Siam Square One, een universiteit in business

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Shoppen, Winkelcentra
Tags: ,
31 oktober 2014

In Bangkok kun je het geld in de vele werkelijk prachtige winkelcentra die de stad rijk is, echt laten rollen. Aan nieuwbouw komt bijna geen eind en het lijkt erop alsof de bevolking in het geld zwemt. Niets is echter minder waar.

Siam Square

Het met de skytrain zeer gemakkelijk te bereiken Siam Square is het Mekka voor de echte shopping liefhebber. Waar je ook op de skytrain stapt, het is een koud kunstje om op het hoofdstation Siam te belanden. Als bijna vanzelfsprekend ligt het mooiste en grootste winkelcentrum Siam Paragon bijna aan de skytrain vastgeklonken. Sinds twee maanden heeft een nieuw warenhuis luisterend naar de naam Siam Square One zijn poorten pal tegenover Siam Paragon geopend.

Dus of je nu links of rechts het perron verlaat, je staat meteen voor een van de twee enorme winkelpaleizen.

Shoppingcentra op loopafstand

De echte shoppingfreak die zijn geluk nog niet op kan bij deze twee centra, treft op loopafstand ook nog CentralWorld, Siam Center en Siam Discovery Center aan om met een kushandje van het overtollige geld verlost te worden.

Je kunt je afvragen in hoeverre zelfs in een metropool als Bangkok het allemaal niet te veel van het goede is. Rondwandelend door de genoemde warenhuizen en naar de veelal gerenommeerde ketens kijkend kun je vraagtekens plaatsen bij de exploitatie. De dekmantel ‘internationaal aanzien’ zal wel de motivatie zijn en het publiciteitsbudget van de wereldmerken kan nog wel een stootje verdragen.

De Chulalongkorn universiteit

Het nieuwe Siam Square One shoppingcenter is eigendom van de Chulalongkorn universiteit en de exploitatie is in handen van de genoemde universiteit. Je zou mogen verwachten dat de taak van een universiteit kennis overbrengen behelst en het opleiden van jonge mensen voor een carrière in de maatschappij. Het moet mij van het hart dat ik omtrent de Thaise universitaire opleidingen niet bepaald een hoge pet op heb. Dat betreft geen uit de lucht gegrepen opmerking maar een ervaring die ik heb opgedaan met talloze universitair in Thailand afgestudeerden.

De core business van deze universiteit ligt blijkbaar op een heel ander vlak. De uitdrukking schoenmaker blijf bij je leest doet hier geen opgang. Moet daarbij terugdenken aan het financieel debacle in eigen land van de woningcorporatie Vestia die verworven gelden, wellicht niet in minst ten eigen faveure, op een te risicovolle wijze zo hoognodig zelf ging beleggen. Een faillissement kon slechts voorkomen worden door een forse ingreep van de regering. De verantwoordelijken wisten bij ondervraging door de ingestelde onderzoekscommissie zich daarna hoegenaamd niets meer te herinneren. Vreemd, heel vreemd.

Siam Square One

Drie maanden na de opening moeten met name op de bovenste etages nog heel wat dure vierkante meters een bestemming krijgen. Wat is er nu eigenlijk apart aan dit winkelcentrum? Goed beschouwd eigenlijk helemaal niets of het moeten de twee etages zijn die worden ingenomen door talloze restaurantjes. Naast de bekende ketens als Subway, KFC, MK, Sizzler en Swensen’s zijn het de vele Japanse restaurantjes die de boventoon voeren.

Dus degenen die eens op een populaire wijze de Japanse keuken willen uitproberen kunnen hier aan hun trekken komen. Overigens tref je op elke etage een aantal ATM’s aan om je aan alle verleidingen over te geven. Met Bangkok’s veruit mooiste warenhuis, Siam Paragon, als overbuurman krijgt het nieuwe Siam Square One een zware dobber.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Siam Square One, een universiteit in business”

 1. Nico zegt op

  Hoe is zoiets mogelijk hé, dat een universiteit een winkelcentrum kan financieren.
  Als het nu een business universiteit is, die mensen opleid met praktijk ervaring, heb ik daar vrede mee, maar een winkelcentrum beginnen en exploiteren omdat je geld “over” heb?????
  Het is compleet van de gekke.

 2. Wim van Doorn zegt op

  MK is toch ook een restaurant waar je op z’n Japans te eten krijgt?.
  Het hele verhaal doet me denken aan wat er in Pattaya ziet: daar is midden aan de Beachroad een geweldig lux opgezet warenhuis van (inclusief de “groundfloor”) 7 verdiepingen gebouwd, met op “floor 5” een hele rits aan restaurants. Die zijn Japans, Thais en nog meer geloof ik. (Een daarvan is een vestiging van MK). Hoe zo’n overconcentratie van luxeus aanbod kan renderen, weet ik niet. Druk bezocht is eigenlijk alleen de “groundfloor” met ondermeer een supermarkt en een Food store (die laatste is nogal een concurrent voor de restaurants op floor 5) en de bekende fastfoodrestaurants, waar het natuurlijk ook nogal eens mutje-druk is (wat die “Foodstore” eigelijk voor soort eten brengt, weet ik niet). Hoe hoger je komt hoe minder winkelend publiek. Enfin, een universiteit met groortdunkelijke ideen, komt er daar, zo te zien, niet aan te pas.

 3. chula zegt op

  Chula is algemeen erkend als de beste univ. van Thailand.
  Het bezit vrijwel alle grond rondom, tot vrij ver zelfs. Het enorme huurbedrag stelt ze mede in staat goed onderwijs te leveren. Overigens worden vele van de winkels rondom wel 4-5 keer door onderverhuurd, steeds tegen opslag, zodat blijkbaar de huur nog lonend is.
  Dit centre staat op een plek waar destijds de roodhemden brand hebben gesticht toen ze er na weken bezettting werden verjaagd.

 4. Frans Nico zegt op

  Joseph Jongen stelt dat op loopafstand van Siam Square One de winkelcentra CentralWorld, Siam Center en Siam Discovery Center liggen. Chula stelt dat Siam Square One staat op de plaats waar de Red Shirts (op 19 mei 2010) brand hadden gesticht. Dat is tegenstrijdig.

  Ik herinner mij de gebeurtenissen nog als de dag van gisteren. Ik was op bezoek bij mijn schoonouders in Pak Chong en er was een uitgaansverbod, ook in Pak Chong dat op de route ligt van Bangkok naar Udon Thani. Op mijn notebook volgde ik de gebeurtenissen via internet waar verslag werd gedaan. Daardoor las ik enkele minuten na de brandstichting dat CentralWorld in brand stond.

  Is CentralWorld herbouwd/gerenoveerd op dezelfde lokatie of op een andere lokatie? Hoe zit dat?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/CentralWorld


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website