De verkiezingen, die mogelijk op 24 februari zouden plaatsvinden, worden uitgesteld in verband met de kroning op 4-6 mei. De regering bevestigd dit. Als waarschijnlijke data worden door een bron bij de Kiesraad 10, 27 of 24 maart genoemd met de 24e als meest waarschijnlijke datum.

Woordvoerder Wissanu laat weten dat niet de regering maar de Kiesraad de bevoegd instantie is om de datum vast te stellen. De regering heeft er geen invloed op.

Nadat alle activiteiten rondom de kroning achter de rug zijn, kan de nieuwe regering aantreden. Dat zal na 20 mei zijn.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Regering: Verkiezingen worden uitgesteld ivm kroning”

 1. Cor Verkerk zegt op

  Was zeer duidelijk dat de verkiezing uitgesteld zou worden.
  Had echter verwacht tot na de kroning.
  Maar natuurlijk kan men altijd de kroning als excuus gebruiken om de verkiezing pas in Juni (2019????)
  Te houden

  • Rob V. zegt op

   Moderator: Om moverende redenen geen discussie over wat-als als het over royals gaat.

 2. Dirk zegt op

  Ik kan me vergissen met mijn 72 jaar , maar als de kroning in mei plaatsvind en de verkiezingen in februari zijn gepland en nu worden verschoven naar maart maakt dat dan een verschil, waar wij in ieder geval geen weet van hebben. Of betekent dit maart 2020. Thailand is een andere planeet, daar denken ze anders, Thailand en de rest van het universum, dat is te ervaren, vooral op de weg. Neemt niet weg , dat dit land je bijzondere ervaringen oplevert, een schitterend natuur heeft en vaak ook vriendelijke mensen en soms ook niet. Ik woon er nog steeds met genoegen en laat die politieke kwesties maar van me afglijden, iets wat je niet kan veranderen moet je ook niet willen veranderen…

  • ruud zegt op

   Ik beweer niet dat ik iets van de situatie begrijp, maar volgens mij hebben ze 60 dagen de tijd, om de uitslag bekend te maken.
   Dan kom je al snel na de kroning met verkiezingen in maart.

   Aan de andere kant, was het probleem van de kroning en de verkiezingen al lang bekend.
   Blijft dus de vraag, waarom ze er NU mee komen.

 3. teun zegt op

  Wat is nou de echte reden achter het uitstel? Van februari naar maart omdat dan na de kroning de nieuwe regering kan aantreden. Dat kan ook als de verkiezingen in februari zijn. Toch? Of wil onze generaal zeker weten, dat hij in zijn huidige functie de kroning kan/mag bijwonen? Is hij bang, dat als hij niet de verkiezingen wint, de druk zo groot wordt dat er nog voor de kroning een nieuwe regering tot stand komt en de generaal dus niet als (waarnemend) premier bij de kroning zit?
  Kortom: een heel raar besluit. Want als je bijvoorbeeld naar NL kijkt was de vorming van de regering aldaar na de laatste verkiezingen ook niet in enkele maanden gevormd. En hier in Thailand, zal het vast niet zo zijn dat de verkiezingsuitslag een simpele meerderheid voor de ene of de andere partij oplevert. Zeker niet nu er al jaren geen verkiezingen meer zijn geweest.

  • Tino Kuis zegt op

   Teun,
   Als de verkiezingen op 24 februari plaatsvinden wordt de officiële uitslag op 25 april gepubliceerd. Op 9 mei vindt dan de eerste zitting van het parlement plaats met verkiezing van premier etc.
   De junta wil niet voor de kroning gezichtsverlies lijden bij een voor hun ongunstige uitslag. Zijn de verkiezingen 2-4 weken later dan komt de officiële uitslag pas na de kroning.

  • chris zegt op

   Laat ik mijn theorie hieraan toevoegen. Binnen een week na de verkiezingen is de officieuze uitslag bekend via exit-polls. Dan is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bekend wie de verkiezingen heeft gewonnen en kunnen de verliezers hun wonden likken. De winnaars kunnen alvast gezamenlijk speculeren over wie de nieuwe premier wordt. Kortom: de verkiezingen worden niet uitgesteld omdat de junta mogelijk gezichtsverlies lijdt bij de officiele uitslag maar al weken tevoren wellicht.
   De kroning is ongetwijfeld een media-spektakel en niet alleen in Thailand. Denk vervolgens aan alle videos en fotoboeken die nog decennia lang verschijnen. Op al die foto’s staan hoogwaardigheidsbekleders en leden van de Thaise regering. En de ego’s (en de geleende horloges) van de junta-leden zijn zo groot dat men het niet over zijn hart kan verkrijgen dat er andere mensen op tv en foto staan dan zij. Een mogelijk afscheid van de politiek in stijl.
   Ik ben eigenlijk wel een voorstander van het uitstel. Een paar manden langer wachten na mei 2014 is echt geen bezwaar, volgens mij. Als er ongeregeldheden zijn tijdens de kroningsdagen krijgt de demissionaire regering Prayut de schuld en niet een nieuwe regering. Die kan met een smetteloos blazoen starten.
   Als de Prayut-fans de verkiezingen winnen verloopt de kroning zonder incidenten. Als er toch incidenten zijn krijgen anderen de schuld.

 4. Rob V. zegt op

  Het zoveelste uitstel, slaat nergens op. Op social media veel boze en verontwaardigde reacties.
  De hashtag #เลื่อนแม่มึงสิ (#LûuanMâemeungSì) is trending. Letterlijk UitstelJeMoeder*benadrukkingswoordje*. Vrijvertaald #UitstelFlikkerOp. Het bericht “Chan-O-Cha you edok where is my election. #เลื่อนแม่มึงสิ” is al 18 duizend keer geshared vanmorgen. In goed Nederlands: “(Prayut) Chan-O-Cha Ho€r waar zijn mijn verkiezingen?!”

  Bron:
  http://www.khaosodenglish.com/culture/net/2019/01/04/delaymyass-thainet-just-cant-with-another-election-delay/

 5. Naud zegt op

  De gekozen regering dient wettelijk aan te treden binnen een bepaalde termijn na de verkiezingen. Volgens de oorspronkelijke verkiezingsdatum zou die termijn samenvallen met de kroningsplechtigheid. Door de verkiezingen iets uit te stellen wordt het aantreden van de nieuwe regering over de kroningsdata heen getild.

 6. erik zegt op

  Net zoals verkiezingen en een referendum in NL gebonden zijn aan termijnen geldt dat in Thailand klaarblijkelijk ook. Als je de tijdlijn volgt in bijgaande link naar de BKK Post zou het samenvallen met de kroning en dat wordt uiteraard ongewenst geacht. https://www.bangkokpost.com/news/politics/1605514/ec-to-government-your-move

 7. Tino Kuis zegt op

  Jeetje, Rob, ik dacht altijd dat de Thais een beschaafd volk waren, niet-confronterend en met de grootste achting voor Prayut. Daar moeten betaalde aanhangers van Thaksin achter zitten!

  • Johnny BG zegt op

   Idd Tino ….heel veel mensen zitten niet te wachten op de vorm van democratie zoals het in NL bekend is.

   Ook die werkt in NL niet helemaal maar dat is uiteraard anders.

   18000 shares op 68 miljoen inwoners is een 0,0 % verhouding dus niet echt relevant. De zwijgende meerderheid laat het echte gezicht zien

   • Tino Kuis zegt op

    Verreweg de meeste Thais verlangen naar een democratie als in Nederland, met vrijheid van meningsuiting, sociale zorg, betere verdeling van inkomsten en gelijke rechtvaardigheid voor iedereen. Maar niets is perfect in deze wereld.

  • Rob V. zegt op

   Natuurlijk Tino, maar niet achter de voordeur en niet op internet. Er is flink wat gemor en onvrede over een junta waar maar niet aan lijkt te ontsnappen:

   https://www.youtube.com/watch?v=2ubK79O9Des

   • chris zegt op

    Er is in ELK land op deze wereld met het oog op de verkiezingen gemor en onvrede over de zittende regering. Dat hoort gewoon bij het spel.

 8. Johnny BG zegt op

  Beetje flauw om te vragen waarop de aanname gebaseerd is. Ik durf wel te wedden dat 95% van de bevolking geen flauw idee heeft wie er verantwoordelijk is voor het Ministerie van Landbouw.

  M.a.w. bij wie speelt dan dat hele politieke gedoe?

  Als we dan naar bv een betere verdeling van inkomsten gaan dan ligt de bal bij de werknemer die voor een minimum loon aan de slag gaat.
  Sociale zekerheid kost geld en wie mag dat dan weer ophoesten? Zeker ook degene die zijn nek uitsteekt om mensen aan een inkomen te helpen..oftewel de werkgever?

  En dan zal ik het maar niet hebben over het gros van de mensen die geen inkomstenbelasting betalen. Jan L. uit NL moet dat wel maar heeft daarna geen rechten als de werkvergunning is verlopen.
  Ik wil weleens zien of die mensen die zo verlangen naar democratie dat dan ook even gaan regelen

 9. Tino Kuis zegt op

  Nog even een aanvulling. Alle data die hier worden genoemd zijn de uiterste data die de grondwet voorschrijft. Het mag allemaal ook eerder. Verkiezingen op 24 februari. Officiële uitslag op 27 februari. Eerste zitting parlement op 6 maart. Nieuwe regering start op 10 maart. Dan zijn er nog bijna twee maanden tot de kroning! Kan de nieuw gekozen
  premier Chatchat de koning begroeten!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website