Thai hebben weinig vrije dagen

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: ,
27 maart 2013

Wereldwijd bestaan er grote verschillen tussen het gemiddelde aantal vrije dagen waarop werknemers jaarlijks recht hebben, zo blijkt uit onderzoek van Hotels.com.

Russen rijk bedeeld, Thai niet

Na het in kaart brengen van zowel het aantal publieke feestdagen als het wettelijk vastgestelde minimum aantal vakantiedagen, blijkt Rusland de lijst aan te voeren met 40 vrije dagen per jaar. Mexicanen hebben met slechts 13 vrije dagen het minst reden tot juichen. Thai komen er met 21 vrije dagen ook bekaaid van af.

Uit het onderzoek blijkt dat werknemers in de dertig onderzochte landen aanspraak maken op gemiddeld 28 vrije feest- en vakantiedagen per jaar. Dat is één dag meer dan in Nederland het geval is.

Na lijstaanvoerder Rusland volgen Italië en Zweden met in totaal 36 vrije dagen per jaar, acht meer dan het wereldwijde gemiddelde van 28. Werknemers in Canada en Mexico daarentegen beschikken over de minste vrije dagen, respectievelijk 15 en 13 dagen per jaar.

Nationale feestdagen

Wereldwijd zijn er tal van nationale feestdagen. Argentinië voert de lijst aan met 19 publieke vrije dagen per jaar, onder meer tijdens het carnaval in februari. Colombia volgt op korte afstand met 18 dagen. Brazilië, Canada en India daarentegen kennen met slechts vijf dagen per jaar het kleinste aantal publieke feestdagen.

“Het is verrassend om te zien dat er wereldwijd zulke grote verschillen bestaan tussen het aantal vrije dagen”, zegt Alison Couper van Hotels.com. “Tussen uitersten Rusland en Mexico blijkt een enorm gat te bestaan van 27 dagen. Dat is meer dan vijf werkweken!”

 

Land Vakantie-dagen Publieke feestdagen Totaal
1 Rusland 28 12 40
2 Italië 24 12 36
3 Zweden 25 11 36
4 Finland 25 10 35
5 Frankrijk 25 10 35
6 Noorwegen 25 10 35
7 Brazilië 30 5 35
8 Denemarken 25 9 34
9 Spanje 22 12 34
10 Colombia 15 18 33
11 Nieuw-Zeeland 20 11 31
12 Australië 20 10 30
13 Argentinië 10 19 29
14 Duitsland 20 9 29
15 Ierland 20 9 29
16 Zwitserland 20 9 29
17 Verenigd Koninkrijk 20 8 28
18 Zuid-Korea 15 12 27
19 NEDERLAND 20 7 27
20 India 21 5 26
21 Japan 10 16 26
22 Hongkong 7 16 23
23 Maleisië 8 14 22
24 Thailand 6 15 21
25 Verenigde Staten 10 10 20
26 Taiwan 7 12 19
27 Singapore 7 11 18
28 China 5 11 16
29 Canada 10 5 15
30 Mexico 7 6 13

7 reacties op “Thai hebben weinig vrije dagen”

 1. J.Jordaan. zegt op

  Die 20 dagen in Nederland slaan natuurlijk nergens op. Dat gaat vaak over jonge mensen die in een particulier bedrijf werken. Er bestaat in Nederland nog zoiets als roostervrije dagen. Bij de overheid en bij de banken en ook in de bouw is in het verleden overeen gekomen, toen de werk week van 40 uur naar 38 ging toch 40 uur te blijven werken en die twee uur om te zetten in vrije dagen. Al dan niet ingeroostert door de baas of vrij opneembaar. Ik weet als ex ambtenaar dat ik wel 40 dagen verlof had in een jaar.
  Als je het dan hebt over Thailand. De meeste werken 6 dagen in de week en soms 12 uur per dag. Behalve de banken en het postkantoor. Het gaat dus niet alleen over vrije dagen, maar ook hoeveel uur moeten die mensen werken in de week.
  Dan is de juiste vraag hoeveel vrije tijd hebben die mensen in al die landen.
  Dus wat mij betreft is dat appels met peren vergelijken .
  Voor mij kan dat onderzoek dus gewoon naat de vuilnisbank.
  J.Jordaan.

  • Gringo zegt op

   Je hebt wel een beetje gelijk, maar ook weer niet helemaal. In Nederland bestaan grote verschillen in het aantal vakantiedagen – en daar gaat het om – afhankelijk van de branche waarin men werkt. Het onderzoek praat over een gemiddelde en dat klopt redelijkerwijs gesproken wel.
   Kijk eens op deze link voor een aardig overzicht:
   http://gemiddeldgezien.nl/meer-gemiddelden/135-gemiddeld-aantal-vakantiedagen

 2. stefan zegt op

  Beste J. Jordaan en Gringo,

  De genoemde 20 dagen in Nederland slaan wel degelijk ergens op. Het gaat in het onderzoek namelijk om de minimum wettelijke aantal dagen per land. In Nederland heeft iedereen wettelijk recht op minimaal 4 x de gemiddelde arbeidsduur per week aan vakantie. Wanneer je dus 5 dagen per week werkt heb je recht op 4 x 5 dagen = 20 vakantiedagen per jaar. Alle overige, bovenwettelijke, dagen zijn dagen die toegekend worden uit hoofde van een CAO of afspraken die werkgevers en werknemers onderling maken.

 3. ferdinand zegt op

  Nederland op de 19e plaats met 20 wettelijke vrije dagen. Heb het gevoel dat weinig Nederlanders het met dit minimum moeten doen en er overal extra dagen zijn overeengkomen.

  Ja Thais komen er zeker bekaaid af. 6 daagse werkweek en vaak geen 8 uur maar meer. Maar ook hier heb ik het gevoel dat dit erg plaatselijk is, grotere steden, vaste banen in winkels en fabrieken.

  Een groot deel van de Thais werkt op het land, of voor zich zelf of in midden en klein bedrijf. In mijn jaren hier heb ik ook gemerkt dat Thais die niet aan zo’n vaste baan in het groot winkelbedrijf vastzitten, zo hun eigen arbeidsritme hebben.
  Velen werken erg hard. Een aantal dagen, als er werk is en het werk er om vraagt. Dan weer hele tijden vrij. Ook vrij als er geld is en pas weer aan de slag als geld op is. (als werkgever in klein bedrijf laat je je personeel liefst niet op maandloon werken, met zo’n groot bedrag in eens kon het wel eens zijn dat die werknemer er volgende week niet is.
  Er is hier ook wel elke tweede week een of andere Boedha dag, waarop dan al dan niet naar dorpsgewoonte, niet gewerkt wordt.

  Bovendien in die groot winkelbedrijven, met hun vele en lange arbeidstijden, staat er op elke afdeling soms meer personeel dan er klanten komen. In nl/eu zorgt de ene serveesrster voor de linkerhelft van het terras de andere voor het rechter deel.
  Hier lopen er 20 rond, zonder dat er echt werk is (uiteraard tegen een belachelijk laag loon) hoe meer personeel, hoe sjieker de winkel.

  Als je een aannemer of welke andere “handwerksman” nodig hebt, stuit je op het probleem dat er in het hele stadje/dorpje niemand te vinden is, vandaag geen tjd, geen zin. We heben hier 4 kappers, meer gesloten dan geopend, terwijl de mensen er in rijen voor het winkeltje staan.
  Lokale restaurantjes zijn open wanneer het uitkomt.

  Staan uiteraard evenveel mensen tegenover die dag en nacht werken en waar je van op aan kunt. Maar feit blijft dat abeidstijd in grote delen van Thailand een rekbaar begrip is. Dus aantal vrije dagen ook.
  Er is altijd wel een bruiloft, begrafenis of ander belangrijk gebeuren waarom men helaas niet kan. Ook als werkgever moet je met dat gegeven om kunnen gaan.

 4. raijmond zegt op

  In nederland hebben we verschillend cao’s
  in thailand niet
  als je het niet eens bent met je werkgever
  ga je in nederland de ziektewet in
  dat heeft thailand niet

 5. Jan zegt op

  Nederland kent bovendien een vijfdaagse werkweek, dat zijn dus ook 52 vrije dagen. Als we echt willen vergelijken dan dienen we hier ook rekening mee te houden.

 6. Cor Verkerk zegt op

  Altijd leuk om dit soort overzichten te lezen. Jammer dat hier uiteraard weer landen ontbreken die meer vrije dagen hebben als b.v. Nederland.
  Zelf heb ik jaren in Portugal gewoond en daar had en heeft men nog steeds meer vrije dagen als in Nederland.
  Er zullen dus ook wel meer landen zijn die hier niet vermeld zijn.

  Cor Verkerk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website