Lezersvraag: Bruidschat wel of niet?

Door Redactie
Geplaatst in Relaties
Tags: ,
23 september 2011

Bruidschat

Geachte redactie,

Ik ben een van de vele Nederlanders woonachtig in Bangkok. En ik wil jullie advies vragen betreffende de bruidsschat. Die in Thailand nog gebruikelijk is alvorens te trouwen met een Thaise vrouw.

Wat kunnen jullie mij vertellen betreffende de bruidsschat. Ik persoonlijk heb daar gemengde gevoelens bij en vind dat dit niet een goed uitgangspunt is voor een huwelijk tussen man en vrouw. Mijn persoonlijk mening degradeert dit Thaise gebruik de vrouw tot een gebruiksvoorwerp. En dit kan niet de bedoeling zijn.

Wat is jullie visie/advies betreffende dit?

Met vriendelijk groet,

Bernard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersvraag: Bruidschat wel of niet?”

 1. Er staat veel informatie op Thailandblog over de bruidsschat:
  https://www.thailandblog.nl/cultuur/sinsod-belasting-aanstaanden/
  https://www.thailandblog.nl/isaan/trouwen-sinsod-betalen/
  https://www.thailandblog.nl/cultuur/sinsot/

  Ook de reacties zijn veelzeggend. Sommigen zeggen dat het achterhaald id anderen vinden het wel acceptabel. Over de hoogte van Sinsod is ook altijd veel discussie.

 2. marco zegt op

  Is dat zo John, als men de sinsod betaald, stuur je dan later in principe niks meer maandelijks naar Thailand??? Ik heb geen idee, dus vraag ik het even aan jou.

 3. cor verhoef zegt op

  Op een een of andere manier wordt er in de bovenstaande gemakshalve maar van uitgegaan dat de (aanstaande) schoonouders arm zijn. Vergeet niet dat de sinsot ook een andere functie heeft, namelijk dat de bruidegom, door een ruime sinsot te betalen, aantoont dat hij een goede keus is van de dochter omdat hij in staat zal zijn voor haar te zorgen.
  In het achterhoofd hebbende dat in Bangkok bijna 70% van alle studenten op de top-3 universiteiten vrouw is, zal dit idee ook binnen niet al te lange tijd achterhaald zijn.
  Thaise vrouwen zijn in Bangkok aan een enorme inhaalrace bezig die veel jonge Thaise mannen maar matig bevalt. Straks zal voor velen de sinsot niet meer op te brengen zijn voor een aantrekkelijke, slimme veelverdiener

 4. Robert zegt op

  @John – dat of/of en een keuze hebben klinkt allemaal leuk en aardig in theorie, maar hoe werkt dat nou in de praktijk? Als pa en ma de sinsod er met drank en gokken in 2 jaar doorheen jagen, of pa of ma worden ernstig ziek en de kosten daarvan lopen uit de hand, zegt vrouwlief dan ‘jammer, eigen schuld/pech gehad’ of komt de ondersteuning dan toch weer op de Thaise dochter en manlief farang neer? We weten allebei het antwoord wel natuurlijk.

  Wat je in reactie op Marco hieronder schrijft vind ik beter advies, quote (mbt het voor de rekeningen opdraaien): ‘Je moet hier wel tegen kunnen als westerling. Als je dat niet kunt, dan kun beter niet met een Thaise trouwen. Want dan blijft het spanningen geven.’

  En zo is het maar net.

  • Hansy zegt op

   De ouders van een aangetrouwd Thais familielid hebben de sinsod er in een aantal maanden doorheen gejaagd met feesten.

   Theorie en praktijk liggen dus ver uit elkaar.

 5. nok zegt op

  De sinsod is vaak vele malen hoger dan het echte bedrag. Na de bruiloft krijg je het geld weer terug, diende alleen om indruk te maken op de aanwezigen. Spreek dit trouwens wel duidelijk af mocht je het zo willen doen.

  Ik vind dat je je moet aanpassen aan de cultuur van het land waar je verblijft. In Thailand trouwen is dus sinsod betalen. Of wil je de rest van je leven tegen een teleurgestelde familie aankijken? Vergeet niet dat deze mensen er van moeten leven en eventueel ook zelf moeten betalen aan de sinsod van hun zoon die gaat trouwen.

  Ik was laatst op een bruiloft van een thaise helicopterpiloot van de politie Bkk en een arts. De familie van de piloot heeft zwaar meebetaald en er zelfs land voor moeten verkopen. De bruiloft was overigens simpeltjes, 10 gangen chinese menu maar dat werd in het huis van het bruidspaar gevierd. Grote partytenten op straat en de catering zorgde voor het eten/drinken. Ik had er meer van verwacht maar vind het een prima oplossing om een goedkope bruiloft te vieren. Ik kon er lopend heen dus dat kwam mooi uit.

  Ik vind dat je zowiezo sinsod moet betalen. De hoogte van het bedrag moet je uiteindelijk zelf weten. Het kan van 1000 euro tot 100.000 gaan, up to you sir! Bruiloftsfeest moet je ook nog betalen waarschijnlijk maar je krijgt veel envelopjes met geld terug, meestal ongeveer kostendekkend. O ja de monks die om 6 uur sochtends verschijnen willen ook een envelopje per man.

  • Hansy zegt op

   “Ik vind dat je je moet aanpassen aan de cultuur van het land waar je verblijft. In Thailand trouwen is dus sinsod betalen. ”

   Dat is jouw mening, al zeg je dat er niet expliciet bij, en dat mag.
   Maar als zelfs Thais schrijven, dat dit niet meer overal hun cultuur is, zal dit, denk ik, dichter bij de waarheid zijn.

   • marco zegt op

    @ Hansy en iedereen…..Ik lees net bij U reactie: Thailand trouwen is sinsod betalen. En als men in bv Nederland, Belgie of de VS trouwt?

    • lex zegt op

     Bij een moslim familie is het ook gebruik, alleen dat zie je nooit meer terug

 6. Johnny zegt op

  Gebruik of misbruik?

  Het goede doel dat de ouders een ekstra zakcentje hebben voor later is een nobel streven, doch helaas is het meer misbruik geworden, zeker als er een farang in het spel is gekomen. Daar waar normaal net meer dan 50k bath word overhandigd, word voor hetzelfde meisje aan een farang makkelijk het 10 voudige gevraagd. Ook zijn er ouders die 500k durven te vragen voor een oudere gescheiden dochter met kind.

  Ik denk dat het betalen van de sinsot niet verder mag gaan dan het lokale gebruik en dat de ouders het weer netjes terug geven na de bruiloft. Verder is het belangrijk dat de schoonzoon de rest van zijn leven is begaan met het welzijn van zijn schoonouders, daar hebben ze veel meer aan dan simpel de boel af te kopen.

 7. dick van der lugt zegt op

  Het volgende boek bevat een hoofdstuk over de bruidsschat. Van harte aanbevolen.
  – Chris Pirazzi en Vitida Vasant. Thailand Fever.
  Heldere tweetalige (Thai, Engels) uitleg voor interculturele echtparen over hun cultuurverschillen, misverstanden en communicatieproblemen. De auteurs, een Thaise en een Amerikaan, belichten beider perspectieven.

 8. Ronny zegt op

  Normaal is het niet dat famillie sinsod vraagt voor de oudere dochter die reeds getrouwd is geweest en kinderen heeft ……voor thaise normen is zij af de trouwmarkt en gedoemd alleen te blijven.Weinig of geen Thaise mannen hebben nog intresse .Alleen als ze er financieel goed bijzit zal er intresse zijn van de Thaise kant.

 9. GerG zegt op

  Het is niet alleen een gebruik in Thailand. Ook in andere landen komt het betalen van een bruidschat voor. En het gaat hier niet alleen om de sinsod ook geef je je bruid een hoeveelheid aan goud (bath)

  • marco zegt op

   Ja, zo kunnen we blijven geven. Geld, goud…..In mijn ogen lachen ze zich kapot.
   En niet iedereen moet zich aangesproken voelen, want er zullen zeker tig voorbeelden zijn waar het er anders aan toe gaat. Ik kom een 6 tal maanden per jaar naar Thailand, al voor vele vele jaren. Ben meer van de losse pols en butterflyen. Maar kom toch steeds tot dezelfde conclusie…Het draait om poen ( met uitzonderingen ). Daarom blijf ik ook maar lekker alleen, bevalt perfect in het Paradijs. Maar wie weet….Misschien kom ik ook de ware een keer tegen???

 10. Cor van Kampen zegt op

  Als je met een maagd trouwt kan ik mij er wel iets bij voorstellen.
  Wel eerst bij de dokter laten controleren. Thaise dames zijn er in het algemeen erg
  vroeg bij wat betreft hun eerste sexuele contact. Als je opgezadelt word met 1 of meer
  kinderen uit een vorige relatie dan is het betalen van een sinsod ( voor een Thai)
  een schande. Zeker ten opzichte van zijn eigen familie. Maar helaas zijn er toch veel
  figuren als Arthur ( zie vorige artikel). Dan ook nog een serieuze discussie hierover.
  Als je jezelf wil laten uitkleden alle geluk voor al die Arthur’s.
  Je moet maar denken ik ben er gelukkig mee, alleen even afwachten voor hoelang.
  Cor.

  • Hansy zegt op

   “Als je met een maagd trouwt kan ik mij er wel iets bij voorstellen.
   Wel eerst bij de dokter laten controleren.”

   Welk bijgeloof hang jij aan door te denken dat dit mogelijk is?

   • @ link naar Zulus is niet toegestaan, heeft niets met Thailand te maken. En daarom verwijderd.

   • anthony zoeteweij zegt op

    9 monks 8×100 en de abbot 500 maakt 1400 bath
    anthony

    hansy
    met je geliefde eerst naar den dokter waar is de liefde dan?

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     800 plus 500 is 1400?

    • Hansy zegt op

     Gaarne eerst goed lezen alvorens te reageren.

     De eerste alinea staat tussen aanhalingstekens, en hiermede wordt bedoeld dat ik Cor van Kampen citeer.

  • Robert zegt op

   De kans dat een farang man met een Thaise maagd trouwt lijkt me absoluut te verwaarlozen.

 11. Marcus zegt op

  Dat is natuurlijk niet waar. Fatsoenlijke Thai die geven de sin sod (een gebruik voor het gezicht van de familie) gelijk weer terug. Het is niet voor een lui leven van ouders en andere familieleden. Maar er zijn slechte families die zich bij het zien van een Farnag potentiele schoonzoon zich in de handen wrijven. Nooit maar dan ook nooit aan beginnen , ook niet maadelijkse donaties die het salaris van schoonpa teboven gaan. Ik heb 30 jaar geleden dit gewoon op tafel gelegt, Ik zal nooit wat van jullie verlangen maar geen poepelegijn met ons. Dat is altijd goed gegaan alhoewel er wel een paar keer een home run op mijn portemonaie geweest is die ik afgeslagen heb, Ook dat bij ons intrekken , for free, is er niet bij. Advies van te voren een puntje op de I zetten en nooit aan beginnen. Ook niet lenen aan Thai trouwens. Nogmaals fatsoenlijke families doen dit niet. Oefenen ze wel druk uit, wel dan staat je nog wat te wachten

 12. marco zegt op

  Mooi al die verschillende gedachtes en meningen. En tuurlijk moet je je aan de Thaise cultuur aanpassen, maar om je nou te laten afzetten dat is vers 2. Heb vrienden die betalen helemaal niks en prima relatie met schoonouders. Heb ook vrienden daar wordt iedere dag om geld gevraagd ( gebedeld ). Vaak is het een spelletje om te proberen hoe ver ze kunnen gaan met die farang. Was vorig jaar 19 november met mijn vriendin op de bruiloft van haar zusje, trouwde met een Thaise man. plaatsje 250 km onder Hua Hin. Heb daar andere tradities gezien dan deze verhalen. Ik was ook nog de enige farang daar. Ik werd daar in de watten gelegd zonder ook maar een cent. Dus ja, bij iedereen zal wel wat waarheid liggen. Is het zo dat de sinsod in iedere Thaise provincie anders gezien wordt of in heel Thailand hetzelfde? Mooi onderwerp dit, mooie discussies want het draait toch om geld, hoe we het ook wenden of keren.

 13. colin de jong zegt op

  Het is gebruikelijk dat je een bruidschat moet betalen anders gaat het feest niet door. Heb in de loop der jaren al heel wat bruiloften gezongen en show en de nodige poppekast meegemaakt. Onlangs nog waar een Noor een miljoen baht op tafel gooide, om er de helft van terug te zien. Hij was echter zo dronken, dat haar broers er met al het geld vandoor gingen.Het spel werd zo slim gespeeld, dat hij alsnog een half miljoen moest betalen anders moest ze weer terug naar huis komen, en daar trapte de kneus ook nog in. Een stelletje laaielichters, zuiplappen en gokkers. Ik ga er met een grote bocht omheen en trouwen moest sowieso verboden worden, want dat is vaak je a.s. doodvonnis of je a.s. ex, danwel je troeven uit handen geven, en het gaat bijna altijd fout vroeg of laat. Blijf lekker vrij of elkaars vrienden, en geniet van het leven en laat je niet financieel strikken in een land als Thailand, want als je eenmaal geeft is het einde zoek. Had een ex die al 4 keer was getrouwd, zo hoorde ik te laat, en toen wilde ze mij verassen toen ik in Korat aankwam. Mammie wilde mij zo graag zien was het verhaal. Ze bedoelde mijn ATM natuurlijk en zag het al, een groot huis met een supermarkt, en ben rechtreeks omgekeerd toen het halve dorp was uitgelopen en ik overal black label op de tafels zag. Ik zat nog geen minuut toen ik de drankrekening kreeg van 59.000 baht. Snel geld gepakt en die zien ze nooit meer terug.

 14. Rob zegt op

  Op enkele Engelstallige forums/blogs valt er nog veel meer over te lezen.

  In een notendop heb ik begrepen dat:
  – Sinsod vroeger op het platteland bedoeld was ter compensatie van het wegvallen van een arbeidskracht. Dochter gaat immers met haar nieuwe man mee, dat is dus 1 kracht minder om te helpen met oogsten. Dus zal men een extra iemand moeten inhuren bijvoorbeeld als het oogsttijd is.
  – De kinderen moeten voor de ouders zorgen als deze bejaard zijn, dit betekent maandelijks wat toe stoppen want een pensioen/uitkering is er nauwelijks. Oud ambtenaren krijgel wel wat maar het is niet veel. De ouders financieel bijspringen is dat ook normaal, maar het moeten wel normale bedragen blijven. Als alternatief kun je dit natuurlijk afkopen en in één keer een zak geld geven, maar dikke kans dat dit geld er al snel doorheen is…
  – Het is ook uiterlijk vertoon, beetje patsen met wat voor goede vangst de familie/dochter heeft gedaan. “kijk wij hebben het goed”. De Thai houden wel van wat uiterlijk vertoon, ook al is het schijn: dure BMW of Benz (blijkt dan van geleend geld etc.), flink bedrag aan sinsod maar na afloop alles weer netjes terug etc.

  Als er dus al geld wordt gegeven aan de ouders (wat aak dus niet hoeft!), dan hangt het bedrag af van de “waarde” van de vrouw. Leeftijd, opleiding, uiterlijk etc. Hoe beter, hoe hoger de marktwaarde. Of ze nogmaagd is ofdat ze al flink wat ervaring heeft (กระดังงาลนไฟ) . Heeft ze al kinderen, een ex (deze heeft dan al sinsod betaalt. Een “tweede handje” is niets meer waard (klink wat crue).

  Sla je dus een jonge topper aan de haak, dan is er kans dat de familie flink wat geld wil zien. Wat redelijk is moet je dan over onderhandelen. Uiteraard ben je er zelf bij met welk bedrag je instemt, ofdat je bijvoorbeeld er voor kiest alles na de show terug de vorderen. Heeft je vriendin al een partner gehad en vraagt men een (hoog) bedrag, dan is de kans groot dat men gewoon op je geld uit is.

  • anthony zoeteweij zegt op

   rob
   50 of 60 jaar geleden moesten wij ook geld geven aan de ouders zo erg vreemd is dat niet
   anthony


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website