Storm van protest over amnestiebesluit

Door Redactie
Geplaatst in Politiek
Tags: , , ,
18 november 2011

Sondhi Limthongkul

‘This is the most despicable act’, luidt het commentaar van geelhemdleider Sondhi Limthongkul op het amnestiebesluit van het kabinet ter gelegenheid van de verjaardag van de koning op 5 december.

Sondhi is niet de enige die er zo over denkt. Een Facebook-account geopend door een bekende tv-anchor scoorde al 20.000 protesten.

Oppositieleider Abhisit vindt dat de regering het rechtssysteem ondermijnt, omdat het amnestiebesluit Thaksin, die bij verstek tot 2 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, vrijuit laat gaan. Thaksin voldoet aan de voorwaarden: hij is ouder dan 60 jaar en hij is tot een gevangenisstraf van minder dan 3 jaar veroordeeld. Volgens Abhisit geeft de regering bovendien het signaal af dat corruptie is toegestaan omdat corruptie niet wordt uitgesloten. In het besluit van zijn regering een jaar geleden konden gevangenen veroordeeld wegens corruptie alleen strafvermindering krijgen. Ook in afwijking van dat besluit hoeven veroordeelden in het besluit van de huidige regering niet een deel van een straf te hebben uitgezeten. Thaksin vluchtte vlak voor zijn veroordeling in 2008 naar Dubai, waar hij sindsdien woont.

Concrete acties heeft de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) nog niet aangekondigd, maar zeker is dat ze niet stil zal zitten. ‘We’re studying the substance of the decree and we will meet to decide our moves at the first opportunity’, aldus Sondhi, die momenteel in de VS is.

Volgens Kaewsun Atibhodhi, die na de militaire coup van 2006 onderzoek deed naar corruptie tijdens het bewind van Thaksin, is het besluit in strijd met de grondwet omdat het tegen het vonnis van het Supreme Court [dat Thaksin veroordeelde] ingaat. ‘How dare you exercise the limited power of the executive to overpower the judiciary for the interest of one man.’

Senator Somchai Sawaengkan zegt niet verwacht te hebben dat de regering het besluit zou nemen, terwijl zoveel mensen onder de watersnood lijden. Hij waarschuwt voor een politieke crisis die bovenop de economische en sociale crises komen als gevolg van de overstromingen.

Vice-minister-president Chalerm Yubamrung, die de kabinetsvergadering dinsdag voorzat omdat premier Yingluck ontbrak, is geïrriteerd omdat enkele ministers uit de boot hebben geklapt over de vergadering. Hij zegt dat het besluit niet in strijd is met de wet, maar weigert verder commentaar. Het ministerie van Justitie buigt zich nu over de details. Daarna beoordeelt de Raad van State het alvorens het ter ondertekening naar de koning gaat. Parlementaire goedkeuring is niet vereist.

www.dickvanderlugt.nl

7 reacties op “Storm van protest over amnestiebesluit”

 1. Robert zegt op

  Ja stel je voor dat alles normaal zou zijn in Thailand in 2012. Dat kan natuurlijk niet. Het water is nog niet weg of men legt de fundering al voor verder onheil voor volgend jaar.

  • @ Ik zag dat de geelhemden alweer de straat op waren gegaan om te protesteren tegen T.haksin.
   Slechte timing en domme zet van de familie S. Had nog minimaal een jaartje gewacht. Er was al kritiek op Yingluck, dat zal niet minder worden. Het vervolg is nu al wel uit te tekenen. Never a dull moment in Thailand….

  • Maarten zegt op

   Jaja, regeren is vooruit zien. Ook hier is dat zo 🙂

 2. dick van der lugt zegt op

  http://www.bangkokpost.com/news/local/266938/thaksin-unaware-of-decree-bid toont een fraaie foto van de geelhemdrally vrijdagavond in Lumphinipark.

 3. Jan zegt op

  Er is kritiek op de regering van Yingluck n.a.v. de overstromingen, maar dat zou bij iedere regering zo zijn geweest. helemaal goed kun je het nooit doen. Maar zijn de lasten van de overstromingen te wijten aan deze regering of zijn andere daar debet aan. Ik lees van politieke spelletjes (door de geelhemden?) en zet dan vraagtekens bij deze actie van Sondhi. De People’s Alliance for Democracy kan zijn naam beter veranderen in People’s Alliance for Democracy for the happy (yellow) few.

  • dick van der lugt zegt op

   Dat een andere regering het niet beter zou hebben gedaan, lees ik ook in Bangkok Post. Je bent dus niet de enige die er zo over denkt. De regering Abhisit heeft in 2010 al even slecht gepresteerd tijdens de overstromingen toen.
   Voranai Vanijaka heeft er in zijn column al eens op gewezen dat de leiders van de geelhemdbeweging uit zijn op het verwerven van politieke macht.
   Ik denk dat de achterban van de People’s Alliance for Democracy groter is dan alleen de happy few en vooral bestaat uit een opkomende middenklasse.

 4. chris&thanaporn zegt op

  Deze man heeft dit land meermaals gegijzeld met zijn acties zoals het sluiten van de luchthavens!
  Misschien eens terug in de tijd gaan hoe zijn medestander Chamlong achter de vuilkar liep en het het huisvuil gewoon op straat achterliet als protest tegen de toenmaige regering.
  Ik ben geen politiek journalist en heb gen journalistieke opleiding,maar weet na meer dan 30 jaar in dit mooie land wel hoe de hazen lopen.
  Misschien vergeten hoe de familie Choonhaven,waarvan het zoontje nu nog steeds een belangrijke functie heeft in de “Democrat Party”,door een politieke handigheid van Anand die na de zoveelste coup PM was geworden,uit de gevangenis werdt gehouden,na een corruptie schandaal.
  Ach ja de “arme man” is daarna wel veroordeeld voor fraude.
  Ik keur helemaal niet goed wat Thaksin heeft gedaan,maar de gouverneur destijds van Bangkok Apirak heeft ook niets verkeerd gedaan met de brandweerwagens(Steiner) aankoop en loopt nog steeds vrij rond.
  Tot slot heeft Sondthi wel een frauduleus bankroet op zijn geweten,en in een echte democratie was hij al lang op non actief gezet..
  En nu blaast hij weeeral hoog van de toren samen met Dr.Tul en zijn trawanten.

  Het is mij nog steeds een hele eer dat ik in dit land mag wonen en verblijven!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website