Het leek een enorm stunt maar achteraf blijkt dat, de aan de familie Shinawatra gelinkte partij, Thai Raksa Chart (TRC) de plank behoorlijk heeft misgeslagen. De kans is aanwezig dat de verantwoordelijke bestuursleden gaan aftreden, in de hoop dat de partij daardoor niet ontbonden hoeft te worden.

Vandaag vergadert de Kiesraad over de ontstane situatie. Er wordt gekeken naar twee klachten/verzoeken. Actievoerder Srisuwan heeft gevraagd om de kwestie aan het Constitutionele Hof voor te leggen en de conservatieve People Reform Party vraagt de Kiesraad om Thai Raksa Chart te ontbinden.

Bij TRC zelf denken ze dat het wel mee zal vallen (of hopen ze dat?) volgens eigen zeggen hebben ze naar de koning geluisterd en is er geen vuiltje meer aan de lucht. Toch zijn er hardnekkige geruchten dat het voltallige bestuur zal aftreden, maar een kopstuk van de partij vindt dat eerst de Kiesraad moet oordelen.

De Kiesraad moet voor 15 februari de namen van de verkiezingskandidaten en kandidaat-premiers bekend maken. Zowel de Kiesraad als het Constitutionele Hof kan TRC verbieden om deel te nemen aan de verkiezingen.

Future Forward Party wil hogere bijstand voor armoedebestrijding

Partijleider Thanathorn van de Future Forward partij wil de bijstand voor arme Thai verdubbelen. Dat zei hij gisteren op een campagnebijeenkomst in het Suan Luang Rama IX park in Bangkok. Volgens hem kan dat gefinancierd worden door op het leger te bezuinigen. De partij wil ook de kinderbijslag verhogen van 600 naar 1.200 baht per maand (tot de leeftijd van 6 jaar). De AOW moet volgends hen worden opgetrokken naar 1.800 baht per maand (nu ontvangt men vanaf 60 jaar 600 baht). Dat is nodig omdat Thailand behoort tot de landen met de grootste inkomensverschillen.

Bron: Bangkok Post

10 reacties op “Verkiezingsnieuws: Thai Raksa Chart moet diep door het stof na stunt met voordracht prinses”

 1. Nok zegt op

  Op een eerdere artikel reageerde ik al als onderstaand, maar omdat het nog steeds actueel is, nogmaals: veel zgn Thailandkenners resp – duiders zijn in de euforie geschoten bij de gebeurtenissen van afgelopen vrijdagochtend. Echter, geen farang weet hoe Thaise hazen lopen, ook al woont die farang er al vele jaren en spreekt ie elke dag zijn buren. Een farang blijft altijd toeschouwer, met hooguit een plaatsje op afstand aan de zijlijn. De betreffende gebeurtenissen van vrijdagochtend zijn helemaal niet breed en en gunstig ontvangen in grote delen van het land, in tegenstelling van wat her en der, ook op dit blog, werd geroepen. Er werden zelfs al ministers-namen genoemd en en de nodige suggesties gedaan, adviezen verstrekt omdat het politieke landschap zou zijn veranderd.
  TRC en haar “lijstdubaiers”, pardon: “duwers” hebben hun hand stevig overspeeld. Ze hebben gegokt en verloren. De gerenommeerde columnist Prateepchaikul in Bangkokpost vraagt zich zelfs af hoezo überhaupt de partijleiding van TRC zo blind heeft kunnen zijn? En als hij het al niet weet!
  Inmiddels heeft TRC haar verlies erkend, excuses aangeboden, en deze week zal duidelijk tegen welke prijs. Afgelopen zaterdag was niemand bij het partijkantoor te bekennen, en zondag was de top van TRC in Ayuthaja biddend in een tempel te ontdekken. Zij zien de bui al hangen, natuurlijk. De hele affaire gaat nog fikse staartjes krijgen.
  Het zal blijken dat het tegendeel is bereikt: bij de bevolking is verdere sympathie verloren, TRC zal worden ontbonden, en de PPP is alle troeven toebedeeld.

  • Nok zegt op

   Ondertussen heeft de Thailand’s Kiescommissie alle namen bekend gemaakt van de “(69) prime minesterial candidates of all (45%) parties but one- Thai Raksa Chart- which may be dissolved as a result.”
   Als de Kiescommissie besluit dat TRC onwettig handelde, kan de kwestie voorgelegd worden bij het Constitutioneel Hof, met allerlei sancties als gevolg. Lees oa Bangkok Post van vanavond.

  • Tino Kuis zegt op

   Citaat:
   ‘geen farang weet hoe Thaise hazen lopen’

   Nok, vertel, ben jij nou een Thai of een farang? Dat moeten we nu wel weten bij een ieder die hier commentaar levert. Ik sta hier met mijn echte, eigen naam, een zeldzaamheid. Ik stel voor dat de moderator alle namen voorziet van een nationaliteit zodat we de inhoud van de reactie beter kunnen beoordelen.

   • Rens zegt op

    Waarom moeten “we” wel weten welke nationaliteit iemand heeft die hier reageert? Ik ben me daar helemaal niet van bewust. Een bijzonder vreemde opmerking die zou kunnen duiden op: Als het niet strookt met mijn ideeën dan gaan we op een andere wijze de reactie dan wel de reageerder oormerken.

    • Tino Kuis zegt op

     Rens, wel eens van sarcasme gehoord? Nok beweert dat ‘geen farang weet hoe de Thaise hazen lopen’ . Hij vindt dus dat we bij verhaal/reactie moeten weten of het een onwetende farang of een Thai is.

     Als je mij een beetje kent dan moet je weten dat het mij helemaal niet interesseert wie de schrijver is, alleen de inhoud telt wat mij betreft. Ik wil af van dat Thai/farang gedoe. Dat leidt alleen tot misverstanden.

     • Hoi Tino, sarcasme komt vrijwel nooit over in geschreven tekst. Dat werkt alleen als je verbaal en non-verbaal zoiets duidelijk kan maken.

  • Rob V. zegt op

   Hoezo farang? Bijna geen Thai weet hoe de hazen gaan lopen. De kiesraad en daar boven hebben mogelijk een redelijk idee maar zelfs die niet 100% zeker.

   Het stof daalt nog steeds neer dus laten we gaan zien..

   Thaksin heeft zijn hand overspeeld naar ook daar zijn diverse theorieën over. O.a. over bij wie het inatief lag voor haar kandidaatstelling.

 2. GeertP zegt op

  Ook al wordt de TRC ontbonden,de beweging zal blijven bestaan en groeien.
  Hoeveel moeite de elite ook doet om de sociale onderlaag op zijn plaats te houden,de grens is bereikt en het volk laat zich niet langer knechten.
  Als je als gezin met 2 kinderen 3 banen 7 dagen per week nodig hebt om rond te komen dan is de rek eruit.
  De elite zal moeten kiezen,of een betere verdeelsleutel,of de vlam in de pan.
  Hier in Korat is in ieder geval de boodschap duidelijk, de generaal moet weg.

 3. Tino Kuis zegt op

  Het is allemaal heel onduidelijk wat er precies is gebeurt. Wie nam het initiatief voor de stap van de prinses? Kwam ze zelf op het idee of is het haar aangepraat? Waarom zag niemand de eventueel nare gevolgen? We weten heel veel niet, dat zeggen de Thais en dat zeggen de buitenlanders.

  Vanaf het begin was de verwarring groot, zowel onder de Thais als de buitenlanders. Er waren voor-en tegenstanders en om verschillende redenen. Ik zag geen erg groot verschil tussen de inhoud van de meningen van de Thais en de buitenlanders, hoewel de Thais feller en emotioneler reageerden.

  En de gevolgen? Ik weet het echt niet. Het kan nog alle kanten op gaan.

 4. Puuchaai Korat zegt op

  En hier in Nakhon Ratchasima vindt men dat het aan de Thai zelf is om hun democratie gestalte te geven, zonder mensen of groepen uit te sluiten, zoals bijvoorbeeld in Europa gebruikelijk is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website