In 2023 gingen Nederlanders van 15 jaar en ouder gemiddeld 2,5 keer op vakantie, wat neerkomt op een totaal van 37,6 miljoen vakanties. Toch bleef een aanzienlijk deel van de bevolking thuis: maar liefst 19 procent.

Dit is een daling vergeleken met 2020, het eerste jaar van de coronacrisis, toen 32 procent van de Nederlanders thuisbleef. Vanaf 2021 begon het aantal thuisblijvers weer te dalen. Het CBS, dat deze cijfers publiceerde op basis van het CBS Vakantieonderzoek, laat zien dat een derde van de mensen die niet op vakantie gingen, hiervoor kozen omdat ze liever thuis blijven.

Wie blijven er thuis?

Met name ouderen blijken vaker thuis te blijven dan jongeren. Van de 75-plussers ging 44 procent niet op vakantie, terwijl dit percentage onder 15- tot 25-jarigen slechts 12 procent was. Het inkomen speelt ook een belangrijke rol: van de laagste inkomensgroep bleef 38 procent thuis, tegenover slechts 8 procent van de hoogste inkomensgroep. Bovendien gingen mensen uit eenpersoonshuishoudens of eenoudergezinnen vaker niet op vakantie dan mensen uit andere typen huishoudens.

Redenen om thuis te blijven

Van de 15-plussers die in 2023 niet op vakantie gingen, gaf ruim 33 procent aan dat zij liever thuis blijven. Andere redenen die werden genoemd, waren gezondheidsproblemen, financiële beperkingen, tijdgebrek door werk, studie of familieverplichtingen. Veiligheidsredenen werden het minst vaak genoemd.

Gezondheid en thuisblijven

Voor 43 procent van de 65-plussers was gezondheid de voornaamste reden om thuis te blijven. Bij de 45- tot 65-jarigen was de voorkeur om thuis te blijven de meest genoemde reden. Voor mensen tot 45 jaar waren werkdruk, studie en financiële beperkingen de belangrijkste redenen om niet op vakantie te gaan, waarbij beide redenen door 37 procent van de thuisblijvers in deze leeftijdsgroep werden genoemd.

Financiële beperkingen

Geldgebrek speelt vooral een rol bij mensen onder de 45 jaar en bij mensen in de laagste inkomensgroep. Van deze groep thuisblijvers gaf 44 procent aan om deze reden niet op vakantie te zijn gegaan. In de hoogste en middeninkomensgroepen is dit percentage aanzienlijk lager, rond de 20 procent.

Bron: CBS

2 reacties op “Eén op de vijf Nederlanders ging in 2023 niet op vakantie”

 1. Sjaak S zegt op

  Echt? Dat zijn de redenen waarom je niet op vakantie gaat?
  Dit is nou toch echt iets waar ik van opkijk. Je gaat niet omdat je niet genoeg geld hebt. Zou het dan ook zo zijn dat mensen minder luxueuze artikelen kopen om dezelfde reden? Of misschien geen auto hebben, omdat ze te oud zijn of er het geld niet meer voor hebben?
  Toen ik de kop van dat artikel zag, dacht ik dat er nou redenen zouden komen die we niet verwachtten.
  Dit is echter in de trant van: water is nat, vuur is heet, ijs is koud…

  • Henk zegt op

   Dat denk ik dan weer van wel. Je kunt je euro maar eenmaal uitgeven. Het is kiezen: een nieuw luxueus artikel of een vakantie? De aanbetaling van een nieuwe auto of een vakantie? Geen zin meer om te moeten sparen voor een vakantie? Vakantie is geen recht. Vakantie is ook geen plicht. Zelf was ik voorheen niet iemand die graag naar Frankrijk, Duitsland of elders ging voor wat vertier. Pas toen ik mijn vrouw tegen kwam vond ik het wel leuk om jaarlijks naar Thailand af te reizen. Om haar. Nu ben ik er definitief. Om haar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website