De belangrijkste en momenteel enige route naar het Zuiden, de Rama II-weg, wordt opgeofferd aan het water.

Het crisiscentrum van de regering heeft besloten geen vloedwallen aan te leggen. ‘It is useless to block the water moving out to the sea. If we do that, more people will be affected.’

Minister Sukumpol Suwanatat (Transport) zegt dat het ministerie gaat proberen een alternatieve route watervrij te maken. Op een 12 km lang stuk op de weg 340 staat het water 80 cm tot 1,2 meter hoog. Aan beide zijden van de weg wordt een vloedwal aangelegd, waarna het water wordt weggepompt. Maandag zou de weg berijdbaar moeten zijn.

Het wegvallen van Rama II heeft ernstige consequenties voor de bevoorrading van Bangkok en de bereikbaarheid van vakantieverblijven in het Zuiden. Volgens de senator van Samut Sakhon zullen 5.000 fabrieken in zijn provincie er last van hebben. Het tekort aan consumptieartikelen in Bangkok neemt vermoedelijk toe, zeggen transporteurs. De president van de Thai Logistics Services Provider Federation hoopt dat vrachtwagens de weg nog steeds kunnen gebruiken wanneer het water niet te hoog staat.

www.dickvanderlugt.nl

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Route naar het zuiden, Rama II wordt opgeofferd aan het water”

 1. Jacques Dezeure zegt op

  Eens te meer stel ik vast dat de berichtgeving (en dan van de Thaische kranten waar ik ook op geabonneerd ben: “the Bangkok Post”; ik woon immers al 21 jaar in Bangkok) totaal waardeloos is op gebied van vertrouwbaarheid.
  Ware het nu niet dat ik, uitgerekend op dezelfde dag van die alarmerende berichtgeving die bewuste Rama II heb genomen en bereden heb om terug te keren vanuit Kanchanaburi (ten W van BKK) dan zou ik hierop niet eens gereageerd hebben. Ook uw berichtgeving is gesteund op valse (ontleende en niet eens nagecheckte) informatie en een totaal verwarde en door elkaar gegooide berichtgeving! Foei! Je zou je moeten schamen! Ik eis een terechtzetting!
  De Rama II is tot op heden kurkdroog. En als het ooit tot een overtopping van het wegdek zou komen dan zal dat niet meer dan 10 tot 20 cm zijn en zelfs daaraan heb ik mijn grootste twijfels. Deze paniekerige berichtgevingen maken me de laatste tijd ziek. Pers is enkel uit op sensatie en verliest hierbij alle objectieve berichtgeving, en dat is niet alleen aan uw organisatie gericht maar vooral ook aan de Thaische pers die het Noorden totaal verloren is (en waarvan U dit bericht hebt ontleend, maar de ware zin ervan hebt verloren), Deze waterdieptes heb ik zelf ervaren via de heenweg naar Kanchanaburi via Nonthaburi (de meest noordelijke verbinding die ook op uw kaartje, ontleend van de BKK post, staat aangeduid) en ik geef toe dat ik door water van 90 cm diepte heb gereden! Het is me gelukkig goed afgelopen! U hebt de ware toedracht van dit persartikel misbruikt en wellicht helemaal niet begrepen: FROC heeft de verdediging van die weg opgegeven omdat het gewoonweg zinloos is zich daar tegenover te verzetten en alle andere resources zou hebben opgeslorpt ten koste van veel belangrijker dingen. Die weg is voor een lengte van nagenoeg 70 km bijna op zee-niveau en de overtopping van het wegdek zal nooit meer dan 20 cm bedragen wat helemaal net betekent dat de Rama II hierdoor zal onderbroken worden. En zelfs dat wil ik nog eerst zien gebeuren na alles wat ik al heb gelezen over die overstroming terwijl ik er zelf temidden inzit (droog, kurkdroog!). Maar ik blijf erbij dat het Noorden van BKK er zeer erg aan toe is. Dat heb nu zelf ervaren via mijn Nonthaburi road naar Kanchanaburi!!!
  Ik zou het op prijs stellen dit bericht op uw website gepubliceerd te zien want het steunt op valse (en gemengde) informatie die waardeloos is en alleen op sensatie uit is. Uw lezers verdienen dit niet en uw krant evenmin!
  Op uw krant schrijf ik niet in: jullie hebben van meetaf aan reeds de punten verloren! Berichten zoals deze zouden moeten worden nagecheckt alvorens te worden gepubliceerd, anders verlagen jullie zich tot sensatiepers en papperazzi!
  Jacques Dezeure
  Waterway Expert
  Civil Engineer hydraulics and stability

 2. dick van der lugt zegt op

  De krant heeft niets anders gedaan dan te melden dat het Froc besloten heeft Rama II op te offeren. Mij ontgaat welke fout Bangkok Post hier heeft gemaakt.
  U eist een terechtzetting. Hoe zou die moeten luiden?

 3. Ferdinand zegt op

  Zelf door 90 cm water gereden (geen personenauto ?) Rama II komt inderdaad 20 cm onder water etc. etc. alles klopt, maar toch waardeloos, onbetrouwbaar, misbruik, vals, verward, sensatie, niet gecheckt, paniekerig, ziek, niet begrepen, waardeloos, papperazzi etc. etc. Typisch gevalletje van water stress ?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Hallo, het is een waarschuwing van wat nog komen gaat, ook volgens dr. Seri, die het steeds bij het rechte eind heeft gehad. Flauwe reactie van je, Ferdinand.

   • Jacques Dezeure zegt op

    Dr. Seri zou het wel eens bij het rechte eind kunnen hebben. Ik moet bekennen dat hij er totnogtoe niet veel naast zat! Ik ken hem trouwens persoonlijk en heb veel waardering voor hem.

  • @ Heb je last van waterstress Ferdinand?

  • Jacques Dezeure zegt op

   Jij zit blijkbaar wel erg droog ginderachter. Meepraten over dingen die je nooit zelf hebt meegemaakt, klassieke stuurlui die aan wal staan! Inderdaad, flauwe reactie van je, Ferdinand… Ik durf het je niet wensen!
   En als je het wil weten: inderdaad, geen personenauto: een doodgewone jeep!

 4. Ferdinand zegt op

  Sorry als ik de plank mis sla. Vond juist dat het een prima stukje met goeie info was. Jacques stemt met alles in maar geeft vervolgens als “waterway expert” aan dat info en artikel waardeloos etc. is. Dus ik begreep Jacques even niet en verbaasde me over de genoemde opsomming van alles wat niet deugde aan de melding in de BKK post en jullie artikel.. Waar druk ik me nu flauw en verkeerd uit.? Had niet de bedoeling iemand te kleineren. Sorry.

 5. Ferdinand zegt op

  Jaques, Peter en Hans. Discussie gaat kompleet de verkeerde kant uit. Kennelijk een verkeerd woord gebruikt. De opsomming va alle begtreffende woorden was uit het arrtikel van Jacques die daarmee aangaf dat veel berichten over de watersnood paniekerig en op sensatie berust zijn. Gelijktijdig beaaamt hij dat hij door 90 cm water moest rijden en Rama II best weleens 20 cm onder water komt te staan. Dus ik begreep zijn kritiek niet op de informatie op dit punt van BKK post en THB.
  Dat ik niet begrijp wat er gebeurd zie je misschien anders als je eerdere reakties van mij leest waarin ik meeleef met al die mensen die “verzuipen” zoals vrijwel onze hele familie in Nonthaburi, Rangsit en achter Dreamworld. Hun huizen staan 1 tot 2 meter onder water, in 4 van deze huizen is haast alles verloren gegaan omdat het zo onverwacht snel ging en ze niks konden redden. Het deels oude hulpbehoevende mensen betrof en er geen hulp kwam. Deel van de muren zwaar beschadigd, net zoals installaties, watertanks etc. Nauwelijks drinkwater en geen medische verzorging.
  En ja wij zitten hoog en droog, maar machteloos toeziend en kontakt proberen te houden en moed in spreken en straks als alles achter de rug is alleen de mogelijkheid financieel te hulp te schieten.
  Ach en zelf niks meegemaakt, huis van schoonvader door ons gebouwd in Rangsit, al voor enkele jaren eerder ondergelopen en alles verloren (nu weer) ons eigen dorp in de Isaan getroffen door een wervelstorm, deel van dak verloren terwijl een deel van de straat kompleet plat lag, zieke oude mensen in de stromende regen niet geholpen werden en er alleen militairen beschikbaar waren om een tempel weer op te bouwen..
  Enkele jaren eerder overstroming van de Mekong tot in naastliggende dorpen, waar onze vrienden van alles verloren. Geluk bij een ongeluk, geen persoonlijke slachtoffers.
  Weet nog steeds niet wat er nu mis was aan mijn reaktie, wat die van jullie weer uitlokte, maar kompleet onbedoeld. Al hebben wij persoonlijk geluk en zitten we droog, we leven 24 uur per dag met de ellende van onze familie en kennissen daar.
  Dus als ik dit gestechel uitgelokt heb of er een zin verkeerd begrepen is, laten we ophouden, iedereen zit midden in de ellende.

  • @ Ferdinand, ja ik had het verkeerd begrepen. Oke, Mai Pen Rai.

 6. Jacques Dezeure zegt op

  geen erg. Ik wilde ook alleen maar de “sensatie-stijl” van de pers alhier laken, want veel meer dan vertalen houdt het niet in. Hun fout trouwens niet want de (sensatie)berichten komen rechtstreeks vanuit Bangkok (The Bangkok Post). Bangkok is echt in paniek nu en de waanzinnigste dingen worden nu gedaan om uit het water te blijven. Mensen metselen bakstenen muren voor hun deur om uit het water te blijven, sommige hebben zelfs zandzakken opgestapeld tot twee meter hoog. De wildste berichten doen nu de ronde en geen enkele daarvan blijkt correct te zijn. Dr. Seri, een heel bescheiden en verstandig man, is mijns inziens de enige die de ware toestand onder ogen heeft. Ik vertrouw hem. Iedereen houdt nu zijn adem in want het water sijpelt langzaam in de binnenstad. Tergend langzaam maar gestadig!
  Paniek-berichtgeving is wat we nu kunnen missen als kiespijn. Maar dat is dromen bij klaarlichte dag. Ik blijf vertrouwen hebben in Dr. Seri’s mening en vooruitzichten die grotendeels stroken met mijn eigen waarnemingen. Het afwateringssysteem in BKK is zeer complex en fouten in het openen of sluiten van “watergates” kunnen niet worden hersteld. Deze beslissingen betekenen droog of nat voor de wijken die achter die gates zijn gelegen.
  Het wordt nog wel wat voor de binnenstad, maar voor Rama II road heb ik geen schrik! Hopelijk heb ik het correct ingeschat.

  • @ Jacques, hoezo sensatie? Misschien toch je conclusie even bijstellen? Vandaag in BP:
   Dr Seri noted that his prediction and advice about evacuation one week ago for Phetkasem Rd comes true now. The advance warning is for people to prepare, not aiming to create panic. So is the warning for Rama II Rd being totally flooded.

   • Jacques Dezeure zegt op

    Misschien, maar ik heb ook nooit beweerd dat de Rama II road NIET zou overtoppen (en ik moet het nog steeds zien gebeuren, maar wie ben ik als Dr. Seri het ten stelligste beweert). De geometrie van Petchkasem road (NR.4) en Rama II road (NR.35) zijn fundamenteel verschillend. Petchkasem road, meer noordwaarts (inland-waarts) gelegen volgt meer de golvingen van het terrein en in de laagste puten (waar het water zijn weg naar de zee zoekt) staat het water nu 1,50 m hoog. Rama II road is zo goed als horizontaal alhoewel niet kan miskend worden dat ook enkel plaatsen ietwat lager zijn gelegen. Dat zouden dan de zwakke punten worden als er ooit overtopping komt.
    Ik begrijp niet waaro RID niet de maximum mogelijkheden van drainering langs het westen overweegt. Er zijn een aantal kanalen die een bijkomende ontlasting kunnen betekenen voor de watermassa via de Maekhlong rivier in Samut Songkram.
    Deze watermassa gezien hebbende kan niets nog met zekerheid gezegd worden…
    Toch wens ik te herhalen dat dergelijke berichten (en ik heb het voornamelijk over die titels) paniek teweeg brengen en duidelijk bedoeld zijn om de aandacht te trekken en sensatie te verwekken. Het is aan de vorm van de titel dat een artikel al dan niet verkoopt… akkoord? Welnu in tijden van ellende is zoiets het laatste dat we nog nodig hebben!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website