Joseph in Azië (deel 6)

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: ,
17 februari 2020

Na een aantal heerlijke dagen in Kampot en omgeving reis ik per bus terug naar Phnom Penh en neem na een aantal weken afscheid van Cambodja. Heerlijk om niet volgens een vast plan te reizen en het schema van dag tot dag te kunnen aanpassen.

Heb een ticket geboekt richting Thailand en ga weer eens een weekje naar Chiangmai, de plaats waaraan ik zoveel mooie maar ook trieste herinneringen bewaar. Het was de eerste plaats die ik in Thailand, nu ongeveer 25 jaar geleden, leerde kennen. Een oud-collega had zich na zijn pensionering in het nabijgelegen Chiangdao gevestigd en ik had hem beloofd hem daar op te komen zoeken. Wij gingen gelijktijdig met pensioen en had alle tijd van de wereld dus opgewekt richting Thailand. Helaas pakte het allemaal anders uit en overleed mijn Nederlandse vrouw na ons bezoek aan Chiangmai op het mooie eiland Koh Lanta aan een acuut hartinfarct. Na terugkeer in Nederland werd ik door mijn oude maat overgehaald om mijn verdriet bij hem in Thailand te komen verwerken. Zal mijn droeve periode niet gaan verhalen maar heb in die tijd veel in het bijzonder van Noord- en Oost Thailand gezien waar ik vaak aan terugdenk. Helaas is mijn ‘redder in nood’ een vijftal jaren geleden zelf ook overleden.

Het leven gaat verder

Het heeft geen enkele zin om bij de pakken neer te gaan zitten en zo leerde ik een dame kennen die eveneens geheel plotseling haar echtgenoot had verloren. We hebben inmiddels al 23 jaar ‘verkering’ en een bijzonder fijne latrelatie. Drie maanden op reis is naar de mening van mijn jongedame -zij is maar liefst 2½ jaar jonger- voor haar toch aan de lange kant. Dus het compromis werd gesloten en binnenkort treffen we elkaar in Bangkok en reizen na een paar dagen samen verder naar Vietnam om in april als de lente ontwaakt weer in eigen land te genieten.

Chiangmai

Ben een jaar of drie geleden er voor het laatst geweest maar ken er nog aardig de weg. Heb mijn intrek genomen in het Chiangmai Plaza Hotel vlakbij de Anusarn Markt en Night Bazaar gelegen. Het hotel bestaat al de nodige jaren maar straalt nog steeds de grandeur van weleer uit. Grote lounge waar in het begin van de avond rustig wordt gemusiceerd, afwisselend op oude Thaise instrumenten en door een pianist. Portier in traditionele Thaise kledij en idem de jongeman die achter de bar staat. Heerlijk rustig sfeertje en mooie grote kamers met op de hogere etages uitzicht over de stad. Google maar eens op internet en bekijk de foto’s.

De Anusarn markt met de vele restaurantjes ligt om de hoek en de eerste avond bezoek ik het in mijn ogen beste visrestaurant Mho O Cha. Als de eigenaar, die met zijn manke been steeds achter de ‘rekentafel’ zit en alles goed bekijkt, mij ontwaard zwaait hij me met beide armen toe, want in Chiangmai ben ik al jaren een vaste klant van hem en geniet van vis en vooral van zijn krab-curry. Het is bekend; restaurants zijn er in de stad in overvloed maar de krab van Mho O Cha is niet te evenaren.

Chiangmai pareltjes

Het zijn vaak de kleine dingen die een vakantie zo apart maken en ik ga nog twee van mijn pareltjes verklappen. Wil je eens heerlijk rustig onder het groen van een uitstekende kop koffie met perfect gebak of een puur sapje genieten wandel dan maar mee. We lopen vanaf de Thapei Road richting brug over de Ping rivier en slaan direct na de brug rechtsaf en gaan de eerste de beste straat links in. Tegen een muur zie je het bordje met de tekst: Love at first bite.

Een kleine honderd meter verder ben je er. De kleine bijzondere uitspanning is bij de Thai beter bekend dan bij de toeristen. Heerlijk even uitblazen en genieten. De zaak is geopend vanaf half negen in de ochtend tot 18.00 uur.

Als je over vervoer beschikt en genoten hebt van Love at first bite dan is het een leuk uitstapje om je weg te vervolgen naar de ongeveer dertig kilometer verder gelegen plaats Lamphun. Heel eenvoudig steeds maar rechtdoor waar je aanvankelijk gedurende een aantal kilometers verwelkomt wordt door oeroude bomen omwonden met oranje sjerpen. Lamphun herbergt een bij de Thaise bevolking in hoog aanzien staande tempel de Wat Phthathariphunchiai. Voor mij is het na de koffie altijd een vast ritueel om per scooter er heen te rijden en geloof mij op mijn woord; tot op heden is mij nog nimmer iets overkomen. Boeddha heeft het goed met mij voor. Overigens ligt bijna tegenover het tempelcomplex ook een bijzonder aardig oudheidkundig museum dat alleszins een bezoek waard is.

Voor de avonduren na het maal wandelen we over de Night Market richting het gebouw Night Bazaar waar ook het gebouwtje van de Tourist Police is gevestigd. Recht daar tegenover zie je een ingang met het opschrift KALARE Food & Shopping Center. Wandel daar naar binnen en na pakweg 30 meter zie je aan je rechterhand een niet erg opvallend bord met opschrift Boy Blues Bar. Ga via de trap naar boven en geniet van een heerlijk sfeervol avondje vol muziek. Elke avond spelen er drie verschillende orkestjes. Veel plezier!

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Joseph in Azië (deel 6)”

  1. Jan zegt op

    Leuke gewone info van je reis. Bedankt voor je verhalen en gezelligheid gisteravond in 1 van die 2 Cherrybars.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website