Vakantie goed voor gezondheid én libido

De Engelstalige Telegraph schrijft dat op vakantie naar Thailand gaan goed is voor je gezondheid. Overigens geldt dat niet alleen voor een vakantie naar Thailand maar voor vakanties in het algemeen, zo blijkt uit een recent nieuw onderzoek.

Vakantie = gezond

Verrassend is deze conclusie natuurlijk niet, maar het gaat toch verder dan je op het eerste oog zou verwachten. Vakantie is goed tegen stress, het verbetert je slaappatroon, verlaagt de bloeddruk, versterkt je relaties, zorgt dat je langer leeft én kan zelfs een positief effect hebben op je libido. Waarschijnlijk heb je eenmaal op vakantie zelf al één of meerdere van deze positieve effecten ervaren, maar nu is er ook een wetenschappelijke onderbouwing voor deze feiten. Het blijkt uit een proefschrift van een groep psychotherapeuten, die een groep van 12 mensen volgden. Deze personen hadden een verschillende achtergrond en leeftijd, maar leidden stuk voor stuk een druk bestaan.

Naar Thailand

Drie koppels werden voor twee weken op vakantie gestuurd. Een eerste koppel bezocht Thailand, een tweede ging voor vrijwilligerswerk mee op een cruiseschip in het Amazoneregenwoud van Peru. Het laatste koppel mocht uitrusten op een eiland in de Malediven. De andere drie stellen bleven thuis en moesten gedurende deze periode blijven werken. Hoewel de resultaten niet eenduidig waren, stelde psychotherapeute Christine Webber wel vast dat de vakantie zorgde voor een positiever humeur en een hoger energieniveau. De proefpersonen keerden ontspannen terug van hun reis en waren zich weer beter bewust van wat ze wilden bereiken in het leven.

Minder stress

De stelletjes die thuisbleven hadden daarentegen geen positievere gevoelens. Integendeel zelfs, want sommigen hadden last van negatieve emoties en gevoelens. Vooral de duidelijke fysieke veranderingen zijn interessant. Aan de hand van verschillende tests en controles stelden de wetenschappers van ‘Nuffield Health’ vast dat de bloeddruk van de vakantiegangers gemiddeld 6 procent was gedaald. De kwaliteit van de nachtrust verbeterde met 17 procent, terwijl de mentale weerstand o.a. tegen stress ruim 29% hoger lag. Bij de thuisblijvers was er echter geen daling van de bloeddruk, maar juist een gemiddelde stijging van 2 procent. Ook nam de kwaliteit van de nachtrust met 14 procent af. Het vermogen om met stress om te kunnen gaan bleek zelfs 71 procent minder te zijn.

Toename libido

Verrassend was ook de fysieke verbetering bij de vakantiegangers, die bleek uit de taille en heupen verhouding. Want hoewel je op reis de neiging hebt om meer te eten, kwamen zij in betere vorm terug. Hetzelfde gold voor een toename van de zin in seks (libido). Eén van de proefpersoon echter kwam met een verhoogd stressniveau terug na een cruise in het Amazonewoud. Maar dat kwam omdat deze zich ergerde aan de medereizigers.

Verder was het opvallend dat je niet noodzakelijk op het strand moet liggen om ontspannen terug te komen. “In het experiment zagen we de grootste stressafname bij stel van de drukke rondreis in Thailand”, zegt Christine Webber. “We kunnen stellen dat de meeste mensen gelukkiger, uitgerust en met minder stress terugkomen van een vakantie. En die voordelen kunnen zelfs maanden blijven aanhouden.” Hoog tijd dus om je vakantie naar Thailand voor de komende zomer te boeken!

1 reactie op “Vakantie naar Thailand goed voor gezondheid én libido”

  1. ruud NK zegt op

    Wat een K onderzoek. Wat moet je hier nu mee. Zes !! koppels, sinds waarneer is dat een relevante steekproef. Ze hadden ook 2 koppels kunnen nemen. De een mee uit 1 dag gratis en tegen de andere vertellen dat ze niet mee mogen. Zou hetzelfde resultaat opleveren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website