Robotgebouw

Over Bangkok raak je niet snel uitgesproken. Of het nu gaat om het verkeersinfarct in het centrum, de hitte, de bedrijvigheid of de enorme contrasten tussen arm en rijk, Bangkok is een unieke stad.

Maar wie denkt een luisterrijke historische Aziatische stad aan te treffen komt bedrogen uit. De eerste indrukken zijn niet positief. Een schijnbaar eindeloze massa van saaie betonnen torens, opzichtige winkelcentra en foeilelijke imitatieklassieke gebouwen in een stedelijke jungle, bepalen het beeld. Afgezien van een aantal paleizen en tempels zijn de gebouwen in Bangkok vooral saai en zakelijk.

Architectonische hoogstandjes

De meeste bouwwerken in Bangkok uit de jaren ’80 en ’90 zijn niet de moeite waard met uitzondering van een paar pareltjes. Het is even zoeken maar er zijn toch wel een aantal architectonische hoogstandjes te vinden in deze hectische metropool. Postmoderne architectuur die zich kan meten met internationale maatstaven is te zien aan de Sathorn Tai en de Silom. Het hoofdkantoor van Thai Airways is interessant te noemen. En natuurlijk het olifantengebouw met de drie torens.

Robotgebouw

Echt de moeite waard is het beroemde Robotgebouw in het centrum van Bangkok. Ontworpen door Sumet Jumsai een Thaise architect met visie. Het extravagante gebouw is zonder meer geestig. Het in 1986 opgeleverde kantoor is een blikvanger en destijds gebouwd voor de Bank of Asia.

Vandaag de dag is het hoofdkantoor van United Overseas Bank (UOB) er in gevestigd. Sumet Jumsai wilde de relatie tussen bancaire diensten en informatisering weergeven. Het gebouw is een soort tegenreactie op de neoklassieke en hightech postmoderne architectuur. Het beeld allerlei functies uit zoals weergegeven in de geleidelijk terugwijkende muren. De antennes en de ogen dragen bij aan de robotachtige verschijning en haar praktische functie. Het bouwwerk is één van de laatste voorbeelden van moderne architectuur in Bangkok. Je vindt het robotgebouw aan de Sathorn Tai.

Plan Architecture

Wellicht het meest vooruitstrevende architectenbureau van Bangkok is Plan Architecture (www.planarchitect.com). Zij zijn verantwoordelijk voor een aantal opvallende gebouwen zoals de beide Baiyoketrorens (1997), het kogelvormige Vanitgebouw II aan Soi Chidlom en de smalle Thai Wahtoren II aan de Sathorn Tai.

Andere voorbeelden van het Thais modernisme zijn hotels, ontworpen door westerlingen. Het dak van de Siam Inter-Continental heeft de vorm van een traditionele Mongkutkroon. De tuinen van het Luxe 5-sterren Sukhothai hotel roepen de sfeer op van de gelijknamige oude hoofdstad.

Skyline Bangkok

De skyline van Bangkok zal de komende jaren regelmatige veranderen door de bouw van nieuwe shoppingmalls, hotels en kantoren. Of hier architectonische hoogstandjes tussen zullen zitten, valt te betwijfelen. Het vermarkten van hotelkamers of kantoren gaat zelden samen met veel oog voor de schoonheid van het gebouw. Gelukkig heeft de  Thaise hoofdstad wel voldoende andere culturele publiekstrekkers.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “De Skyline van Bangkok: neoklassieke en hightech postmoderne architectuur”

 1. lthjohn zegt op

  Het hoogste gebouw van Bangkok is nu de Bayoke Tower two met 84 verdiepingen en een “”gebouwhoogte “” van 309 m, Met de antenne op het dak is de hoogte zelfs 328 m. De oppervlakte is 179400 m2. Vraag: Wie is of wordt nu de hoogste c.q. grootste toren ?

  • Frans zegt op

   Dit is heel snel te zien op Wikipedia.
   http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tallest_buildings_in_Thailand
   Mahanakhon is met 313 meter dus het hoogste. (antennes worden niet meegerekend)

 2. Jan Nagelhout zegt op

  Bayoke is de hoogste nog steeds daar dacht ik. Je kunt er ook eten best leuk een keer en na 8 uur is het half geld, hetgeen nog wel aardig prijzig is.
  Zolang je wat bij de drank uit de buurt blijft valt het wel wat mee, voor Thaise begrippen is het veel geld.

 3. Erik bkk zegt op

  Ik sta juist verbaasd te kijken naar de vele interessante nieuwbouw die er komt. Ik heb het dan over hoge gebouwen in art deco stijl en met verlichting van beneden tot boven langs en op het gebouw. Het lijk wel Miami Beach. Ook wordt er nogal wat gekopieerd uit het midden oosten. In mijn ogen wordt het steeds mooier in Bangkok en lijkt het steeds meer een echte wereldstad te worden. Als enthousiast bezoeker van diverse rooftop bars/restaurants geniet ik vaak van het uitzicht in het donker met veel gekleurde verlichting op mooie gebouwen er omheen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website