Thailand of Bali? Welke bestemming wint er?

Door Redactie
Geplaatst in Reizen
Tags: , ,
6 april 2024

Wila_Image / Shutterstock.com

Veel Nederlanders en wellicht ook Vlamingen die voor het eerst kiezen voor een verre reis willen tijdens hun vakantie wel eens kennis maken met de altijd wat mysterieuze Oosterse cultuur in combinatie met weelderige tropische stranden. Dan zijn er altijd twee bestemmingen die er uit springen: Bali en Thailand. Het kiezen tussen deze twee vakantieparadijzen kan lastig zijn, maar er is hulp onderweg.

Hoewel smaken verschillen en reiservaringen persoonlijk zijn kwamen we op de reisblog Teavellust.nl toch een interessante vergelijking tegen. De auteur maakt op diverse onderdelen een vergelijking tussen Bali en Thailand. Natuurlijk kun je er over discussiëren of je een eiland met een land moet vergelijken, maar daarover zegt blogger Lisette:

“Allereerst wil ik voorop stellen dat deze twee bestemmingen eigenlijk niet te vergelijken zijn. Thailand is een land en Bali is een klein eiland, onderdeel van Indonesië. Als ik Thailand met Indonesië zou vergelijken, zou de uitkomst wellicht heel anders zijn. Toch kies ik juist voor een vergelijking tussen Thailand en Bali, omdat veel reizigers deze twee bestemmingen als ‘Azië voor beginners’ zien en twijfelen tussen de twee voor een eerste reis of vakantie naar Azië.”

Lisette reisde in totaal twee maanden door Bali en vijf maanden door Thailand en zet alle gelijkenissen en verschillen voor je op een rij in een artikel wat je zeker even moet lezen als je zelf ook moeite hebt met de keuze tussen Bali of Thailand.

Om vast een tipje van de sluier op te lichten wint Thailand deze vergelijking glansrijk. Lisette zegt daarover:

“Thailand heeft mijn hart gestolen. Dit komt vooral door de geweldige sfeer, de rijke cultuur, de lieve locals, de diversiteit, de paradijselijke stranden en het heerlijke eten. Met Bali heb ik een haat-liefde verhouding. Dit kleine eiland is enorm divers, binnen no-time reis je van a naar b, het eten is goed, de natuur is bloedmooi en er zijn veel trendy hotspots. Wil je niet de gebaande paden af, dan kan dat absoluut. Maar op Bali gaf het extreme massatoerisme in het zuiden en de opdringerigheid van sommige locals me een nare bijsmaak, waardoor Bali in mijn ogen absoluut niet kan tippen aan Thailand. Thailand is geweldig en ik ben er nog lang niet uitgekeken. Wat mij betreft een verdiende winnaar.”

Lees het artikel op: www.travellust.nl/thailand-of-bali/

12 reacties op “Thailand of Bali? Welke bestemming wint er?”

 1. Cornelis zegt op

  Ik verschil hierbij van mening met de blogster voor mij is Bali nummer 1 en dit vooral door de bevolking die oprecht vriendelijk is en bij de Thai gaat het naar mijn mening om gemaakte vriendelijkheid, en de opdringerigheid van de verkopers is voor mij gelijk in beide gebieden als je op het strand zit van b.v .Hua Hin heb je ook geen 5 minuten rust of er staat weer en verkoper net als in Bali .
  Ik heb ook zakelijk met meerdere landen in Asie te maken gehad en ook dan vond ik de Balinesen het vriendelijkst en dit niet allen ten opzichte van Thailand maar ook de Fillipijnen maar ook de Javanen .
  De natuur is voor mij in deze landen verschillend maar overal zijn mooie gebieden .
  Ik kom al ruim ruim 20 jaar ingezet diverse landen zowel op vakantie als zakelijk .

 2. Tukker zegt op

  Kan mijn toch niet geheel vinden in de conclusie van de schrijver . Ben vele malen op Bali geweest en v.w.b. de opdringerigheid van de locals is mij dat zelden overkomen .
  Maar bij de een laat je wat en bij de ander vindt je wat .
  Het valt mij altijd wel op dat de mensen die voor het eerst naar Azië reizen veel door een roze bril zien .
  Dan bedoel ik dat de locals altijd zo lief en aardig zijn . Ik persoonlijk zeg altijd voor de natuur kies ikThailand en dan bedoel ik niet Pattaya of andere badplaats en ondanks dat ik met een Thaise getrouwd ben kies ik als vakantieganger voor de Balinees . Door de Thaise glimlach moet je doorheen prikken het zelfde als het zachte karakter van de Balinees het draait tenslotte allemaal om de duit en de fluit .
  Groetjes uit Tukkerland .

 3. rob zegt op

  Dit jaar besloot ik na mijn lange vakantie van 11 weken in Thailand, er 3 weken Bali aan vast te knopen omdat ik er al weer 3 jaar niet geweest was.

  Eerlijk gezegd schrok ik mij een hoedje toen ik er was. De verkeersdrukte in het zuiden is sinds 2015 enorm toegenomen. Vanaf het vliegveld moest ik per taxi naar Canggu. In 2015 deed de taxi daar toen al zo’n 50 minuten over, deze keer 2 uur! Je staat doorlopend stil, Canggu: 3 jaar terug een vriendelijk, rustig dorp. Nu een hotspot met alle gevolgen qua verkeer, bebouwing en verdrijving van de cultuur ten gevolge.

  Het zuiden van Bali is echt vol en een en al traffic jam. En of dat zo veel oplevert voor de gemiddelde Balinees waag ik te betwijfelen. Ik heb aldaar een motorbike gehuurd en ben na twee dagen op pad gegaan naar het noorden van Bali. Normaal gesproken nam de verkeersdrukte na de plaats Tabanan altijd wel af maar zelfs de rustige binnendoor weg via Pupuan naar de omgeving Lovina was veranderd in een druk bereden weg. Eenmaal in het noorden, Kalibukbuk ( Lovina) was het in ieder geval een stuk rustiger en aangenamer om te verblijven.

 4. Rene Martin zegt op

  Een eiland vergelijken met een land vind ik zelf ook niet zo en dat zegt de schrijfster eigenlijk ook. Als je dan toch wil vergelijken dan denk ik dat je Indonesie met Thailand zou moeten vergelijken en dan kom je echt tot andere uitkomsten. Eerstgenoemde is nog diverser als Thailand en er is voor iedereen wel wat te vinden wat hij of zij aangenaam vindt. de In Bangkok heb je vaak nog meer verkeersopstoppingen als in Bali. Helaas is het erg druk in zuid Bali en ja er zijn altijd mensen die proberen extra aan de toeristen te verdienen en dat gebeurt helaas overal. Ook in Thailand bijvoorbeeld de taxichauffeurs in Phuket zijn berucht.

 5. Sjaak S zegt op

  Voor mij heeft Bali als vakantie-oord afgedaan. De eerste keer kwam ik er zo’n 24 jaar geleden en was al teleurgesteld over de kwaliteit van het eten, maar het was nog mooi. De weg van Kuta naar Ubud was een mooie straat tussen rijstvelden en bergheuvels.
  Drie jaar geleden kwam ik er weer op uitnodiging van een vriend van me die daar zijn huwelijk vierde. Niet in Ubud, maar aan de westkust.
  We werden ondergebracht in Kuta voor twee nachtjes en dit viel echt tegen. Mijn vrouw en ik reden op een scooter naar Ubud vanuit Kuta en wat was dat een verschil. De weg naar Ubud is nu één lange winkelstraat en met vrijwel alles dezelfde winkels met houtsnijwerk en souveniers. Een lange smalle weg met weinig mogelijkheden om te parkeren.
  Het verkeer op Bali is vergeleken met Thailand een verschrikking. Ik vermoed dat het aantal ongelukken hier hoger ligt dan in Thailand, gezien de manier waarop gereden wordt.
  Was het eten in 1993 al niet bijzonder, nu was het voor mijn begrippen al helemaal smakeloos. Ik kreeg het gevoel dat het woordje pedas vergeten was.
  Voor het trouwfeest werden we in een mooi resort aan de kust ondergebracht. Super de lux, maar ver van alles afgelegen. De eerste dag viel mee, het was droog, maar helaas de dag daarop regende het vrijwel de hele dag. ’s Avonds tijdens het feest was het gelukkig droog.
  De weg erheen vanuit Denpasar, de hoofdweg waarop het hele verkeer loopt, met vrachtwagens van de haven tot aan de hoofdstad, is niet meer dan een tweebaans weg. Smal, vol met bochten en slecht wegdek.
  Pas op de dag van vertrek konden we voor het eerst lekker Indonesisch eten. Een restaurant bood Makanan Padang aan met lekkere curries.
  Wij hadden geen moeite het eiland te verlaten. We zullen er hoogstwaarschijnlijk ook nooit meer heen gaan. Thailand biedt zelf genoeg goede alternatieven.

 6. Jacob zegt op

  Bali is leuk om even op vakantie te gaan maar zoals Rene zegt het is een eilandje vergelijken met een land
  Het aantal ‘attracties’ is niet te vergelijken.

  Ik ben meerder malen in Bali geweest voor werk en vakantie, maar wonen is andere koek, dat heb ik aan den lijve meegemaakt met verschillende contacten die ik daar heb. Ik spreek beide talen en ik zie geen verschil in vriendelijkheid noch opdringerigheid..

  Ik ga zeker weer een keer naar Bali maar dan wel op vakantie…

 7. jan scheys zegt op

  Ik ben 2 jaar geleden voor het eerst op Bali geweest en ik moet eerlijk toegeven dat het tegengevallen is. wel mooi en zo maar sommige delen van de stranden waren vuil, het eten is in Thailand goedkoper en beter en Thailand is zelfs goedkoper + dat de reis meer kost omdat het nog een stuk verder is…
  pluspunten: de vriendelijkheid van de mensen die daar in Bali redelijk goed Engels spreken en ik vind de bouwstijl van de tempels en zo authentieker dan de nogal kitcherige kleurrijke stijl in Thailand maar dit weegt allemaal niet op tegen de voordelen van Thailand. voor mij komt er dan ook nog bij dat ik redelijk Thai spreek wat natuurlijk ook een groot pluspunt is.
  goed dat ik er eens geweest ben maar toch een beetje ontgoocheld ook!

 8. Rene zegt op

  Bali is relaxter dan Thailand, daartegen is in Thailand het vervoer en afspraken maken weer beter dan Bali. Eten, allebei een 10, duiken is Bali iets mooier(nog wel) dan op de Koh’s op Thailand. Eten is nagenoeg zelfde prijzen,vervoer iets duurder oo Bali maar de mensen zijn goud!! Thailand werken ze iets harder daarom komt het ook iets gestrester over. En op plekken waar veel toeristen komen zijn bij allebei de verkopers opdringeriger. Ga gewoon erheen en ervaar zelf

 9. Wim van Beveren zegt op

  Ben in Beide geweest en woon al 7 jaar in Thailand, maar kies toch voor Vietnam.
  Dat zal op den duur toch de beste keus worden.

 10. Leon VREBOSCH zegt op

  Wel geef mij maar BALI ik ben er 3maal geweest en het mij telkens geboeid zoals de eerste keer, in tweede instantie is het VIETNAM, prachtig land met aangename mensen en Kwa prijs zeer en meer interessant dan BALI en zeker THAILAND. Het alle drie prachtige landen in Z-O Azië.

 11. rob zegt op

  Voordat ik Thailand als een van mijn favoriete landen ontdekte ben ik heel veel keren op Bali geweest in de tijd dat het nog niet helemaal overspoeld werd door toeristen. De laatste 6 jaar niet meer geweest, het zuiden is een gekkenhuis qua verkeer en hordes toeristen. Het noorden van het eiland, bv de omgeving van Lovina is / was nog te doen. Thailand bevalt mij veel beter, verblijf er nu gemiddeld 5 maanden per jaar en heb nog veel te ontdekken buiten de gebaande wegen. Daarnaast is ook Vietnam een aanrader.

 12. Mister BP zegt op

  Ik vind dit appels en peren vergelijken. Als ik de vergelijking tussen Thailand en Bali heb, dan kies ik voor Thailand. Maar moet ik kiezen uit Thailand aan de ene kant en Sulawesi met de kleine Sunda eilanden aan de andere kant, dan wordt het zeker de laatste. Maar de vraag is gewoon slecht. Er is geen antwoord te geven. Het ligt er helemaal aan wie je bent, in welke levensfase, wat je interesses zijn, wat je prettig of juist onprettig aan de bevolking vindt. Zelfs als ik argumenten geef waarom ik voor Sulawesi en de kleine Sunda eilanden kies, kan een ander met de zelfde argumenten voor Thailand kiezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website