Nederlanders veel gelukkiger dan Thai

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
9 september 2013
Nederlanders veel gelukkigen dan Thai

Nederlanders behoren bij de gelukkigste volkeren op aarde. Wij verslaan met gemak de Belgen en Thai komen zelfs niet in de buurt. In het ‘Land van de Glimlach’ is men veel minder gelukkig dan het lijkt.

Nederlanders kunnen flink klagen desondanks zijn wij toch op drie andere landen na het gelukkigste volk ter wereld. Een vreemde contradictie. Zeker als je zou verwachten dat de zwakke economische omstandigheden, de dip op de huizenmarkt en de sombere stemming onder consumenten het plezier wel wat zou temperen.

Je zou je bijna afvragen waarom sommigen onder ons naar Thailand emigreren. Je mist dan je plekje in een land met zeer gelukkige inwoners, want Nederland staat maar liefst op de vierde plek in een lijst van ‘gelukkige landen’ van de Verenigde Naties. Alleen Denen, Noren en Zwitsers zijn nog gelukkiger, zo blijkt uit het maandag gepubliceerde World Happiness Report.

Gelukkig Nederland

De onderzoekers hebben onder meer gekeken naar de jaren die mensen gemiddeld in gezondheid leven, of mensen iemand hebben op wie ze kunnen rekenen en de vrijheid om levenskeuzen te maken. Ook vrijgevigheid, vrij zijn van corruptie en het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking tellen mee.

Het onderzoek van het Earth Institute van de universiteit van Columbia, in opdracht van de Verenigde Naties, is gehouden tussen 2010 en 2012. In de editie van afgelopen jaar stond Nederland ook op de vierde plek.

Belgen ‘minder’ gelukkig

Vreemd genoeg staan onze zuiderburen flink lager op de lijst. België kom je pas tegen op plaats 21.

Thailand op plaats 36

Altijd zon, prachtige stranden en wuivende palmen. Ingrediënten voor veel geluk zou je denken. Toch scoort Thailand matig met een 36e plek. Nederlanders zijn rijker, gezonder, hebben minder last van corruptie en hebben toch een beter sociaal leven. Aspecten die zwaar wegen bij het samenstellen van de ranglijst.

Of Nederlanders die in Thailand leven nog gelukkig zijn, dat verklapt de lijst niet. Maar misschien kunnen de lezers dat bevestigen? Ben je gelukkig in Thailand, laat dan een reactie achter en vertel waarom.

Het complete rapport met toelichting is hier te lezen: World Happiness Report 2013


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Nederlanders veel gelukkiger dan Thai”

 1. Siamees zegt op

  Dat Nederlanders gemiddeld gelukkiger zijn dan Belgen, geloof ik best wel.
  Nederlanders zijn in het algemeen veel positiever en opener ingesteld dan wij Belgen.
  Ik vind onderling in Belgie ook wel veel verschil zijn tussen Walen en Vlamingen.
  Ik zelf ben een Vlaming die aan de taalgrens woont en vind de Walen in het algemeen veel aangenamer in de omgang dan de Vlamingen, bij ons zijn er wel heel veel azijnpissers en zagers en klagers in vergelijking met onze Waalse landgenoten. Daarom vertoef ik ook graag over de taalgrens. Als je aan de taalgrens woont kun je het wel weten want vele van mijn Vlaamse vrienden zijn onder andere juist daarvoor uitgeweken net ietsje verder in dat andere stukje Belgie. Wat de Thai betreft, ja velen zijn eigenlijk niet zo gelukkig want voor de meesten van hen is het leven keihard, velen zijn arm en moeten heel hard knokken om maar een beetje rond te komen in dat leuke vakantieland voor de Farang met zijn eurotjes.
  Maar al bij al ben ik toch een gelukkige, fiere Belg die graag naar Thailand gaat. Maar wel eentje die niet blind is voor de tekortkomingen van de Thaise maatschappij met zijn vele beperkingen naar zijn eigen bevolking toe.

 2. KhunRudolf zegt op

  Zelf denk ik dat je niet kunt stellen Thailand met plek 36 matig scoort. Bezie Thailand in het perspectief van de ZOA-regio. Alleen Singapore scoort hoger (30). De eerste volgende in de ranking is Maleisië (56). De overige landen in de regio staan beduidend lager.
  Neem je de regio West-Europa, dan zie je dat geen van de omringende landen van Nederland in de top 10 voorkomen. (Dat zegt dus iets over Nederland, ondanks Rutte/Samson). België staat op 21, Duitsland op 26, Frankrijk op 25, en de UK op 22.

  Zo maar even losjes, on-academisch en spelenderwijs geredeneerd: over Nederland en nabije buurlanden kun je zonder meer zeggen dat er een lage score bestaat op aanwezigheid van corruptie. Zou dat kunnen betekenen, dat áls corruptie niet zo’n manifest fenomeen zou zijn in de Thaise samenleving, Thailand beduidend hoger zou scoren? Zou dat ook betekenen dat Thai hoogst ongelukkig zijn met het voorkomen van zo immens veel corrupt gedoe, en dat dit ongelukkig gevoel hen op plaats 36 deed belanden? En dat, afgezien van alle corruptie, de manier van met elkaar omgaan en in het leven staan hen goed en gelukkig stemt?

  Om op de vraag van de redactie te antwoorden: ik ben gelukkig in Thailand. Ik leef hier in gezondheid, kan een goede ziekenfonds betalen, heb een uitstekend ziekenhuis in de buurt, kan volledig op mijn Thaise vrouw rekenen, mijn relatie met haar is gebaseerd op en gevestigd in vele gezamenlijke jaren, ben opgenomen in haar familie, heb (met mijn vrouw) deel aan een Thai sociaal leven, ben vrij om een aantal keuzes te maken, heb geen last van grote corruptie, accepteer een groot aantal Thaise gang van zaken, ben tevreden met hoe mijn inkomensplaatje eruit ziet, kan daardoor ruim uit de voeten, ervaar de vruchten van gedegen gezamenlijke voorbereidingen).

  Waarmee ik maar aan wil geven dat het gelukkig kunnen leven in Thailand alles te maken heeft met hoe je samen in je relatie staat, met hoe je samen je in de Thaise samenleving beweegt, en met hoe je samen je hebt voorbereid op een gezamenlijk leven in Thailand.

 3. Farang tingtong zegt op

  Ik heb helemaal niets met dit soort onderzoeken,wat heb je er in vredesnaam aan, we staan met Nederland in de top vijf!!…ja mooi en wat nu?
  Ik vraag mij ook af of het allemaal wel klopt, als ik in Nederland ben dan hoor ik alleen maar klagen over de werkeloosheid, veiligheid op straat, de politiek, en de overheersende stroom aan arbeidsmigranten etc. er emigreren elk jaar steeds meer landgenoten omdat ze het helemaal zat zijn in Nederland.
  De mensen die nog echt gelukkig zijn in Nederland, wonen niet in de grote stad waar jan met de pet nog maar eens de broek riem moet aantrekken, en waar een bijstand moedertje met een paar kindertjes haar kinderen te eten moet geven dankzij giften van de voedsel bank.
  Nee het zijn de mensen met geld die nog het meest gelukkig zijn in Holland, de mensen die bv in Bloemendaal of in Blaricum wonen, ik denk ook dat daar het onderzoek gedaan is.

  Waarom of ik in Thailand gelukkig ben is een goeie vraag, want het land staat tenslotte op plaats zesendertig van het onderzoek, en hier is er een grotere armoede dan in Holland, ook hier is criminaliteit en veel corruptie.
  En toch ben ik hier gelukkiger dan in Nederland,geluk is een gevoel dat je zelf creëert en wordt veroorzaakt door invloeden uit de omgeving, daarom ik denk dat het komt doordat de mensen hier toch meer geluk uitstralen, iedereen lacht hier en is vriendelijk, en dan het klimaat en de prachtige natuur etc, ja ik dank God op mijn blote knieën dat ik hier mag zijn.

 4. Jan zegt op

  Ik verbaas me al heel lang over dit soort onderzoeken en de resultaten daarvan.
  Ik weet niet waar men dit allemaal vandaan haalt maar ik kom in de praktijk van alledag weinig gelukkige Nederlanders tegen. Somberheid alom en daar is eigenlijk ook reden voor….
  Het resultaat -als dat op eerlijke manier is verkregen- is alleen verklaarbaar als de geinterviewden oogkleppen op hebben en op de één of andere manier onder invloed zijn (geweest).

  Ik zie het niet anders en het is ook niet anders….

 5. Wil zegt op

  Alle onderzoeken van wetenschappers ten spijt, geluk is een persoonlijk gevoel en geen feit. Het is per definitie subjectief.
  Desalnietemin een interessant, statistisch rapport. Maar het individu koopt er niets voor.

 6. Sjaak S zegt op

  Het is alles relatief. In Nederland dacht ik te stikken. Ik kom uit het zuiden en er veranderde niks. Alles wat je om je heen had was weliswaar “perfect” en je wond je al op over een scheef liggende stoeptegel of wanneer ik “slechts” 16mbps internet had, in plaats van 20 mbps… Of wanneer bij mij in de tuin bij regen de stroom uit viel.
  Hier in Thailand heb ik alles veel minder. Ik woon tussen de ananasvelden. De “straat” voor ons huis veranderd in een modderpoel bij regen en wanneer hij weer droog is, moet ik slalom met de scooter rijden.
  Maar hier kan ik in Tesco goed inkopen. Ik kan lekker Thais, Japans, Europees of wat dan ook eten voor leuke prijzen en ik hoef niet ver te zoeken. Kijk ik uit mijn deur, zie ik Sam Roy Yot in de verte, Kao Khuang aan de andere kant. De zon schijnt zachtjes de woonkamer binnen, wanneer ik ‘s ochtends wakker word en ik kan heerlijk in de schaduw op mijn veranda zitten wanneer de zon achteren onder gaat.
  Het is iedere dag warm en ik kan iedere dag buiten zitten. Ik kan zwemmen gaan wanneer ik zin heb. Wil ik naar een stad waar je alles kunt krijgen, ben ik binnen een paar uurtjes voor een habbekrats in Bangkok.
  Ik kan hier Engels, Duits, Nederlands spreken en ik hoor zoveel verschillende talen om mij heen. Daar geniet ik van.
  Ik denk dat je in je leven keuzes maakt en je dan daarmee gelukkig kunt voelen. En wat ik ook heel erg belangrijk vind, waarschijnlijk de belangrijkste reden van alles om hier te zijn: mijn lieve Thaise vriendin. Zonder haar zou het toch veel minder zijn…

 7. Bacchus zegt op

  Weer eens zo’n niets zeggend onderzoek. Het is alleen al lachwekkend om te zien dat een land als Mexico hoger in de pikorder staat dan Luxemburg en Belgie. Dit terwijl het in Mexico sterft van de criminalitiet. Dagelijks vindt men zwaar mismaakte lichamen langs de weg. Als je dan zo’n rapport leest, mag men kennelijk verwachten dat de gemiddelde Mexicaan zeer tevreden is met zijn risicovolle leventje. Vraag mij af hoe men die levensverwachting in gezondheid daar heeft gemeten. In 2012 vonder er slechts 26.000 moorden plaats; dat zijn er een kleine 72 per dag, oftewel 3 per uur. Maar goed, Mexicanen blijven daar kennelijk “very happy” onder?!

  Wat te denken van Duitsland op een 26ste plaats?! Duitsland heeft de hoogste gemiddelde leeftijd van Europa en de gemiddelde levensverwachting is ook een van de hoogste in Europa. Maar kennelijk heeft men daar allemaal mentaal ernstig te lijden, vandaar dus die 26ste plaats.

  Kenya en Sierra Leone behoren tot de meest corrupte landen ter wereld, maar bezetten toch nog een mooie plaats op deze index. Kennelijk leeft men daar in grote gezondheid, heeft men erg veel mensen waarop men kan rekenen, is men vrij om levenskeuzes te maken en is iedereen erg vrijgevig. Hoe goedgelovig kan men zijn?

  Ook die 4de plaats van Nederland staat natuurlijk in een schril contrast met de realiteit. Uit cijfers van BKR blijkt dat 700.000(!!) mensen betalingsproblemen hebben. Ruim 80.000 mensen kunnen hun hypotheek niet opbrengen. Ongeveer 70.000 gezinnen doen een beroep op voedselpakketten van de voedselbank. Ruim 744.000 werkelozen is natuurlijk ook niets om je zorgen over te maken. Deze aantallen stijgen met de week en gezien de uiterst onzekere economische situatie waarin nederland verkeert, zal deze trend niet snel omslaan.

  Veel rapporten worden geschreven met een bepaald doel en dat doel is vaak beinvloeding van menigsvorming of gemoedstoestand. Zo worden we nu bijvoorbeeld opgescheept met het fenomeen “vergrijzing” en “levensverwachting”; begrippen dat de politiek graag gebruikt om allerlei impopulaire maatregelen door te voeren. Werkelijke cijfers spreken dit vaak tegen. Zo lag de levensverwachting in 1860 op een afschrikwekkend niveau van 37 jaar! Toch stierven de meeste mensen pas op 73 jarige leeftijd. De huidige levensverwachting ligt rond de 78 jaar, maar de meeste mensen sterven rond hun 85ste. Dit alles heeft te maken met de afname van de kindersterfte. De toename is dus niet zo schrikbarend als men ons graag wil doen geloven. Waarschijnlijk waren er in 1860 net zoveel mensen die 90 jaar of ouder werden als heden ten dage. Maar ja, dat moet je natuurlijk niet schrijven wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd wilt verhogen.

  Kortom, we laten ons graag zand in de ogen strooien en ook dit rapport is daar weer eens een mooi voorbeeld van!

  • cor verhoef zegt op

   Bachus, weet je hoe groot Mexico is?. Weet je dat de drugsmoorden zich voornamelijk aan het grensgebied met de VS afspelen? Je beweert eigenlijk dat Thailand geterroriseerd wordt door Moslims, terwijl dat probleem zich alleen in het uiterste Zuiden afspeelt.
   Weet je dat Mexico qua landoppervlak bijna net zo groot is als west Europa? Ik heb jaren in Mexico gewoond en gewerkt en ik kan je vertellen dat die mensen heel wat minder zaniken en zeuren dan jij nu doet. Mexicanen zijn levensgenieters. Ze houden van muziek, een feestje en de drugsellende is er natuurlijk, maar beslaat echt niet het hele land.
   Hiermee wil ik niet zeggen dat dergelijke polls zaligmakend zijn. Maar om nu een land als Mexico af te serveren als een levensgevaarlijke narcostaat, want dat doe je even gemakshalve, is een beetje makkelijk.

   • Bacchus zegt op

    Beste Cor, ik weet niet waar ik zanik en zeur; ik stel alleen maar dat dit weer eens zo’n onderzoek is waarmee je alle kanten op kunt, of liever gezegd: geen enkele kant! Verder schilder ik Mexico niet af als een narcostaat, ik zet alleen wat gegevens naast elkaar die elkaar naar mijn mening tegenspreken of elkaar in ieder geval ernstig beinvloeden. Ik vind in dit lijstje bijvoorbeeld ook Israel zo mooi scoren, terwijl dit land al jaren in een ander lijstje, te weten meest gevaarlijke landen ter wereld, ieder jaar in de top 10 staat. Kennelijk heeft dit laatste weinig invloed op de “mental health” van de gemiddelde Israeli, als ik dit onderzoek mag geloven. Zelf trek ik dat erg in twijfel.

    Maar goed, als ik jouw betoog goed begrijp, heeft men bij dit onderzoek het noorden van Mexico maar buiten beschouwing gelaten en is dat de reden dat Mexico zo hoog scoort. Persoonlijk zou ik denken dat wanneer er in een land sprake is van een hoge criminaliteit, en daar mag je in Mexico met 26.000 moorden per jaar toch wel van spreken, dit het gemiddelde “happiness gevoel” ernstig zou beinvloeden. Een moordje meer of minder mag in Mexico echter de gemiddelde pret niet drukken, begrijp ik van jou. Statistisch gezien kan het natuurlijk wel kloppen, want het aantal zeer “unhappy people” is met 3 moorden per uur natuurlijk ernstig afgenomen en uiteindelijk blijven er dan alleen de “happy few” over. Je hebt gelijk, alles is hiermee weer verklaard!

  • Farang tingtong zegt op

   Heel goed en prachtig verwoord en volgens mij het is dit het enige juiste antwoord waarom al deze onderzoeken gedaan worden.
   Ik vroeg mijzelf al af er moet toch iemand achter zitten ik bedoel die opdracht geeft voor degelijk onderzoek, en wat is daar de reden van.

  • Tino Kuis zegt op

   Bacchus, je moet echt het rapport via bovenstaande link zelf even doornemen. Het is echt een leuk en interessant geheel. Dan zie je ook dat die verschillen tussen bv Nederland en België wel meevallen (7.5 tegen 7, als ik het goed heb onthouden), ondanks veel lager op de ranglijst. Het rapport zegt ook veel over het hoe en waarom. Naast landen is er ook gekeken naar geluk wat beroep, inkomen, leeftijd enz betreft. Misschien dat het troostvol is te weten dat geluk redelijk hoog is op 15-16 jarige leeftijd, daarna geleidelijk afneemt tot het 70e jaar en dan weer naar grote hoogte stijgt tot je 85e. Het hoogste punt, hoger dan bij een 16-jarige! Je hebt je beste jaren nog voor je!

   • Bacchus zegt op

    Beste Tino, ik heb het rapport vluchtig doorgenomen en zet, zoals je al hebt begrepen, bij sommige zaken grote vraagtekens. Tegenwoordig laat men zich graag sturen door allerlei onderzoeken. Het gevolg daarvan is dat men vaak resultaat gericht onderzoek laat uitvoeren; met andere woorden: het onderzoek wordt dusdanig ingericht en uitgevoerd zodat een gewenste “waarheid” wordt verkregen. Voorbeeld: ongeveer 2 jaar geleden liet de Nederlandse regering een onderzoek doen naar de arbeidparticipatie in Nederland. Uitkomst was dat Nederland in vergelijking met omringende landen slecht scoorde. De Europese Unie liet bijna gelijktijdig een zelfde onderzoek uitvoeren, waarin Nederland juist hoog scoorde. Het resultaat van beide onderzoeken werd door sommige kranten gelijktijdig gepubliceerd. Prachtig toch? Mijn mening is dat er tegenwoordig door zoveel instanties onderzoek wordt verricht, zodat niemand de waarheid meer weet. Indien het mijn interesse wekt, probeer ik dan ook onderzoeken te toetsen aan resultaten uit andere onderzoeken. Je komt dan vaak de meest contrasterende conclusies tegen. Zo ook bij dit onderzoek, vandaar mijn reactie(s).

 8. KhunBram zegt op

  ”Nederlanders veel gelukkiger dan een Thai”

  Graag een reactie: Bij het bestuderen van het rapport blijkt: Dat men Nederlanders GEVRAAGT hebben hun mening te geven. Niet wat de FEITEN zijn.
  Maar mooi toch die plaats.
  Ja daar zijn ”we” sterk in in NL. De schijn ophouden.
  Even wat feiten op een rij:
  -Onderzoek afgelopen jaar in de top van de gezondheidszorg wijst uit dat het vakje denken niets meer met het werkelijke leven van doen meer heeft in NL.
  -Onderzoek in de bankwereld wijst uit dat 85% ! van de Nederlanders ontevreden is.
  -Werkeloosheid stijgt naar megahoogte.
  -Economie veranderd in een moeras.
  -bijna 40% van de ambtenaren brengt de dag door achter- of liever gezegd, voor, het beeldscherm. Nodig om het door ”ons” zelf in het leven geroepen niet werkend en voor bijna een ieder Nederlander belemmerend gedrocht in een harnas wat we regelgeving noemen.
  -ruim 400 Nederlanders verlaten DAGELIJKS het land. Waar ik er 1 van was. Dat is per jaar meer dan een volledige stad als ‘s-Hertogenbosch.

  Maar ja, je zegt wat tijdens zo’n onderzoek.

  Eigen ervaring: Leven hier heeft niets met NL te maken. Dit is het basisleven. Ja met alles wat ook fout kan gaan. Maar de kern van de zaak is LEVEN staat centraal. Niet regelgeving. In denk dat NL ambtenaren tijdens opleiding niet hebben opgelet: Er is geadviseerd (ook zo’n nl begrip) om ”In dienst van het volk te zijn”. Daar hebben ze maar van gemaakt: Wij ambtenaren ”maken de dienst uit”

  Een zeer gelukkig KhunBram met zijn gezin.

 9. ruud zegt op

  Ik heb het rapport proberen te lezen, maar het is me te lang en het is me niet duidelijk wat ik met een average wellbeing yesterday en average happyness en nog enkele van die kreten aanmoet.
  Laat staan dat ik weet hoe je dat tot een ranglijst om zou moeten werken.
  De indruk die ik wel heb gekregen is dat het er minder om gaat hoe gelukkig mensen zich voelen, dan om aan de hand van gemiddelde leeftijd van overlijden en inkomen te berekenen hoe gelukkig mensen zich zouden MOETEN voelen.
  (De vraag van hoe gelukkig voelt u zich op een schaal van 1 tot 10 was waarschijnlijk te ingewikkeld [of te goedkoop].)
  Het stellen van vragen over geluk lijkt maar een onderdeel te zijn van het totale onderzoek.
  Het rapport is overigens al wat ouder [gegevens van 2010 tot 2012] , dus ik ga er van uit dat we ondertussen wel wat zijn gezakt op de gelukkigheidsindex.

 10. Franky R. zegt op

  Nederlanders gelukkig? Wat verstaan ze onder de term gelukkig?

  De kernen die ze gebruikt hebben voor het onderzoek die in het artikel genoemd worden, hoeft niet per definitie ook te beteken of iemand gelukkig is.

  En kijk eens op straat in Nederland. Alleen maar lange, zure gezichten. Wat ook niet helpt is dat het momenteel de hele dag giet!

  Hoe anders is het in Thailand of Indonesië?

 11. Ruut zegt op

  Hoe kan je nu gelukkiger zijn dan een Belg als je een Eurocent in 2 stukken bijt en altijd maar zit te zeuren over geld?
  De Nederlandse economie groeit niet, integendeel omdat de mensen op hun centen zitten. Typisch. Heet dat gelukkig zijn? Maar ja, geld maakt niet gelukkig zeker.
  Wat een flauwe chauvinistische kul.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website