Al ruim 7 maanden ligt de reiswereld praktisch volledig stil en dreigt ontslag voor velen van de 27 miljoen Europeanen die werken in de reissector; waarvan ruim 20.000 in de Nederlandse reiswereld. Daarom doen nu meer dan 20 Europese reisbrancheorganisaties, luchthavens en airlines een dringend beroep op Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: ‘Vervang quarantainebeperkingen door een EU-testprotocol voor reizigers.’

​Frank Oostdam van de ANVR: “We zijn één van de zwaarst getroffen sectoren, dus het is goed dat we dit als Europese reiswereld nu samen doen. Als ANVR vragen we al veel langer om meer eenduidige reisadviezen. Maar als het zo doorgaat, verliest 1 op de 3 mensen hun baan binnen onze sector en dat terwijl de consument niets liever zou doen dan op vakantie gaan; uiteraard met inachtneming van de juiste gezondheidsmaatregelen. Er moet iets gebeuren om de sector op gang te helpen.”

De Europese reiswereld, met meer dan 5.000 aangesloten bedrijven en hun werknemers, vragen in een open brief Von der Leyen met klem een einde te maken aan het aanhoudende gebrek aan Europese coördinatie op het gebied van reisadviezen, aan de uiteenlopende reisbeperkingen en een EU-testprotocol voor reizigers te ontwikkelen. “We dringen er dus bij u op aan om van deze kwestie een topprioriteit te maken en roepen u op om deze kwestie rechtstreeks met de staatshoofden en regeringsleiders te bespreken”.

De reissector geeft aan dat alleen zo kan worden voorkomen dat veel reisprofessionals werkloos thuis komen te zitten, prachtige bedrijven failliet gaan, grenzen gesloten blijven, waardoor (zaken)reizigers worden beperkt en landen waarvan de economieën mede afhankelijk zijn van toerisme nog verder wegzakken.

De 20 Europese organisaties wijzen Von der Leyen er tevens op dat het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) landen adviseert geen extreme reisbeperkingen te hanteren als deze noch gebaseerd zijn op risico’s, noch bewezen effectief zijn, omdat overdracht door de gemeenschap al aanwezig is. En dat is het geval in heel Europa.

De brief, ondertekend door vertegenwoordigers uit de hele toerisme- en reissector en hun werknemers van onder andere luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, spoorwegen, reisagenten, touroperators, hotels, campings, vakantieparken, taxibedrijven, verkeersbureaus, etc. eindigt met de noodkreet: “We hopen dat de EU ons niet in de steek laat”.

5 reacties op “Reissector vraagt aan EU: ‘Beëindig quarantaine, start EU-testprotocol’”

 1. Ger-Korat zegt op

  Als een land de Covid-19 goed onder controle heeft en/of veilig is dan kan dit veilige land reizigers uit een gebied waar meer Covid-19 infecties voorkomen bij aankomst verplicht in quarantaine zetten of de grens voor hen sluiten. Kijk naar het relatieve veilige Thailand en Nederland. Nederland bestempelt dan het veilige land Thailand al risicogebied door het de kleurcode oranje te geven terwijl het groen zou moeten zijn. Vervolgens vervalt elke dekking door de reisverzekeringen en mocht je er naar toe reizen heb je geen dekking meer voor aanvullende medische kosten, bagageverzekering, annuleringskosten en meer via je reisverzekering. Volkomen verkeerd en wacht eigenlijk op de eerste juridische zaak waarin dit verkeerde beleid van Nederland wordt aangevochten. Dit viel me voor het eerst op toen Estland het besluit nam om Nederland als risicogebied te bestempelen en Nederland nam “wraak” door het veilige Estland de code oranje te geven wat betekent dat het wordt afgeraden naar dit land te reizen vanwege een risico. Tijd voor actie om de Nederlandse overheid terug te fluiten.

  • Erik zegt op

   Ger, je hebt code oranje niet helemaal begrepen. Er zijn namelijk 2 redenen voor te geven, neem het voorbeeld van Estland (maar voor Thailand geldt hetzelfde). Nederland geeft Estland code oranje omdat Nederlanders daar bij aankomst in quarantaine moeten, dus beter om er niet heen te gaan. De andere reden is uiteraard bekend.

 2. Leon zegt op

  Het is heel ernstig voor alles wat met de reis industrie te maken heeft. Maar ik denk dat we gewoon moeten stoppen met vakantie reizen op dit moment. Eenieder die hier anders over denkt moet eens achter zijn oren krabbelen. Het is de manier om het virus nog sneller te verspreiden. Gewoon verbieden alle vakantie vluchten. We sponseren de KLM (een zinkend schip) met miljarden. Ze brengen je weg en er komen er een hoop ziek terug, dit is water naar de zee brengen. Dit geld overigens niet alleen voor de KLM. Vakantie vieren kan ook in eigen land. Het is erg voor de reisindustrie maar het is gewoon noodzakelijk. Het is niet uit te leggen dat vliegtuigen vol over de wereld gaan, terwijl je in Nederland om 1 uur de kroeg uitmoet.

 3. Rudolf. P. zegt op

  Eerst draai je vrijwel de hele Reis-Sector de nek om.
  Vervolgens maak je het leven zo duur dat mensen sowieso geen geld meer voor vakanties hebben.
  Zo, dan is die vrijheid weggenomen, dan op naar de volgende.
  Volgens WHO zijn er al 30 miljoen (!) mensen besmet en natuurlijk zijn ook al die 30 miljien personen getest pfff.

 4. Cornelis zegt op

  Het ‘aanhoudende gebrek aan Europese coördinatie op het gebied van reisadviezen’ kun je de EU niet verwijten, omdat de lidstaten zèlf ervoor gekozen hebben de nationale bevoegdheden in deze materie niet aan de Europese Commissie over te dragen. De reisbranche zou daarom eerst daar op moeten aandringen bij de nationale regeringen van die 27 lidstaten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website