Parlement staat in de startblokken

Door Redactie
Geplaatst in Politiek
Tags: ,
31 juli 2011

Maandag vergadert het nieuwe parlement voor het eerst. De openingceremonie wordt bijgewoond door kroonprins Maha Vajiralongkorn en voorgezeten door de oude Kamervoorzitter Chai Chidchob. Dat wordt dan tevens de laatste keer, want een dag later kiest het parlement een nieuwe Kamervoorzitter.

De verkiezing behoeft koninklijke goedkeuring, wat een week kan duren. Daarna komt de Kamer in een aparte zitting bijeen om de nieuwe premier te kiezen. Premier Abhisit zei eerder te verwachten tot 10 augustus in functie te blijven.

Inmiddels heeft toekomstig premier Yingluck laten weten geen bezwaar te hebben tegen de kandidatuur van Apiwan Wiriyachai voor de functie van Kamervoorzitter. Apiwan is voormalig vice-kamervoorzitter, hij is voorgedragen door de roodhemd-parlementsleden en hij is kernlid van het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden). Dat laatste maakt hem kwetsbaar voor kritiek van de oppositie alhoewel hij als vice-voorzitter strikt neutraal was. Een schoon blazoen heeft de andere kandidaat, Somsak Kiatsuranont, parlementslid voor Khon Kaen.

Toekomstig premier Yingluck ontkent dat er druk op haar wordt uitgeoefend bij de keuze. Ze zegt dat de kandidaat voor de post van Kamervoorzitter iemand moet zijn die goed thuis is in de wet en ervaring heeft met parlementaire zaken.

Bron: Dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website