Wereldkampioenschap motorcross in Thailand

Door Jos Klumper
Geplaatst in Motorcross, Sport
5 maart 2013

Aanstaand weekend beleeft Thailand de primeur om voor de eerste keer in de geschiedenis van het land, het wereldkampioenschap motorcross te organiseren.

De FIM Motocross World Championship is vorig weekend begonnen en is zonder enige twijfel, de beste en meest opwindende motorcross-serie in de wereld. Maar liefst achttien wedstrijden op vier continenten, met de beste rijders en spectaculaire circuits. Komend weekend zal het Grand Prix circus voor het eerst neerstrijken in Thailand bij Sriracha (tussen Bangkok en Pattaya).

Hollands tintje

Deze wedstrijd heeft tevens een Hollands tintje. Jan Postema uit Assen, die daar een motorcross sportschool leidt, heeft jaren geleden in Thailand beginnende crossers begeleid en getraind. Jan heeft de Thaise motorsport federatie en de Italiaan Luongo van Youtstream (de Bernie Eclestone van de motorcross) met elkaar in contact gebracht. Luongo heeft de rechten gekocht van het wereldkampioenschap motorcross. Vervolgens heeft Jan contact opgenomen met vriend en oud internationaal motorcrosser Jos Klumper die in Hua Hin woont. Het idee was om in Hua Hin een geschikte locatie te zoeken waar het motorcross spektakel zou kunnen plaatsvinden. Helaas is dit niet gelukt (vanwege tijdgebrek en problemen met de infrastructuur). De keuze is toen gevallen op het industrieterrein Sri Racha tussen Bangkok en Pattaya. Hierdoor kunnen nog meer toeristen de wedstrijden bezoeken.

Het andere Hollandse tintje betreft de deelname in Thailand van ons nationale talent, motorcrosser Jeffrey Herlings, de jongste wereldkampioen ooit. Hij wordt ook wel de snelste zandrijder ter wereld genoemd en moet nu zijn wereldtitel verdedigen. Jos heeft ooit tegen zijn vader, Peter Herlings, nog een aantal wedstrijden gereden. De punten van de eerste wedstrijd om de wereldtitel, afgelopen weekend in Dubai, heeft Jeffrey al in zak door een dubbele overwinning in beide manches.

Promotievideo

De onderstaande video geeft een goed beeld wat voor spektakel te toeschouwers in Thailand kunnen verwachten:

[youtube]http://youtu.be/K2CsqBWISGI[/youtube]

Motorcross: sensatie!

Motorcross is een van de mooiste en zwaarste sporten ter wereld (Formule1 is fysiek nog wat zwaarder vanwege de G krachten op het lichaam).Vroeger werden motorcrossers beschouwd als hersenloze idioten in een zwart leren pak zwoegend door zand en modder, dat is tegenwoordig wel iets anders. Om het crossmonster van 100 kilo en een vermogen tussen 50 en 70 pk in bedwang te houden dan moet je wel iets in huis hebben. Het vergt een enorme conditie en souplesse om zo’n 45 min op deze machine te blijven zitten, staan en alles onder controle te houden. Schakelen, remmen, koppelen, weten waar je concurrenten zijn en het juiste spoor kiezen. Maar ook de perfecte snelheid aanhouden om de sensationele twee- of driedubbele springschansen van 20 tot 30 meter in een keer te nemen. Een fout wordt dan ook genadeloos afgestraft. Verkeerd op een knip of schans komen, betekent vaak een gevaarlijke valpartij met meestal diverse botbreuken tot gevolg en helaas ook wel eens een dwarslaesie.

Van deze spectaculaire sport genieten miljoenen mensen over de gehele wereld. De Supercross in Amerika is hier een goed voorbeeld van, waar tussen de 50 en 100 duizend mensen naar komen kijken. Motorcross is zoals gezegd een prachtige sport waar supporters en rijders niet met elkaar op de vuist gaan tijdens of na de wedstrijd. Er worden geen bussen en treinen vernielt, wat de burger veel geld kost. Ook is er geen complete politiemacht nodig om het gepeupel in bedwang te houden (sorry voetballiefhebbers, maar ik zie het niet anders).

Grand Prix Thailand

Bij deze ook een dankwoord aan Jan Postema die veel tijd en energie heeft gestoken om dit spektakel naar Thailand te halen. Het heeft erg veel moeite en energie gekost om dit evenement te doen slagen en wat naar verluidt al bijna een echtscheiding heeft opgeleverd door de vele trips naar Thailand.

Wel Hollanders, als jullie je geroepen voelen om onze Hollandse jongens en uiteraard het Thaise team aan te moedigen wees welkom en kom zeker kijken.

Meer informatie:

 • Het circuit is open op 8, 9 en 10 maart.
 • Pinthong 3 Industrial Estate, Sriracha
 • Voor kaarten en meer informatie: www.thaimxgp.com

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Wereldkampioenschap motorcross in Thailand”

 1. Ronny zegt op

  Niet alle voetballiefhebbers zijn gepeupel mr Klumper Jos ..misschien heb u zelf nog nooit een stadion van binnen gezien …vroeger noemden de voorname heerschappen het gewone volk ook gepeupel.
  Ook de Belgische liefhebbers van de bovenvermelde motorcross zijn natuurlijk,ook van harte welkom om onze Belgen aan te moedigen .

 2. jos klumper zegt op

  mr Ronny,het lijkt mij dat u een Belg bent,wel ik hou van de Belgen een amable volk waar ik veel vertoefd heb ik heb mijn zoon zelfs Joel genoemd omdat ik een aantal wedstijden samen met met Joel Robert heb gereden en waar ik zeer veel respect voor heb,en zeer zeker zijn uiteraard ook de Belgen welkom om hun landgenoten aan te moedigen en dat geld voor alle landen die hier hun rijders afgevaardigd hebben.Voor de rest moet u goed lezen wat ik schrijf,onder het gepeupel versta ik mensen die het nodig vinden om uit ongenoegen andermans eigendommen te vernielen omdat ze het niet eens zijn met de uitslag of daar aanwezig zijn om alleen maar rotzooi te schoppen en dat de gemeenschap maar moet opdraaien voor de kosten.

 3. Patrick zegt op

  Hoelaat beginnen de wedstrijden?
  Wel tof om dat hier eens te zien en onze Belgische renners aan te kunnen moedigen. Hoeveel cc rijden de jongens?
  Finale op Zondag?

 4. BA zegt op

  Lijkt me 250cc als we over 50-70 PK praten? Ben zelf meer een autosport man maar vind het toch mooi om te zien motorcross. Klasgenoot van mij deed het altijd, die rijd nu NK volgens mij maar dit is toch wel van een andere orde 🙂

 5. jos klumper zegt op

  Ga even naar google en zoek ThaiMXGP 2013 Provisional Programe daar vind je alle gegevens van de klassen en de tijden wanneer er getraind word,de kwalificaties etc etc.

 6. khun harry zegt op

  Hallo bloggers, zijn er mensen uit Hua Hin die zondag gaan of rijdt er een bus? Wil graag gaan maar ben invalide en wil er echt heen.
  gr. Harry

  Dick: Ik heb hoofdletters in uw reactie geplaatst, anders wordt die geweigerd door de moderator. Misschien wilt u dat de volgende keer zelf doen. Kleine moeite.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website