Mondialisering, het verdwijnen van nationale grenzen en deregulering op wereldwijde schaal, is een ontwikkeling die niet te stoppen is. Vreemd genoeg lijken de (financiële) instanties in Nederland daar anders over te denken. Sta je niet meer in Nederland ingeschreven dan dreig je een soort ‘outcast’ te worden.

De wereld wordt steeds kleiner, we vliegen gemakkelijk van continent naar continent en dankzij internet kunnen we eenvoudig met de andere kant van de wereld communiceren. Juist daarom zou je verwachten dat het steeds gemakkelijker wordt je zaken te regelen als je bijvoorbeeld van Nederland naar Thailand verhuist. Helaas gaat die vlieger niet op, want of het nu gaat om een zorgverzekering, bankrekening of beleggingsrekening, als je naar het buitenland vertrekt zijn ze het liefst van je af.

Wij ontvingen, via Hans Bos, een bericht dat de financiële instelling van een lezer, in dit geval Nationale Nederlanden, de voorwaarden had aangepast en liet weten dat als je naar het buitenland verhuist zijn beleggingsrekening opgeheven kan worden (zie bovenstaande afbeelding).

Eerder melde wij al dat ABN-AMRO de bankrekening van Nederlanders in Thailand wenste te beëindigen.

Het lijkt er daarom op dat de Nederlandse financiële dienstverleners je liever kwijt dan rijk zijn. Een verhuizing naar Thailand kan er immers toe leiden dat je rekening wordt opgezegd.

Aan de andere kant kan je ook redeneren dat als jij er voor kiest in een ander land te gaan wonen je daar ook de consequenties van moet aanvaarden.

Hoe denk jij daar over?

Discussieer mee over de stelling van de week: Nederlandse financiële instellingen zijn je liever kwijt dan rijk als je naar Thailand verhuist.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

48 reacties op “Stelling v/d week: NL financiële instellingen zijn je liever kwijt dan rijk als je naar Thailand verhuist”

 1. Thomas zegt op

  Het woord ‘rijk’ in de titel zegt het al. Als je rijk bent, gaan de deuren vanzelf open. Doe jet met een pensioentje of uitkering en kunnen ze niets aan je verdienen, dan ben je het haasje. Verlaat het idee dat een bank een dienstverleningsinstelling is. Ze maken winst en die gaat naar degenen die het dichtst bij het vuur zitten. Moet je niet boos over zijn, houd er gewoon rekening mee als je naar Thailand verhuist en bedenk een goed alternatief vooraf.

 2. Bert Schimmel zegt op

  Wonende in Cambodja heeft de ABN-AMRO heeft mijn bankrekening ook opgezegd. Tevens heb ik mijn abonnement bij de Staatsloterij ook op moeten zeggen, want meespelen met een Cambodjaanse bankrekening en ook niet ingeschreven in Nederland zijnde mag je niet meedoen, ook al ben je Nederlander.

  • Henk zegt op

   Hetzelfde bij mijn Staatsloterij, echter, ik heb gewoon een bankrekening bij ING,waarvan al vele jaren wordt afgeschreven. Er is mij in tweede instantie medegedeeld dat ik mee kan spelen als ik een postadres heb in Nederland. In eerste instantie werd mij medegedeeld dat ik niet meer mee kan spelen omdat ik in het buitenland woonachtig ben. En dan mag het wettelijk niet meer, zeggen ze. Hoe de wind waait….

  • Ruud NK zegt op

   Bert, wel erg logisch hoor. Hoe kan de staatsloterij een automatische incasso uitvoeren bij een Cambodjanse bank? Nog zonder de vraag te stellen wie de kosten zou moeten betalen.
   Ik speel mee in de Staatsloterij met incasso bij de ING en heb daar nooit een probleem mee gehad. Ook ik ben uitgeschreven.

   • Bert Schimmel zegt op

    De Staatsloterij heeft de mogelijkheid van een persoonlijke wallet
    (portemonnee), je kan daar zelf geld in storten om loten te kopen, maar meespelen vanuit die wallet werd mij ook niet toegestaan.

  • KeesP zegt op

   Nou dat is mooi dan, wil de staatsloterij opzeggen omdat wij sinds 1 November Nederland hebben verlaten. Wordt dus al door de staatsloterij zelf gedaan, bespaard mij weer een telefoontje.

  • eduard danser zegt op

   ik woon in frankrijk sinds 21jaar en ik speel nog steeds mee in de staatsloterij!

   • Henk zegt op

    Buiten EU, daar gaat het om!

 3. William zegt op

  Ik vind dat belachelijk, zolang een client als zijn verplichtingen nakomt verdienen ze toch aan ons !
  Ik betaal ook voor mijn bankpassen, en elke weer allerlei verhogingen oke die neem ik voor lief, en dan ze verdienen een leuk bedrag elke keer als je met je ned.pas geld uit muur trekt, mijn bank verdient nagenoeg dagelijks aan mij, omdat ik wereldwijd met aandelen zit te handelen en dat zijn leuke provisies voor hun die ze zonder enig risico in hun zak steken. Kijk, dat ze geen hypotheken of leningen verstreken aan mensen die vertrokken zijn lijkt me logisch. Trouwens ze hebben nagenoeg geen kosten aan ons, want alles gebeurt digitaal, bellen is op onze eigen kosten, chatten geldt voor iedereen, het is enkel een bankpasje wat kwa verzendkosten meer kost voor hun, groet william.

 4. Ko zegt op

  Je hebt helemaal gelijk. Sterker nog; veel financiële instellingen zijn al geheel of gedeeltelijk in buitenlandse handen, dat zal het probleem dus niet zijn. Het enig denkbare is dat de juridische arm niet zo goed naar Thailand is uit te steken bij problemen.

 5. Marco zegt op

  De mens wordt steeds meer een verdienmodel en als de opbrengst niet hoog genoeg is tel je niet meer mee.
  Als deze banken of instellingen denken iets te veel te moeten doen komt hun verdienmodel in gevaar.
  Je ziet het overal ik ben benieuwd waat we over 10 jaar staan maar ik zie het somber in.
  Het woord menselijk komt in hun woordenboek niet voor en alles is het gevolg van het exhorbitante kapitalistische denken.
  Onze wereld is snel aan het kapotgaan door toedoen van hebberige aandeelhouders en hedgefunds.
  Ze worden hierin nog gestimuleerd door overheden.
  Mens betekend in hun ogen €€€€€€€€

 6. Roel zegt op

  Ik heb nog geen brief van NN gehad daarover terwijl ik best wel veel lijfrentes en koopsommen heb lopen met een einddatum over 7 jaar. Dus zal afwachten. Dit komt allemaal uit de eisen van de Europese uni Mifid 2, dat was ook de reden voor ABN-AMRO. Lang leve EU zal ik maar zeggen.
  1 geluk heb ik daar wel bij, per 1 januari 2018 moet mijn conserverende aanslag vrijgesteld worden van belasting, dus mochten ze uit moeten betalen dan wel zonder enige inhouding, zal een verzoek daartoe indienen indien nodig. Ook NN weet dat ik in Thailand woon.

  Ook bij beleggersbank Binck en de Giro nog niet opgezegd maar moest wel informatie geven en bij Binck zelfs mijn Thaise fiscale nummer.

  Ook natuurlijk was ik al de klos met ABN-AMRO en dat was een actieve rekening met ruim voldoende gelden, maar werd gewoon opgezegd. In september een nieuwe rekening bij ING geopend op mijn Thaise adres met een overstapservice erbij voor automatische betalingen die ik had, gewoon super goed geregeld en nog een iets betere bonus rente ook bij ING.

  Volgens mij betreffende NN die de voorwaarden tussentijds wijzigt zal dat alleen gelden voor nog uit te voeren belegging als je maandelijks inlegt, kan volgens mij niet van al lang lopende contracten, ze hebben namelijk wel kosten en provisie in rekening gebracht tot einde contract waarvan ik bewijs in handen heb en die liegen er niet om. Maar zal mijn oude polisvoorwaarden nazien zodra ik in Nederland ben en ik een brief verkrijg van NN.

  Al wil je ook 100 woningen in Nederland kopen dat is allemaal geen probleem, dan moet dat ook maar verboden worden voor mensen buiten de EU. Dacht dat de EU stond voor 1 wereld met zo weinig mogelijk grenzen, het blijken dus diktators te zijn die alle macht naar zich toe willen trekken cq eisen.

  • Rene zegt op

   Ik weet uit ervaring dat je een lijfrente als je woonachtig bent verplicht moet afkopen .

   De verzekering stal standaard 52% belasting betalen. En tevens zal je als de uitkering hoger is dan 4300 euro revisierente 20% moeten betalen.

   Door middel van een belastingaangifte in dat jaar zal je weer een groot gedeelte terugkrijgen omdat je niet verzekerd bent voor premie volksverzekeringen .

   Oorzaak is dat geen enkele verzekering of bank een lijfrente wil aankopen voor het gespaarde gedeelte.

   De belasting voor de eerste en tweede schijf ligt nu rond de 10%

   • Roel zegt op

    Rene,

    Denk dat het niet helemaal klopt met wat je zegt.

    In 1e plaats een lijfrente dient voor aankoop pensioen jaren of maandelijkse uitkering in de periode met laag belastingtarief, dus AOW leeftijd. Dat hoeft niet maar is wel uitgangspunt. Verzekeraars de meeste moeten in 1 keer uitbetalen omdat ze geen maandelijkse uitbetaling mogen doen voor mensen buiten EU, of zeg maar ze hebben geen buitenland vergunning daarvoor. 1 verzekeraar in NL heeft dit trouwens wel, maar wordt belemmerd door onze overheid.

    Voordat ik emigreerde heb ik de waardes opgevraagd van de polissen, dit ivm met emigratie en dat weet de verzekeraar ook. Die waardes moet je namelijk vermelden in de M formulier van de aangifte. Vervolgens krijg je dan een conserverende aanslag van vele euro,s, maar die hoef je niet te betalen als je er 10 jaar niet bijkomt. Na die 10 jaar kan je om vrijstelling vragen of ze geven dat voor de polissen, dus worden dan fiscaal vrijgesteld en ook voor de revisierente.

    Als de polissen voor die 10 jaar aflopen kan je ze herbeleggen bv via banksparen, het gaat erom dat je niet de beschikking hebt over de gelden en dat de aflopende polis verwijst naar de nieuwe polis of bank spaar product.

 7. ruud zegt op

  Wat ik van het gebeuren heb begrepen, is dat een en ander wordt veroorzaakt, door wet- en regelgeving omtrent het witwassen van geld.
  Bovendien schijnen banken financiele risico’s te lopen.
  Vraag me niet welke, want dat is me in het gesprek niet duidelijk geworden.

  Ik ben enige tijd geleden in Nederland geweest, en het is me gelukt, om zowel bij de Rabobank, als bij de ING een rekening af te sluiten.
  Voorlopig heb ik dus 3 betaalrekeningen, in de hoop, dat in ieder geval 1 rekening bruikbaar blijft.

  De rekening van de ABNAMRO zou aan het einde van deze maand door de ABNAMRO worden geblokkeerd, maar in de tussentijd heb ik bij deze bank een 10-jarig deposito van 500 Euro afgesloten, dus ik kan ik in theorie mijn rekening bij de ABNAMRO niet opzeggen.
  Ik heb bij de ABNAMRO ook de stelling gedeponeerd, dat ik niet in Thailand woon, maar dat ze mij moeten zien als een wereldreiziger die zijn huur heeft opgezegd en op zijn reis voor wat langere tijd in Thailand verblijft.
  Ik heb immers geen permanente verblijfsvergunning en zou morgen (overmorgen) in Japan kunnen wonen, of in Nederland.
  Die brief is nog nooit beantwoord.
  We wachten dus maar af wat er nu gaat gebeuren.
  Een gedeelte van het spaargeld heb ik overgebracht naar de Rabo en de ING, dus een blokkade van mijn geld zal voor mij niet direct problemen opleveren en ik kan dus afwachten hoe het spel bij de ABNAMRO zich verder gaat ontwikkelen.

  Bij de Rabobank ben ik naar een hoofdkantoor geweest en daar heb ik het probleem uitgelegd.
  Daar wilden ze eventueel wel een rekening afsluiten, maar ze wilden wel eerst weten, hoeveel geld ik meebracht.
  Blijkbaar volstond dat.
  Ook kreeg ik geen garantie dat de Rabobank in de toekomst zijn klanten buiten Europa niet zou gaan lozen.
  Maar daar was bij het kantoor nog niets over bekend.
  Op dat moment kon ik gewoon een rekening openen, na een waslijst van vragen, over de herkomst van mijn geld en andere zaken.

  De rekening van de ING heb ik bij een servicepunt afgesloten.
  Daar was weinig (geen enkele) kennis aanwezig voor een rekening in Thailand, maar het is gelukt.
  Het voordeel was ook, dat niemand vroeg, hoeveel geld ik meebracht.
  Toch kan een hoofdkantoor beter zijn, want dan kunnen ze alle spullen naar het hoofdkantoor laten sturen en later het adres veranderen naar je adres in Thailand.
  Dat is bij mij niet goed gegaan, omdat ik in Nederland geen adres op kon geven, toen ik bij het servicepunt was en mijn Thaise adres heb opgegeven.
  Dat betekende, dat ik niet alles afgerond kon hebben in Nederland, en maar af moest wachten, of het goed ging komen, wanneer ik weer terug was in Thailand.
  Dat is echter probleemloos gegaan.

  Ik werd bij de aanvragen van de rekeningen ook gevraagd naar mijn belastingnummer in Thailand.
  Het is dus handig dit bij de hand te hebben, wat ik uiteraard niet had en waar ik moeizaam achteraan moest met peperdure telefoontjes naar het belastingkantoor in Thailand, met een prepaidcard van de KPN.
  Overigens lijkt dat belastingnummer niet verplicht, om een rekening te kunnen openen.

  Het belastingnummer in Thailand (TIN) is overigens niet het 13-cijferige nummer (PIN) van de Thaise id-card en dat in het gele boekje staat.
  Het is een 10-cijferig getal, dat gekoppeld is aan dat 13-cijferige getal bij de Thaise belastingdienst.
  Je kunt in Thailand dat 13-cijferige getal wel gewoon gebruiken, maar waarschijnlijk kun je in Nederland beter het 10-cijferige getal opgeven.

  Deze informatie is 2 maanden oud, dus er kan ondertussen van alles veranderd zijn.

  • Roel zegt op

   Ruud,
   Mijn ABN-AMRO rekening die ik bewust niet opgezegd heb en nog een saldo heeft is wel geblokkeerd. Kan wel inloggen maar totaal geen gelden overmaken en komt ook niets meer binnen, wordt gewoon terug gestuurd. Wat ze wel doen is 1,40 in rekening brengen iedere maand voor je bankpas. Dus feitelijk absurd, abn blokkeert rekening, maar hun eigen betaling pakken ze er gewoon vanaf ondanks dat die geblokkeerd is.

   Ook ik kon bij de Rabo maar ook bij SNS wel gewoon een rekening openen, ING werd niets gevraagd van herkomst gelden maar rabo wel en ook sns wel. Overigens had ik gelukkig mijn TIN nummer wel bij mij.
   Ik heb bewust gekozen voor ING omdat die meer op wereldwijde schaal werkt en rabo ook te kennen heeft gegeven dat ze ook maar zo over 1 a 2 jaar de rekeningen moeten stoppen van mensen buiten de EU.
   Ik denk overigens dat dit voor alle banken en beleggersbanken gaat gelden in EU, op niet te lange termijn.

   In 2013 werd al mijn deposito bij Robeco in 1 keer opgezegd en de gelden werden overgestuurd naar mijn tegenrekening, dat ging toen onder het mom van wij hebben geen risico profiel van u en kunnen wij ook niet aannemen omdat u buiten EU woonachtig bent.

   • ruud zegt op

    De dagtekening op de brief dat ik mijn rekening moet sluiten dateert van 29-06 en de termijn van opzeggen is 6 maanden.
    De ABNAMRO zal mijn rekening dus op zijn vroegst op 29-12 blokkeren.

    Maar voorlopig heb ik nog geen antwoord gehad op het bezwaar wat ik heb gemaakt, dat ik nog een deposito heb lopen voor 10 jaar en dat ik geen immigrant ben in Thailand.
    Ik heb dus geen idee, hoe het verder gaat.

    En gelukkig heb ik ondertussen twee reserverekeningen, waar voldoende geld op staat om voorlopig vooruit te kunnen, dus ik sta niet onder druk van de ABNAMRO, als ze mijn rekening blokkeren.
    Uiteraard heb ik wel 3 keer bankkosten, maar daar zal ik niet arm van worden, hoewel het natuurlijk weggegooid geld is.

    Zijn uw bankpassen overigens nog bruikbaar om geld op te nemen, of werken die ook niet?
    Als die niets doen, zou ik bezwaar maken tegen het afschrijven van de kosten.
    Eventueel bij de toezichthouder.
    Je moet het de bank niet te makkelijk maken.

    • Roel zegt op

     Mijn bankpas ga ik hier niet controleren, maar op 24 oktober heb ik geprobeerd te pinnen op Schiphol en dat ging toen niet meer met de pas van abn wel met mijn ing pas dus druk daarover heb ik mij niet gemaakt.

     Ik maak mij niet druk om de afschrijving, heb nog 2 cent op de rekening laten staan en andere staat nog 43 cent, ze bekijken het maar. Het is mijn geld dus dat mogen ze er niet afhalen.

     • Frans Nico zegt op

      Fout. Saldo wordt bij opheffing overgeboekt naar een tussenrekening en staat de voormalige rekeninghouder ter beschikking.

 8. Antonius zegt op

  Beste Mensen,
  Ook ik woon als economisch vluchteling buiten Nederland. Mijn aow en een klein pensioen van werken wordt maandelijks op mijn Rabo rekening gestort. Op dit pensioen wordt belasting en premie ingehouden. Door de Staat Der Nederlanden. Het lijkt mij dat ten gevolge van deze betalingen ik dezelfde rechten heb als alle andere Nederlanders . Of is de grondwet gewijzigd. Gelijke rechten voor iedere staatsburger/ Een ieder met de Nederlandse Nationaliteit.
  En natuurlijk probeert een instelling als ABN/AMRO en anderen die overeind zijn gebleven van dat belastinggeld jouw te lozen. Moeten we niet eens een wet aannemen dat je na je 65e levensjaar recht heb op een vertrekregeling, Bij wonen buiten Nederland, De bestuurders van deze instellingen cashen ook bij vertrek en niet zo zuinig.. Dagelijks zie ik op tv registreer je en stem uit het buitenland. Laten we dit maar eens massaal gaan doen. Er is vast wel een politicus die wil groeien en dit item oppakt voor de baan van zijn leven.
  Verder wens ik een ieder prettige feestdagen en een voorspoedig 2018.

  Groet Antonius.

  • Cornelis zegt op

   Jammer voor jouw redenering is dat je geen grondwettelijk recht op een bankrekening hebt………

 9. Henk zegt op

  Wedden dat als ik, wonend in Thailand, met een paar miljoen naar een Nederlandse bank ga, ik geaccepteerd wordt. Wen er ook maar vast aan dat je als Nederlander steeds meer wordt gediscrimineerd door de overheid. Zo moet ik voor een aanvraag verblijfsvergunning voor mijn Thaise vrouw en haar twee kinderen drie keer 321 euro betalen terwijl iemand met de Turkse nationaliteit daar slecht 64 euro per persoon voor betaald. Nederlanders worden al in hun eigen land gediscrimineerd en als je in het buitenland gaat wonen al helemaal.

 10. chelsea zegt op

  De stelling luidt : ” NL financiele instellingen zijn je liever kwijt dan rijk als je naar Thailand verhuist ”
  Dit geldt dan absoluut niet voor de Nederlandse fiscus , immers ook een financiele instelling , die maar al te graag zijn financiele lijntje met de naar Thailand vertrokken Nederlander in stand houdt !!

  :

 11. Rene Martin zegt op

  Enkele jaren geleden woonde ik ook buiten Europa en had ik een postadres in Nederland waardoor ik wel een rekening kon aanhouden maar ik weet niet of dit veranderd is.

  • Rene Martin zegt op

   Bij de ING.

 12. l.lagemaat zegt op

  Het is byzonder frustrerend dat je als individu niet serieus genomen wordt.

  Of dat bij de overheid is of bij financiële instellingen de regelgeving kan veranderd worden ondanks eerder vastgelegde afspraken.
  De overheid verplicht de mensen de hypotheek af te lossen, zodra dit gebeurt is, is de nieuwe toekomstige regelgeving dat er opnieuw betaald moet worden.
  O.a.de ABN-Amro wenst mensen, die buiten Europa wonen niet meer als klant te hebben.

  Eenzijdige veranderingen zonder iets daartegen te kunnen doen.
  Er zou een soort Europese MeeToo beweging van burgers opgericht moeten worden, die Brussel doet beseffen dat burgers het spuugzat worden en gaan ageren!

 13. Rens zegt op

  Probeer nu nog maar eens een direct ingaande lijfrente aan te kopen in nederland als je geëmigreerd bent. Tot ongeveer half 2014 was dat nog wel te doen, nu echter is er geen enkele bank of verzekeraar daartoe nog bereid. Afkopen en revisierente betalen is het devies. Tientallen jaren ingelegd, om uiteindelijk het deksel op de spaar neus te krijgen.

 14. Jacques zegt op

  We zien meer en meer het ware gezicht van de financiële instellingen. Feitelijk zijn ze er om aan ons te verdienen en dat is nooit anders geweest. Het wordt thans in het extreme doorgetrokken. Zeker voor de doelgroep die buiten Nederland en nog meer buiten de EU zijn daadwerkelijke verblijf heeft. Dat was toen en dat is nu. Een beroepsgroep met een eigen identiteit waar je in moet passen om daar te kunnen werken. Niet mijn beroepsgroep dus. Nee de tendens om elkaar het leven zuur te maken en om allerlei van dit soort zaken in te zetten en uit te voeren is corebusiness geworden. Ik hoop dat de verantwoordelijke personen zich nog in spiegel kunnen aankijken zonder al te veel schaamte. Een groep zonder scrupules daar zullen we het mee moeten doen.

 15. tonymarony zegt op

  Ik heb laatste week contact opgenomen met 3 van mijn pensioen uitbetalers en ge informeert naar de regie in dit hele verhaal is en dat is …. juist de overheid , die nog veel meer plannen heeft want sinds kort heeft is de SVB ook van bankier verandert namelijk de Rabo is nu de huis bankier geworden dus die willen wel ,en de bank van de staat geen deel meer uitmaakt voor de van zijn pensioen genietende oude dag in Thailand de Nederlander de deur heeft gesloten BEDANK KABINET EN ABNAMRO.
  Ik hoop dat dit muisje DAN ook nog een staartje krijgt voor het KABINET .

 16. harryromijn zegt op

  Waarom zou een Nederlands instituut moeite ( en kosten) moeten doen om een Nederlander, die NL verlaat en dus duidelijk laat blijken het elders veel beter naar zijn (of haar) zin te hebben, toch alle voordelen van een klant als woonachtig in NL te geven ? Natuurlijk is een bank, verzekeringsmij enz GEEN filantropische instelling maar een op winst draaiende onderneming. Natuurlijk, als u met miljoenen Euro’s aan kwam zetten, stond de deur open, net als bij welke bank dan ook op de Cayman Eilanden, Barbados, Hong Kong, Singapore en hoe zo ook allemaal heten mogen.
  U heeft aangegeven het elders beter te hebben, dus… klagen bij uzelf enkel.

  • ruud zegt op

   U houdt er een vreemde redenering op na.
   Niemand stelt, dat de bank kosten voor emigranten moet maken.
   Ze zouden een emigratenrekening, tegen een emigrantenprijs kunnen aanbieden.
   Emigreren is niet zoiets, als je nationaliteit opgeven.
   Emigreren is ergens gaan wonen waar je gelukkiger hoopt te worden, dan je bent.

   Maar als ik uw redenering over banken doortrek – want waarom zaken beperken tot banken.
   Hoe zou u er over denken,als Bayer een medicijn, niet aan u wil leveren, omdat u niet in Zwitserland woont?

  • Rens zegt op

   Ja hoor, zeurders genoeg als het om dit soort zaken gaat als het hebben van een Nederlandse bankrekening. Voor mij is dat makkelijker zodat ik mijn Nederlandse inkomen daarop kan ontvangen en daarvan onder andere mijn Nederlandse belastingen kan betalen en mijn Nederlandse particuliere verzekering. Ik draag aardig bij aan de Nederlandse samenleving mag ik wel zeggen. Graag had ik dat men eens over belastingplichtig blijven ging zeuren. Over het feit dat het overgrote deel van de Nederlanders in het buitenland Nederlands belastingplichtig zijn en blijven hoor ik niemand. Ik denk niet dat er veel zeurders zijn die dat gaan ondersteunen. Maar o wee als je een nederlandse bankrekening hebt of een particuliere ziektekostenverzekering van een nederlandse verzekeraar die los staat van het sociaal stelsel dan kan dat ineens niet, want men denkt dat je wel eens zou kunnen “profiteren”.

 17. Fransamsterdam zegt op

  Er wordt zo wel een voedingsbodem gecreëerd voor ‘alternatieven’ zoals de bitcoin of Paypal..

  • chris zegt op

   Heb ik laatst niet gelezen d at er een nieuwe digitale munt komt? En wie maakt die munt? De gezamenlijke banken.

 18. tonny bal zegt op

  Al met al is voor mij de ING het beste instelling voor al je financieel inkomsten, wat let jullie om met ze’n allen al je financieel aspecten van de Abn/Amro naar InG over te hevelen. Kijken wat er met de Abn/Amro gebeurt.

  • ruud zegt op

   Je kunt alleen maar naar de ING overstappen, als je in Nederland bent.
   En niet iedereen verkeert financieel, of vanwege zijn gezondheid, of leeftijd, in de positie om even naar Nederland heen en weer te vliegen.

   Het zijn vooral de ouderen met weinig geld, die de meeste problemen ondervinden van de actie van de ABNAMRO.
   Als je een erg dikke portemonnee hebt en voor je gezondheid zonodig eerste klas kunt vliegen, om naar Nederland te gaan, heb je waarschijnlijk weinig problemen.
   Dan kun je zonodig ook bij een grote internationale bank in Luxemburg terecht.

 19. chris zegt op

  Ik kan de stelling in zijn algemeenheid niet ondersteunen dan wel afwijzen.
  Ik ben 10 jaar geleden naar Thailand verhuisd, werk hier voor een universiteit met een maandelijks Thais salaris, betaal geen enkele belasting meer in Nederland maar in Thailand, had en heb een rekening bij de ING Bank (adreswijzging naar een adres in Thailand geen probleem), bankier online met en binnen Nederland en heb ik in 10 jaar geen enkel probleem ondervonden.

 20. theoS zegt op

  Dit is helemaal niet nieuw, altijd zo geweest in Nederland. Zo gauw je uitgeschreven bent verlangen allerlei instanties dat je je bankrekening opzegt, ja ook de SVB enz. Heb je schulden moeten deze eerst afgelost worden voor je kunt vertrekken. Hun redenering is dat “anders ben je niet echt weg, wat niet kan”.
  Kom je terug moet je eerst 6 mnd (nu 3 geworden) op hetzelfde adres ingeschreven staan om weer als volwaardig Nederlander erkend te worden. Je kunt in die 6 mnd (nu 3) bijv. niet scheiden of een rechtszaak beginnen en andere dingen doen. Zelfs zijn er Mobiele telefoon maatschappijen die moeilijk doen en een of andere verklaring willen zien. Spreek uit ervaring.

 21. Martijn van Maastricht zegt op

  Helemaal niet akkoord.
  In Nederland wonen we in een moderne samenleving, met rechten en plichten voor iedereen.
  Als je eerst een bankrekening opent in Nederland, aanvaarde de bank en jij de rechten en de plichten. Een van de belangrijkste onderdelen van een bankrelatie is goede, en soms verplichte communicatie.
  Zo zal je als klant duidelijk je identiteit moeten bewijzen, en moet de bank bij veranderingen van het interne reglement, of verhoging van kosten, verplicht de klanten moeten waarschuwen. Bij problemen kan dit zelfs moeten via een aangetekende/geregistreerde post verzending.
  Als iemand dan eenzijdig besluit om te verhuizen buiten Europa, kan Thailand zijn, maar ook ergens in een god verlaten streek op deze aardbol, verbreek jij de goede relatie. De bank of financiele instelling heeft dan alle rechten om dit te beschouwen als een vorm van vertrouwensbreuk.
  Hoe dikwijls hoor je Thailand bewoners niet klagen dat er geen post aankomt? Zelfde voor Laos of Vietnam. En bij verplichte communicatie door een bank met de klant, kan dit voor veel problemen zorgen als de verstuurde brieven terug bij de bank toekomen. Ik heb verhalen gehoord van Nederlanders in Pattaya wat de postbode betalen om geregistreerde zendingen te laten verdwijnen. En dan klagen over de slechte postbedeling in Pattaya. Of klanten wat wegens privacy redenen aangeven dat ze geen internet in hun afgelegen locatie hebben. Hoe kan een bank dan de verplichte communicatie met klant uitvoeren als de klant willens wetens alle vormen van communicatie saboteert?
  Deze mensen wensen te profiteren van de financiele instellingen, en laten ons in Nederland, betalen voor de kosten dewelke zij veroorzaken.
  Daarom vind ik het zeer goed, zelfs een plicht van de overheid/financiele/Europese instellingen, om landgenoten, wonende in Nederland, niet te laten opdraaien voor kosten dewelke de inwoners in landen buiten Europa maken.
  Ze kunnen even goed een bankrekening openen in het land van verblijf.
  Zijn meestal ook dezelfde personen dewelke alles op alles zetten om hun laatste gelden te spenderen aan sex, drugs en Rock&Roll. Gaat alles goed steken ze middenvinger op naar de landgenoten dewelke moeten werken om rond te komen. Maar worden ze ziek, of krijgen ze een rekening, komen ze met open hand bedelen bij de door hen uitgelachen en voor dom verguisde landgenoot.
  Anderzijds, de persoon dewelke goede contacten onderhoudt met zijn bank, dewelke geen risico vormt voor de instelling, zal gewoon klant kunnen blijven. Maar je kan nog steeds moeilijk een bank veroordelen als ze voor bescherming van de mensen wonende in Nederland, vervelende maatregelen moeten nemen.

  • Rens zegt op

   Weer zo een stukje waar de totale onzin vanaf druipt en vooral gebaseerd is op ` horen en zeggen`. Complete aannames dus. Daarin dan ook nog de suggestie dat de personen die van het feit dat men bankrekeningen moet sluiten, en daar dus last van hebben, die rekening hebben ten koste doen van hen die werken in Nederland. De suggestie dat ze zelf nooit gewerkt zouden hebben is daarmee wel gezet. Daarnaast heeft men dan ook nog eens sex drugs en rock en roll als levensmotto want je zeurt immers over het moeten sluiten van je bankrekening, de logica is erg ver te zoeken.

   Ik sta iedere keer weer te kijken vwb de bekrompenheid welke ik hier tegenkom. Tevens is het een goede reminder waarom ik uit het land met als nationale sport “zeuren” ben weggegaan. Als het een olympisch onderdeel zou zijn dan werd Nederland absoluut de onovertroffen winnaar.

  • Ruud NK zegt op

   Het verwondert mij dat de post van Martijn van Maastricht hier geplaatst is. Volgens mij is dit artikel geschreven op een wijze die niet is toegestaan volgens de regels van Thailandblog. Het zit vol leugens en op niets gestoelde verwijten.

   Zijn meestal ook dezelfde personen dewelke alles op alles zetten om hun laatste gelden te spenderen aan sex, drugs en Rock&Roll. Gaat alles goed steken ze middenvinger op naar de landgenoten dewelke moeten werken om rond te komen. Maar worden ze ziek, of krijgen ze een rekening, komen ze met open hand bedelen bij de door hen uitgelachen en voor dom verguisde landgenoot.

   • Ruud NK zegt op

    Sorry, ik vergeet na mijn eerste alinia te schrijven: “Zie hieronder een stukje wat deze mijnheer schrijft.

  • Wil zegt op

   Sorry hoor, maar volgens mij begrijpt Martijn van Maastricht de inhoud van de stelling die hier is neergelegd niet helemaal. En is hetgeen hij hier neerschrijft, volgens mij meer geschreven uit een hoop frustratie en niet gebaseerd op werkelijke feiten.

 22. ruud zegt op

  Weet u wat het woord “vooroordeel” betekent?
  U kunt geen enkele van uw hatelijke beschuldigingen over emigranten in het algemeen aantonen.
  Mensen, zoals u die beschrijft, zullen er ongetwijfeld zijn, maar die vind je ook onder mensen, die niet zijn ge-emigreerd.
  De meeste emigranten in Thailand zijn waarschijnlijk gewoon getrouwd.
  En hebben een vrouw, of man, met (stief)kinderen.
  Een leven met alleen maar iedere nacht in een bar hangen, lijkt me namelijk een erg eenzaam leven.

  • ruud zegt op

   Sorry, dit had een reactie op Martijn moeten zijn, niet op TheoS.

 23. Jos zegt op

  Gewoon naar Rabobank gaan die willen jou wel graag hebben…..en als je geld overmaak naar Thailand kost jou maar 7.00 euro bij ING kost het al gauw 2x 25 euro om geld naar Thailand over te maken.

 24. Peterdongsing zegt op

  Na een gesprek met iemand met behoorlijke positie bij een bank, denk ik ongeveer te begrijpen waarom de banken de in het buitenland woonachtige Nederlanders liever kwijt is dan rijk. Ik kreeg een ingewikkeld verhaal te horen en het kwam ongeveer hier op neer; de banken hebben tegenover de regering een plicht alle verdachte transacties te melden. Dit o.a. met betrekking op steun aan terreur groepen, witwassen e.d. Transacties die binnen de EU afspelen gaan zo goed als automatisch. Echter transacties buiten de EU moeten door wel 4, soms 5 medewerkers gecontroleerd worden. Dat dit volgens de banken kostbaar is begrijpt iedereen. Maar waarom klanten die soms al tientallen jaren geleden klant werden en nu plots weggestuurd worden is lastig uit te leggen.

  • ruud zegt op

   Dat probleem van duur, zou je op kunnen lossen, door een – betaalbaar – prijskaartje aan een rekening voor een emigrant te hangen.
   Er is niemand die serieus van een bank zal verwachten, dat die structureel geld toe wil gaan leggen op een emigrant.
   Die bankkosten zijn dan gewoon een vast onderdeel voor de kosten die je moet maken voor je emigratie.
   Net als de kosten voor je bezoek aan de immigratie in Thailand, of het bezoek aan de ambassade voor een nieuw paspoort.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website