De 67-jarige Mol Plumrangjas waadde door heupdiep water en nam daarna een taxi naar het districtskantoor van Lat Phrao.

Ze had alle vereiste documenten bij zich: kopieën van haar identiteitsbewijs, household registration record en verschillende foto’s van haar ondergelopen huis achter Wat Lat Plakao, een gebied dat was uitgeroepen tot flood disaster area. Het huis voldeed aan de voorwaarden, want het stond al drie weken onder water, twee weken langer dan het vereiste minimum van 7 dagen.

Het doel van haar missie was om de 5.000 baht per getroffen huishouding te claimen. Geen vetpot, want het bedrag dekt bij lange niet de schade die Mol heeft geleden. Maar beter dan niets.

Aangekomen in het districtskantoor kreeg ze te horen dat de foto’s in kleur moesten zijn. Mol had ze met haar mobieltje, een oud exemplaar, in zwartwit gemaakt. Dus nam haar kleinkind een motortaxi naar de dichtsbijzijnde photoshop om ze in kleur af te drukken. [Hoe je zwartwit foto’s in kleur kunt afdrukken, ontgaat me.] Mol wist niet dat ze in kleur moesten zijn. De krant checkte dat nog even bij het district en wat bleek: zwartwit foto’s zijn wel toegestaan.

Drie uur later lag Mol’s aanvraag bij het districtskantoor. Na controle wordt die doorgestuurd naar de Disaster Prevention and Mitigation Department (DPM), die de aanvraag moet goedkeuren. Vervolgens kan Mol het geld ophalen bij het districtskantoor of de Government Savings Bank.

Bewoners in de provincie hebben met nog veel meer bureaucratie te maken. Hun aanvraag passeert achtereenvolgens het dorpshoofd (of kamnan of tambon administration office of municipality office), het districtskantoor, de provincie om uiteindelijk bij de DPM te belanden.

De regering heeft beloofd dat de compensatie binnen 45 dagen wordt uitgekeerd. De deadline voor registratie is 22 november.

www.dickvanderlugt.nl

2 reacties op “Aanvragen 5.000 baht voor slachtoffers overstroming gaat niet van een leien dakje”

  1. luc.cc zegt op

    Inderdaad gaat het niet van een leien dakje. Wij zijn ontvlucht in Ayutthaya, onderkomen nu in Bkk. Familie van mijn vrouw ging vorige week met nodige foto’s en fotocopies van huisboekje en wat weet ik nog niet allemaal naar het desbetreffende bureel in Ayutthaya. Mijn vrouw moet zich zelf aan bieden, ongelooflijk!!!!. Wij zitten in Bkk, een rit naar Ayutthaya is nu minimum 4 uren, voor 5000 schamele bahts.Inderdaad This is Thailand. Nu moeten bij de foto’s(inderdaad moet in kleur zijn) nog foto’s zijn van getroffen inboedel, krijgt ze misschien nog een paar duizend baht meer.
    Morgen is de deadline, en terug een rit van min 4 uren

    • dick van der lugt zegt op

      Sterkte met de aanvraag! Wat een ambtenarij. Maar misschien nodig om misbruik te voorkomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website