Het was beduidend stiller toen ik gisteren Chang Erawan Museum bezocht in Samut Prakan. Ooit kon je er gratis rondlopen, maar nu betaalt een farang de hoofdprijs: 300 baht. Ook dit museum prijst zich uit de markt.

Het is en blijft een imponerend gezicht: de 50 meter hoge driekoppige olifant in Samut Prakan. Als je op de rondweg vanaf Suvarnabhumi naar het zuiden toert, zie je het gevaarte duidelijk staan langs Sukhumvit Road, op de grens van Bangkok en Samut Prakan. Een jaar of tien geleden kwam ik er voor het eerst. De begane grond rond de gigantische olifant was gratis toegankelijk en het was een drukte van belang. Veel Thai kwamen hier bidden om geluk en voorspoed. Het beest zelf was toegankelijk voor het bedrag van 150 baht. Jaren later betaalde je ook 50 baht voor de begane grond. De toegangsprijs is nu schrikbarend verhoogd: farang dienen nu 300 baht te dokken en Thai 150 baht, ook voor de begane grond.

Chang Erawan is bedacht door Viryapant, die zijn immense collectie antiquiteiten voor het Thaise nageslacht wilde bewaren. Hij koos daarvoor de driekoppige olifant Airavata uit de Hindoe-mythologie. Zijn zoon Pagpean zette het werk voort, na het overlijden van zijn vader, maar overleed eveneens voordat het museum af was. De nabestaanden  hebben het project voltooid, al wordt nog altijd gewerkt aan de fraaie tuin en nieuwe beelden in het omringend gebied. Zij het dat de bezoekers daar fors voor moeten betalen. Aan de olifant zelf, uitgevoerd in brons, is in totaal tien jaar gewerkt.

Oudheden

In het voetstuk, de onderwereld, en de buik van het beest staan de nodige verzamelde oudheden, al is de uitvoering een kwestie van smaak. Zelf acht ik het een suikertaart van protserigheid. Met uitzondering overigens van de bovenste etage, waar de bezoeker in alle rust kan mediteren. Het uitzicht vanuit de olifant is overigens alleszins de moeite waard. Bijna elk half uur vertrekt een rondleiding in deze grootste olifant ter wereld. Farang met een Thais rijbewijs betalen de Thaise prijs: 150 baht. Je kunt op de begane grond uitstekend eten en drinken. De toiletten zijn er gratis, evenals het parkeren, dat tegenwoordig dient plaats de vinden onder de naastgelegen rondweg. Vervoer naar het museum geschiedt per golfkar.

4 reacties op “Chang Erawan in Samut Prakan prijst zich uit de markt”

 1. Sir Charles zegt op

  Al met al is het een leuk uitje, een aanrader wanneer je verblijft in Bangkok. Grappig daar is ook rondom aan de voet van de olifant ’to float a lotusflower’. Je koopt daar een bakje wat kan drijven met daarin een lotusbloem en laat het vervolgens in het omringende water afdrijven terwijl je een wens doet.
  Voor wie er waarde aanhecht, heb me laten vertellen hoe verder het bakje komt hoe meer je wensen vervuld zullen worden. De mijne kwam niet zo ver doch die van mijn vriendin met in haar beste Engels wensend ‘me like always not sick and many happy you and me and family’ des te meer, dat is een hele geruststelling. 😉

  • Ron Tersteeg zegt op

   Ja prima toch,laat ze in hun waarde en toon respect voor hun cultuur of daar in gelooft of niet gewoon meedoen dan krijg van hun alle respect.

 2. Massart Sven zegt op

  Ik ben in december er voor het laatst geweest en dat van de prijzen is zeer juist ze gaan bijna ieder jaar om hoog.Maar mag ik vragen Hans, waar je die golfkarretjes vind?Die heb ik daar nog nooit gezien enzo overdreven groot is het daar nu ook weer niet om gewoon door de tuin te wandelen en niet in zo een karretje rond te rijden en van de ingang tot aan het museum is het amper 300m of ze moeten in 3 maand tijd het compleks zeer veel uitgebreid hebben.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Die golfkarretjes rijden tussen de parkeerplaats onder de rondweg naar de ingang van het museum. Dat is idd slechts 300 meter, maar wel over een gevaarlijk stukje u-turn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website