Heet in Bangkok

Toeristen die in Thailand verblijven of de komende weken aankomen krijgen te maken met een extreme hitte in de maanden april en mei.

Hoewel deze maanden in ieder geval de heetste van het jaar zijn, doet het zonnetje er dit jaar een schepje bovenop. De Thaise meteorologische dienst verwacht dat in april de temperatuur wel op kan lopen tot ver boven de 40 graden. De oorzaak hiervan is weinig bewolking in combinatie met een lage luchtvochtigheid. Er is een hogedruk gebied op komst die zal zorgen voor benauwd weer met af en toe hevige tropische onweersbuien (Bron: The Nation).

Heet in Bangkok

De gemiddelde dagtemperatuur in Bangkok zal tussen de 37 tot 39 graden liggen. De gevoelstemperatuur kan bij weinig wind stijgen tot boven de 45 graden. Somchai Bai-muang, directeur-generaal van de Meteorologische Dienst, zei dat de temperatuur al gestaag aan het klimmen is vanaf half februari en waarschijnlijk zal stijgen tot half mei. Hoewel 40 graden geen uitzondering is in Thailand, geldt dat wel voor temperaturen van 43 graden of hoger. Zelfs voor Thailand zijn dat extreme omstandigheden.

Bereid je voor op hitte in Thailand

Toeristen doen er verstandig aan om zich goed voorbereiden op de hitte in Thailand. Hierbij een aantal tips van het Rode Kruis:

 • Drink voldoende water. Ook als je geen dorst hebt. Zo voorkom je uitdroging
 • Zorg dat je onderweg altijd een fles water bij je hebt.
 • Bescherm je tegen de zon met zonnecrème, zonnebril, lichte kleding en een petje. Ook als het niet stralend weer is kan je huid verbranden.
 • Vermijd zware inspanning op de warmste uren van de dag tussen 12.00 en 16.00 uur en zoek de schaduw op.
 • Zorg voor koelte: Ga bijvoorbeeld naar een plek uit de zon, waar een verkoelend windje staat. Leg af en toe een koele handdoek in je nek of neem een koele douche.
 • Voorkom dat je huid verbrandt door de juiste beschermingsfactor te gebruiken. Hoe lang je in de zon kan blijven, is afhankelijk van de zonkracht, je huidtype en weerkaatsing door water of zand. De meeste fabrikanten geven op de verpakking van de crème richtlijnen en een tijdsindicatie aan.

Wist je dat?

– je nooit kinderen of huisdieren in een afgesloten auto mag achterlaten, zelfs niet met het raampje op een kier? Door oververhitting en gebrek aan zuurstof kunnen ze bezwijken.
– bij langdurige blootstelling aan temperaturen boven de 25°C vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid kunnen optreden?
– je door cafeïne- en alcoholhoudende dranken meer dorst krijgt? En dat de ‘kater’ bij hitte harder aankomt?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Het wordt bloedheet in Thailand, toeristen opgepast!”

 1. Bernard Vandenberghe zegt op

  Inderdaad, hier in Khon Kaen hebben we al een paar malen temperaturen boven 40 °C gehad; het heeft me geholpen bij de beslissing om naar Hua Hin te verkassen. Hier kan ik bijna niet onder de airco uitkomen.

 2. Singtoo zegt op

  Ja de verschillen zijn groot met Nederland. In Nederland nog steeds geen voorjaar. En in Thailand lijkt het een record warmte te worden. We kunnen de temperaturen beter een beetje verdelen met elkaar.

 3. Siamees zegt op

  Ik ga van half mei tot begin juni naar Thailand en ik hoop dat het tegen dan al wat geminderd is die hitte, gisteren en eergisteren nog gaan wandelen in de hoge venen bij een winters weertype met dikke pakken sneeuw, het contrast zal groot zijn binnen 1,5 maand voor mij.

 4. Franky R. zegt op

  Ik mocht willen dat ik nu naar Thailand kon. Ben die kou van de laatste dagen helemaal zat, maar 40 graden [Celsius] in Bangkok is zelf mij wat te gortig.

  Dan zit ik liever aan zee in Pattaya of Jomtien.

  Alleen wist ik niet dat je bij temperaturen boven de 25 graden last zou kunnen krijgen van benauwdheid, vermoeidheid of concentratiestoornisen. Ik kom juist pas bij 25 graden celsius “tot leven”…

 5. Sjaak zegt op

  Wat een contrast… in Nederland zit je binnen vanwege de kou, hier in Thailand vanwege de hitte… Zelfs zwemmen is niet altijd een optie. Het zwembad waar ik altijd heen ga ligt de hele dag in de zon. Een frisse duik lijkt wel of je in heet water duikt. En het is inderdaad flink warm.
  De beste tijd om aktief te worden is om zes uur ‘s morgens. Dan ga ik met een kennis in het jogging Park van Pranburi een uur stevig wandelen en oefenen op de apparaten. Voor de verdere rest… lekker rustig aan doen. Ventilator aan en veel drinken…
  Als toerist is het natuurlijk minder leuk, want je kunt nog niet eens echt luieren… je ligt dan al gauw in je eigen zweet te baden…

 6. Frank Vekemans zegt op

  Een groot verschil met Belgie en Nederland, mijn zwager die in Lai Mai Phim verblijft vertelt mij op Skype dat het bij hen ongeveer 40° graden is terwijl wij op dat zelfde moment hier op de thermometer kijken en dat de temperaturen rond het vriespunt zijn, wel geef mij dan maar de temperaturen in Thailand en dan in Lai Mai Phim aan de kust, met een zeebriesje en eventueel tegen de avond een frisse Singha terwijl wij hier een warme kop koffie of chocomelk drinken om op te warmen

 7. I-nomad zegt op

  Als je het erg warm hebt schijnt niet goed te zijn om gekoelde drankjes te nemen, je kunt er zelfs buikgriep aan overhouden. Als je iets warms drinkt schijn je daarna beter af te koelen.
  Ik weet niet hoe het precies zit, maar als je naar de Arabieren kijkt, en die zouden het toch moeten weten, drinken ze kleine kopjes koffie of thee, in ieder geval zie je ze nooit met liter-flessen water, zoals wij dat menen te moeten doen.

 8. HansNL zegt op

  Ik verbaas mij altijd over het vermogen van de Thaise weermannen- en vrouwen die pretenderen het weer maanden van tevoren kunnen voorspellen.

  Ongetwijfeld zullen ze wel een klein beetje vooruit kunnen denken, maar april en mei zijn in Thailand nu eenmaal de warmste maanden, dus een klein beetje gelijk zullen ze wel krijgen.

  In Khon Kaen is het elk jaar wel enkele dagen boven de 40 graden, niets bijzonders.
  Gelukkig is het droge warmte, en dat is met wat persoonnlijke maatregelen te behappen.

  Ik heb medelijden met mensen in Bangkok, die krijgen te maken met hoge temperaturen, verhoging van deze door het stadseffect, en dan ook nog de luchtvochtigheid.

  Blijf erbij dat weerkunde geen exacte wetenschap is, dus we zien wel.

 9. ruud NK zegt op

  Veel water drinken en niet te koud. Bier is nu niet de juiste drank om te drinken. Zelf krijg ik van mijn vrouw nu veel fruit. Mango, ananas, jekfruit en meloen moet ik eten vanwege het vocht. Niet alleen de buitenlanders maar ook de thaien moeten erop letten genoeg te drinken. Vanmorgen was er tijdens de nieuwsuitzending een waarschuwing hiervoor. En inderdaad werd er ook gewaarschuwd tegen te veel te koud drinken.
  Inspanning nu heel vroeg, hardlopen en golfen al ruim voor 7.00 uur. Betekend 5.30 uur al op.

 10. Theo zegt op

  En niet na het drinken van alcohol onder een koude douche gaan staan,raad van Thais.Ik woon hier nu ong.40 jr en het is altijd bloedheet geweest in Maart en April.Aan zee,waar ik nu woon,is het max.38 gr,wat Bangkok aangaat is het altijd ‘s middags zo’n 43 gr.om deze tijd van het jaar.Heb van ’76 t/m ’89 in Bkk gewoond.Na 4 uur ‘s middags zakt de temperatuur.

 11. Chantal zegt op

  Hey welke weer app. Word hier boven gebruikt? Ik ga met 2 weken naar thailand. Maar zie in de voorspellingen nog een hoop tegen komen (bangkok, phuket, phi phi, en krabi) geen probleem als het wat mijn ervaring betreft korte buien zijn en weer opklaart. Lekker verfrissend. Maar ik zou graag kunnen kijken of boten wel gaan met onweer/storm… Iemand tips? thanks 🙂

  • Khun Peter zegt op

   Beste Chantal, je hebt in Thailand geen weer app nodig. Thailand is geen Nederland waar het weer per uur kan veranderen.
   Voorspelling voor de komende weken in geheel Thailand: zon, zonniger, zonnigst en heet, heter, heetst. Of boten wel of niet gaan vertelt een weer app jou ook niet.
   Ik zou ongelofelijk blij zijn met een bewolkte dag of een regenbui.

  • I-nomad zegt op

   @Chantal:
   Ik gebruik de App van accuweather.com en dat is af en toe best handig.
   Maar ja, ik woon dan ook in het noorden en hier heb je best wel verschillen tussen zomer en winter.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website