Vanaf nu gaan verschillende reisondernemingen, aangesloten bij reisbrancheorganisatie ANVR, op verzoek van reizigers reizen uitvoeren naar allerlei bestemmingen wereldwijd.

Nu bijna 80% van de Nederlandse 18+’ers volledig is gevaccineerd en steunmaatregelen, volgens het kabinet, niet meer nodig zijn omdat er praktisch geen beperkende maatregelen meer zijn, ziet de reissector ruimte om veilig en verantwoord reizen te verzorgen naar zowel bestemmingen binnen als buiten Europa.

​De ANVR gaat er van uit, zoals tijdens de persconferentie van dinsdag 14 september bekend werd gemaakt door demissionair minister-president Mark Rutte, dat het kabinet bij “het precies kijken naar wat voor steun nodig is” voor de horeca, ook de zwaar getroffen reissector hierin meeneemt.

De koepelorganisatie heeft er de afgelopen weken bij de overheid nadrukkelijk op aangedrongen steunmaatregelen te verlengen en zal dit ook de komende weken blijven doen. Reisondernemingen, en met name verre-reizen-specialisten die al 1,5 jaar volledig stilliggen, hebben deze steun hard nodig. Temeer daar alle reisadviezen voor bestemmingen buiten Europa nog niet op geel komen te staan.

De belangrijkste belemmering voor het uitvoeren van reizen en vakanties naar bestemmingen buiten de Europese Unie is namelijk nog steeds de negatieve reisadvisering vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken. Reisondernemingen kunnen al meer dan 1,5 jaar niet ondernemen, terwijl de wereld er nu echt anders voor staat, aldus de reiskoepel. De Nederlandse overheid zou bij het bepalen van de reisadviezen een goed voorbeeld kunnen nemen aan haar Duitse collega’s, die de quarantaineplicht voor gevaccineerde reizigers bij terugkeer hebben opgeheven. En als je niet in quarantaine hoeft na terugkeer, is het bestemmingsland ook veilig genoeg om naar toe te gaan.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: “Ons advies aan het kabinet om de huidige reisadvisering wereldwijd aan te passen naar geel of zelfs groen is simpelweg omdat het echt kan. De succesvolle vaccinatiecampagne zorgt nu al voor bijna 80% volledig gevaccineerden, die -uiteraard met inachtneming van de maatregelen vanuit reisdienstleveranciers en lokale overheden- vrij zouden moeten kunnen reizen wereldwijd. En tal van reizigers willen dat ook, merken onze reisorganisaties!”

Vooruitlopend op de mogelijke aanpassingen van reisadviezen in het najaar, zoals het ministerie in een gesprek met de ANVR afgelopen week heeft laten weten, gaan sommige reisondernemingen nu al over tot het uitvoeren van reizen naar oranje bestemmingen, maar alleen als zij de reis goed en veilig kunnen verzorgen zonder onmogelijke inreisbeperkingen en als de klant het wil.
Als de klant een reis heeft geboekt naar een oranje bestemming en de reisonderneming kan op het moment van vertrek de reis verantwoord en veilig uitvoeren, staat niets in de weg om de reis naar deze oranje bestemming uit te voeren. Heeft de klant geboekt naar een gele bestemming en verandert voor vertrek de bestemming naar oranje, dan heeft de klant in overleg met de reisorganisatie de mogelijkheid om te gaan of om zijn reis om te boeken.

De ANVR gaat er vanuit, en roept reisverzekeraars ook op, dat zij in deze veranderende reiswereld ook hun rol pakken in het verzekerd op reis gaan. Daarnaast nodigt de ANVR het kabinet en het ministerie uit om in overleg met de reissector reizen wereldwijd weer mogelijk te maken door reisadviezen aan te passen.

4 reacties op “ANVR-reisondernemingen gaan wereldwijd reizen uitvoeren omdat het kan!”

 1. Jan Willem zegt op

  Dit heeft een hoog WC eend gehalte.
  (wij van WC eend adviseren WC eend)

  De ANVR negeert compleet de regelgeving van het vakantieland.
  De ANVR gaat er ten onrechte van uit dat verzekeringsmaatschappijen hun helpen ten koste van hun eigen inkomsten. Lees uitbetalen claims als dit volgens de regels niet hoeft ivm de kleur codering.

  • Dennis zegt op

   Nee, dat ziet u net helemaal verkeerd.

   Het zit zo: de regelgeving van het vakantieland doen helemaal niet ter zake. Daar heeft een Nederlandse verzekeraar niets mee nodig. Waar het WEL om gaat, is de codering (groen, geel, oranje, rood) van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als die zegt “Land A is rood, land B groen”, dan zou volgens de geldende polis (volgens Nederlands Recht!!) de verzekering in land A niets dekken.

   Wat de ANVR nu (in mijn optiek terecht) wil, is dat het Ministerie niet per definitie alles buiten Europa op oranje of rood gooit, maar per land een op maat gesneden advies. Pas dan kunnen verzekeraars ook gaan uitbetalen (wat niet hun hobby is, wel hun werk en daarop kunnen ze dan eventueel “in rechte” worden aangesproken), En pas dan kunnen Nederlanders ook weer met een gerust hart (want verzekerd!) op vakantie.

   • willem zegt op

    Dennis heeft totaal gelijk. Landen dienen individueel beoordeeld te worden. Is de situatie daar redelijk tot goed dan is geel of groen op zijn plaats. Niet zoals vorig jaar waar er bijna 0 besmettingen in Thailand waren en Thailand toch op oranje stond. En Dennis heeft ook helemaal gelijk vwb de verzekeringsmaatschappijen. Die grijpen alleen alle mogelijkheden aan om niet te hoeven betalen. Er zijn waren in de corona crisis veel landen waar het risico lager was dan in Nederland. Toch zouden verzekeringen niet uitbetalen omdat ze alleen op het algemene advies afgaan en niet op het feitelijke risico. Weer het voorbeeld Thailand in het eerste jaar conona.

  • Duvina zegt op

   Ben ik met je eens. Hoeveel besmettingen zijn er niet gekomen vanuit de zuid Europese landen. Dan mogen wij wel behoorlijk gevaccineerd zijn maar in Afrikaanse landen is het drama. Welke varianten daar ontwikkeld worden is nog niet bekend. Er komen een groot aantal besmette mensen uit o.a. Gambia. Staat in de top 10 van meeste besmettingen in de UK. Gevaccineerden kunnen dit ook alsnog krijgen en wellicht is een nieuwe variant nog erger. Denk na. Pas reizen als de vaccinatie graad in desbetreffende land 70% is heb ik al eerder gehoord


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website