Een land waar je misschien niet direct aan denkt, maar dat wel alles te bieden heeft voor overwinteraars, is Thailand.

Maar waarom is overwinteren in Thailand een goede keuze? Wat maakt Thailand tot een uitstekende winterzon bestemming? In dit artikel gaan we in op de voordelen die Thailand biedt voor overwinteraars.

1. Uitstekende medische zorg

Een belangrijk aspect voor overwinteraars, zijn de medische voorzieningen in het land van bestemming. De meeste overwinteraars zijn op leeftijd en willen bij gezondheidsproblemen een beroep kunnen doen op professionele medische zorg.

 • De medische faciliteiten in Thailand zijn bijzonder goed te noemen veel artsen zijn in Europa of de VS opgeleid. De meeste Thaise ziekenhuizen hebben de beschikking over de modernste apparatuur. Vooral in de grote steden evenals de toeristische gebieden zijn voldoende ziekenhuizen en goed opgeleide artsen voorhanden. De artsen spreken Engels. Er zijn geen wachttijden voor medische zorg.

2. Het klimaat

Je gaat overwinteren om het gure klimaat in Nederland te ontvluchten. Hoe zit het met de weersomstandigheden in Thailand?

 • Thailand heeft warme winters. Je kunt nauwelijks van een winter spreken met overdag temperaturen van tussen de 25 en 30 graden. De gemiddeld laagste (dag)temperatuur is 20°C, de gemiddeld hoogste temperatuur is 37°C. April is de heetste maand. Wil je het wat koeler? Dan is in overwinteren in het Noorden van Thailand (Chiang Mai) een goede keuze. Aan strand is het heerlijk en het zeewater is warm. Op gevorderde leeftijd regelmatig zwemmen (in zee of het zwembad) is goed om de spieren soepel te houden.

3. Het lage prijspeil

Niet iedere overwinteraar beschikt over een ruim budget. Soms is er alleen sprake van een uitkering. Omdat de woonlasten in het eigen land ook doorlopen is het belangrijk dat je overwinterd in een land waar het prijspeil lager is. Zo heb je meer te besteden.

 • Ondanks de sterke Baht is het nog steeds spotgoedkoop in Thailand. Eten en drinken kost vrijwel niets. Wanneer je de grote winkelcentra links laat liggen en de plaatselijk marktjes bezoekt kun je prima leven van een bescheiden budget.

4. Enorme keuze aan accommodaties

Tijdens de overwintering is er sprake van dubbele woonlasten. Een overwinteraar wil graag een nette, goed begaanbare accommodatie tegen een lage prijs.

 • Vrijwel nergens ter wereld zul je zoveel keuze hebben in hotels en appartementen dan in Thailand. Veel eigenaren van condo’s en appartementen verhuren hun eigendom aan toeristen. Bij een langer verblijf zijn er flinke kortingen mogelijk. Je kunt al een nette volledig ingerichte condo huren voor ongeveer € 400,- per maand

5. De beroemde Thaise keuken

Wanneer je een paar maanden in het buitenland overwintert wil je gevarieerd kunnen eten. Ook Hollandse kost. Dit moet daarnaast betaalbaar zijn.

 • De Thaise keuken is wereldberoemd. Smaakvol en gevarieerd. Ben je geen liefhebber van Thais eten? In de toeristenplaatsen struikel je over Europese restaurants. Een kopje snert, balletje gehakt of broodje pindakaas is geen enkel probleem in Thailand.

6. Vervoer

Tijdens het overwinteren, wil je wat van het land zien en uitstapjes maken. Vervoer ook openbaar vervoer moet veilig, goedkoop en toegankelijk zijn.

 • In Thailand kan je gaan en staan waar je wilt. Zowel het openbaar vervoer als taxi’s zijn ruim voorhanden. Zelfs de verste uithoeken van het land zijn met openbaar vervoer te bereiken. Thailand kent veel vliegvelden. Een binnenlandse vlucht is niet duur, veilig en efficiënt.

7. Golfbanen

Overwinteren wordt een stuk leuker wanneer er mogelijkheden zijn om te ontspannen en te recreëren. Veel overwinteraars ontmoeten elkaar op de golfbaan en slaan graag tegen een balletje.

 • Dat kan prima in Thailand. Er is een ruime keuze aan prachtige banen, aangelegd in een tropische omgeving. Heerlijk weer, aantrekkelijke greenfees en prima caddies zorgen voor uitstekende omstandigheden. Golfen is in Thailand een van de populairste buitenactiviteiten. Het land beschikt inmiddels over meer dan 200 golfbanen, waarvan vele ook toegankelijk zijn voor bezoekers. Veel luxe resorts beschikken over een eigen golfbaan, zodat men gemakkelijk vanuit het hotel een rondje kan golfen.

8. Veiligheid

Het land waar je tijdens de winter verblijft, moet zeker veilig zijn voor de overwinteraar. Criminaliteit is wel het laatste waar je op zit te wachten.

 • Thailand staat bekend als een veilig land voor toeristen. Dat neemt niet weg dat je ook als overwinteraar de normale voorzichtigheid moet betrachten.

9. Vriendelijke bevolking

Wanneer je geniet van je oude dag en naar exotisch land vertrekt om te overwinteren wil je daar zeker op je gemak voelen

 • De meeste toeristen kiezen voor Thailand vanwege de vriendelijke bevolking. Daarnaast hebben Thai veel respect voor oudere mensen. Senioren die besluiten in Thailand te overwinteren zullen zeker enthousiast zijn over de gastvrijheid, vriendelijkheid en respectvolle benadering door Thaise mensen.

10. Flora en fauna

Door het heerlijke klimaat zal je als overwinteraar veel buiten verblijven. Je wilt dan ook graag genieten van de natuur of stranden.

 • Thailand heeft een prachtige natuur die bekend is over de hele wereld. Mangrovebossen, pijnboombossen en de altijd groene jungles in het zuiden spreken tot de verbeelding. De indrukwekkende hoeveelheid wilde dieren is het vermelden waard. In het wild leven er tijgers, olifanten, beren, apen, tapirs, herten, gibbons en zelfs luipaarden. In de nationale parken komen meer dan 300 soorten zoogdieren voor. Thailand telt 79 nationale parken, 89 wildreservaten en 35 natuurreservaten. Thailand heeft ook nog eens vele eilanden en stranden die tot de mooiste ter wereld behoren.

Tips voor overwinteraars

1. Leer de Kunst van het onderhandelen

 • Tip: Onderhandelen is een kunst in Thailand, vooral op markten en bij het boeken van tours. Echter, veel buitenlanders zijn hier niet bedreven in. Neem de tijd om te observeren hoe de lokale bevolking onderhandelt en probeer het zelf op een respectvolle manier.

2. Integratie in lokale gemeenschappen

 • Tip: Neem deel aan gemeenschapsactiviteiten die niet gericht zijn op toeristen. Dit kan vrijwilligerswerk zijn, deelnemen aan een lokale kookcursus, of meedoen met een buurtfeest. Dit biedt een authentiekere ervaring van de Thaise cultuur.

3. Ontdek de traditionele Thaise geneeskunde

 • Tip: Thailand heeft een rijke geschiedenis van traditionele geneeskunde. Overweeg een cursus in traditionele Thaise massage te volgen of leer meer over kruidengeneeskunde, wat een interessante en unieke ervaring kan zijn.

4. Langdurige accommodatie opties

 • Tip: Bij een langer verblijf, overweeg het huren van een appartement of huis buiten de toeristische gebieden. Dit is vaak goedkoper en biedt een diepere duik in het dagelijks leven van de lokale bevolking.

5. Verken per fiets

 • Tip: Veel gebieden in Thailand zijn prachtig om per fiets te verkennen. Fietsen in landelijke gebieden of zelfs in steden zoals Chiang Mai kun je een heel ander perspectief geven.

6. Leer Thaise Keuken van lokale experts

 • Tip: In plaats van een kookcursus bij een toeristische aanbieder, zoek naar een lokale die je thuis uitnodigt om je te leren koken. Dit kan via sociale netwerken of lokale contacten.

7. Gebruik het openbaar vervoer

 • Tip: De meeste toeristen vertrouwen op taxi’s of gehuurde voertuigen, maar het gebruik van het openbaar vervoer zoals lokale bussen of treinen biedt niet alleen een goedkope manier van reizen, maar ook een diepgaande lokale ervaring.

8. Verken lokale markten in de vroege ochtend

 • Tip: Lokale markten zijn het levendigst in de vroege ochtenduren. Dit is een geweldige tijd om de lokale cultuur te observeren en te genieten van de meest verse producten.

9. Doe mee aan Meditatie- of Yoga-retraites

 • Tip: Thailand is de thuisbasis van vele spirituele retraites die zich richten op meditatie en yoga. Deze retraites kunnen variëren van luxe resorts tot meer authentieke kloosterervaringen.

10. Ontdek lokale kunst en ambachten

 • Tip: Bezoek lokale kunstenaars en ambachtslieden in hun ateliers. Veel regio’s in Thailand staan bekend om hun unieke kunst en ambachten, zoals zijde weven, keramiek, of schilderen.

Door deze unieke en minder conventionele benaderingen te verkennen, kun je een diepere en meer persoonlijke ervaring van Thailand hebben tijdens je overwintering. Het gaat om meer dan alleen genieten van het warme weer; het is een kans om echt te integreren in en te leren van de rijke Thaise cultuur.

28 reacties op “10 redenen om te overwinteren in Thailand”

 1. Marijke zegt op

  Ook wij overwinteren al jaren in thailand.Altijd in changmai in een appartement.Vriendelijke mensen lekker weer we voelen ons altijd veilig.Zo lang het kan blijven we dat zeker doen.Nog nooit slechte ervaringen.Inmiddels veel vrienden gemaakt.Kortom voor ons ieder jaar weer iets om naar uit te kijken.

 2. jos zegt op

  De wikelcentrum doen,de markten links laten liggen! Reden wil je niet opgelicht worden met kopie. Bv. broeken,zakken die vlug scheuren, ik ken er een paar de cheap charles ,en daana klagen. Ik doe alleen markten voor eens rond te kijken voor bv. een plantje te kopen of zo meer niet. Voor etenswaren friendship,foodland,big C , als je op de markt koop of stalletjes licht daar buitentemperatuur .
  Veiligheid, ik voel mij veiliger dan in Belgie, het verkeer is wat anders daar miet je toch alle dagen goed opletten! Condo verhuur 250 a 400 euro heb je een goede deftige studio 34 m, met zwembad in het komplek, alles heeft een prijs, wil je in het centrum uit het centrum ,de prijs hangt daar ook van af.

  • Johnny zegt op

   Als je bvb een t-shirt koopt op de markt, voor 100 bath of minder (2.5 euro) kun je moeilijk verwachten een echte Adidas of Nike te bemachtigen. Als deze dan na een jaartje de geest geeft, so what. Btw, ik heb er zulke die al veel langer meegaan en nog steeds in goede staat zijn.

 3. christiaens zegt op

  Inderdaad, de medische zorg in Thailand is zeer goed .
  Maar geen centen geen verzorging,ik werd vorig jaar opgenomen in bkk- pattaya hospitaal met een zware voedselvergiftiging!!!!! na de nodige problemen aan de balie omtrent de verzekering werd ik opgenomen.
  6dagen kostprijs bijna 400.000 Bht ,een kennis van mij kreeg een apendix onsteking , die mocht wachten tot zijn kennis met de credit card afkwam, enkele uren nadien. dus alles is niet rozegeur voor 1 doosje antibiotica
  die in aphoteek ca 40-50 bht kost werd er meer dan 10.000 bht gerekend .er is ook geen overeenkomst tussen Belgische ziekenfondsen ende Thaise de meeste reisverzekeringen dekken maar 3 maand Dus ik denk dat toch een beetje voorzichtigheid geboden .
  michel c

  • hans zegt op

   had 5 jaar geleden een vergelijkbare ervaring met BKK INt Phuket, had een vrij acute cyste tussen de wervels , kon 3 dagen later geholpen worden, ondanks de wereld dekking werd vanuit NL een bedrag aangeboden dat 50 % dekte, zijnde de kosten van behandeling in NL
   De behandelend neuroloog hier was verbaasd over zowel het bedrag dat BBB Int ervoor rekende als over het bedrag dat Ohra aanbood
   via de reisverzekering gerepatrieerd en pas 4 maanden later ( voor corona dus ) in NL geholpen

   had overigens eerder (10 jaar) een zeer goede ervaring met hetzelfde ziekenhuis

   Hans

   • Erik zegt op

    Hans, ik heb ook werelddekking op mijn zorgpolis (Univé) maar de vergoeding is standaard maximaal het NL tarief. Daarom heb ik er een module extra bij genomen. Dan wordt, ook als je in Thailand bent, alles vergoed. Misschien werkt dat bij OHRA ook zo.

 4. Marijke zegt op

  Het beste is toch ook om een goede verzekering met werelddekking te hebben.En een goede reisverzekering.Het kost misschien iets meer maar wat ziektekosten betreft hebben we alles goed geregeld.Zelfs als 1 van ons komt te overlijden word het lichaam naar nederland gebracht.We hebben al een paar keer helaas een ziekenhuis moeten bezoeken maar alles is netjes vergoed.

 5. chris zegt op

  Het is wel een erg ‘roze brillen’ verhaal. Dus hier maar enige nuance.
  10 redenen om NIET in Thailand te overwinteren:
  1. Medische zorg: duur en veel gedoe met verzekeringen voordat er behandeld wordt;
  2. Klimaat: temperaturen kunnen dalen tot 5 graden en er is nergens verwarming; het regent in het regenseizoen elke dag en meer dan in Nederland en Belgie
  3. gebrek aan kwaliteit: goedkoop betekent in bijna alle gevallen slechte kwaliteit
  4. accommodaties worden soms ‘bezet’ door buitenlandse gasten uit China en/of Rusland
  5. Thaise keuken: veel te gekruid en vaak onhygienisch zodat je buiklop krijgt of erger
  6. vervoer: Thailand is op 1 na het meest gevaarlijke land ter wereld waar het gaat om verkeersdoden
  7. golfbanen:overlopen door Japanners en caddys die graag een relatie aanknopen met een buitenlandse man
  8. veiligheid: in het zuiden dagelijks moordaanslagen,in het noorden de drugs maffia en de overige maffia in Bangkok, Phuket en Pattaya (buitenlandse maffia en Thaise) om over alle scams (brommers, waterscooters, taxis) maar te zwijgen. Reken niet op hulp van de politie.
  9. bevolking die dankzij overmatig alcohol- en drugsgebruik een kort lontje heeft. Veel vecht- en steekpartijen in het nachtleven. (dagelijks op TV te zien)
  10. flora en fauna: Thais produceren een enorme hoeveelheid plastic afval, gooien het overal op straat en de milieuproblemen zijn gigantisch.

  • Bert zegt op

   Nooit (meer) naar Thailand gaan, Chris.

   • Chris zegt op

    hahahahahah
    Ik woon al 16 jaar in Thailand.

    • Robert zegt op

     16 jaar in Thailand,je zou het niet zeggen. In je eerste’nuance’ zit je al fout. Wanneer de overwinteraars komen is het regenseizoen al voorbij….

     • Chris zegt op

      hahahahaha
      Ooit van klimaatverandering gehoord? Het regent hier in Thailand ook als het regenseizoen voorbij is. Heb ik in die 16 jaar geleerd en ondervonden.

      • Johnny zegt op

       Zal wel afhangen van de streek waar je verblijft. Ik woon nu 8 jaar in Bangsaray en tijdens het regenseizoen regent het hier af en toe, zoals in de zomer in Belgie of Nederland. Daar kunnen wel stevige stortbuien tussen zitten.

  • JomtienTammy zegt op

   Amaai, wat moet jij daar ongelukkig zijn zeg!
   Ik zou, moest ik er zo over denken, onverwijld andere oorden opzoeken…

   • Chris zegt op

    Ooit van sarcasme gehoord?
    Het leven, ook in Thailand, is niet roze en niet zwart.
    Als je hier overwintert ben je min of meer een toerist (en waarschijnlijk in toeritische gebeiden als Hua Hin, Cha-am, Chiang mai, Pattaya of Phuket) en maak je maar een deel van de Thaise samenleving mee.
    Heb nog maar weinig mensen gesproken die overwinteren in Trat, Nan, Chumporn, Chayaphum of Ubon.

  • William zegt op

   Begrijp Chris volledig.
   Punt zeven geen idee, de rest van de punten via nieuws of werkervaring herkenbaar.
   De Thaise gemeenschap heeft de neiging om de realiteit een stevig te verbloemen voor de toerist.
   Een gezond stukje wantrouwen kan geen kwaad als je niet bedrogen en bestolen huiswaarts wenst te gaan.

 6. Jacques zegt op

  Bij ons in Nongprue, the dark site van Pattaya op zo’n 8 kilometer van het strand zijn de prijzen van condo’s nog goedkoper. Voor gemiddeld 35 vierkante meter oppervlak dus met woon- en een slaapkamer, badkamer en balcon, groot zwembad, fitnessruimte, etc., variëren de huur prijzen voor langer verblijf tussen de 6.900 bath (177,40 euro) a 8000 bath (205,68 euro)per maand. Bijvoorbeeld CC condo 1 op Soi Siam country road. Alle winkels en markten en banken naast de deur. Ideale ligging.

  Zie you tube clip: https://www.youtube.com/watch?v=Ts8mz94t5GU en http://amzn.to/2jAJrcW
  Vlogger: Kevin Thailand en vlog 133.

 7. jasper van Der Burgh zegt op

  Leuk stukje, maar ik heb op puntje 3 en 5 toch wel wat aan te merken. Puntje 3: Het lage prijspeil en de kwaliteit van het eten. Thailand is spotgoedkoop, staat er. Ik moest zo hard lachen dat ik mij in mijn zelfgemaakte Tom Yam Kung verslikte. 175 baht voor een biertje (4,75 euro) vindt ik niet spotgoedkoop, als is het dan een grote pils. 250 baht (6,75) voor een klein droog taai stukje rundvlees met 10 slappe frieten en een halve tomaat en komkommer ook niet.
  Spotgoedkoper kan ook, op straat, voor pakweg een euro kun je je de buik vol eten aan pad thai, een handje noedels met 2 flinters groente en 2 garnalen van dubieuze kwaliteit in een sausje van monosodium glutaminaat. Persoonlijk prefereer ik dan een hamburgertje van de Febo in Amsterdam voor dat geld.

  Het enige wat spotgoedkoop is in Thailand is arbeid, omdat 90 procent van de bevolking te weinig verdient om normaal te kunnen leven.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Even over punt 3 .
   Ik was er gisteren met vrouw , haar vriendin en haar dochtertje
   hier in Pakthongchai in een ijs saloon .
   4 personen lekker ijs gegeten en 60 baht betaald .
   In mijn hotel in Hua Hin betaal ik voor een flesje cola 10 baht .
   Om die hoek van Binthabaht bij Onon kan je lekker eten
   krijgen en betaal ik meestal met drinken voor 2 personen
   rond 250 baht .
   Ja , je heeft ook duurder restaurant en wanner je naar het Hilton gaat ,
   moet jij je niet verbazen , dat het wat duurder is .
   Zelf op het vliegveld kan je beneden al van af 45 baht eten krijgen .

  • Lung addie zegt op

   Ik vraag me af waar jij dat biertje van 175 THB gaat drinken…. dat zal wel in een bar met ‘Garnituur’ zijn. N, vandaag betalen wij hier in Chumphon 40THB voor een kleine fles en 65 voor een grote fles. Aan het strand is het wel tussen de 902 en de 100THB voor een grote fles, maar nergens 175THB!!! Dat is dan welk in een etablisiment ZOINDER GARNIRUUR.

 8. hans zegt op

  In de meeste zaken kan ik mij vinden hoewel het hier op Phuket kennelijk een ander prijspeil heeft als elders
  ik huur wel al 10 jaar een huis hier op jaarbasis en dat scheelt heel veel, zeker als je van 7 maanden verblijf uitgaat en mijn Thaise vriendin hier gewoon blijft

  ik heb er ook nog een paar tips bij
  de auto is in NL geschorst bij de belasting en uit de verzekering, doe dit al vele jaren
  geen Euro van over de 2 euro
  thuis de gasverwarming op 10* en mijn zonnecellen op het dak geven me zoveel dat mijn voorschot ondanks de financiele misere nu 0 is

  ben geen Zeeuw maar ben nog een ouderwetse onderwijzer die rekenen kan
  Hans

  • evie zegt op

   Ook ons idee Hans 3mnd auto schorsen verz/belasting,+ geen energiekosten gas/electra dan spelen we bijna quiet,ook wij zolang de gezondheid het toelaat 90 dgn vanaf dec. naar Hua Hin.

   • Chris zegt op

    We noemen dat tegenwoordig energie-vluchtelingen.
    Zijn er niet alleen in Thailand maar ook in Spanje en Portugal, en Griekenland.

    • evie zegt op

     Chris, wij gaan met uitzondering van 2 corona jaren al 12 jr s’winters naar Thailand maar id dit jaar scheeld dat ook nog es mooi in de portemonee.

   • Hans Bos zegt op

    Op 17 december zijn jullie van harte welkom op het kerstgala van de Nederlandse vereniging in het Centara in Hua Hin. Je kunt via mij reserveren. Het programma is uniek!

 9. evie zegt op

  Hallo Hans, kunnen we even e-mail / adres gegevens uitwisselen?

  • Hans Bos zegt op

   Evie, je kunt reserveren via [email protected] Je krijgt dan een rekening van penningmeester Thomas Voerman en na betaling krijg je bij de ingang van het Centara je toegangskaart.

 10. ann zegt op

  Ben benieuwd hoe de reageerders er nu (2024)over denken?.
  Nog altijd is Thailand niet al te duur, t.o.v. bijv. Nl en Belgie, wat het hier duur maakt,is de ziektekostenverzekering(langdurig verblikf en zeker als je ouder bent,dan betaal je de hoofdprijs).
  Eten en wonen,kleding(op de markt) blijven goedkoop,in de Randstad(Nl) kun je voor 150 eu/pm nog geeneens een garagebox huren,terwijl je in bijv. Pattaya er een kleiner condo (26m2) van kan huren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website