Bomdetector of wichelroede: dat is de vraag

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: , , ,
23 juli 2012

Stel: je wil een bomdetector kopen. Een Engels bedrijf heeft ze in de aanbieding voor het niet geringe bedrag van 900.000 tot 1,5 miljoen baht.

Volgens het bedrijf slaat het antennetje van de detector uit als het drugs, explosieven en munitie detecteert. Zelfs tot 300 meter. Koop je zo’n ding of laat je het eerst onderzoeken om te zien of je geen kat in de zak koopt?

Dertien Thaise overheidsdiensten kochten van het Engelse Comstrac Ltd 1.576 detectoren, eerst via twee agentschappen, later van drie andere. Ze lieten het niet onderzoeken en nu zitten ze opgescheept met een apparaat waarvoor ze volgens het Department of Special Investigation (DSI) niet alleen te veel hebben betaald, maar dat niet beter werkt dan een wichelroede.

DSI’s conclusie wordt bevestigd door een fraudeonderzoek in Engeland. Tussen 2007 en 2012 verkocht de fabrikant de nepdetectoren. Zes personen zullen daarvoor worden vervolgd.

Maar minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) en legeropperbevelhebber Thanasak Patimaprakorn houden stug vol dat de detector, die in het Zuiden in gebruik is, naar behoren functioneert. Sukumpol moet dat wel zeggen, want hij was destijds als stafchef verantwoordelijk voor de aanschaf. Toegeven dat hij een miskoop heeft gedaan, zou neerkomen op een pijnlijk gezichtsverlies. Bovendien zou een ‘mea culpa’ wel eens een onderzoek door de National Anti-Corruption Commission kunnen uitlokken. En daar zitten de Thaise agentschappen, die vermoedelijk hebben samengespannen om de prijs op te drijven, niet op te wachten.

De andere overheidsdiensten hebben nog niet gereageerd op het DSI-onderzoek. Die houden wijselijk hun mond dicht nu de minister en de stafchef de aankoop verdedigen.

Driehonderd miljoen baht voor een wichelroede. Niet alleen zonde van het geld, maar ook misdadig om soldaten ermee op pad te sturen.

(Bron: Bangkok Post, 23 juli 2012)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website