Heen en weer…..

Door Cornelis
Geplaatst in Reisverhalen
Tags:
14 juni 2021

Gelukkig staat er geen ‘canceled’ bij mijn vlucht

Nee, beste lezers, ik zit niet op het beroemde pontje van Drs. P. (*) maar in het matig bezette Lufthansa vliegtuig dat me in nog geen uur van Frankfurt naar Amsterdam brengt. Gistermiddag met VietjetAir van Chiang Rai vertrokken, ruim 6 uur op Suvarnabhumi gewacht op de Lufthansa vlucht naar Duitsland en vanmorgen vroeg 3,5 uur rondgehangen op het vliegveld van Frankfurt. Ik ben dus al even onderweg, het wordt al met al een uur of 30 van deur-tot-deur.

Reis ik nu ‘heen’ of reis ik nu ‘weer’?  Dat hangt, net als in de tekst van Drs. P., af van je kijk op de situatie. Ik zie Nederland als mijn uitvalsbasis, ook wanneer ik meer dan de helft van het jaar in Thailand doorbreng. Daarom beschouw ik dit als de terugreis; ‘weer’ dus.

In de voorbije weken keek ik blij vooruit naar deze terugreis maar tegelijkertijd ook wat zorgelijk naar de trip in omgekeerde richting over – hopelijk – een paar maanden. Dat ligt helaas momenteel een beetje lastig. Thailandblog-lezers weten als geen ander dat de regels en de voorwaarden doorlopend kunnen veranderen. Ik verliet Thailand met een geldige verblijfsperiode op m’n non-O visum tot medio mei volgend jaar plus een re-entry permit, komende zondag krijg ik de eerste Pfizer- of Moderna-vaccinatie, half juli de tweede – veel méér kan ik er zelf niet aan doen, lijkt me.

Weinig bedrijvigheid in de vertrekhal

De bal ligt bij Thailand: komt er dit jaar nog een moment waarop je als gevaccineerde zonder quarantaineverplichtingen e.d. het land in kunt? Ik heb in december vorig jaar de volledige 15 dagen quarantaine gedaan en daar ben ik goed doorheen gekomen, maar ik sta niet echt te springen om dat nòg eens te moeten doen. Maar wat als dat ook later dit jaar nog steeds de enige manier blijkt te zijn om het land binnen te komen? En wat als dan de momenteel aan het Certificate of Entry verbonden verzekeringseisen nog steeds problemen geven?  Ik weet het niet en ben ook niet van plan er al te lang wakker van te gaan liggen – ik ga voorlopig maar eens gewoon genieten van de zomer in Nederland!

Terug naar de reis die nu op z’n einde loopt. Ik verkeerde lang in de veronderstelling dat ik zonder een Covid-test terug kon, maar door een reactie van een bloglezer ontdekte ik dat Duitsland op 20 mei de regels had gewijzigd en dat ik nu ook als transitpassagier een negatieve Covid-test moest overleggen bij het instappen.

Op zoek dus naar een testlocatie in Chiang Rai die me ook een Engelstalig certificaat kon leveren. Van het in 1903 door missionarissen gestichte  Overbrook ziekenhuis kreeg ik de informatie dat ze zo’n RT-PCR Covid test konden doen; geen afspraak nodig, ik kon gewoon op de gewenste dag en tijd binnenlopen. Twee dagen voor ik de test zou laten doen informeerde ik voor alle zekerheid – het is Thailand, tenslotte –  nog eens of ik inderdaad geen afspraak moest maken, en kreeg toen te horen dat ze die test niet meer aanboden……. Gelukkig bleek een ander plaatselijk ziekenhuis, Kasemrad Sriburin, die test wèl uit te voeren. Voor tien uur’s morgens testen (à 3300 baht) betekende dat de uitslag en een Engelstalig certificaat om 3 uur ’s middags afgehaald kon worden – tenzij de uitslag positief was, natuurlijk, want dan zou ik verplicht opgenomen worden!

Direct na Immigration. In ‘normale’ tijden is dit onmogelijk te fotograferen zonder mensen in beeld

Het was een dag voor vertrek ook nog even schrikken toen een bloglezer in een reactie meldde dat België Thailand per 9 juni naar de lijst van ‘rode’ landen had verhuisd. Dat betekende o.a. dat je bij aankomst 7 dagen in thuisquarantaine moet. Toen ik even later een bericht van Lufthansa kreeg dat vanaf nu ook voor het inreizen van Nederland een negatieve Covid-testuitslag vereist was nam ik zonder meer aan dat Nederland hetzelfde had gedaan als België. Die testuitslag had ik sowieso al nodig, maar de gedachte aan 7 dagen binnen moeten blijven na aankomst:  daar werd ik niet vrolijk van…… Uiteindelijk bleek Nederland dat niet gedaan te hebben en dat was een opluchting.

Dik 6u rondhangen op Suvarnabhumi, dat is geen pretje, en dat was het ook al niet in pré-corona tijden. Het was stil, héél erg stil op de luchthaven. Om 19.30u opende de incheckbalie voor de om 23.00u vertrekkende vlucht. Ik checkte direct in (en moest daarbij m’n Covid-testuitslag overleggen) en was daarna binnen enkele minuten door de security en Immigration, Het voornemen wat te gaan eten en drinken, iets wat ik aan het begin van de middag voor het laatst had gedaan, bleek een brug te ver te zijn. Er was die avond absoluut niets open. Geen enkel restaurant, koffietent of winkeltje…… Lege gangen, dichtgetimmerde winkels, sporadisch een reiziger: wat een enorme tegenstelling tot de bruisende plek die het vliegveld ooit was.

Een deprimerende aanblik, die lege terminal

De hooguit voor de helft gevulde Airbus A350 vertrok stipt op tijd. Ik had, net als op de heenreis, een comfortabele stoel in Premium Economy, met veel ruimte in de lengte en breedte. De na een uurtje geserveerde maaltijd ging er, na het noodgedwongen vasten op het vliegveld, in als de spreekwoordelijke koek. Een goed glas rode wijn erbij, de stewardess bood zelf aan er direct een tweede glas naast te zetten en zo’n aanbod mag je natuurlijk niet weigeren…..

Overigens voor Lufthansa alle lof. Correcte, plezierige service aan boord en uitstekende klantenservice. Een paar maal contact gehad met het kantoor in Bangkok, zowel telefonisch als per e-mail, in verband met door mij gewenste wijzigingen van de terugreis en daar werd telkens direct actie op ondernomen en de uitkomst vervolgens bevestigd.

Blijft me fascineren: het eerste daglicht op 12 km boven de aarde

Zondag krijg ik m’n eerste prik, schreef ik. De afspraak daarvoor kon online worden gemaakt, maar dat bleek dus niet mogelijk te zijn vanuit het buitenland. Daar wordt aan gewerkt, liet men mij weten, maar tot nu toe heeft dat niet tot resultaat geleid. Bellen, was het aangeboden alternatief, maar dat is vanuit het buitenland, gezien ook de soms lange wachttijden, ook geen aantrekkelijke optie. Uiteindelijk heb ik maar een VPN – Virtual Private Network – op m’n iPad geïnstalleerd waardoor ik wèl op de afsprakensite terecht kon.

Bijkomend voordeel voor deze fietsliefhebber: ik kon nu plotseling ook de live-uitzendingen van de Giro d’Italia op Eurosport volgen en de renners wekenlang door de prachtige Italiaanse landschappen zien trekken. Jarenlang ging ik in het voorjaar en in het najaar een weekje in Süd-Tirol fietsen, vanuit een hotelletje tussen Merano  en Bolzano, en geïnspireerd door de fraaie beelden kwam het verlangen bij me op in de komende maanden op herhaling te gaan. Met de dit jaar in 6700 Thaise kilometers opgebouwde conditie (zie mijn 9 afleveringen van ‘Chiang Rai en fietsen’) en een carbonvezel  mountainbike die ruim 6 kg lichter weegt dan m’n zwaargebouwde Thaise werkpaard zou dat ook op m’n 75e nog moeten kunnen – of zijn dromen tòch bedrog?

Dan door de luidsprekers:  ‘Cabin crew,  prepare for landing’. Einde dromen. Het zit erop, ik ben er weer!

(*): https://youtu.be/z8_kFhxfoFw

19 reacties op “Heen en weer…..”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Mooi duidelijk geschreven,met humor.
  Wat een gedonder op dit moment, om zowel naar Thailand te gaan, als terug naar huis.
  Kan me best voorstellen, als je dit zo niet nog een keertje doet, met al die regels.
  Wenst jou succes, en hoop dat alles weer gewoon normaal wordt.
  Hans van Mourik

  • john koh chang zegt op

   Dag Cornelis,
   Dank voor je beschrijving. Leuk en met humor. Welkom thuis en veel genoegen. Ik heb ongeveer hetzelfde voor en achter me.
   Vertrek overmorgen naar Nederland met Lufthansa. Ga morgen een covidtest doen in Trat en zekerheidshalve ook nog een in Bangkok dr Donna.. Regelde alles al geruime tijd geleden en men was niet helemaal zeker of het aanbod de test af te nemen nog beschikbaar was gezien de afwisselende berichten over wel / niet bij vrijwel alles wat tijdens covid in thailand wordt beloofd. Phuket, testen etc. Woon op Koh Chang waar geen test met certificaat op papier binnen de vereiste tijd werd aangeboden. Doe dat dus eerst op vasteland. Maar om daar te komen kost nogal wat tijd. Ferry en verder transport naar Trat.
   Ik woon in nederland vlakbij duitse grens dus wissel af tussen vertrek uit Nederland en Duitsland. Deze keer met Lufthansa vanuit Duitsland vertrokken. Ik ben heen gevlogen eind december. Quarantaine viel me eigenlijk mee. Heb wel grote kamer gekozen. Heb de tijd in quarantaine gebruikt om online les thatse taal te leren.Mooie tijdverdrijf! Kan ik je aanraden.
   Geniet van je tijd in Nederland en maak je maar niet teveel zorgen over je terugkeer. Is zorgelijk genoeg!!

 2. Caspar zegt op

  Want een tour kan het niet simpeler rechtsstreeks met KLM naar Amsterdam 30 uur onderweg verschrikkelijk en ik dacht voor nederland geen covid test nodig te hebben.
  En vasten hoef je niet op het vliegveld van BKK je kan kan eten in het foodpark je koopt wat bonnetjes en zoek maar uit wat je wilt eten zo simpel is het daar.
  Ik denk dat je nog lang moet wachten voor je zo zonder quarantaine Thailand in mag, er wordt nog steeds grof geld verdient met die quarantaine Hotels.

  • Cornelis zegt op

   Ha Caspar,
   Ja, ik weet dat je beneden in het food court – en ook op de 3e verdieping – kunt eten, maar daar heb je weinig aan als je Immigration al gepasseerd bent.
   Ik koos voor Lufthansa omdat ik graag, net als voorheen bij EVA, graag Premium Economy vlieg. Wat het verschil in de reistijd betreft: ook als ik met KLM had gevlogen had ik 6 – 6,5 uur op Suvarnabhumi gezeten, omdat in deze tijden er maar beperkt vluchten zijn vanaf Chiang Rai. Je hoort me er ook niet over klagen, het is zoals het is…..

   • Cornelis zegt op

    Ter aanvulling: nee, je hebt vanuit Thailand voor Nederland geen Covid-test nodig omdat NL Thailand niet op de ‘rode’ lijst heeft gezet, zoals België dat wèl heeft gedaan. Het bericht van Lufthansa dat ik noem was dus niet juist. Dat ik tòch een negatieve testuitslag nodig had kwam door een op 20 mei ingestelde Duitse regel – Duitsland eist Covid-testen vanuit vrijwel alle landen – waardoor ik ook als ‘doorreiziger’ een testcertificaat moest overleggen,

    • David H. zegt op

     @Cornelis
     Hoi ,
     dus als het goed begrijp zou momenteel een Belg die rechtstreeks naar Nederland / Schiphol vliegt met KLM directe vlucht ,ook geen covid test hoeven om boarding , maar dan wel na Schiphol (via Thalys ) bij aankomst in Belgie in quarantaine moeten …
     ( daar eigen Nationaliteit altijd in eigen land binnen mag) , en wel met nodige gezondheidsdocumenten ingevuld, op straffe van geldboete indien niet gedaan .

     Heb ik eerst volgend jaar nodig , maar nu al in ” covid reis info training ” (lol) , mijn hoofdzorg is op vliegtuig geraken met al die regels , ik vlieg altijd met prima KLM

     PS prima reisverslag , handig om weten in deze moeilijke reistijden .

     • Cornelis zegt op

      Dag David, laten we maar hopen dat het reizen volgend jaar weer een beetje genormaliseerd zal zijn – maar het is natuurlijk altijd goed om in training te blijven!

  • ruud zegt op

   Grof geld verdienen doe je niet met een paar quarantainehotels.
   Het helpt een paar hotels het hoofd boven water te houden, maar meer ook niet.

   Grof geld verdienen doe je met stromen toeristen.

 3. Peter de Jong zegt op

  Aangezien ik woensdag 23 juni met Finnair via HEL naar AMS vlieg, was dit een nuttig en informatief verhaal, waarvoor dank. Vooral de info rond de pre-dept. covid test heeft me geholpen. En zeer smeuïg geschreven !

 4. Rob V. zegt op

  De tijd vliegt, leuk geschreven Cornelis!

 5. Jacobus zegt op

  In december vorig jaar ben ik van Adam naar Bangkok gevlogen. Uiteraard de gehele procedure gevolgd, 15 dgn quarantaine in Bangkok en toen naar huis in Nakhon Nayok. Begin maart terug naar Nederland. Geen probleem. Nu, de 30ste juni ga ik weer terug naar Thailand. Inmiddels heb ik mijn 2 Pfizer vaccinaties gehad, certificaat en bijgeschreven in het gele boekje. Even leek het er op dat ik maar 7 dagen in quarantaine zou moeten. Maar Prayut heeft dat een paar weken geleden ongedaan gemaakt. Dus weer Covid testen, COE aanvragen en 15 dgn in een ASQ hotel. Wat een overspannen maatregels voor iemand die al volledig gevaccineerd is.

 6. PEER zegt op

  Welcome back again Cornelis,
  Sappig geschreven en ik proef ook de weemoed om in sept/okt weer terug te mogen.
  Lekker fietsen in Trentino!
  Ook dit jaar pedaleer ik weer naar ‘t Gardameer, via Eiffel, Schwarzwald, Fernpass, de Resiapass en vervolgens om langs de Adige zuidwaarts te fietsen. Jij op pure spierkracht, maar ik sinds 3 jaar elektrisch geholpen.
  Fiets & geniet

  • Cornelis zegt op

   Mooie route, PEER. Mijn basis was altijd in Nalles, aan die door jou genoemde Adige. Prachtige fietsroute langs die rivier, trapte daar o.a, naar Trento – en terug. Ook de Stelvio twee keer gedaan maar daar begin ik nu niet meer aan..,,
   Veel plezier!

 7. Johan de Vries zegt op

  Geweldig mooi verhaal, goede tips
  Ik ga binnenkort met de KLM naar
  Nederland.
  Eerst een test halen in Chiang Mai
  daarna naar Bangkok 7 uur wachten
  om dan naar Nederland te gaan.
  Vaccin krijg ik in Den Haag eerst bellen
  voor afspraak.
  Ben benieuwd, komt goed.

  • Branco zegt op

   Als je vanuit Thailand rechtstreeks met de KLM naar Nederland vliegt heb je geen negatieve covid test nodig! Bespaar je zelf die moeite en kosten dus maar 😉

   Zie ook het officiele reisadvies van dit moment op https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/thailand/reizen/reisadvies#anker-coronavirus

   • David H. zegt op

    @Branco

    Inderdaad volgens huidige NL.verplichtingen , maar de airline (KLM e.a.) kan haar eigen normen handhaven om boarding toe te laten , daar wringt het schoentje vrees ik .

    • Branco zegt op

     KLM vraagt ook geen negatieve testuitslag. Ik vlieg zelf de 27e vanuit Bangkok terug naar Amsterdam met KLM. Via de website van de KLM kan je dit nakijken.

     Het reisadvies kan natuurlijk nog wel wijzigen. Het blijft dus van belang om dit goed te volgen.

 8. Ferdinand PI zegt op

  Hallo Cornelis,

  Ik heb al een tijdje het blog niet gelezen, maar zoals altijd heb je er weer een mooi verhaal van gemaakt.
  Welkom in NL.
  Ik ga binnenkort de ander kant weer op… eind juli als alles goed is.
  En dan blijf ik daar.

  Ik heb mijn beide Pfizer prikken al gehad, maar zal ondanks dat gewoon weer in quarantaine moeten vrees ik. Maar dan wel weer via ChorCher hotel.. zoals in december.

  Geniet van de Nederlandse zomer en wie weet tot ziens in de winter in Thailand.

 9. Cornelis zegt op

  Ha Ferdinand,
  Veel geluk gewenst met de grote stap die je aan het zetten bent! Zou mooi zijn elkaar tegen te komen in Thailand, wat verder in de tijd!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website