Zoete herinneringen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reizen
Tags: ,
17 december 2021

De naderende koude Kerstperiode blijft op dit moment door mijn gedachten ronddwalen en denk daarbij terug aan mooie voorbije jaren.

Jarenlang stapte ik als regel begin januari op het vliegtuig met bestemming Bangkok om de winterse periode te ontvluchten en bij de ontluikende lentezon weer naar Nederland terug te keren. Het zal het tweede jaar worden dat mijn niet meer zo jonge, maar nog steeds fitte lijf, de weergoden moet gaan trotseren.

Wat zal ik mijn favoriete plekjes en restaurantjes in Bangkok binnenkort gaan missen, noch zal ik in Pattaya rond dwarrelen of verder naar Chiangmai reizen waar ik zovele jaren op de Anusarn markt van de overheerlijke krab-curry en vis heb genoten. Autootje huren en verder zonder vastomlijnd plan naar het noorden richting Gouden Driehoek. Ook dit jaar zal het weer op een illusie uitdraaien.

Realistisch denkend heb ik het vermoeden dat alles ook in Thailand anders is dan voorheen, maar de heerlijke temperatuur aldaar blijft toch door mijn gedachten spoken.

Hoe graag was ik na een maand Thailand weer naar het buurland Vietnam gevlogen, het land dat ik na Thailand eveneens in mijn hart heb gesloten. Of toch maar weer eens naar Cambodja? Heerlijk simpel met de bus vanuit Pattaya naar de grensplaats Aranya Prathet en vervolgens naar het heerlijke Siem Reap en het prachtige Ankor Wat om daarna via Battambang af te zakken naar Phnom Penh.

Ik blijf omtrent het verleden dromen, maar ook over een heel ver verleden.

Ondanks de momentele nare coronatijd hebben wij het toch fantastisch want de hele wereld ligt, met uitzondering van dit moment, binnen ons bereik. Wie van ons ouderen heeft in zijn of haar jonge jaren er ooit van gedroomd om een reis buiten Europa te ondernemen? Landen als Thailand of destijds Siam genaamd konden we nauwelijks op een landkaart aanwijzen. Cambodja, Laos, Vietnam? Ja, we hadden op school ooit wel iets vernomen omtrent Indo-China en dat de Fransen het daar voor het zeggen hadden. Heel veel verder rijkte onze kennis niet.

Ga even terug in de tijd: mijn middelbare schoolperiode had ik met succes afgerond en woonde destijds in het diepe zuiden van Nederland in Heerlen, de hoofdzetel van de mijnindustrie. Zie de gezichten van de mijnwerkers nog voor mij. Grauwe, met diepliggende niet bepaald flonkerende en door kolenstof zwart omrande ogen. Met een blauw geruite handdoek, waarin de sjofele werkkleding, sjokten ze naar hun werk in de kolenmijnen. Slavenwerk!

Mijn eerste buitenlandse reis was naar Weggis gelegen aan het Zwitserse Vierwoudstedenmeer. In het centrum van Heerlen was het kantoor van de reis- en busonderneming White-Cars gevestigd. Tien dagen naar Weggis voor 79 gulden was destijds de grote trekker. Het was een droom, maar het was toch een uitstapje dat voor velen niet was weggelegd. De hardwerkende mijnwerkers, die men na de Tweede Wereldoorlog zo bewierookte als de economische redders van het land, konden het zich niet permitteren. Moet er nog vaak aan terugdenken en besef maar al te goed in welke prachtige tijd wij momenteel leven.

Weggis

Gezien mijn met goed gevolg afgesloten middelbare schoolperiode mocht ik van mijn ouders in mijn eentje naar Weggis. Een belevenis! Helemaal naar Zwitserland waar in de zomer nog sneeuw op de bergtoppen lag, het was als een droom. En in de prijs was alles inbegrepen; all inclusive in het hedendaagse taalgebruik.

Aan de rand van het meer stonden Twee immens grote tenten met houten vloeren en stapelbedden. Een grote tent voor de jongemannen en op gepaste afstand eenzelfde onderkomen voor de jongedames.

’s Ochtends ontbijt en rond de klok van vijf het avondeten. Allemaal in de openlucht en zelf met je bordje voor de hap naar de keukenbrigade lopen. Uiteraard waren de jongemannen en het vrouwelijk geslacht op gepaste afstand van elkaar gezeten. De pastoor uit het Roomse Limburgse Land zou er maar eens lucht van krijgen dat een onderneming uit zijn parochie ver buiten het gezichtsveld van de kerk tot duivelse verleidingen zou aanzetten.

Met veel vermaak denk ik er aan terug dat ik helemaal hoteldebotel geraakte van een Amsterdamse schone. Na een drankje terug wandelend naar ons bescheiden onderkomen knuffelden we aan de oever van het meer innig met elkaar. Uiteindelijk belandden we tot ver na middernacht op een weitje naast het tentenkamp. En … wat hebben jullie zoal gedaan zal de lezer zich wellicht afvragen. Eerlijk gezegd en uit de grond van mijn hart; we hebben elkaar innig omstrengeld en gekust. Deze destijds 17-jarige stond in vuur en vlam met de angst in zijn broek.

Mopperen omtrent de beperkingen die corona ons oplegt doe ik niet want daar koop je totaal niets voor. Besef dat wij in een hemels tijdperk leven in vergelijking tot mijn jeugdjaren en zeker ten opzichte van vele andere landen in de wereld.

Kritiek uiten op alle maatregelen zit in onze genen, maar ga er maar eens aan staan. Je doet het nooit goed in de ogen van anderen. Ooit waren de Pest, Pokken, Cholera, Spaanse griep, HIV/Aids, Sars, de Mexicaanse griep en Ebola epidemieën die de wereld teisterden, maar inmiddels onder controle zijn. Ongetwijfeld krijgen we ook het coronavirus onder de duim en kunnen we over enige tijd weer zonder mondkapjes en QR-code over de aardbol reizen.

De komende Kerstdagen zullen anders zijn maar we blijven vol goede moed en stappen positief denkend het jaar 2022 binnen.

Dat het nieuwe jaar meer vreugde zal gaan verschaffen wens ik u allen toe.

11 reacties op “Zoete herinneringen”

 1. ruud zegt op

  Het ontgaat mij een beetje wat u ervan weerhoudt in het vliegtuig te stappen.
  Thailand zal ongetwijfeld zijn beperkingen hebben, maar Nederland klinkt ook niet echt gezellig. als ik de kranten lees.

  • khun moo zegt op

   Thailand is naar mijn mening inderdaad veel veranderd in de afgelopen 40 jaar dat ik er kom.
   Het westers eten is beter geworden, alsmede het vervoer.
   Voor de rest zie ook ik weinig verbeteringen voor degenen die er niet veel vaker al geweest zijn.
   Gezien het aantal westerse touristen is het ook veel afstandelijker geworden, waarbij snel geld verdienen vaker voorkomt.
   Ik kan me wel voorstellen dat de oude Thailand gangers toch wel heimwee hebben naar het oude Thailand.

   Ik kan ook iedereen aanraden eens een bezoekje aan Vietnam, Cambodja en Laos te doen.
   Het geeft een aardig idee hoe Thailand een jaar of 30 geleden voelde.

 2. Rob zegt op

  Mooi geschreven Joseph
  Ben het helemaal met je eens, we moeten niet zo klagen en het maar nemen zoals het komt, tel je zegeningen.

  groet Rob

  • khun moo zegt op

   we moeten niet zo klagen en het maar nemen zoals het komt, tel je zegeningen.
   ik vindt dit een mooie nieuwjaars wens.

   Er wordt teveel geklaagd en als er even niets te klagen valt, gaan we driftig op zoek.
   Het nieuws en de media springen hier gretig op in want er moeten kijk cijfers zijn.
   Alles wordt uitvergroot.

 3. Jahris zegt op

  Een prachtige overpeinzing, ik kan niet anders zeggen. Hulde!

 4. Jacques zegt op

  Zo’n stukje zet de mens weer aan het denken en dat kunnen we nooit genoeg doen. De oudgedienden onder ons kunnen hier zeker over meepraten. Herinneringen, de goede en de slechte .Ook in Nederland is het bar en boos geweest en veel armoede, zelfs nog heden ten dagen. Relativeren is wat aan de orde is met de pandemie en vooral vooruit kijken. Om kunnen gaan met veranderingen, waar we geen invloed op hebben en die buiten onze macht zijn. Ik word er wel eens moe van, maar weet mij altijd weer te redden. Dit in tegenstelling tot de nodigen die afglijden en hulp nodig hebben. Ik mag hopen dat de menselijke maat de boventoon gaat voeren en de wereld daar zijn vruchten van gaat plukken, want het is hoog nodig en het heeft al te lang geduurd.

 5. Wil zegt op

  Wat een prachtig verhaal en o zo herkenbaar. Mooi geschreven met een kleine hint naar de klagers van deze tijd. Jammer dat je niet meer kan of de moed hebt om naar je geliefde Azie af te reizen.
  Ik wens je toch een heel fijne Kerst toe en een gezond begin van het nieuwe jaar.

 6. Caspar zegt op

  Wat een fijn verhaal ja de white cars kan ik me nog herinneren kantoor op het pancratius plein en de bussen gestald op de spoorsingel.
  Ja wat die mijnen betreft we waren met 6 broers en 2 zussen mijn vader zei altijd dat onder de grond werken is niks mollen zitten onder de grond dus geen een heeft op de mijn gewerkt in onze familie.
  Verder ook iedereen een gezond en fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

 7. fred zegt op

  Ik ben een zestiger en ik vind alleszins dat mijn jeugdjaren een pak leuker waren dan de jaren die de jeugd nu beleeft. Wij hadden ook alles maar er was van niks TE veel of TE weinig. Alles kon niks moest. Het waren alleszins jaren van vrijheid en blijheid en alle dagen was er wel iets dat leuker beter of toegankelijker werd. Veel meer hoop en geloof in de toekomst. Nu mag er niks meer en wat nog mag is verplicht. De digitalisering heeft dingen bijgebracht maar veel tenietgedaan. Veel is ontmenselijkt en een pak moeilijker toegankelijk.
  Als ik Thailand nu observeer en ik denk aan het Thailand uit de jaren 80 krijg wordt ik even niet goed. De relaxte gemoedelijke sfeer is niet meer en heeft plaats gemaakt voor snel en kil geldgewin.
  En niet alleen in Thailand. Ik ken heel weinig plekken die er leuker zijn op geworden met de tijd.
  Uiteraard is dit moeilijk uit te leggen aan mensen die te jong zijn om te kunnen vergelijken.
  Ik ben er van overtuigd dat de zogenaamde babyboomers zijnde de mensen geboren vlak na de WO de mensen zijn die de zonnigste periode hebben meegemaakt ooit geweest in de geschiedenis van de mensheid.
  FC vroeger tegen FC vandaag = 4-1

 8. koen zegt op

  Heel mooi! Dankjewel!

 9. Verbruggen Frans zegt op

  mooi verhaal waarin ik mijn eigen herken. Voor ons oude gepensioneerden was het een droomverhaal waarin wij terecht kwamen. Na een tijd in West Europa rond getoerd, kom Je daar in een exotische en mooie cultuur terecht. Herinneringen legio, zoals, oudejaarsavond vieren in een Hotel in Bangkok of Pattaya. Met de bus of trein naar Chiang Mai en Cambodia, Vietnam, Laos en Myanmar. Geslapen in kleine hotelletjes of Guesthouses waar de uitbater U meer inlichtingen kon geven dan de “folders” in de sterrenhotels. Toendertijd wachten ons nog de “nieuwe tijden”. Voor sommige zaken gemakkelijk maar zo afstandelijk, de mensen lopen in hun haast langs je heen, terwijl een glimlach of winperslag iemand een goed gevoel bezorgen. Die tijd komt nooit meer terug. Geld en bezittingen staan nu op Nr.1. Maar bij vele (oudere) mensen blijft de droom hangende. Een mens zal altijd dromen, dat houd Je.staande….
  frans.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website