Joseph in Azië (deel 16)

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags:
2 april 2020

De geruchten dat het Avani hotel waar wij in Pattaya logeren dicht gaat worden steeds sterker. Het hotel heeft maar liefst 300 kamers waarvan slechts enkele zijn bezet.

Vanochtend zaten we in totaal met een achttal mensen aan het ontbijt en zagen het personeel ietwat zenuwachtig met elkaar converseren vanwege het feit dat de hoofddirectie van het hotel in vergadering bijeen was. Wij hebben al een ander kleiner hotel in gedachten dat open blijft en onze goedkeuring kan wegdragen.

Dagbesteding

Als hobbyfotograaf en lid van een fotoclub wandel ik maar weer eens over de boulevard langs de zee en leg zo her en der een paar tafereeltjes vast. Het strand is verlaten, de ligstoelen leeg en de parasols staan opgevouwen te wachten op betere tijden. Een enkeling tracht nog een flesje drank aan de spaarzame voorbijgangers te slijten, maar alom is het kommer en kwel. Zo nu en dan passeert een zogenaamd 10 baht busje, vertwijfelend claxonnerend om een klant op te pikken, maar het gros rijdt zonder ook maar één passagier in het rond. De chauffeur zal er moedeloos van worden en nauwelijks de verbruikte brandstof kunnen terugverdienen.

Heb medelijden met heel wat mensen die nauwelijks iets kunnen verdienen om aan de kost te komen en dat zijn velen.
Als de zon ondergaat en de roze gloed op zee neerdaalt moeten wij -hoe mooi dat iedere avond terugkerend tafereel ook is- toch onwillekeurig aan deze mensen denken.

Deze avond eten we in het tegenover ons hotel gelegen luxueuze Casa Pascal Restaurant. Als wij aan tafel plaatsnemen maakt het bedienend personeel een grapje en meet quasi de afstand tussen ons beiden. We genieten van een lekkere kreeftensoep gevolgd door een heerlijk visgerecht dat ter plekke aan tafel wordt gefileerd. Kortom een mooi restaurant met goed personeel en een attente chef.
We zijn er ons terdege van bewust dat het ons aan niets ontbeert maar dat vele kleine neringdoenden het in deze periode niet gemakkelijk hebben.

Vervelend bericht

Vanochtend vernemen we dat het Avani Resort vrijdag voor onbepaalde tijd gaat sluiten. Het gerucht dat we eerder vernamen blijkt dus bewaarheid te worden. We moeten dus van het fraaie uitzicht op zee en de schitterende tropische tuin afscheid nemen. Begrip kunnen we voor de beslissing wel opbrengen want met in totaal acht gasten kun je een 5 sterren hotel met 300 kamers en heel wat personeel ook in Thailand niet rendabel exploiteren.

Het personeel krijgt een gedeeltelijke salaris uitkering zo vernemen we van een personeelslid.

Alle restaurants hebben op last van de overheid de deuren moeten sluiten en mogen enkel en alleen afhaalmaaltijden verkopen. Hotels zijn van deze maatregel uitgezonderd en mogen uitsluitend gasten die in het hotel verblijven bedienen. Eerlijk gezegd is dat in ons hotel geen straf. Het mooie restaurant ligt midden in een tropische tuin omgeven door een schitterende waterpartij waar we met volle teugen genieten van het opgediende zeebanket en de geweldige sfeer rondom. We voelen ons bevoorrecht en moeten steeds denken aan de velen die het nu extra moeilijk hebben. Om dat te begrijpen moet je een wandeling langs het verlaten strand en de vele gesloten winkeltjes, restaurants en kleine neringdoenden in ogenschouw hebben genomen. Het is hemelschreiend en meelijwekkend.

Morgen moeten wij noodgedwongen naar een ander hotel uitwijken maar ook daar zullen wij het hoofd koel trachten te houden en het simpele boerenverstand laten prefereren. Met ruim acht kruisjes achter ons behoren wij beiden niet meer tot de allerjongsten, maar levenswijsheid is niet te onderschatten. Daarbij; niet te vergeten: we zijn nog lang niet levensmoe, vitaal en reislustig. De wereld is groot en het leven schitterend als je maar met de juiste oogopslag en instelling kijkt. Ook het coronavirus zal overwonnen worden daaromtrent hebben we geen twijfels en ongetwijfeld zullen we ook weer huiswaarts kunnen keren. Wanneer dat blijft nog een open vraag.

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

13 reacties op “Joseph in Azië (deel 16)”

 1. Luc Nongkhai zegt op

  Ja ook de kwade dagen gaan voorbij zoals , wijlen , onze vriend Carl vaak zegde .

  • Van windekens Michel zegt op

   Beste ex-collega Luc,
   Echt kwade dagen zijn het voor Joseph niet hoor. Gelukkig maar voor hem.

 2. marianna zegt op

  Hallo Jo en Mia, Goed te horen dat jullie niet de moed verliezen, petje af hoor want leuk is dit niet. Hoop dat jullie niet te lang hoeven te wachten op neen terugreis. Heel veel sterkte en lieve groetjes van mij

 3. Ryszard Chmielowski zegt op

  Hi Joseph & co.
  Tot nu toe alle 16 delen met veel genoegen gelezen. Ik hoop daarom alleen al dat jullie nog lang in Thailand mogen verblijven (Haaaa). Mijn complimenten voor de schrijfstijl en is het echt waar, zijn jullie 80 plussers…..Verder hoop ik jullie tijdens mijn Thailand reizen een keer te ontmoeten, wie weet? Groet van Ryszard.

 4. cornelis zegt op

  Een prachtig geschreven verhaal.
  Ik hoop, en ben er bijna zeker van, dat jullie nog een hele goede tijd te gemoed gaan in Thailand.
  En dus vooral genieten.

  Cornelis.

  • PEER zegt op

   Nee Cornelis,
   Het gemoed van Joseph en z’n lief zullen zeker niet aangetast worden. Want ze hebben beide ‘n optimistische inborst.
   En, indien ze langer moeten blijven, zullen ze het ‘t beste ervan maken.

   • Cornelis zegt op

    Deze andere Cornelis is daar wel van overtuigd, PEER, en heeft ook genoten van de door Joseph geplaatste artikelen. Daar ik nog een lustrum of twee op hem achterloop qua leeftijd kan ik alleen maar hopen ook op zijn leeftijd hier nog door Thailand te trekken – en als het kan, nog steeds op de fiets!

 5. TonyM zegt op

  Heel leuk Uw reisverslag en dagelijks doen en laten weergegeven.
  Wacht vol spanning op volgend verslag en blijven jullie vooral genieten.
  TonyM

 6. chris zegt op

  vlug terug naar huis zolang het nog kan….
  https://www.facebook.com/netherlandsembassybangkok/photos/a.562117460505741/3081362508581211/?type=3&theater&ifg=1

 7. Sjaakie zegt op

  Dit is een bericht dat ik kreeg van de Nederlandse Ambassade in Bangkok, kijk op de berichtgeving van de Ambassade, mogelijk vind je daar ook een bruikbare link om te boeken, veilige vlucht.

  Op zondag 5 april voert KLM een extra vlucht Bangkok-Amsterdam uit voor Nederlanders die zijn gestrand in Thailand. De vlucht vertrekt om 22:30 uur vanaf de internationale luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok.

  Boek NIET als u over deze vlucht een e-mail heeft ontvangen van de ANWB alarmcentrale (namens Bijzondere Bijstand Buitenland). Volg dan de instructies in de mail die u ontvangen heeft.

  Als u geen mail ontvangen heeft, kunt u ZELF boeken via http://www.klm.com of KLM app. Boek snel, want op is op.

  KLM voert de vlucht uit, en bepaalt de prijzen en het aantal stoelen. De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben geen invloed op de beschikbaarheid of prijzen van tickets, en kunnen daarbij niet bemiddelen.

  Met vriendelijke groet,
  Nederlandse ambassade Bangkok

 8. Joseph Jongen zegt op

  Bedankt allen voor de aardige reacties. Wij hebben inmiddels de terugvlucht geboekt en wensen jullie allen het allerbeste. Blijf gezond en verstandig. Met dank aan Thailandblog dat ook in deze nare tijden ons allen van goede informatie voorziet!

  • Rob V. zegt op

   Beste Joseph, bedankt voor je verslagen en dat de terugreis zonder nog meer gedoe mag verlopen. 🙂

 9. marianna zegt op

  heel goede terugreis Jo en Mia, groetjes en tot ziens, bedankt voor je berichtje


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website