Nederlanders reisden het afgelopen jaar vaak naar verre landen, maar veel reizigers deden dat zonder zich goed te informeren over de bestemming. Dat blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het onderzoek wijst uit dat maar 28 procent van de Nederlanders die het afgelopen jaar op vakantie gingen buiten Europa, eerst het reisadvies van het land checkte. En 37 procent van deze groep Nederlanders informeerde zich over vaccinaties of malariatabletten voordat ze vertrokken. Ook zocht maar 18 procent van de reizigers naar verre bestemmingen informatie op over wetten en gebruiken in dat land.

Goede voorbereiding voorkomt veel ellende

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken roept daarom Nederlanders op zich beter voor te bereiden. Zeker bij reizen buiten Europa. ‘Ik gun iedereen een onbezorgde vakantie, maar daar heb je als vakantieganger zelf ook een hand in’ volgens minister Blok. ‘Je kunt veel ellende voorkomen door je goed voor te bereiden op je reis. Check daarom voor je vertrekt het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zeker voor verre en onbekende bestemmingen’.

Veiligheid is belangrijk bij keuze reisbestemming

Uit het onderzoek van NBTC-NIPO blijkt dat veiligheid een belangrijke factor is bij de keuze van een vakantiebestemming:

 • Ongeveer twee derde van de ondervraagden gaf aan dat de gezondheidssituatie in een land meeweegt bij de keuze voor een bestemming.
 • Voor 61 procent van de Nederlanders speelt terrorismedreiging een belangrijke rol bij hun keuze.
 • De helft van de Nederlanders weegt het risico op natuurgeweld of rampen mee.
 • Voor 53 procent van de Nederlanders is de politieke situatie in een land ook belangrijk in hun overweging.

Reisadviezen en reischecklist

Een goed voorbereide vakantie begint volgens Blok bij het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zeker als u een verre en onbekende bestemming heeft uitgekozen. Het ministerie heeft voor ieder land in de wereld zo’n reisadvies opgesteld, met informatie over de veiligheid ter plekke. Ook kunnen reizigers vanaf nu gebruik maken van de BZ reischecklist. De checklist bevat nuttige informatie en adviezen voor op reis.

Hulp aan Nederlanders in het buitenland

Mocht het toch fout gaan, dan staat Buitenlandse Zaken klaar om Nederlanders in nood te helpen. Het 24/7 BZ Contactcenter is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor Nederlanders met een hulpvraag.

BZ op vakantiebeurs 2019

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is ook dit jaar weer vertegenwoordigd op de Vakantiebeurs en zal hier aandacht vragen voor het belang van een goede voorbereiding op reis. Dat doet het ministerie samen met de GGD, de Douane en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het ‘NL Reist Plein’. Omdat voorkomen simpelweg beter is dan genezen.

7 reacties op “Nederlandse vakantiegangers vaak onvoorbereid naar verre bestemming”

 1. Nicky zegt op

  Hoe vaak hebben we dit al meegemaakt? vakantiegangers die niet eens weten waar hun vakantiebestemming ligt.Toen wij in `97 de eerste keer naar Thailand gingen hadden we al 3 reisboeken achter de kiezen. Hadden zelfs een klein handboek bij ons. En dat niet alleen naar Thailand, maar naar alle vreemde oorden. Die reisboeken hebben we nog altijd. Een mooie herinnering van voor de digitale wereld. Ondanks dat we in het begin altijd georganiseerde reizen deden, waren we toch goed voorbereid. Wisten toch altijd een beetje wat we konden verwachten.Was ook wel handig als je een reisgids had die je moeilijk kon verstaan.
  Zelfs nu we al jaren in Thailand wonen, zoeken we nog informatie op als we naar een andere provincie rijden.

  • Lung Theo zegt op

   Ik kwam 39 jaar geleden voor het eerst naar Thailand. Buiten de naam wist ik niets van dat land. Het was een georganiseerde reis maar eens we in het hotel waren hebben ik en 2 vrienden mij van heel dat gezelschap niks meer aangetrokken en hebben aan geen enkele groepsuitstap mee gedaan. Een jaar later kwamen wij drie solo terug en wisten buiten de kroegen in Pattaya nog altijd niks van dat land. Waarom bang en voorzichtig zijn? Sterven moet je toch ooit. Nu woon ik er al 13 jaar en heb noch nooit een tempel bezocht. Ik geloof in niks. Punt, uit. Heb al wel heel Thailand en alle buurlanden bezocht alles zonder iets te weten over de streek.

 2. Hans van der Veen zegt op

  Voordat ik naar Thailand ging heb ik 2 maanden zoveel mogelijk op Internet opgezocht. Om te weten hoe het volk is het land en de wet. Toen ben in 2011- 3 maanden heel Thailand doorgereisd. Van 12 December 2011 tot 12 Maart 2012. Van Noord naar Zuid en West naar Oost. Met de trein en bussen. Ik kwam tuis en had meteen besloten om voorgoed terug te gaan. 3 maanden later was ik terug voor goed. Hier getrouwd en huis. Nooit spijt van gehad. Heb over de eerste reis een heel goed professionele video gemaakt Ik zat vroeger in het vak, maakte bedrijfs films. De video kan ik helaas niet plaatsen. https://www.youtube.com/watch?v=ASo6h0o8TpA

 3. Jacob zegt op

  Kwam hier werken in de vorige eeuw
  Wist niks van het land, Werkgever vroeg woensdag of ik zin had in baan in Thailand, vrijdag ging ik kijken, dinsdag terug en een week later vertrokken, vrouw kwam een paar maand later.. wat die had haar werk in NL
  Zit hier nu nog…..

  Op bepaalde zaken kan je jezelf niet voorbereiden en voorbereiding op zich zou voor mij de pret van de verrassing weghalen

 4. Harrie zegt op

  Toen we in November aan kwam zat er een familie naast me in het vliegtuig, ze hadden niks geboekt, ze wisten niet wat ze met het papiertje van de visa aan moesten.

  Onbegrijpelijk, we hebben ze maar op sleeptouw genomen, na ons hotel in Bangkok,
  Voordeel we zijn vrienden voor het leven geworden, en ze gaan in November weer mee na Thailand.

 5. RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

  “Op de bonnefooi” noemen jullie dat toch.
  Zal ook wel zijn charme hebben.

  https://onzetaal.nl/taaladvies/op-de-bonnefooi/

  • Jacob zegt op

   Backpackers, de originele ontdekkingsreizigers, doen en konden soms niet anders

   Wij zijn meer de ‘luxe’ toeristen, paden zijn voor ons getreden en dan moeten we ons nog voorbereiden??

   Ronny heeft het goed, bonnefooi….das was de manier om te gaan, nu zijn we wat ouder en wordt het wellicht iets anders. Ook ik zoek en boek met internet als mijn trouwe makker..

   Maar vroeger was het leuker, stap op trein of in auto en gaan met die banaan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website