Sinulog hét festival van de Filippijnen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: ,
27 januari 2016

Thailand kent heel wat ‘feestelijkheden’ zoals Songkran, Loy Krathong, het bloemenfestival van Chiangmai en de olifanten parade in Surin, om maar te zwijgen van de vele Boeddha dagen. Voor de Filippijnen is Sinulog hét ultieme feest van het jaar.

Bangkok is dé draaischijf voor iedereen die wat verder wil reizen dan Thailand of een combinatiereis wil ondernemen. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Laos, Cambodja, China, Vietnam en Maleisië liggen bijna om de hoek. Indonesië en de Filippijnen zijn binnen enkele vlieguren bereikbaar en low-cost vluchten zijn in meer dan voldoende mate voorhanden.

Rust zoeker

Ditmaal kies ik er voor om na twee enerverende maar uiterst vermoeiende dagen Bangkok en evenzoveel dagen Manilla de rust op te zoeken op het eiland Mactan vlakbij de grote Filippijnse plaats Cebu. Met bijna een miljoen inwoners ook wel de koningin van het zuiden genoemd. Bij de reisvoorbereiding is mijn oog gevallen op het Cordova Reef Village Resort dat een oase van rust pretendeert. Een paar extra boeken gaan mee op reis. En toegegeven het resort is prachtig en als je rust zoekt een uitgelezen bestemming. Echter er komt een kink in de spreekwoordelijke kabel want, zo verneem ik, dit weekend gaat het jaarlijkse Sinulog festival in Cebu plaatsvinden en dat mag ik volgens kenners onder geen voorwaarde missen.

Het Sinulog verhaal

Van oudsher is “Sinulog” een gebedsdans die door de vroege Cebuanos, de eerste bewoners van het oude Sugbu, de voormalige naam van de stad Cebu, werd uitgevoerd. De eerste bewoners van Sugbu waren heidenen die de goden aanbaden, waarvan men aannam dat die in de rotsformaties, in grote bomen en in de rivieren huisden. Op die plaatsen werd een deel van de oogst en het beste deel van de slacht geofferd.

De Pahina rivier die naar de zuidelijke vlakte van Cebu loopt werd beschouwd als de woonplaats van bovennatuurlijke krachten, dus daar deponeerden de eerste inwoners van Cebu hun offergaven. Om de Goden mild te stemmen voerden de Cebuanos dansen uit waarbij de beweging en de stroming van de rivier tot uitdrukking werd gebracht. De stroming van het water heet in het Cebuano spraakgebruik “sulog” en de afleiding daarvan “sinulog.” Aldus werd de gebedsdans bekend onder deze naam.

Door de Spaanse overheersing werden de inwoners in de 16e eeuw tot het Christendom overgehaald, maar de uitvoering van “sinulog” bleef bestaan. Menigeen kan zich wellicht de Portugese zeevaarder Magellan uit de geschiedenisboekjes herinneren die in dienst van de Spaanse koning Charles I heel wat wereldzeeën heeft bevaren. In 1521 riep Cebu zijn hulp in tegen aartsvijand, het nabij gelegen eiland Mactan. De geboden hulp werd Magellan echter fataal want een giftige op hem afgeschoten pijl maakte een einde aan zijn leven.

De dansen werden destijds uitgevoerd op de binnenplaats van de nieuwe christelijke kerk van de heilige Augustinus, tegenwoordig de basiliek Minore del Santo Nino. De Sinulog dans is uitgegroeid tot een van de belangrijkste onderdelen van het grootste feest van de Filippijnen dat jaarlijks in het derde weekend van januari groots wordt gevierd. De basiliek met een groot binnenplein in de openlucht vormt nog steeds het middelpunt van de festiviteiten.
Maar liefst twee miljoen bezoekers deelden in de vreugde van dans en heel veel marktkraampjes zorgden voor de inwendige mens.

Grootvader van 12 kinderen

Terug in het resort wandel ik nog even door het kleine plaatsje Cordova en maak een foto van een aantal kinderen die zich vermaken bij een fiets met daaraan vastgekoppeld een bakje voor het vervoer van twee personen. Hét vervoermiddel op dit eiland. Laat op het schermpje het resultaat aan hen zien en het enthousiasme kent geen grenzen. Een hi-five met al het grut dat inmiddels tot een twaalftal is uitgegroeid. Een paar tellen daarna komen de kinderen een voor een naar mij toe, geven een hand en drukken mijn uitgestoken hand tegen hun voorhoofdje. De betekenis krijg ik van een van de omstanders te horen. De kinderen beschouwen mij daarmee als hun grootvader. Als ik na die heuglijke tijding bij een stalletje wat snoep voor hen koop is het feest helemaal compleet.

Zoek maar snel mijn luxueuze onderkomen op en besef maar al te goed dat ik een bevoorrecht mens ben.

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Sinulog hét festival van de Filippijnen”

  1. Boonma Somchan zegt op

    Pi ilin mo nang Pillipinas let ‘s choose the Phillippines it ‘ s MORE fun in the Phillippines ,ben ik nu een een landverrader ?.. nee ! in Thailand heeft mijn wiegje ooit gestaan ,ben ik deels opgegroeid ,staat de stupa van mijn overleden vrouw in dezelfde Wat waar we ooit getrouwd waren bla bla het leven gaat gewoon verder en ja mijn huidige vriendin is pinay dit jaar gaan we trouwen op la islas Pillipinas

    Met vr gr van een INDO In Nederland Door Omstandigheden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website