Bangkok was ooit de naam van een klein dorpje aan de oevers van de Chao Phraya-rivier. In 1782 bouwde Koning Rama I na de val van Ayutthaya een paleis op de oostelijke oever (tegenwoordig Rattanakosin) en hernoemde de stad Krung Thep (Stad van de Engelen).

Op de westelijke oever (het huidige Thonburi) groeide Bangkok uit tot de nieuwe hoofdstad. Van een dorpje is geen sprake meer. Er wonen en leven nu naar schatting meer dan 12 miljoen mensen in deze gigantische metropool. Deze enorme mensenmassa brengt problemen met zich mee, de verkeersopstoppingen en luchtvervuiling zijn daar voorbeelden van. Desondanks is Bangkok indrukwekkend dankzij de pracht van de tempels, paleizen en andere bezienswaardigheden.

Bangkok districten

De belangrijkste districten in Bangkok zijn:

 • Sukhumvit – de lange Sukhumvit Road, die in het westen van naam verandert in Ploenchit Road en Rama I Road, is het moderne commerciële hart van Bangkok, vol met glinsterende winkelcentra en hotels. De Skytrain-kruising op Siam Square lijkt het meeste op het centrum van Bangkok.
 • Silom – ten zuiden van Sukhumvit, het gebied rondom Silom Road en Sathorn Road is het sobere financiële centrum van Thailand overdag, maar Bangkoks grootste centrum met nachtleven als bij zonsondergang de bars van het beruchte Patpong opengaan.
 • Rattanakosin – tussen de rivier en Sukhumvit ligt het drukke, volle “Oude Bangkok”, waar de beroemdste wats (tempels) staan. Chinatown en de attracties rondom de Chao Phraya Rivier horen hier ook bij, alsmede het Mekka van de rugzaktoeristen Khao San Road en het aangrenzende district Banglamphu.
 • Thonburi – de rustiger westelijke oever van de Chao Phraya-rivier, met vele kleine grachten en minder bezochte maar wel interessante attracties.
 • Phahonyothin – het gebied rondom Phahonyothin Road en Viphavadi Rangsit Road is het best bekend vanwege de Chatuchak Weekend Markt en Don Muang Airport.
 • Ratchadaphisek – het district ten noorden van Sukhumvit gecentreerd rondom Ratchadaphisek Road (waarvan er een Asoke wordt genoemd) en uitstrekkend van Phetchaburi Road tot Lat Phrao. Dit gebied is in sterke ontwikkeling sinds de nieuwe metrolijn via Ratchadaphisek Road gaat.

Luchthavens in Bangkok

Bangkok heeft sinds 2007 twee operationele vliegvelden. De meest internationale vluchten landen op Suvarnabhumi Airport (BKK). Een aantal binnenlandse vluchten (o.a. die van Thai Airways) vertrekken ook vanaf Suvarnabhumi. De meeste low-cost vliegmaatschappijen vliegen vanaf de oude internationale luchthaven Don Muang (ook wel Don Mueang geschreven). Bij het boeken van binnenlandse vluchten moet je daarom goed opletten van of naar welke luchthaven je vliegt.

Vanuit Amsterdam vliegen KLM en EVA Air dagelijks rechtstreeks naar Bangkok (Suvarnabhumi Airport). Emirates, Qatar Airways en Ethiad en anderen vliegen met een tussenstop naar Bangkok.

Meer informatie over Bangkok Airport Suvarnabhumi, lees je hier »

witaya ratanasirikulchai / Shutterstock.com

Hualamphong-treinstation

Het centrale station en tevens eindhalte voor de Bangkok Metro-lijn, heet Hualamphong en ligt midden in het centrum van Bangkok. Het is een ouderwets station dat in 1916 werd gebouwd. Kaartjes voor treinen die nog dezelfde dag vertrekken kunnen worden gekocht bij de balies met de rode/groene/oranje schermen.

Het op- en uitstappunt voor taxi’s is aan de linkerzijde van de perrons, als je naar de perrons toe loopt. Hier is het meestal lekker druk en chaotisch. Er is ook een bagagedepot, vanf de loketten gezien recht achteraan in de grote hal. Altijd handig als je een paar uur te besteden hebt en even wat van de stad wilt gaan zien zonder al je spullen mee te sjouwen.

Meer informatie over reizen met de trein, lees je hier »

Vervoer in Bangkok

Voor vervoer in Bangkok heb je de keuze uit:

 • Skytrain (BTS)
 • Metro (MRT)
 • Airport Raillink
 • Chao Phraya Express Boat
 • Bussen
 • Taxi
 • Tuk-Tuk

De BTS Skytrain en MRTA Metro zijn het veiligst, snelst en meest comfortabel.

Meer informatie over de BTS Skytrain lees je hier »

Hotels in Bangkok

Die paar dagen dat je in Bangkok verblijft, wil je zo goed mogelijk besteden. De locatie van je hotel is daarbij van belang. Kies een hotel op loopafstand van de Metro of Skytrain. Er kan weinig op tegen het comfort van airconditioning in de heetste stad ter wereld. De Skytrain en metro zijn niet alleen comfortabel maar ook goedkoop en snel.

Meer informatie over hotels boeken lees je hier »

Bezienswaardigheden Bangkok

De meeste van de toeristenattracties van Bangkok zijn gelegen in het Oude Stadscentrum op Rattanakosin-eiland. Zo kan je er een aantal tempels (Thais voor tempel = Wat) bewonderen. De bekendste bezienswaardigheden zijn:

 • Wat Arun (De Tempel van de Dageraad)
 • The Grand Palace, met daarin Wat Phra Kaew (De Tempel van de Emerald (Smaragd) Boeddha)
 • Wat Pho, met de grootste liggende Boeddha ter wereld en beroemd om de massageschool.
 • Chinatown.
 • Natuurlijk moet je ook een van de vele markten bezoeken.

Meer informatie over bezienswaardigheden in Bangkok »

Bangkok video

De onderstaande video geeft interessante informatie over Bangkok:

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Bangkok informatie (video)”

 1. Ronald Schütte zegt op

  En de naam “Bangkok” is ontstaan omdat “kok” olijf betekent. (dorp aan de rivier met olijven). De naam van de stad Bangkok is กรุงเทพมหานคร (kroeng-thêep-máhǎa-nákhon) (Bangkok de grootste stad) wat meestal is afgekort tot: กรุงเทพฯ (kroeng-thêep), zoals een Thai Bangkok altijd zal noemen. Maar: De volledige naam van Bangkok is veel langer en behoort tot de langste plaatsnamen ter wereld; 108 medeklinkers, in totaal 133 karakters:

  กรุงเทพมหานคร อมรรัตนโกสินทร์ มหินทรายุธยา มหาดิลกภพ นพรัตนราชธานีบูรีรมย์ อุดมราชนิเวศน์มหาสถาน อมรพิมานอวตารสถิต สักกะทัตติยวิษณุกรรมประสิทธิ์
  (kroeng-thêep máhǎa-nákhon àmon rát-tà-ná-koo-sǐn má-hǐn-thá-ra joe-thá-jaa má-hǎ-dì-lòk phóp nóp pá rát-tà-ná ràat-chá-thaa-nie boe:-rie rohm òedom râat-chá-ní-wêet máhǎa-sà-thâan àmon pí-maan à-wá-táan sà-thìt sàk-kà-thát-tì-já wít-sà-nóe-kam prà-sìt)

  Vertaling: ‘De stad van engelen, de grote stad, de woonplaats van de Smaragdgroene Boeddha, de ondoordringbare stad, de onoverwinnelijke stad, van de god Indra, de grote hoofdstad van de wereld die met negen kostbare edelstenen is begiftigd, de gelukkige stad, rijk aan een enorm Koninklijk Paleis dat de hemelse woonplaats gelijkt waar de gereïncarneerde god regeert, een stad die door Indra is gegeven en die door Vishnukarn is gebouwd’

  • Tino Kuis zegt op

   OK, Ronald. Bangkok is dus de echte originele Thaise naam, naar Europa etc. gebracht door kooplieden die daar moesten afmeren voor ze naar Ayutthaya doorvoeren. Bang is ‘baang’ een dorpje bij de rivier, Kok is ‘makok”, een olijfvrucht. Krungthep etc. komt geheel uit het Sanskriet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website