De vrije verkiezingen in Thailand van 24 maart beloven nu al spectaculair te worden. Premier Prayut heeft laten weten zich voor Palang Pracharath als kandidaat-premier verkiesbaar te stellen. Hij krijgt echter een geduchte tegenstander: Thai Raksa Chart nomineert namelijk prinses Ubolratana (67) als kandidaat-premier. 

De oudste zus van de Thaise koning Maha Vajiralongkorn, ofwel Rama X, wil meedoen aan de verkiezingen. De 67-jarige prinses Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi heeft zich officieel bij de kiesraad gemeld, zo blijkt uit registratieformulieren. Haar kandidatuur moet nog worden goedgekeurd door een speciale verkiezingscommissie.

Dit is opmerkelijk om dat nooit eerder een lid van het koningshuis zich verkiesbaar heeft gesteld voor een politieke functie. Wettelijk is dit ook toegestaan, maar deze stap is nog opmerkelijker als bedenkt dat prinses Ubolratana zich openlijk aansluit bij de Raksa Chart-partij, een partij die warme sympathie heeft voor de Thai Rak Thai-partij van oud-premier Thaksin Shinawatra. Ze is de enige kandidaat namens die partij, zo maakte het bestuur bekend. Het is onduidelijk of de kandidatuur van de prinses ook wordt gesteund door het koninklijk huis.

Ubolratana deed in 1972 afstand van haar titel toen ze trouwde met een Amerikaan, die ze had ontmoet tijdens haar studie wiskunde en biochemie in de Verenigde Staten. In 1998 scheidde ze van hem en verhuisde ze terug naar Thailand. Daar kreeg ze weer de titel prinses. Haar zoon is in de tsunami omgekomen. Ze is in Thailand ook bekend als actrice en zangeres en zeer actief op sociale media.

Redactie: Je kan reageren op dit artikel maar er wordt streng gemodereerd. Kritische noten t.o.v. het koningshuis worden niet geplaatst vanwege de grote risico’s, die bij allen zo langzamerhand wel bekend zijn.

58 reacties op “Verkiezingsnieuws: Prayut kandidaat-premier voor Palang Pracharath en prinses Ubolratana (67) stelt zich ook kandidaat”

 1. Cornelis zegt op

  Verrassend nieuws! Ben heel benieuwd hoe dit verder verloopt, maar het zou mij niet verbazen als dit tot een omwenteling zou leiden; een mogelijke ‘game-changer’, zoals dat in het Engels wordt genoemd. Probleem voor de junta is dat ze in dit geval uiterst voorzichtig moeten zijn met kritiek……..

  • Leo Th. zegt op

   Van Thaise burgers wordt veel terughoudendheid geëist bij kritiek op de huidige premier Prayut. Kritiek op leden van het Thaise koningshuis wordt niet getolereerd en streng bestraft. Maar in hoeverre worden kritische opmerkingen op haar beleid dan getolereerd in het eventuele geval dat deze prinses verkozen wordt? Net als jij ontzettend benieuwd naar het verdere verloop. Hoop niet dat het tot nog meer tegenstelling tussen bepaalde Thaise bevolkingsgroepen leidt.

 2. Tino Kuis zegt op

  Ik kan jullie verzekeren dat de Thais-talige (sociale) media zowat ontploft zijn met dit nieuws. Veel speculaties waarom prinses Ubolratana (spreek uit: oebonrat, lage midden hoge toon) dit gedaan heeft en wat de gevolgen zullen zijn voor de verkiezingen en daarna. Ik hou me nog even op de vlakte……

  • Petervz zegt op

   Idd Tino veel heel veel op sociale media.
   Ik hoorde al een aantal dagen geleden dat dit een mogelijkheid werd. Vanmorgen is dat dus bevestigd.
   Kan hier verder nog niet dieper op ingaan, behalve dat je tien of meer jaren terug moet gaan om de huidige politieke en militaire krachtsvelden te kunnen begrijpen alsook de reeds lange relaties tussen de huidige spelers.
   De huidige macht coup groep wordt nu langzaam maar zeker afgebroken. Dat is al een paar jaar aan de gang.
   Overigens zijn er al ruim een jaar geen art 112 arrestaties meer geweest, en zijn een aantal daarvoor gearresteerden vrijgesproken. Je mag maar 1x raden op wiens verzoek.

   • Tino Kuis zegt op

    Wat ik wel met enig leedvermaak het spannendste vind, is de absolute verwarring bij de royalisten die anders samen zo absoluut overtuigd zijn van hun eigen gelijk en beweren dat anderen verantwoordelijk zijn voor elke chaos.

    Een groepje heeft een klacht ingediend bij de kiesraad want een lid van het koninklijk huis mag niet de politiek in, een andere groep beweert dat Ubolratana niet meer bij het koninklijk huis hoort maar wel bij de koninklijke familie, andere zeggen dat het koninklijke in de genen zit enz.

    Ik zag nog een paar recente bewegende beelden van Ubolratana: ze gaf iemand in het publiek een hand! Dat is ongehoord voor een lid van de koninklijke familie.

    Nee, geen arrestaties, beste Peter, maar wat spoelde er ook al weer aan in Nakhorn Phanom?

    • Wat ik in Bangkok Post las is dat de afbeelding van iemand van het Koninklijk huis niet gebruikt mag worden om een partij te promoten. Dat verbod proberen de pro-junta partijen nu uit te melken en dat leggen ze voor aan de kiesraad.

     • RonnyLatYa zegt op

      Ja, maar stel dat dit niet bij wet is vasrgelegd, mag je dan ook voor iemand anders stemmen als iemand van de Koninklijke familie deelneemt. ????

 3. Van dijk zegt op

  Het is geweldig om zo mogelijk van de junta af tekomen

  • VHC zegt op

   Geweldig, een premier die je niet mag tegen spreken daar moet je als land blij mee zijn.

 4. Bert zegt op

  Volg dit ook, maar vraag me af of het in NL ook toegestaan is dat leden van het Koninklijk Huis actief deelnemen aan de verkiezingen.

 5. Gerhard W. zegt op

  Positief er valt wat te kiezen, ze is pro Thaksin dus gaat veel stemmen ophalen, dit is een onverwachte tegenvaller voor de zittende machthebbers .

 6. John Chiang rai zegt op

  Jarenlang heeft ze met haar Tv programma ,,To be number one” bij veel Thais succes gehad.
  Misschien dat het haar nu lukt zelf ,,Number one” in de politiek te worden,en het land op een goede koers te brengen.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat programma ‘To be number one’ was een programma om drugsgebruik te voorkomen en te bestrijden.

   • John Chiang rai zegt op

    Was mij bekend ,maar neemt niet weg dat je ook,, number one” in de politiek kunt worden als de kiezer in Thailand in grote getallen bij haar het kruisje zetten.

 7. Rene Martin zegt op

  Ben benieuwd of de generaals/verkiezingscommissie Prinses Ubolratana kanditatuur zullen goedkeuren. Indien ja dan zou dit m.i. goed zijn voor het democratische gehalte in Thailand.

 8. Dick41 zegt op

  Het nieuws van BBC World van 18.00 op 8 februari werd onderbroken op het moment dat beelden van Prinses Ubolratana dreigden op het scherm te komen. Dat belooft niet veel goeds voor de democratie in Thailand

  • RonnyLatYa zegt op

   Wordt het niet altijd onderbroken om 1800…

   • Dick41 zegt op

    Niet om 10 over en exact over het item en dat tot 2x.
    Toeval?

  • Kareltje zegt op

   tja Dick,

   om 18,00 is het volkslied, weet je wel.
   al jaren en jaren zo.

 9. Chander zegt op

  Ik weet niet van andere delen van Thailand, maar dit nieuws sloeg als een bom in Isaan in de positieve zin.
  Want er wordt nu heel veel over gepraat en de meesten zijn zeer enthousiast.
  Alsof de jackpot in grote delen in Isaan is gevallen.

 10. Rob V. zegt op

  Khaosod heeft hier een goed stuk over (Engelstalig) binnen de veilige marges van wat we kunnen zeggen:
  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/02/08/princess-nominated-to-lead-thailand-in-election-shocker/

  Voor alleen Nederlandstalige slechts een beknopt stukje bij de NOS:
  https://nos.nl/artikel/2271013-thailand-staat-voor-krankzinnige-keuze-prinses-of-legerleider-als-premier.html

  • Rob V. zegt op

   In het nieuws van 17.00 was er kort nieuws over Thailand. Er komen enkele Thai aan het woord, alle zeer enthousiast. Op het einde weet de NOS de melden dat broer lief haar kandidaatstelling als zeer ingepast heeft bestempelt.

   Zie vanaf 2.27 t/m 3.50:
   https://nos.nl/uitzending/39504-nos-journaal.html

 11. Rob V. zegt op

  Wie een beetje aandacht heeft voor Thailand weet natuurlijk dat de strijd tussen rood en geel tot op het hoogste niveau doorwerkt. Het zijn niet alleen maar rooie boeren* tegen gele elite. Ook het leger kent kampen, ook de elite kent kampen en daar boven. Prinses Ubonrat was al vaker gezien samen met Thaksin & co dus hun connecties mogen geen verrassing zijn. Dat ze zich actief met de politiek gaat bemoeien is wel een verrassing. Dit brengt zeker een verandering op het speelveld in aanloop naar de verkiezingen. Coupplegende generaal versus prinses.

  *rood is niet per definitie gelijk aan pro-Thaksin.

 12. Hans Pronk zegt op

  Ja, een geduchte tegenstander. Althans, mijn zeer beperkte steekproef (N=3, leeftijd 25-66, 2*Isaan en 1* Bangkok) leverde welwillende reacties op voor de prinses.
  Het lijkt erop dat de kandidatenlijst van Thai Raksa Chart een grote verrassing voor zelfs de kandidaten was. Dat zou erop kunnen duiden dat de prinses daar de hand in heeft gehad. Mogelijk dat invloedrijke figuren daardoor laag op de lijst terecht gekomen zijn. Dit zou weleens positief voor de corruptiebestrijding uit kunnen pakken. Ik ben echter beslist geen insider of deskundige dus dit is maar speculatie.

  • rori zegt op

   niet alleen in de isaan. Vrienden en studiegenoten van vrouwmens en op haar facebook en binnen haar whatsapp groep alleen maar positief. Dit dan Uttaradit, Phitsanulok, Petchabun, en Phrae.

   Dit zijn hoofdzakelijk landbouw mensen dus helemaal blij met een andere koers dan de militaire.

 13. Tino Kuis zegt op

  Op Instagram liet prinses Ubolratana vandaag weten dat ze afstand doet van al haar koninklijke titels en als gewoon burger door het leven wil gaan. Noem haar geen prinses meer maar gewoon mevrouw…maar dat gaat niemand doen. .

  Ze had altijd wel een beetje het imago van een buitenbeentje in de koninklijke familie. Bijvoorbeeld in de kleding die ze droeg bij officiële gebeurtenissen. En haar houding t.o.v. het ‘gewone’ volk. Zij is vrij populair..

  Ik denk dat veel mensen gaan stemmen op de partij die haar voordroeg als kandidaat-premier.

  Onder de huidige grondwet hoef je niet gekozen te zijn als parlementslid, of zelfs aan de verkiezingen deel te nemen om gekozen te kunnen worden als premier. Dat gebeurt dan in een gezamenlijke sessie van het gekozen parlement (500 leden) en de door de junta benoemde Senaat (250 leden).

  In ieder geval zal nu de plaats van het koningshuis binnen de Thaise politiek besproken gaan worden, en dat is een goede zaak.

 14. ruud zegt op

  Zij zal een flink probleem voor Prayut zijn.
  Prayut kan met artikel 44 wetten blokkeren, of maken, buiten de regering om.
  Het zou echter wel een schoffering van het koningshuis betekenen, als zij premier is en hij haar wetten blokkeert.
  Hij zou daarbij een hoop steun van zijn achterban kunnen verliezen.

  Alleen al het feit dat zij zich kandidaat heeft gesteld ondemijnt zijn positie.

 15. Tino Kuis zegt op

  Dit is wat Ubolrat schreef op Instagram

  Thank you for the love and support of every fellow Thai. I am deeply touched. I’d like to say I want to see all of us have the opportunity to build happiness in our country.

  “I’d also like to clarify that I have already relinquished all royal titles, and I am living as a commoner. Therefore, I’d like to exercise my rights and freedom as a commoner under the constitution and the law, and I consent to Thai Raksa Chart Party’s nomination as the prime minister to demonstrate my rights, freedom and lack of any privilege over the Thai people under the constitution.

  “I have undertaken this action with sincerity and a resolve to sacrifice for a chance to lead Thailand toward progress and prosperity.”

  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/02/08/ubolratana-deeply-touched-pledges-to-lead-thais-to-prosperity/?fbclid=IwAR3M0cEBKhn77HUHbO2oLtxHYrq15WUF0VWgGK0XSEzx4TVgyopOjhqZLSU

  • Rob V. zegt op

   Formeel is ze dan ook burger. Strikt naar Thaise maatstaven is mevrouw Ubon geen prinses. Ze is geboren met de titel เจ้าฟ้า, Tjâo-fáa: hoogste prins(es), kind van de koning. Maar wegens haar huwelijk met een Amerikaan kon ze die titel niet meer dragen. Officieus ziet men haar wel als prinses maar officieel is haar titel ทูลกระหม่อม, Thoel-Kramom. Dat is een koninklijke titel maar letterlijk genomen niet gelijk aan de titel van prins(es). Al vertalen wij dat in het westen wel zo omdat we al die verschillende niveaus aan titels niet kennen.

   Ze wil (dan) ook niet als Hoogheid aangeproken worden.

   Bronnen:

   http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/02/08/princess-or-not-princess-inquiring-minds-want-to-know/

   http://www.khaosodenglish.com/culture/net/2019/02/08/why-longliveslender-is-exploding-across-thai-social-media/

  • Chris zegt op

   Ze meet met twee maten. Als je al zo graag als gewoon burger wil worden gezien: waarom dan bba-diploma’s uitreiken ad 2500 Baht per student? Waarom moet dan iedereen op de vloer zitten (zelfs in een tv-programma) als men tegen je praat? Waarom voor een rode partij terwijl je zowel de rode als de gele jetset bedient?

 16. Nok zegt op

  Een zekere nominatie is in den lande niet onverdeeld breed en overal enthousiast ontvangen, en zeker niet overal onomstreden. Laten we de ontwikkelingen maar eens rustig afwachten.
  Bangkokpost meldt dat protest is aangetekend bij de EC: zie aldaar.

  • Tino Kuis zegt op

   Klopt. Vooral de ultra-royalisten, die in Thailand ‘salim’ worden genoemd, zijn heel boos. ‘Zij is geen lid meer van de koninklijke familie’, roepen ze maar ze gebruiken nog wel haar titel ทูลกระหม่อมหญิง Thootkramomjing wat zoveel betekent als ‘dochter van een koning of koningin’. Het is heel begrijpelijk dat je in de war bent als de dominee vanaf de spreekstoel zegt dat hij niet meer in God gelooft.

  • rori zegt op

   Protest is aangetekend door de zittende militaire groep. DEze hebben boter op hun hoofd en zien nu dat hun mogelijke winst welke zij hebben voorgeprogrammeerd door de kieswet zodanig aan te passen dat zij bijna voor 80% zouden worden herkozen. Echter mogen zij grondwettelijk geen kritiek dus afkeuring geven aan iemand vanuit de koninklijke familie.
   Hier werd vanmiddag al gespeculeerd dat misschien haar broer haar zelfs steunt om van het leger af te geraken.
   Of dit waar is zullen we waarschijnlijk nooit weten. Maar de geruchtenmolen draait al op volle toeren.

   • Nok zegt op

    Welke geruchtenmolen jij bedoelt is mij onbekend maar ik hoor totaal andere geluiden. Geen farang ook zij niet die zich opwerpen als thailandkenner zelfs als -duider weet hoe thaise hazen lopen.

 17. Tino Kuis zegt op

  Dit is een uitstekende samenvatting van het leven van Ubolrat:

  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/02/08/from-princess-and-expat-to-politician-a-life-ever-in-motion/

 18. Jos zegt op

  Tjdens eerlijke verkiezingen zal Prayut vermoedelijk van haar verliezen.
  Om te winnen moet Prayut vooorkomen dat de prinses meedoet.

  Nu moet de kiescommisie de kandidaatschap nog goedkeuren …

  Zo maar wat vragen:
  Mag ze deelnemen van deze commissie?
  Durft Paryut invloed uit te oefenen op deze commissie?
  Wie zit er in die kiescommissie?
  Wie controleert die commissie?

  Het wordt een spannende periode !!

 19. Conimex zegt op

  Verrassend , maar wat weet ze van de politiek ? Thaksin heeft dit op een verrassende manier geregeld ? Maar stel dat ze gekozen wordt, wat gebeurt er wanneer de militairen over een poosje ingrijpen en een staatsgreep plegen ? Een zeer riskante zaak ! Prayut heeft 90% steun van de militairen, in Bangkok zullen veel mensen kiezen voor de partij van Abbhisit, in de Isaan zullen veel een stem uitbrengen op de prinses, het zal dus zeer waarschijnlijk een strijd worden tussen deze 3 .De komende weken zal de strijd wel losbarsten.

  • Tino Kuis zegt op

   Als premier hoef je niet veel te weten van politiek, dat doen anderen voor je. Prayut heeft veel minder steun dan 90% bij de militairen, de helft van de mensen in Bangkok hebben altijd voor Thaksin en Yingluck gekozen.

 20. Dirk zegt op

  Geweldig nieuws !!
  Er gaat er ééntje niet blij zijn !
  De vraag is nu wat gaat hij doen nadat hij de verkiezing verloren heeft….

 21. Tino Kuis zegt op

  Ik heb al even een begin gemaakt met het samenstellen van de ministersploeg voor na 6 mei.

  Ubolratana Mahidol premier

  andere ministers, tevens plaatsvervangend premier

  Financiën en Defensie: Thanathorn Juangrongruangkit
  Binnenlandse zaken: Chadchat Sittipunt
  Onderwijs: Khunying Sudarat Keruyaphan
  Landbouw: Chaturon Chaisaeng

  Hervorming leger, politie, onderwijs, landbouw…

  :

 22. Petervz zegt op

  Laatste nieuws van het paleis is dat Ubolratana zich niet verkiesbaar mag stellen

 23. Broerlief heeft gesproken en hij is tegen de stap van Ubolratana. Hij vond het ongepast (Bron: NOS)

  • Tino Kuis zegt op

   Inderdaad. Veel media berichten er over. De BBC vertaalt een deel van de bekendmaking van het paleis als volgt:

   ‘In a palace statement read out on all Thai TV networks, the king said: “Involvement of a high-ranking member of the royal family in politics, in whatever way, is an act that conflicts with the country’s traditions, customs, and culture, and therefore is considered extremely inappropriate.’

   Op deze video staat de mededeling van het paleis in het Thais:

   https://www.youtube.com/watch?v=AJe_IDDMVPU&fbclid=IwAR0dgisp35I4V80ebsil-jjwckHwj5N8HgQmtDCSAM9XlFVplYTBiQIXELU

   Wat nu? Het is toch wel heel bijzonder dat tegenstellingen binnen de koninklijke familie, die er altijd wel waren, nu zo publiekelijk worden uitgevochten.

  • Cornelis zegt op

   …..maat broerlief heeft het niet voor het zeggen, lijkt me. Niet onwaarschijnlijk dat hij onder druk gezet is door de huidige machthebbers.

  • Rob V. zegt op

   Volgens de BBC zeer ongepast zelfs en in strijd met de grondwet die zegt dat leden van het koninklijkhuis zich niet mogen inmengen in de politiek.

   “Involvement of a high-ranking member of the royal family in politics, in whatever way, is considered an act that defies the nation’s traditions, customs, and culture, and therefore is considered extremely inappropriate.”

   Bron:
   https://www.bbc.com/news/world-asia-47175604

  • Tino Kuis zegt op

   Zullen we het maar niet over de grondwet hebben? En wat betekent dit nu voor de Thai Raksa Chat Partij?

  • David H. zegt op

   Inzake
   https://www.bbc.com/news/world-asia-47175604

  • Rob V. zegt op

   Citaat van de NOS:

   ‘De politieke ambities van de Thaise prinses Ubolratana zijn ongepast en ongrondwettelijk, zegt haar jongere broer, de Thaise monarch Maha Vajiralongkorn. Daarmee zet het staatshoofd zo goed als zeker een streep door de kandidatuur van de prinses voor de post van premier bij de verkiezingen in maart. (…)
   “Een politieke rol van een lid van het koninklijk huis is in strijd met de Thaise tradities, gebruiken en cultuur. Daarom kan het worden beschouwd als buitengewoon ongepast”, laat hij weten’.

   Bron: https://nos.nl/artikel/2271097

  • Rob V. zegt op

   In het Nederlands: “Een politieke rol van een lid van het koninklijk huis is in strijd met de Thaise tradities, gebruiken en cultuur. Daarom kan het worden beschouwd als buitengewoon ongepast”,

   De NOS schrijft verder dat ongrondwettelijk zijn en dat met deze verklaring zo goed als zeker een streep door de kandidatuur komt. Bron: https://nos.nl/artikel/2271097

   Formeel is de Kiesraad aan zet maar die zal het staatshoofd niet tegen willen spreken.

 24. danny zegt op

  beste Tino,

  Voor een goede democratie zal deze prinses nooit in de politiek mogen gaan en dat zal mijn inziens ook nooit gaan gebeuren, want.zowel het koningshuis als de wet zal dit tegengaan.
  Democratie moet een land verdienen en zo ver is het nog lang niet in Thailand. Zolang de bevolking primair aan hun eigen belang denkt (vaak uit armoede) en niet aan landsbelang is een land nog niet toe aan vrije verkiezingen waar stemmen gekocht kunnen worden en corruptie aan de orde van de dag is.
  Je zit er dus echt naast mijn jouw voorspelling…voorspel ik.
  Elke leider die kan voorkomen dat de bevolking met elkaar slaags raakt is een goed leider.
  In het onderwijs zal eerst de spelregels van een democratie gekozen regering moet worden uitgelegd en voordat het zover is zal dit land een leider nodig hebben die de vrede handhaaft.
  goede groet van Danny

  • Tino Kuis zegt op

   Goedemorgen, Danny

   Ik denk dat je gelijk hebt. Het was geen handige zet van de prinses en die partij.
   Een land verdient een democratie door er voor te vechten, dat laat de geschiedenis zien. En Thailand vecht er al sinds 1932 voor. Waarom lukt het niet? Een lang verhaal…
   Eigen belang en landsbelang vallen meestal samen en zijn niet tegengesteld. Het is in je eigen en ook in het landsbelang een goeie leraar te zijn.
   Ik geloof er niets van dat de huidige leiders de macht grepen voor rust en vrede en voor het landsbelang. Zij deden het voor het belang van een kleine groep mensen en niet voor de bevolking in het algemeen. Dat is mijn mening.
   De bevolking begrijpt heel goed wat democratie is: zeggenschap, gelijkheid, rechten en vrijheden. Daar hoef je niet voor naar school te gaan.

  • Frits zegt op

   Beste Danny, ik ken Thailand redelijk, loop er enkele jaren reeds enkele maanden per jaar doorheen, ben me nu aan het oriënteren of ik er mijn pensioen wil doorbrengen, en op basis van mijn observaties zeg ik dat ik denk dat je er naast zit: de bevolking van Thailand verdient wel degelijk een democratisch bestel, net zoals elk volk dat verdient. Dat het Thaise volk nog geen democratie kent komt niet vanwege eigenbelang, maar wegens het ontbreken van middelen en macht. Noem mij een land waar niet uit eigen belang wordt gehandeld. Heel Europa staat er bol van, van dat soort egoïstische landen. Noem mij een land waar niet gegoocheld wordt met geld en stemmen. Wat dacht je van de VS, brenger van democratie bij uitstek?
   Tino heeft gelijk als hij zegt dat het Thaise volk absoluut kennis heeft van wat democratie inhoudt. Wat hen echter tegenhoudt is helaas hun gedweep met leiderschap. Altijd maar achter een “sterke” man willen hollen die beloftes predikt.
   Vandaar dat ik zeg dat Thailand niet toe is aan democratie, maar om andere redenen dan jij noemt. Het wachten is op emancipatie-bewegingen in volgende generaties.

   Dat bevolkingsgroepen in Thailand slaags zijn geraakt, waardoor de vrede moet worden gehandhaafd, betwijfel ik. Wanneer was dat dan? Is er in Thailand’s geschiedenis ooit een periode geweest vergelijkbaar met die bv in Noord-Ierland of Joegoslavië. Ik dacht het niet! De doden die gevallen zijn in Thailand tijdens oproeren vielen door inzet van legereenheden.

   In 2018 zijn er geen lese majeste arrestaties geweest, art. 44 is beperkt gebleven, het leger is uit het publieke domein vertrokken, de bovenlaag wordt ouder, aandachttrekkers hebben zichzelf buitenspel gezet, nieuwe partijen zijn verschenen, in maart as zijn er verkiezingen, er wordt desondanks gesproken over het niet eens zijn met beleid en inhoud van huidige machthebbers: de voortekenen zijn gunstig. Gelukkig hebben de Farang het niet voor het zeggen.

 25. Rogier zegt op

  Verkiesbaar of niet het kwaad is al geschiedt. Ik hoop het nog mee te maken dat Palang Pracharath zich voor een rechter mag verantwoorden voor hoogverraad, onderdrukking en het afzetten van een democratisch gekozen premier!

 26. chris zegt op

  De gefrustreerde Thaksin en Yingluck hebben hun hand verschrikkelijk overspeeld. De prinses heeft zeer zeker niet Dubai gebeld om te vragen of men haar nodig had. Andersom dus.
  Het wachten is nu op de volgende publiciteitsstunt om kiezers te trekken zonder over echte politiek te hoeven praten, laat staan over het mislukte Pheu Thai verleden. Het is te laat om Chanatip, Aum of Ed Carabao te nomineren voor premier. Die zouden het naar mijn mening overigens beter hebben gedaan dan de prinses want erg populair is ze niet behalve in de rode en gele jetset. (Liverpool voetballer Sala zou ook premier van Egypte zijn geworden als hij zich verkiesbaar zou hebben gesteld)
  Ik heb Thaksin aangeraden om een week voor de verkiezingen uit vrije wil naar Thailand terug te keren met zijn zus en beiden als martelaren onder luid gejuich naar de gevangenis te gaan. Nog geen antwoord gekregen maar ik heb besloten om tot 24 maart Suvarnabhumi te mijden. Mijn reisadvies.

  • Rob V. zegt op

   Doel je op een val beste Chris? Je bent niet echt duidelijk.
   Zo ja: zonder bewijs is dat slechts speculatie. Het is 1 van de scenarios die de ronde doen, maar wel eentje met (grote) publieke schade voor diverse betrokkenen. Er zijn nog diverse andere verklaringen. Trefwoorden: iemand is boos, iemand heeft een mening herzien, strijd achter de coulissen, …, …

   We zullen moeten zien of er puzzelstukjes boven water komen die meer zuidelijk gaan verschaffen.

   Over de populariteit van haar lees ik uiteenlopende verklaringen. Denk aan commentaar over haar (burgerlijk) handelen. Of de berichten op social media en in privé kring die toch vaker positief leken. Zie ook de Khoasod reportages hier boven.

   Op de korte termijn had dit een spaak in de wielen van de generaal gestoken. Maar voor de lange termijn is het mijn inziens beter dat een hoge royal zich niet diep in de politiek stort. In dat opzicht heeft broer lief een verstandig besluit genomen.

   Het stof daalt nog steeds neer. Wat haar beweegredenen en motivaties ook zijn en waren, je kunt dit niet zomaar afdoen als een valstrik voor die Thaksin.

 27. Nok zegt op

  En zo zie maar weer: amper een dag voorbij en het roepen en duiden moeten worden bijgesteld. Zoals ik al eerder opmerkte: wacht nou eens rustig af en pretendeer niet te weten hoe thaise hazen lopen.

 28. Nok zegt op

  Haar bewering dat ze geen prinses meer zou zijn wordt niet gestaafd door de feiten. Al heeft ze afstand gedaan ooit van de titel, ze heeft zich daarna er niet naar gedragen. We zullen zien hoe het voor haar afloopt.

 29. maurice schelvis zegt op

  MoMo
  naar mijn mening is dit een mooie kans om van de Junta af te komen ,en als de prinses niet genomereerd
  mag zij in iedergeval openlijk haar steun aanbieden aan iemand die voor haar / de partij/ en het land/ Thaise
  bevolking acceptabel is ,met haar steun zal er niet zo gauw meer een coupe komen,
  Ik waardeer haar inzet !!!!! good luck


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website