Joseph in Azië (deel 9)

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , ,
7 maart 2020

Vanaf Ho Chi Minh City gaat de reis met Vietnam Airlines verder naar het aan zee gelegen Nha Trang. De plaats zelf heeft geen luchthaven dus landen we een goed uur later in het nabijgelegen Cam Rahn. Bij de uitgang staan bussen klaar die je voor slechts 60.000 dong oftewel een fractie meer dan 2 euro p.p. binnen drie kwartier naar Nha Trang vervoeren.

Vreemd genoeg heeft de plaats als je de verschillende verhalen op internet moet geloven geen geweldige reputatie vanwege de vele Russische toeristen die er verblijven. Er gaan inderdaad veel Russen naar Nha Trang maar het zijn overwegend keurige mensen waar totaal niets op is aan te merken. Wij hebben met heel wat bijzonder aardige mensen kennis gemaakt en op de vraag waarom deze plaats zo bij de Russen in de smaak valt kregen wij een alleszins begrijpelijk antwoord van een dame die de Engelse taal redelijk machtig was.

Haar toelichting: “Slechts weinigen van mijn landgenoten spreken een vreemde taal en hier treffen ze Russische winkels aan en opschriften in onze taal. Daarbij voelen ze zich ook een beetje thuis gezien de vele landgenoten waarmee ze een gesprek kunnen voeren. Jullie redden je heel wat beter in het Engels en die taal is voor heel veel Russen op dit moment nog een moeilijk iets.” Een heel begrijpelijke uiteenzetting.

Onderstaande opmerking die te lezen staat op de site Backpacken in Azië.nl is naar onze mening volkomen misplaatst:

‘Nha Trang heeft een redelijk strand, maar door de volop aanwezige Russen en onvriendelijke bevolking, heerst hier geen leuke sfeer.’

De sfeer is er uitstekend en de mensen zijn zeer vriendelijk. Verder zijn er mooi aangelegde wandelpaden langs de kustlijn en gezellige etablissementen. Bezoek maar eens het direct aan zee gelegen Louisiane Brewhouse met de eigen ambachtelijke bierbrouwerij met uitzonderlijke bieren en elke avond levende muziek.

Een andere aardige drink- en eetgelegenheid is de ongeveer 300 meter verder richting centrum direct aan zee gelegen Sailing Club. Ga daar eten en wandel daarna over het mooi aangelegde pad langs het strand naar het Louisiana Brewhouse om een afzakkertje te nemen en te genieten van de vrolijke muziek. Ja, ook daar zitten de nodige Russen waarop totaal niets is aan te merken.

We moeten eens gaan beseffen dat grote delen van dit enorme grote land lang van internationale contacten verstoken zijn geweest en de gewone mensen pas sinds enkele jaren meer van de wereld kunnen zien. Ga maar eens een gesprekje aan of ben eens aardig zonder vooroordeel. De communistische ideologie tref je niet in Vietnam noch bij de Russen die je hier ontmoet aan. Dat Vietnams Vader des Vaderlands; Ho Chi Minh destijds zijn toevlucht tot Moskou zocht om zijn land onafhankelijk van Frankrijk te maken is zeer begrijpelijk. Geen enkel ander land wilde de Fransen afvallen. Dat daar de afgrijselijke Vietnamoorlog uit voortvloeide zal voor ieder weldenkend mens nog steeds onbegrijpelijk en onthutsend zijn. Rusland werd jarenlang als de grote boeman beschouwd en wellicht is het de hoogste tijd om met andere ogen naar dit land te kijken en de vooringenomen mening eens aan te passen. De Russen die wij in Nha Trang hebben ontmoet waren zeer beschaafd en uiterst vriendelijk.

Na deze persoonlijke zielenroerselen gaan we weer opgelucht verder op reis. De eerste maal dat ik Nha Trang bezocht is alweer twintig jaar geleden. Destijds ging de reis per bus vanuit Saigon richting Hanoi en kon je overal uitstappen waar je wilde om een dag of dagen later weer verder te reizen, een soort hop on – hop off bus. Ken de stad eerlijk gezegd niet meer terug want in die twintig jaar is uiteraard veel veranderd.

Vanuit Nha Trang is een uitstapje naar het 135 kilometer verder en 1500 meter hoger gelegen voormalige Franse koloniale Da Lat een mooie trip. Voor ongeveer 80 euro kun je een taxi nemen die je via een prachtige omweg over de Omega Pas er heen brengt. Het voordeel is dat je de chauffeur op diverse plaatsen kunt laten stoppen om te genieten van het fraaie uitzicht over het dal en mooie foto’s kunt maken. Uiteraard zijn er ook diverse goedkopere manieren om naar Dalat te reizen. Wij zijn eerder in Dalat geweest en besluiten om ditmaal naar het ongeveer 550 kilometer verder gelegen Danang te reizen. De plaats is evenals Nha Trang aan de Zuid-Chinese zee gelegen tussen de Hué en Hoi An. Hoewel dit ook per bus en trein mogelijk is verkiezen wij het toch om te vliegen en binnen een uur daar te zijn. Inmiddels hebben we het aan zee gelegen Royal Lotus hotel voor enkele dagen geboekt.

Hoe de reis verder gaat verlopen blijft ook voor ons nog een verrassing en dat is het leuke van op eigen gelegenheid reizen. We zien het wel.

7 reacties op “Joseph in Azië (deel 9)”

 1. KeesPattaya zegt op

  Leuk om eens iets over Na Trang te lezen. Ik ben er 10 jaar geleden geweest en ook toen waren de meeste bezoekers Russen. Er werd mij toen verteld dat dit kwam vanwege het feit dat er op de luchthaven slechts 1 internationale vlucht per dag kwam , en dat deze vlucht uit Moskou kwam. En ik kan alleen maar bevestigen dat deze Russen zich keurig gedroegen. Inderdaad een leuke boulevard en , in tegenstelling tot Pattaya , reden er toen geen brommers op. Louisiana Brewhouse is inderdaad een leuke plaats om er wat te drinken. En vlak bij mijn hotel had je een open bar met muziek. Daar was ik de enige toerist tussen de lokale bevolking , maar werd hartelijk ontvangen.

  • Leo Th. zegt op

   In Jomtien raakte ik een keer bij het zwembad van het appartementencomplex waar wij logeerden in gesprek met een jonge Rus, die uitstekend Engels sprak. Op mijn vraag waarom er zoveel landgenoten van hem Pattaya als vakantiebestemming verkozen, antwoordde hij dat het aanbod in grote mate bepaald werd door de reisorganisator in Rusland. De keuze was volgens hem hoofdzakelijk afhankelijk van de te betalen prijs. Komt in feite overeen met wat er aan jou werd verteld, namelijk dat de enige internationale vlucht in Na Trang uit Moskou kwam. Ondanks het positieve verslag van Joseph zou ik Na Trang niet op mijn verlanglijstje plaatsen. De oververtegenwoordiging van Russen met de daarbij gepaard gaande Russische teksten op winkels e.d. nodigen mij niet uit om daar te verblijven. Zou ook het geval zijn wanneer er bij wijze van spreken voornamelijk Scandinaviërs, Australiërs, Chinezen, Indiërs, Engelsen, Duitsers of Nederlanders zouden komen terwijl ik er totaal geen bezwaar tegen zou hebben om in deze landen op vakantie te gaan. Overigens Joseph, je zit niet stil. Integendeel, je reist heel wat af en zo te lezen genieten jij en je vriendin met volle teugen van. Veel plezier verder!

 2. stevenl zegt op

  Ik ben lang geleden in Nha Thrang geweest, voor de Russen er waren, maar moet toch onderschrijven dat ik het onvriendelijk vond en er geen leuke sfeer heerste. Ik vond en vind Thailand veel, veel aangenamer.

  • Peer zegt op

   Ja Steven,
   Ik ben het met je eens! Ik ben eigenlijk ‘n positieveling en heb na m’n eerste verblijf in Nha Thrang nog ‘n herkansing daar geprobeerd. Toen was het mistroostig weer maar m’n ervaring was er hetzelfde, helaas.
   Vond Ho Chi Minh-city qua inwoners gezellig en gemoedelijker.
   Zou het door de invloed vd Fransen of Amerikanen komen of hebben de katholieken daar debet aan gehad.

   • Joseph zegt op

    Beste Steven en Peer, zoals Steven al schreef is het lang geleden dat hij er is geweest en Peer kennende denk ik dat eveneens. Ook in Thailand hadden velen een aversie tegen de Russen die opeens Pattaya hadden ontdekt. Inmiddels zijn wij elders in Vietnam neergestreken maar denken met veel plezier terug aan Nha Trang. Wij verbleven in een keurig hotel (****) waar overwegend Russen verbleven die zich allen meer dan correct gedroegen. De sfeer was perfect en iedereen was uitermate vriendelijk. Russen en Vietnamezen. Ga zelf maar eens poolshoogte nemen en jullie mening zal veranderen. Zeker weten.

    • Peer zegt op

     Sawadee Khrub Joseph,
     Nee, het was nog vóór de tijd dat de Russen er kwamen.
     Het waren juist de Vietnamesen die niet zó aardig bleken.
     Daarentegen heb ik ook door het Westen gefietst bij de Laotiaanse grens en dáár waren de mensen superaardig, daarom dacht ik dat de mentaliteit door oa de westelingen verpest is.
     Prettige tocht door Vietnam toegewenst. En misschien treffen we mekaar nog jullie laatste dagen in Bangkok.

 3. Tiger zegt op

  Ik moet zeggen 2x in nha Trang geweest. 1e keer verschrikkelijk, maar besloten het 2e kans te geven. En helaas toen ook niet leuk, Russen die ruzie proberen te zoeken. Vietnamezen zelf zijn er ook niet blij mee. Strand ook niet bijzonder, voor strand is da nang vele malen beter en vriendelijker.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website