Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok heeft voor het sub-district Bang Chan een evacuatie-order uitgevaardigd.

Daarmee komt het totaal aantal districten die verlaten dienen te worden, op 12. Ook de bewoners van het subdistrict Jorakebua (Lat Phrao) dat langs de Khlong Lat Phrao ligt, dienen te evacueren. Verschillende andere buurten in Lat Phrao worden in de gaten gehouden.

 • In het westen van Bangkok staan grote gedeelten van de Bang Bonweg onder water. Het staat 15 cm hoog. Het water stroomt richting Ekachai en de Rama II-weg, de belangrijkste route naar het Zuiden. De gouverneur maakt zich zorgen dat het water Rama II in het district Bang Khunthian bereikt. De gemeente probeert het af te voeren naar de Khlong Maha Chai.
 • De gouverneur is geen voorstander van het graven van kanalen dwars door Rama II, wat is voorgesteld door de gouverneur van Samut Sakhon. Hij vindt dat de Royal Irrigation Department het water moet afvoeren uit die provincie.
 • In Bangkok worden 800.000 mensen op 470 plaatsen geconfronteerd met een waterhoogte van 80 cm.
 • In twee districten, Sai Mai en Nong Khaem, zitten veel mensen gevangen in hun woning.
 • Het dodental staat nu op 527 voor het gehele land.
 • Vorige week was de koning ziek. Volgens prinses Chulabhorn raakte de monarch gestresst bij het zien van alle ellende op tv. De symptonen van de vorst duidden op een interne bloeding, maar inmiddels is hij al weer hersteld.
 • Het aantal waterpompen in Bangkok wordt fors uitgebreid. Het Flood Relief Operations Command stuurde er 24, het gaat er 48 kopen (die binnen twee weken in werking kunnen zijn), 23 komen van andere ministeries en 250 of 500 van China. De pompen worden aan de oostzijde van de Chao Praya geplaatst. Ze kunnen 600 kubieke meter water per seconde aan. [In het bericht worden voor China beide aantallen genoemd. Of in die 600 kuub de Chinese pompen zijn meegeteld, is niet duidelijk.]
 • Particuliere bedrijven worden door de gemeente Bangkok ingehuurd om te helpen met het verzamelen van afval. De gemeentelijke reinigingsdienst ziet geen kans alles weg te werken. Per dag moet 8.700 ton afval worden opgehaald; de dienst komt niet verder dan 7.000 omdat ze gehinderd wordt door het water.
 • Het begin van het tweede schoolsemester in Bangkok en drie aangrenzende provincies voor de scholen die vallen onder de supervisie van het ministerie van Onderwijs, is opnieuw uitgesteld, nu tot 21 november. In provincies waarin het water zich heeft teruggetrokken, beginnen de scholen aanstaande dinsdag.
 • Vier rechtbanken op de Thon Buri-zijde van Bangkok zijn de rest van de week gesloten.
 • Gevangenispersoneel in de provinciale gevangenis van Pathum Thani hebben 1.200 speed pillen en zeven mobiele telefoons inbeslaggenomen. Ze waren in drie pakjes over de muur van de gevangenis gegooid vanuit een bootje. De gedetineerde die ze oppakte, liep tegen de lamp.
 • Gekibbel tussen twee partijen. Een parlementslid van regeringspartij Pheu Thai heeft het Royal Irrigation Department en het ministerie van Landbouw de schuld gegeven van alle misere. Deze staan onder supervisie van minister Theera Wongsamut van coalitiepartij Chartthaipattana. De minister en diensthoofden zouden ook niet luisteren naar de regering, ‘causing trouble to the coalition government’. Zoals te verwachten was, ontkende de woordvoerder van Chartthaipattana de beschuldiging.
 • Het Flood Relief Operations Command, het crisiscentrum van de regering, heeft een panel gevormd om de beschuldiging te onderzoeken dat te veel is betaald voor hulpgoederen gekocht door het Froc. De minister van Justitie, die de leiding heeft van het Froc, zegt ‘met de hand op zijn hart’ dat van onregelmatigheden geen sprake is. De cliché-term ‘transparant’ viel weer eens: ‘Froc’s handling of relief supplies and donations is transparent.’ De beschuldiging circuleert op internet; ook is geklaagd door oppositiepartij Democraten over de prijs van de twee verschillende hulppakketten die respectievelijk 300 en 800 baht kosten, maar die identiek zouden zijn. Verder zou te veel zijn betaald voor toiletpapier: 245 baht voor toiletpapier dat bij de SCG Group 111 baht kost. De Democraten zeggen ook dat het Department of Disaster Prevention and Mitigation te veel heeft betaald voor 30 fiberglas boten.
 • Het water op de ondergelopen industrieterreinen in de provincies Ayutthaya en Pathum Thani (zeven in totaal) zakt langzamer dan het Royal Irrigation Department had verwacht. Op Hi-Tech Industrial Park (foto) staat het water nog 1,98 meter hoog, hoger dan de omringende dijk. Pas als het op 1,80 staat, kan begonnen worden met draineren. Het duurt 14 dagen om de 10 miljoen kubieke meter water weg te werken.
 • Thailand Post heeft tijdelijk 60 postkantoren in Bangkok gesloten. Deze week zijn alle postdiensten in wijken die onder water staan, opgeschort. De Thaise Tante Pos gaat tijdelijk servicepunten opzetten, waar mensen hun post kunnen ophalen. De lokaties worden via internet bekend gemaakt. Vanuit Ayutthaya en Nakhon Sawan worden boten aangevoerd voor gebruik in Pak Kret (Nonthaburi) en Thon Buri. Op het hoofdkantoor aan de Chaeng Watthanaweg liggen 3.000 pakketten. De bezorging heeft een vertraging van 5 dagen. De uitgaande post ondervindt geen hinder van het water.
 • De commissie economische rehabilitatie heeft maandag een budget van 11 miljard baht goedgekeurd voor uitbetaling van 5.000 baht per gezin aan de 2,28 miljoen getroffen gezinnen. Een eerste budget van 112,8 miljoen baht gaat naar het ministerie van Industrie voor herstel van industrieterreinen. Het ministerie heeft om 7 miljard baht gevraagd.
 • Internationale verzekeringmaatschappijen zijn bereid bedrijven op industrieterreinen te herverzekeren, maar met een lager verzekerd bedrag en onder voorwaarde dat de autoriteiten en de terreinbeheerders ingrijpender actie ondernemen tegen overstromingen in de toekomst. De regering heeft al een budget van 15 miljard baht uitgetrokken om de dijken rond de industrieterreinen te versterken. Aan claims verwachten de verzekeraars meer dan 200 miljard baht, de meeste van de bedrijven op de zeven ondergelopen industrieterreinen in Ayuttthaya en Pathum Thani.
 • Safari World in het district Min Buri (Bangkok-oost) gaat zijn dieren niet evacueren. Hulp bij evacuatie, aangeboden door het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, is derhalve niet nodig. De dierentuin heeft 1.000 werknemers die klaar staan om de dieren te beschermen. Tot nu toe is geen enkel dier overleden of ziek geworden. Zeventig procent van het wildpark staat onder water. Safari World wordt omringd door water met een gemiddelde hoogte van 1 meter. [Maar hoe hoog staat het water in het park?] Het park blijft in ieder geval tot donderdag dicht; daarna wordt de situatie van dag tot dag bekeken.
 • Attractiepark Siam Park City is omgeven door 20 à 30 cm water, maar het park zelf is nog open. Thaise bezoekers trekt het niet, wel groepen buitenlanders. Het park heeft zich al weken geleden voorbereid door een wal van 3 meter aan te leggen en de elektrische uitrusting af te dichten. Als het water blijft stijgen, blijft het park nog 2 dagen open, daarna gaat het dicht. Siam Park meet 250 hectare plus 250 hectare dat gebruikt kan worden als monkey cheek (wateropslaggebied). [Of dat vol staat, vermeldt het bericht niet.]
 • Tijdelijke kantoorruimte in het centrum van Bangkok is gewild nu de noordelijke corridor van de stad onder water staat. Sommige verhuurders hebben de huur verlaagd om de gedupeerde bedrijven tegemoet te komen, maar doorgaans is de huur 20 procent hoger dan bij een lange leasetermijn. Sommige grote bedrijven hebben tijdelijk onderdak gezocht in Pattaya, Si Ratcha en Laem Chabang. Aan de Vibhavadi-Rangsitweg en Phahon Yothinweg zijn 30 grote kantoorgebouwen getroffen door het water. Het uiteindelijk effect op de kantorenmarkt is nog niet duidelijk, omdat het water zich zuidwaarts blijft verspreiden richting het commerciële hart van de stad. Een gemiddeld leasecontract met een termijn van 3 jaar biedt niet de mogelijkheid het voortijdig te beëindigen vanwege het water.
.
.

» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website