Yingluck maakt sterk debuut (en bleek gezond)

Door Redactie
Geplaatst in Politiek
Tags: , ,
25 augustus 2011

De nieuwe regering heeft een goede gelegenheid om Thailand uit de crisis te leiden dankzij het fundament dat de vorige regering daarvoor heeft gelegd.

Dit zei oppositieleider Abhisit en voormalig premier gisteren op de eerste dag van het debat over de regeringsverklaring. Hij riep de regering op haar verkiezingsbeloftes op degelijke wijze te realiseren.

’s Ochtends maakte premier Yingluck haar debuut in het parlement door het voorlezen van de 44 pagina’s tellende regeringsverklaring. Als drie belangrijkste beleidsvoornemens noemde ze bevordering van een sterke en evenwichtige economie, de totstandbrenging van verzoening en gelijkheid in de samenleving en voorbereidingen treffen voor de Asean Economic Community in 2015.

Abhisit liet een groot aantal van Pheu Thai’s plannen de revue passeren.

In een analyse in Bangkok Post schrijft Mongkol Bangprapa dat Yingluck geslaagd is voor haar eerste stress test. Nadat ze 2 uur aan het woord was geweest, ging ze naar een post van het Ramathibodi ziekenhuis in de lobby van het parlement voor een gezondheidscontrole. Niets aan de hand, ze had zich niet gespannen gevoeld bij de presentatie van de beleidsplannen, vertelde ze verslaggevers na afloop.

De eerste reactie van Yingluck kwam om 21 uur toen het debat zijn tiende uur in ging. Ze besteedde welgeteld 1 minuut aan de verdediging van de beslissing om de heffing van het State Oil Fund op brandstof tijdelijk te schrappen.

De enige minister die gisteren aan het woord kwam, was vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Hij verdedigde de geplande grondwetwijziging (zie: Grondwetwijziging is prioriteit voor regering).

Vuurwerk werd tijdens het debat geleverd door de kleurrijke parlementariër Chuvit Kamolvisit. Hij liet twee video’s zien: een van een grote gokhal bij een politiebureau en twee scholen, de ander met een drugstransactie in een openbaar toilet. De politie heeft de zaak in onderzoek, maar de drugsdeal zou van lang geleden zijn.

Buiten het parlement scholden roodhemden en zo’n dertig leden van het Network for Citizen Volunteers Protecting the Land elkaar uit, maar tot een handgemeen kwam het niet. Het netwerk verspreidde zich nadat het een open brief met grieven over de regeringsplannen aan de kamervoorzitter had overhandigd. Ook buiten het parlement pleitten hondenliefhebbers voor een wet tegen dierenmishandeling. Ook zij werden uitgescholden door de roodhemden. De hondenbaasjes dropen toen maar af.

www.dickvanderlugt.nl

13 reacties op “Yingluck maakt sterk debuut (en bleek gezond)”

 1. cor verhoef zegt op

  Ik heb het allemaal heel anders ervaren. Ze las het 42 pagina’s tellende document voor op een toon alsof het geschreven was in een taal die ze niet beheerste. Ze was gedurende de presentatie van het nieuwe regeringsbeleid zelf vaak afwezig. Lichamelijk afwezig.
  Ze heeft geen flauw benul hoe de Thaise politiek werkt en wordt voortdurend ingefluisterd door haar Machiavelliaanse PT adviseurs hoe ze moet reageren op vragen.
  Chalerm Yubamrung, de vice-premier notabene, is een boef van de eerste orde, wiens ‘kleurrijke” zoontje is vrijgesproken van moord op een politieagent terwijl iedereen wist dat hij schuldig was, door inmenging van pappie in de rechtzaak. Het kleurrijke zoontje is uiteraard ook actief binnen de PT.Show me a sincere Thai politician and I’ll show you that pigs can fly. Geldt overigens niet alleen voor Thaise politici…

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik ben het met Cor eens. Erg indrukwekkend was de presentatie niet en dat valt ook te beluisteren in de Bangkok Post en de Nation. Die vragen zich af of Y. in feite wel iets in de meld te brokkelen heeft. Op diverse niveaus worden autoriteiten vervangen door S-getrouwen. Parlementaire journalisten worden bedreigd door Roodhemden omdat ze Y. een ‘vervelende’ vraag hebben gesteld. Dat belooft wat….

  • dick van der lugt zegt op

   Grappig. Bangkok Post wordt ervan verdacht pro-Democraten te zijn en dat is die krant ook vaak. Van Mongkol komt de uitdrukking ‘sterk debuut’. Dus soms is de krant toch minder partijdig.

   • dick van der lugt zegt op

    Je hebt gelijk Hans. De gehele kop had tussen aanhalingstekens gemoeten omdat het een opinie van 1 persoon betreft. Bedankt voor de vingerwijzing.

   • dick van der lugt zegt op

    Nog even ter aanvulling. De auteur was in het artikel vrij lovend over Yingluck’s eerste optreden. De kop ‘ Yingluck passes pressure test’ heeft volgens mij dus een dubbele betekenis.

  • dick van der lugt zegt op

   Mijn grote journalistieke voorbeeld, de Amerikaanse journalist I.F. Stone, zei al: Alle politici zijn leugenaars totdat het tegendeel is bewezen.

   • Anton zegt op

    Bestaat zo’n bewijs dan?

 2. Maarten zegt op

  Je zit in je luxe verblijf in Dubai met een koud pilsje. Het is er goed toeven, maar je wil nu toch wel weer eens naar huis. Je pakt het bierviltje en begint te schrijven:

  farbrieksarbeiders: loonsverhoging;
  boeren: minimum prijs;
  studenten: tablet;
  afgestudeerden: minimum startsalaris.

  Dat moet genoeg zijn, denk je bij jezelf. Tot slot schrijf je met grote hoofdletters ‘VERZOENING!’.

  Nu nog iemand om de boel er door te krijgen. Dat is lastiger. Al je vriendjes zijn onbetrouwbare profiteurs, net als jij zelf. Dan schiet het je te binnen. Je kan een glimlach niet onderdrukken vanwege de briljante eenvoud. Je hebt nog een mooie zus met Bambie ogen. Die zal het goed doen bij volk en media, en weet wel beter dan haar oudste broer tegen te spreken.

  Je draait het bierviltje om en schrijft in sierlijke letters op de achterkant: ‘december thuis’. Proost.

  • Maarten zegt op

   Stom, hoe kon ik dat nou vergeten. Poen terug net op tijd voor de kerst inkopen 🙂

 3. Thailandganger zegt op

  Och het kleurt het blog !!!

 4. ruud zegt op

  lekker positief allemaal. Geef ze eerst eens een kans. Nederlanders met een geel randje ?

  • cor verhoef zegt op

   Vind ik ook. Gewoon een kans geven. Om er na 6 maanden achter te komen dat dit kabinet nog een grotere aanfluiting is dan dat van Abhisit.

   • cor verhoef zegt op

    Excellent commentaar van Arglit Boonjay. Nu nog wachten op een vertaling in de Thaise kranten. Ik vraag me af of Khun Arglit dan ook niet de rest van zijn leven over zijn schouder moet blijven kijken…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website