Yingluck Shinawatra houdt bij hoog en bij laag vol dat voor het kabinet geldt: ‘Made in Thailand’. Maar haar broer Thaksin lijkt er zich via een anonieme bron toch mee te bemoeien.

Zo heeft het Orakel van Dubai eerder gezegd dat hij outsiders in het kabinet wil om het een internationaal geaccepteerd image te geven en nu dringt hij aan op een snelle formatie. Het kabinet zou midden volgende week gepresenteerd moeten worden.

In theorie zou dat kunnen. Vandaag wordt Yingluck tot minister-president gekozen. Haar benoeming kan vandaag of morgen door de koning worden bevestigd. Nadat zij officieel benoemd is, kan de line-up naar de vorst. Vermoedelijk gebeurt dat maandag of dinsdag.

Inmiddels gaat de stoelendans achter de schermen in volle hevigheid door. Potjaman na Pombejra, de ex-echtgenote van Thaksin, zou druk uitoefenen om financiers van de partij het kabinet in te loodsen. Als gevolg daarvan zou de directeur van Siam Commercial Bank, een belangrijke kandidaat voor de post van minister van Financiën, zich hebben teruggetrokken.

Twee ambassadeurs staan te trappelen om minister van Buitenlandse Zaken te worden, evenals Financiën en Defensie een sleutelpost in het kabinet: de voormalige ambassadeur in Londen en de huidige ambassadeur in Oslo.

Leiders van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) lobbyen voor de benoeming van roodhemdleider Natthawut Saikua als PM’s Office minister, een functie die wij niet kennen in Nederland (wellicht vergelijkbaar met staatssecretaris van Algemene Zaken). Sommige partijleden zijn daar allerminst gelukkig mee. Natthawut is beschuldigd van terrorisme wegens zijn rol bij de ongeregeldheden van vorig jaar april en mei. Hij is vrij op borgtocht.

Roodhemdleider Kwanchai Praipana heeft zijn achterban opgeroepen geduld te hebben en geen druk uit te oefenen op de leiding van Pheu Thai. ‘If it looks ugly, I’ll take care of it.’ Yingluck zegt dat het nog te vroeg is om mededelingen te doen over eventuele deelname van roodhemden aan het kabinet.

Legeropperbevelhebber Prayuth Chan-ocha, van wie bekend is dat hij evenals andere militaire leiders Pheu Thai niet bepaald een warm hart toedraagt, ontkent dat hij benaderd is door Thaksin om over de Defensiekandidaten te overleggen. Twee namen circuleren: die van voormalig minister van Defensie, Prawit Wongsuwon, en generaal Yutthasak Sasiprapa, vice-minister van Defensie in het kabinet Thaksin.

Verder wordt gespeculeerd dat Tharit Pengdit, directeur van het Department of Special Investigation, het veld moet ruimen. Dat zal niemand verbazen want hij heeft intensief gejaagd op de roodhemden en met name roodhemdleider Jatuporn Prompan, die herkozen is als parlementslid voor Pheu Thai. Telkens wanneer de gelegenheid zich voordeed, vroeg hij de rechtbank Jatuporn’s borgtocht in te trekken en telkens weigerde de rechtbank – tot 12 mei.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website