Wutthichai / Shutterstock.com

Het ‘Venetië van het Oosten’ is de bijnaam van Bangkok. De vele kanalen (klongs) zijn wereldberoemd evenals de langstaartboten die uitermate populair zijn bij de toeristen. Maar er dreigt een catastrofe voor de hoofdstad met zijn ruim 12 miljoen inwoners. Experts roepen al jaren dat de stad dreigt onder te lopen door de stijgende zeespiegel en het verzakken van de bodem.

Veel deskundigen zijn het met elkaar eens, zowel de OESO als de Universiteit van Colorado stelde vast dat Bangkok een potentieel gevaar loopt. Ook het WereldNatuurFonds en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stellen in diverse rapporten dat Bangkok zeer kwetsbaar is voor overstromingen als gevolg van de klimaatwijziging. In 2007 had het VN-Klimaatplanel Bangkok ook al genoemd als een van de dertien wereldsteden die het risico lopen om te overstromen. Daar komt nog bij dat de Chao Phraya-delta, waarin Bangkok ligt, 5 tot 15 centimeter per jaar zinkt. Dat is een gevolg van grondwaterwinning.

Deskundigen luiden de noodklok

Door slechte ruimtelijk ordening, veel kanalen moet wijken voor wegen en woningbouw, stijgt de kans op een ramp ieder jaar. Professor Danai Thaitakoo van de Chulalongkorn-universiteit zegt dat vooral tijdens het moessonseizoen de stad niet is  opgewassen tegen de combinatie van zware regens, stormvloed en water dat de Chao Phraya-rivier naar zee probeert af te voeren.

Bangkok verdwijnt in de toekomst onder water

Ook Samith Dharmasaroja, een voormalige directeur-generaal van de meteorologische dienst, verwacht dat het gehele stedelijk gebied van Bangkok binnen 20 tot 30 jaar onder water loopt. Hij roept de regering daarom op om net zoals in Nederland massaal dijken te bouwen langs de kust. Die zouden 4 miljard dollar kosten. “De regering moet zo snel mogelijk een beslissing nemen, want als het water stijgt, kun je niets meer doen. Bouwen zal zeer moeilijk worden wanneer het zeeniveau stijgt.”

Bangkok ontkent het probleem

Volgens de ingenieurs van de Bangkok Metropolitan Authority is er weinig aan de hand. Er is er te weinig wetenschappelijk bewijs dat de stad de klimaatverandering niet zou aankunnen. Ook zijn ze er van overtuigd dat de stad het water de komende dertig jaar kan tegenhouden, onder ander door de bouw van 70 kilometer vloedmuren langs de Chao Phraya.

9 reacties op “‘Bangkok dreigt te verdwijnen onder water’”

 1. Nicky zegt op

  Tja, je kan je kop verder in het zand steken natuurlijk. Maar als ik zie hoe de huizen massaal verzakken in Bangkok, zou ik daar niet meer willen wonen. Maar ja, andere projecten zijn belangrijker

  • lomlalai zegt op

   Je kop in de modder steken in dit geval….

 2. Harry Romijn zegt op

  Zodra er een contract afgesloten kan worden, waarbij voldoende “commissie” uitgekeerd kan worden aan bepaalde families, is het zo klaar.

 3. Kareltje zegt op

  Maar,

  Een HSL is toch veeeeeel belangrijker enne over 30 jaar leef ik toch niet meer, of ben ik geen premier meer.
  Gaan we toch gewoon hele hoge flats bouwen. Oké die zakken harder, maar dan zetten we er gewoon een paar verdiepingen op.

  This is Thailand

 4. Johnny BG zegt op

  Helaas zegt dat veel over het opleidingsniveau van een ingenieur in Thailand.

  De laatste 2 jaar gaat de verzakking razendsnel en volgens de kenners heeft dat te maken met de vele “badhuizen”

  Men moet niet raar opkijken als Korat de nieuwe hoofdstad gaat worden over pakweg 30 jaar…….

  • Ger-Korat zegt op

   Kan iemand eens wat voorbeelden geven van verzakkingen van huizen in Bangkok ? Zelf lees ik daar niets over maar wel over wateroverlast. Ik denk dat verzakkingen van huizen zelf wel meevallen want een gebied zakt of klinkt in zijn geheel in en niet op lokaal niveau. En wateroverlast kan dan ontstaan doordat een groot gebied lager komt te liggen en daardoor moeilijker water kan afvoeren en daarbij ook kwetsbaarder wordt voor instroom van bijvoorbeeld water aangevoerd uit noordelijke streken.

   • Frans Nico zegt op

    Beste Ger,

    Bodemdaling wordt veroorzaakt door bodeminklinking (door wateronttrekking) en grondstofwinning (zoals steenkool, gas en zout). Gronden bestaan veelal uit verschillende samenstellingen. Elk van de verschillende samenstellingen veroorzaken een andere daling. De daling zal per definitie daardoor nooit gelijkmatig geschieden.

    In veel kustplaatsen daalt de bodem snellen dan de stijging van de zeespiegel. Dat geldt met name voor de steden Jakarta, Ho Chi Minh Stad (Saigon) Bangkok en New Orleans. In delen van Jakarta (o.a. Noord-Jakarta) is de bodem in de afgelopen 35 jaar maar liefst met 4 meter gedaald, een daling van maar liefst 10 tot 20 cm per jaar.

    Gevolgen van verzakkingen zijn kapotte leidingen van gas en water, wegen en spoorlijnen en gebouwen. Maar ook dijken die juist de stijgende zeespiegel moeten opvangen.

    Grondwateronttrekking door verstedelijking en bevolkingsgroei is de belangrijkste oorzaak van ernstige bodemdaling in genoemde mega-steden. Omdat deze bodemdalingen los staan van de zeespiegelstijging moet de oplossing van de bodemdaling in de steden zelf gezocht worden.

    Het zal je duidelijk moeten zijn dat jouw opmerking te kort door de bocht is.

 5. Sjaak S zegt op

  Dan kun je straks, net als in Trang, in Bangkok onder water trouwen! Weer een attractie voor die stad.

 6. Erik zegt op

  Bangkok heeft het zelfde probleem als Jakarta. Die stad zakt ook met een snelheid van 15 tot 20 cm. per jaar en zal binnen een paar jaar al gedeeltelijk onder water staan.
  De oorzaak is het zelfde. Door het veelvuldig oppompen van grondwater en het niet kunnen zakken van water in de bodem om het grondwaterpeil weer aan te kunnen vullen. De verstedelijkte oppervlakte is zoveel bedekt met asfalt en beton dat er te weinig plaats is voor het water om weer terug de grond in te zakken. Gevolg is ook de vele overstromingen. Vul dit aan met de enorme kolossen van gebouwen die het zakken van de grond daarbij nog een handje helpen. Daar is door een vorige stadsoverheid wel actie ondernomen en is er o.a. met Nederlandse deskundigheid een reddingsplan en aanleg van een waterkering gepland en is er ook daadwerkelijk begonnen met de uitvoering van de plannen. Helaas is er daarna een nieuw stadsbestuur gekomen die er de urgentie niet van in ziet en de uitvoering heeft stop gezet en het budget terug geschroefd naar nagenoeg niets.

  Bangkok zou dit probleem serieus aan moeten pakken anders zullen ze alvast moeten beginnen met het inplannen van een verhuizing van de hoofdstad naar een ander gebied.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website