Het water komt steeds dichter bij de binnenstad van Bangkok. De bewoners van de districten Phasicharoen, Nong Khaem en Chatuchak hebben het bevel gekregen te evacueren.

Dat geldt ook voor de bewoners van het subdistrict Khlong Sib, het noordelijk deel van subdistrict Ku en het subdistrict Khok Faed in het district Nong Chok; en het subdistrict Saen Saep in het district Min Buri. Tot nu zijn voor 11 districten evacuatie-orders uitgevaardigd.

 • In delen van de districten Thon Buri, Lat Phrao en Min Buri geldt een flood watch.
 • Water uit de noordelijke buitenwijken is doorgedrongen tot de Big C department store aan de Phahon Yothinweg en het Khlong Bang Sue kanaal.
 • Op de Vibhavadi-Rangsitweg staat het water tot het hoofdkantoor van Thai Airways.
 • Bangphai ziekenhuis aan de Phetsakemweg gaat tot 16 november dicht. Het water staat op de weg tot 1 meter.
 • Water uit het district Nong Khaem is doorgedrongen tot het district Bang Bon. Het staat 30 cm hoog.
 • In het district Chom Thong heeft het water Khok Ma aan de Ekachai 8 Road bereikt.
 • In het oosten van Bangkok begint de Bangchan intersection op het Bangchan Industrial Estate onder water te lopen.
 • Water van de Ram Intraweg bereikte Tesco Lotus aan de Navaminweg en stroomt richting het district Bang Kapi.
 • De ‘big bag’-vloedwal is over een lengte van 6 km klaar, nog 12 km te gaan en dan zou de instroom van water met 60 procent moeten verminderen, zodat de gemeente het water uit de hoofdstad kan pompen.
 • Bewoners van de Vibhavadi Rangsit Soi 11 hebben last van de oprit naar het Froc, die verhoogd is met gravel. Hierdoor ontwatert hun straat niet meer; het waterniveau stijgt zelfs. Ze begrijpen niet waarom de Froc-staf niet de Kamphaeng Phetweg achter het Chatuchakpark gebruikt om in het gebouw te komen. De oprit wordt verder verhoogd omdat het water inmiddels is gestegen tot 80-90 cm. Het Froc is gevestigd in het Energy Complex van het ministerie van Energie.
 • Het terrein van het PTT-gebouw naast het Energy Complex is onder water gelopen. Het water bereikte een hoogte van 20 cm.
 • In de provincie Chantaburi hebben de provinciale autoriteiten en burgergroepen een evacuatiecentrum voor 200 personen geopend. Degenen die er onderdak krijgen, worden aangemoedigd vrijwilligerswerk te doen, zoals helpen bij het maken van EM-ballen (Effective Micro-organism) voor het bestrijden van vervuild water. Het centrum verstrekt gratis drinkwater.
 • Circa 200 beschermde dieren zijn de afgelopen maanden gered en naar de Mahidol universiteit (Kanchanaburi campus) en Kasetsart universiteit (Kampaengsaen campus in Nakhon Pathom) gebracht. Niet door de eigenaren, want hun naam is haas, maar door personeel van de Zoo and Wildlife Veterinary Thailand. De oogst omvat 20 soorten, waaronder een witte tijger, zwarte tijger, leeuw, herten en capucijnerapen. De uiterst giftige groene mambaslang, die ontsnapt zou zijn uit een huis in Pak Kret, is nog niet gevonden.
 • Naar aanleiding van de vondsten is de divisie National Resources and Environmental Crime Suppression van plan na de overstromingen de jacht op beschermde diersoorten op te voeren. De dieren worden het land binnengesmokkeld, op internet te koop aangeboden en veel worden op de Chatuchak markt verhandeld.
 • Gisteren werd het al gemeld: Rama II, de belangrijkste route naar het Zuiden, is door het Froc opgegeven. Experts van het Froc verwachten dat de weg binnen enkele dagen overstroomt. Ter compensatie wordt snelweg 340 vrijgemaakt. Delen van de weg staan onder 80 cm tot 1,2 meter water. Er worden vloedwallen aangelegd waarna het water wordt weggepompt.
 • Gouverneur Julapat Saengjan van Samut Sakhon heeft voorgesteld een kanaal dwars door Rama II te graven om het water uit zijn provincie sneller af te voeren. De minister van Transport is nog niet gewonnen voor het idee. In de provincie staat het water 50 cm tot 1 meter hoog. In Om Noi zijn de bewoners van 500 bungalows geëvacueerd. De Setthakitweg in het district Krathumbaen staat over een lengte van 2 km onder water.
 • De hulp vanuit het buitenland blijft binnenstromen. Koeweit heeft 105 miljoen baht cadeau gedaan aan het Rode Kruis. USAid doneerde eerder 15 miljoen baht en Thais die overzee wonen, 4,5 miljoen baht. Chevron heeft 60 miljoen baht gedoneerd, waarvan de helft voor reparatie van scholen.
 • Dertig procent van de militaire voertuigen die bij de hulpverlening zijn ingezet, gaan de garage in als de overstromingen voorbij zijn. Ze hebben momenteel veel te verduren.
 • Enkele fabrieken op Hi-Tech Industrial Estate (Ayutthaya) verwachten volgende maand hun productieproces te kunnen hervatten als de reparatie van de dijk en de pompwerkzaamheden volgens planning verlopen. De dijk is woensdag hersteld.
 • Tweeduizend Laotiaanse arbeiders zijn vanwege de overstromingen in Bangkok teruggekeerd naar hun moederland, zowel legale als illegale arbeiders. Ze vertrokken via het checkpunt Chong Mek in Ubon Ratchatani. Van de illegalen zijn de personalia genoteerd.
 • De Kasikornbank en Siam Commercial Bank zijn bereid zachte leningen aan kleine bedrijven te verlenen met een garantie van 30 procent van de Small Business Credit Guarantee Corporation. De regering heeft voor dit programma 120 miljard baht uitgetrokken. MKB’s kunnen een lening afsluiten bij de Small and Medium Enterprise Development Bank of Thailand (SME Bank) en nu ook bij de twee andere banken met een vaste rente van 3 procent gedurende de eerste drie jaar. [Op 3 november noemde de krant een bedrag van 40 miljard baht. Op 25 oktober schreef de krant dat 325 miljard baht zou worden uitgetrokken voor steun aan het bedrijfsleven: van groot tot klein.] KBank heeft 28.000 MKB-klanten in de 30 door overstromingen getroffen provincies. De helft is gedupeerd door het water. Ze staan voor 37 miljard baht in het krijt bij de bank. [Of dit bedrag voor de 28.000 geldt of de helft, wordt niet duidelijk uit het bericht.] Bij de SCB hebben klanten met een krediet van 5 miljard baht gevraagd om extra ondersteuning. [Het bericht vermeldt niet om hoeveel klanten het gaat.]

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website