Chocolate Hills

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , ,
13 oktober 2017

Het doel van mijn reis naar het eiland Bohol op de Filippijnen is ondermeer een bezoek aan de zogenaamde Chocolate Hills. In feite de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland.

Maak het mezelf ditmaal erg gemakkelijk en huur een auto met chauffeur in die mij een dag lang voor een alleszins schappelijk prijsje op Bohol gaat rondrijden om de belangrijkste bezienswaardigheden te bekijken.

Klokslag 9 uur staat Joy volgens afspraak gereed en vertelt in het kort wat ik vandaag zo al te zien krijg. Niet enkel de Chocolate Hills maar ook ’s werelds kleinste tarsier, een lunch op de Loboc rivier en uiteraard verschillende kerken met een stuk historie. We gaan op weg en al rijdend vertelt Joy honderd uit over het eiland en de plekjes die we passeren. Krijg te horen dat Bohol het 10e grootste eiland van de Filippijnen is en verdeelt over in totaal 48 plaatsen 1.3 miljoen inwoners telt.

Onderweg op mijn verzoek een korte stop bij een bedrijfje waar enkele mannen grote messen smeden. Even later zien we van verre de beroemde heuvels opdoemen. Bij het plaatsje Carmen gaat een pad trapsgewijs omhoog naar het punt vanwaar je het mooiste uitzicht hebt.

Midden op een vrijwel vlak plateau verrijzen in een gebied van meer dan 50 vierkante kilometer kegelvormige heuvels van circa 30 tot 50 meter hoog. Ze zijn grotendeels begroeid met gras dat tijdens het droge jaargetijde een bruine tint krijgt. De heuvels doen dan enigszins denken aan reusachtige chocoladebergen.

Dit bijzondere geologische verschijnsel is ontstaan door de verwering van kalksteen. De heuvels zijn vrijwel in vorm gelijk aan elkaar. Omdat het kalksteen aan de oppervlakte ligt is er een chemische verwering ontstaan door de zure eigenschappen van het regenwater.

Mythe

Een heel andere mooie verklaring is dat twee reuzen dagen tegen elkaar hebben gevochten met stenen en zand. Meer romantisch is het verhaal van Arogo, een sterke en jonge reus die verliefd werd op het meisje Aloya. Toen Aloya in de handpalm van de reus stierf veranderden zijn tranen in de heuvels. De reus moet heel wat tranen hebben laten vloeien want als men het telraam goed heeft gehanteerd bevatten de Chocolate Hills maar liefst 1268 van deze heuvels. Eerlijk gezegd heb ik die niet allemaal gezien maar het uitzicht is heel bijzonder.

We rijden weer verder en brengen een bezoek aan de tarsiers waarover in een volgend verhaal meer. De maag begint te knorren dus maken we een stop bij de Loboc rivier alwaar een aantal boten gereed liggen waar de lunch aan boord wordt gebruikt om vervolgens een korte tocht over de rivier te maken. Beetje toeristisch met 2 gitaarspelers aan boord en iets verder een korte stop waar het gezelschap door een groep dames wordt toegezongen.

Oude kerk

Op de Filippijnen is het bijna onmogelijk om niet met het kerkelijke leven geconfronteerd te worden. Dus moet ook Joseph er aan geloven om bij een paar eeuwen oude kerk die als ‘museum’ in gebruik is naar binnen te gaan. De tekst bij de ingang You have not been to Baclayon if you have not seen the museum helpt mij over de drempel. Een samenstelling van veel beelden, oude gezangboeken, kruisbeelden en noem al het spul dat je in het Rijke Roomse Leven tegenkomt maar op. Mijn maag draait er van om en het blijft beperkt tot een heel kort bezoek omdat ik aan mijn prille Rijke Leven minder prettige Roomse herinneringen bewaar.

Joy wil mij nog een hele grote python laten zien maar mijn gedachten gaan ver terug en bedank hem vriendelijk. Prima vent en mocht je op Bohol komen dan kan ik hem als een prettige en kundige gids en chauffeur aanbevelen. Joy Pacot: 09207486456


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Chocolate Hills”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Lekker hoor, je zo’n dagje laten rondtoeren.
  Wat kost dat daar zo ongeveer?

  • Joseph Jongen zegt op

   Betaalde 2500 peso dus ongeveer 42 euro voor een hele dag vanaf 9.00 tot thuiskomst rond 17.00uur. Dit was de prijs voor het busje en chauffeur waar ik in mijn eentje in zat. Meerdere personen maken het p.p. uiteraard heel wat goedkoper.

  • Facttester zegt op

   Dat zou ik ook graag willen weten, temeer daar ik er eind oktober ook zal zijn. Met name op Negros. Heb je daar ook info over? Joseph, je info over de Filipijnen is zeer welkom, dat land is een goed alternatief mocht ik wellicht spoedig Thailand de rug toe keren…

   • Joseph Jongen zegt op

    Lees dan ook maar mijn verhalen over “Het achtste wereldwonder” Heb er 4 artikeltjes op dit blog over geschreven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website