Chiang Mai, op 700 kilometer van Bangkok, is de belangrijkste stad in het noorden. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige en bergachtige provincie. Veel Thai houden van Chiang Mai (de Roos van het noorden) vanwege de aparte festivals, de 14e-eeuwse tempels, schitterende landschappen, het aparte eten en een aangenaam koel klimaat in de winter.

De inwoners van de provincie Chiang Mai hebben een cultuur die op veel punten afwijkt van die in de rest van het land. Het zijn veelal boeren en handwerkers met een eigen dialect, eigen gebruiken, eigen festivals, eigen architectonische tradities, eigen inheemse kunstwerken, eigen dansen en een aparte keuken. De bergstammen dragen bij aan het speciale en kleurrijke karakter van Chiang Mai en omgeving.

Chiang Mai is eenvoudig te bereiken vanuit Bangkok. Regelmatig vertrekken autobussen voor de tien uur durende reis vanaf Bangkok’s noordelijke busstation op Kamphaeng Phet 2 Road. De Thaise spoorwegen hebben eveneens een dagelijkse verbinding vanaf Hua Lam Pong in Bangkok, zelfs met een nieuwe comfortabele slaaptrein.

Diverse airlines onderhouden de verbinding tussen Suvarnabhumi en Don Mueang in Bangkok en Chiang Mai, vaak tegen relatief lage prijzen.

6 reacties op “Charming Chiang Mai (video)”

 1. Aad zegt op

  Afgelopen jaren ben ik enkele keren rond de jaarwisselingen in Chiangmai geweest. Een heel fijne stad. In tegenstelling tot andere steden in Thailand kun je er wandelen. Bestemmingen genoeg. En altijd koffietentjes of restaurantjes op loopafstand. Ik zou er graag langere tijd willen doorbrengen. Maar wat me tegenhoud zijn de elk jaar terugkerende berichten over luchtvervuiling vanwege het afbranden van landbouwgronden, waardoor meerdere weken of maanden zelfs een dikke walm over de stad en haar regio hangt. Het veroorzaakt luchtwegproblemen, irritaties aan ogen en keel, en je dient binnen te blijven.
  Graag zou ik van mensen, die in Chiangma en omgeving wonen en leven, vernemen hoe ernstig de situatie is en hoe zij met de luchtvervuiling en de gezondheidsproblemen omgaan? Wat is wijsheid? Wie weet raad?

  • john zegt op

   . Ik ben een stadsmens en weinig last van allergie.Maar vorig jaar vond ik de luchtvervuiling in maart ondraaglijk in Chiang Mai.Ik had het nog nooit zo erg meegemaakt. Ik had voortdurend een metaalachtige smaak in mijn keel ,kon slechts naar buiten met een speciaal mondkapje en slikte pillen tegen de hoest.Zwemmen was helemaal uit den boze. Chiang Mai was zelfs in maart 2019 een paar dagen de meest vervuilde stad ter wereld! Andere dagen in de top 10.Dit jaar vertrek ik de hele maand maart uit Chiang Mai.De maanden oct tot en met eind mei leef ik met een intens plezier al jaren in Chiang Mai.De andere maanden van het jaar kan ik niet over oordelen. U vraagt wat is wijsheid? In ieder geval niet in maart naar Chiang Mai. Kom gerust naar Chiang Mai de rest van het jaar,maar houdt de optie open elders te vertoeven in maart.

  • Luc zegt op

   Ik heb 8 jaar met veel plezier in Chiang Mai gewoond, maar die luchtvervuiling ( die elk jaaar erger lijkt te worden) heeft mij 2 jaar geleden doen besluiten om te verhuizen. Dit is niet vol te houden en de miserie start nu reeds in februari tot zeker half april. Zo ongezond…
   Vanaf mei is het een paradijs waar je niet op uitgekeken raakt. Daarom ook dat ik jaarlijks Chiang Mai op mijn lijstje staan heb om gedurerende enkele weken te bezoeken. Chiang Mai, Chiang Ria en de hele omgeving heeft een prachtige natuur waar je niet op uitgekeken raakt.

 2. Theo Moelee zegt op

  Beste Aad,

  Inderdaad een vervelend probleem, vooral voor mensen, die hier gevoelig voor zijn, zoals asthma patienten e.d.
  Zelf woon ik (20 jaar) aan de noord-oostkant van CXN, in Sankampheng en heb beslist minder last van de vervuiling dan diegene die west en zuidwaarts wonen. De reden daarvan is m.i. het veel drukkere verkeer aldaar en de ligging vlak achter de bergruggen die CNX omringen. Veel vervuiling komt ook uit Birma en verder.
  met vr.gr.,
  Theo

 3. marijke. zegt op

  Normaal zijn wij ieder jaar in changmai.Wij fietsen iedere dag in de omgeving en ontdekken iedere keer wel iets.We doen dit al 12 jaar helaas deze keer niet.De luchtvervuiling is vaak wel heel erg.Maar dan maar fietsen met een mondkapje op.Maar is inderddaad een groot probleem die vieze lucht.

 4. Laksi zegt op

  Tja,

  Luchtvervuiling wordt hoofdzakelijk door de Thai zelf veroorzaakt, Prayut Chan-o-cha de Minster President, heeft diverse malen op de TV gezegd, dat het niet mag en dat er een boete van 5000 Baht op staat, maar ze gaan gewoon de restafval van de rijstvelden en vooral bladeren verbranden. Enne de politie, doet helemaal niets. Als ze het streng gaan controleren is het ineens afgelopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website