg aan één vrouw hebt. Of dat je bi bent en ook behoefte hebt aan je eigen geslacht, om maar een voorbeeld te noemen.
  Als sommige schrijvers hier dit niet uit elkaar kunnen houden, vind ik het jammer voor hun…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 38. kees 1 zegt op

  Ik ben niet roomser dan de Paus
  Ik lieg dus wel eens heb er wel een bloed hekel aan. Ik doe het zelden ik ben er slecht in
  Het is me aan te zien
  Maar wanneer lieg je? wat is liegen? Als je in het Café zit en je vrouw belt je en vraagt je.
  Zit je in een cafe en je zegt nee dan lieg je. Als je vrouw naar de kapper is geweest
  en vraagt je of je het mooi vind je zegt ja terwijl je het niet echt mooi vind.
  Is dat liegen? Als je kind iets gemaakt heeft wat de sop de kool niet waard is zeg je dat dan?
  Nee je zegt dat hij dat prachtig gedaan heeft. Is dat liegen? Als dat zo is dan lieg ik vaak
  Zo kan ik wel honderden voorbeelden geven. Dus is het van belang dat je weet wat liegen is
  Niet de waarheid vertellen (liegen) tegen iemand waar je om geeft ongeacht of het een Thaise of
  Nederlandse is. Een man (vriend) of vrouw is. Iemand waar van je denkt dat die altijd eerlijk
  Tegen je is. Dat is nog zo makkelijk niet dat doet pijn.
  Vreemd gaan vind ik dat je het liegen al voorbij ben.
  Er om moeten liegen dat je in de bar zit. Is dat een reden om te Liegen ? Voor mij in ieder geval niet
  Vind ik een beetje slap.
  Ik vind dus dat je niet moet liegen tegen je partner. Je wil immers dat zij ook eerlijk tegen jouw is
  Voor me zelf heb ik wel duidelijk wat liegen is. En probeer het zo min mogelijk te doen
  Ik ben niet beter dan wie dan ook. Leeftijd speelt ook wel een beetje een rol denk ik

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 39. Tino Kuis zegt op

  Laat ik beginnen met een bekentenis: Ik heb vaak gelogen, vaak heel onschuldig en met de beste bedoelingen, en soms met kwade bedoelingen, dat wil zeggen, om er zelf beter van te worden.
  Het is waar dat je een leugen alleen kunt beoordelen op zijn merites als je kijkt naar de personen en de situatie, en vooral als je kijkt naar de intentie. De intentie waarmee je iets doet is bepalend voor het morele karakter ervan. Twintig baht geven aan een bedelaar is altijd goed ook al kom je er later achter dat de bedelaar lid was van een bende. Als een politicus honderdduizend baht geeft aan een tempel om zijn bekendheid en aanzien te verhogen is dat géén goede daad.
  Twee zaken vallen mij op in de reacties. Ten eerste natuurlijk dat sommige reageerders expliciet zeggen dat de Thais veel liegen. Het zijn ‘geboren leugenaars’, liegen is voor hen ‘heel normaal’. Anderen brengen die boodschap wat subtieler. Ten tweede zeggen de reageerders dat, áls ze liegen, ze dat doen met de beste bedoelingen. Niet om zichzelf te beschermen, er voordeel van te plukken of zichzelf op te hemelen, wel nee, ze liegen om de lieve vrede te bewaren, pijn en verdriet bij de ander te voorkomen of de ander blij en gelukkig te maken; of omdat de ander de waarheid tóch niet kan begrijpen. Wij liegen nooit om egoïstische redenen. Wij hebben uitsluitend oog voor de ander. Liegen als goede daad.
  Hoe anders ligt dat bij de Thai. Als de Thai liegt gaat het bijna altijd om kwaadaardige, egoïstische bedoelingen. Ze willen zich verrijken, fouten verdoezelen en gezichtsverlies voorkomen. Zij denken alleen aan zichzelf. Ons liegen wordt steeds vergoelijkt, hun liegen daarentegen meestal veroordeeld.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 40. chris zegt op

  Voor mij betekent liefde iemand anders in dit leven (in mijn geval een vrouw) oprecht gelukkig proberen te maken.Hopelijk doet die vrouw hetzelfde met mij. Als je dus dingen doet die haar niet gelukkig maken ben je een relatieprobleem aan het kweken. Liegen over zaken die haar niet echt gelukig zouden maken (als ze ze zou weten) doe ik nooit en dat hoef ik ook niet te doen. Ik doe dat namelijk niet. Maar soms moet ik uit liefde voor mijn vrouw wel eens liegen. Een voorbeeld: niet zo lang geleden had ik een middag vrij genomen om in de stad een verjaardagscadeautje voor haar te kopen. Mijn vrouw belde en vroeg: waar ben je nu en hoe laat kom je naar huis? Over de eerste vraag heb ik gelogen, over de tweede niet. En toen ik haar har cadeuatje gaf op haar verjaardag heb ik wel uitgelegd (op haar vraag) wanneer ik dat dan gekocht had. MIjn leugen om bestwil was me vergeven, bleek die avond in de slaapkamer (wink).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 41. Dick van der Lugt zegt op

  In mijn stelling van de week vroeg ik om voorbeelden van situaties waarin het verstandiger is te liegen dan de waarheid te spreken. Ik heb daar nog eens over nagedacht en schets de volgende situaties:

  1 Je vrouw (man mag ook) heeft gekookt en het eten smaakt je niet, het is misschien ronduit bagger. Wat zeg je als je vrouw/man vraagt: Smaakt het schat? Eerlijk antwoorden!

  2 Je zoontje/dochtertje komt vol trots een tekening laten zien die ze gemaakt heeft. Wat zeg je: Nou, jij kan er ook niks van. Overmaken. Of zeg je: Wat een mooie tekening? Eerlijk antwoorden.

  3 Ik heb als onderwijzer in het lager onderwijs gewerkt en geleerd dat het motiverender is om leerlingen te prijzen dan om ze te af te branden. Je zegt: Goed je best gedaan, zelfs als het resultaat onvoldoende is.

  4 Je vrouw (man mag ook) is naar de kapper geweest en heeft daar een make-over gekregen, die er volgens jou niet uitziet. Wat zeg je? Eerlijk antwoorden.

  5 Je hebt gevreeën en het viel tegen. Je partner vraagt: Hoe was het? [Terzijde: Moet je nooit vragen] Wat zeg je?

  Wie durft nog te beweren dat hij/zij nooit liegt?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • chris zegt op

   en dan nu mijn antwoorden:
   ad 1. ik zeg dan altijd: voor mij hoef je dit niet meer te koken. Ik houd niet zo van dit gerecht. (ik laat haar kookkunst er altijd buiten)
   ad 2 en 3. de stelling ging niet over Thai kinderen.
   ad 4. ik zeg dat ik het niet mooi vind. Nooit problemen mee. Ga soms mee naar de kapper om haar te adviseren
   ad 5. Het valt bij mij nooit tegen. Daar zorg ik wel voor……. (wink)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • RonnyLatPhrao zegt op

    Chris

    Ad 1 . Hier lieg je al want je houdt wel van het gerecht alleen niet wanneer zij het maakt.
    Ad2 – 3 – Dat was dan gelogen.
    Ad 4 – Vrouwen adviseren bij de kapper is liegen voor gevorderde.
    Ad 5 – Misschien valt het voor jou nooit tegen maar denkt dat vrijen iets is dat je minstens met twee doet.

    (wink x5)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Rob V. zegt op

   1) “Dank je wel dat je weer lekker in de keuken bent bezig geweest maar ik A) eet liever iets anders, ik hou niet zo van… B) volgens mij smaakt het niet heltzelfde als bij/van…. C)….. ”
   Laten blijken dat je de moeite waardeerd maar ook beleefd laten weten als je iets minder geslaagd of zelfs niet lekker vond. Andersom stel ik dat ook op prijs. Anders kook ik iets waar ik denk dat zij blij van wordt terwijl ze het niet zo lekker vind, dan zegt ze dat gewoon zodat we de volgende keer kunnen herkansen of er niet meer aan beginnen.
   2-3) kinderen lieg je inderdaad voor, eventueel laat je ze een alternatief (betere) oplossing/methode zien als je denkt dat ze daar toe in staat zijn er mogeljk iets van op te pikken. Of je naam moet Hans Teeuwen zijn… 555 (beetje grof) http://m.youtube.com/watch?v=UgC0rH9N3Vs
   4) Dan zeg ik dat ik een vorig kapsel mooier vond of als het er echt vreemd uit ziet dan zeg ik dat ook. Zie 1, je moet het wel brengen op een manier die respect toont. Desnoods zeg je “leuk, creatief, maar krullen vind ik minder leuk dan…”.
   5) Dat probeer je in bed al aan te pakken: andere aanpak, las een pauze in, probeer het later nog een keer (ga wat anders doen, slapen ofzo). Je zult beide wel aanvoelen dat het niet zo leuk was als normaal. Desnoods breng je dit ook weer netjes naar voren: “schat ik vind het prettiger als/toen je ….”

   Gewoon vol respect terugkoppelen naar elkaar. Wat is je boodschap en hoe geef je die door? Timing is ook belangrijk (wanneer breng je het?). Probeer er anders een volgende keer samen iets van te maken: samen koken, samen naar de kapper, samen met je kind aan de slag… Soms moet je de waarheid verbloemen of wat mooier inpakken maar als het even kan laat dan de waarheid/mening doorschemeren op een dusdanige manier dat je iemand in zijn/haar waarde laat. Ik ben blij dat mijn vriendin eerlijk zegt als haar iets niet bevalt zoals een maaltijd.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 42. Soi zegt op

  1- Lieverd, schat, je hebt lang in de keuken gestaan, ik wil niets afdoen aan jouw kookkunst, maar jammer, dit smaakt mij niet!
  2- Hee, da’s een mooie tekening. Kom eens hier, laat eens zien! (je hoeft jouw frustratie niet op het kind af te reageren!)
  3- Prima, goed gedaan, alhoewel het een volgende keer een stuk anders kan. Namelijk, …(waarna uitleg volgt!)
  4- Nou schat, toch echt niet zo mooi als ik gehoopt had toen je zei een afspraak van 3 uur te hebben bij de kapper. Jammer, maar ik vind toch….( en vervolgens gewoon zeggen wat je ervan vindt!)
  5- Had je hoofdpijn? Nee, zullen we dan maar even pauzeren, de champagne open trekken, en het overnieuw doen? (vrouwen voelen haarfijn en beter dan mannen hoe het met het sexleven van hen en hun ega is gesteld!)

  Kortom: allemaal niet zo moeilijk doen!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 43. peter zegt op

  \het is nogal simpel, als je liegt tegen je thaise partner heb je een dubbele agenda en die zul je ongetwijfeld al jaren lang gebruiken naar welke partner of vriend dan ook. kortom het is gewoon een verlengstuk van je persoonlijkheid in de hoop er mee weg te komen.
  het zal je ongetwijfeld vele malen lukken maar ik denk dat je beter geen long term relatie met een thaise kunt aangaan.
  In mijn opinie is het openlijk bespreken van likes en dislikes het beste voor een goede verstandhouding.
  maak de cultuurverschillen klein maar houdt alles bespreekbaar.
  Mia noi is een bekend verschijnsel in thailand bespreek dat met je mia yai als je je lustgevoelens ook bij anderen wil botvieren.
  Een ander alternatief, bouw een huis in de isan en ga om met de dorpsgenoten en hou je slinger in je broek maak hem exclusief voor je partner.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website