Harmonie, dat wil de Thaise regering

Door Redactie
Geplaatst in Politiek
Tags: ,
17 augustus 2011

Verzoening en het bevorderen van de eenheid van de Thaise bevolking; rehabilitering van de mensen, overheidsdiensten en particuliere sector die getroffen zijn door het politieke geweld en steun aan het onderzoek van de Truth for Reconciliation Commission naar de politieke onrust van vorig jaar: dat zijn de drie topprioriteiten die de regering Yingluck op 24 augustus zal bekendmaken in haar regeringsverklaring.

Andere urgente beleidspunten uit de ontwerp-verklaring, waarop Bangkok Post de hand heeft weten te leggen, zijn bestrijding van de drugshandel en corruptie, herstel van de betrekkingen met de buurlanden en beëindiging van de onrust in het Zuiden. De regering wil die in het eerste jaar van haar zittingsperiode aanpakken.

Gisteren vergaderde het kabinet 5 uur over de verklaring. Het meest controversiële onderwerp was de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht, maar dat voornemen is wel opgenomen in de regeringsverklaring, evenals de verhoging van het startsalaris van afgestudeerden naar 15.000 baht per maand en de herintroductie van het onderpandssysteem voor rijstboeren. ‘We will do them all’, aldus vice-minister Pornsak Charoenprasert (Agriculture and Cooperatives). ‘However, there is no deadline for when these policies will be accomplished.’

Andere Pheu Thai-verkiezingsbeloftes worden niet genoemd, zoals het treinkaartje van 20 baht, de aanleg van een hogesnelheidslijn van Bangkok naar Chiang Mai, Nakhon Ratchasima en Prachuap Khiri Khan, en de verlenging van de Airport Rail Link.

Terwijl het kabinet vergaderde, woonden de parlementsleden van Pheu Thai een forum bij, waarin ze gebriefd werden over de beleidsplannen. Enkele leden hadden hun twijfels over de effectiviteit van sommige plannen. De PT-er van Samut Prakan vindt sommige plannen te vaag geformuleerd, zoals de landaanwinning in zee. Verder zeiden ze het moeilijk te vinden sommige beleidsplannen aan de kiezers in hun district uit te leggen omdat ze niet betrokken waren geweest bij het opstellen ervan.

www.dickvanderlugt.nl

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Harmonie, dat wil de Thaise regering”

  1. Hans Bos (redactie) zegt op

    Als Y. uit is op harmonie, dan heeft ze beslist de verkeerde weg gekozen. De minister van BuZa houdt zich voornamelijk bezig met het faciliteren van de reislust en mogelijk terugkeer van zijn mentor Thaksin. De Thaise bedrijven staan op hun achterste benen vanwege de aangekondigde forse loonsverhoging. De Democraten protesteren tegen het plan om de slachtoffers van de onlusten in april van het vorig jaar een bonus te bieden van 10 miljoen THB en diverse topfunctionarissen in het ambtenarenapparaat en bij staatsondernemingen moeten benen maken ten faveure van de Rode vazallen. Hoezo harmonie?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website